2020. február 23., vasárnap

Gyorskeresés

eszköz vagy szimbólum?

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Egyre többször figyelem a tömegközlekedésen, az iskolában vagy a munkahelyen ki hogyan használja a telefonját, vagy milyen készüléket vesz elő a zsebéből. Vajon mit mond el rólunk a telefonunk, jelent egyáltalán valamit? Egy online mobilkommunikációs áruház főoldalán egy idézetbe botlunk, mely szerint az okostelefon a személyiségünk része. Talán ettől majd mindenki a drágább modellre szavaz. :)

szerintem nem lehet megmondani egy eszköz alapján valakiről hogy milyen ember, hogy elmaradott, hogy halad a korral, hogy gazdag vagy szegény.. persze mindig vannak olyanok, akik kifejezetten villognak a legfrissebb modellel, vagy lázadásból vesznek olyan telefont, ami másnak biztosan nincs.. esetleg egy régi modellt használ, ami nagyon a szívéhez nőtt. a körülmények ismerete nélkül lehetetlen párhuzamot vonni az egyéniség és a telefon között. persze ennek ellenére sokan megteszik, talán ezért látni olyan embereket, akik unalmukban vagy zavarukban nagy értékű masinát vesznek elő, majd tesznek el és vesznek elő újra.. vagy kiteszik maguk elé az asztalra hogy mindenki lássa.

ha az ilyen párhuzam nagy eltérést mutat, mert egy szakadt ember vesz elő drága mobilt, vagy egy öltönyös úriember egy alaptelefont, elkerülhetetlenül előítéletekre hagyatkozunk, vagy lopta, vagy buta használni a többit.. szerintem szükségtelen túlagyalni, bár az engem is rosszallásra sarkall, ha egy szőke hajú műkörmös cicababa arra használja a 130ezres telefonját, hogy a 4 colos kijelzőben nézegeti magát..

a típus/ember párhuzamnál sokkal többet mond el a használóról, hogy mennyire ismeri amit használ, és itt most kifejezetten nem arra gondolok, hogy a lányismerőseinket kérdezzük ki: az okostelefonjukban milyen processzor van.. :) nem kell minden félévben a trendnek megfelelően új darab, inkább használjuk ki a készülékünk képességeit. egy 2-3 éves telefon is lehet kiváló, az azóta bekövetkezett technikai ugrás miatt ugyan lesz pár dolog amit nem tud, de meglepően jól használható egyik másik. nem kell felháborodni tehát, ha valaki egy régi telefont vesz elő, mondván milyen maradi vagy csóró..

ha lenne rá lehetőségem sem vennék csúcstelefont.. elfogna a félelem egy fél év múlva, hogy már van jobb és erősebb.. ehelyett választok inkább egy olyan modellt, ami kitart mellettem éveken át, és ha lehet, mindent kihozok belőle.

mi a helyzet a márka-fanatikusokkal? rossz az ha valaki egy márkát szeret, vagy először annak a gyártónak a kínálatát nézi meg a boltban? szerintem egészen addig nem, amíg mindenki tiszteletben tartja a mások döntési szabadságát. nekem is van kedvenc márkám, ha valaki a véleményemet kérdezi, elmondom, de nem szólok le senki azért mert mást használ/szeret. ide nem értendő a közeli ismerőseim kóstolgatása, ha egy olyan operációs rendszert kívánnak használni, melyet bonyolultnak és logikátlannak találok (a nevét direkt nem mondom). én nem mondom komolyan, ők nem veszik komolyan. :) elvégre ez csak egy eszköz, nem érdemes olyan jelentőséget tulajdonítani neki, amivel nem bír.. ha egyesek mégis emiatt döntenek egy új vásárlása mellett vagy szólnak le másokat, azt kissé furcsának és visszataszítónak találom. ennél sokkal fontosabb dolgok is vannak az életben :)

Hozzászólások

(#1) chevron7


chevron7
(csendes tag)

Más mobilos bejegyzésekben már leírtam, de szivem jogom ide is leirni a véleményem :).

Nyúztam már iphone, galaxy, blade csodákat. Mindegyik szép, mindegyik jó, a mai telókkal már egy átlagember jelentős multimédiás szokásait lelehet fedni fényképezésen át videólátszástól a weben való böngészésig és még tovább. Pár éve előfordult velem olyan, hogy egy hónap alatt 4 telefont is váltogattam, mert sokat tudott vagy csak szimplán megtetszett kinézetre.
Mára teljesen leáldozott bennem ez a vágy. Magam részéről rájöttem, csak egy hónapig maximum ha nyomkodom, buherálom, ütöm-vágom az adott telefont utána már csak a 4-5 alap funkció az ami miatt újra elő kapom:
1, ha hívnak
2, ha hívok
3, ébresztőóra kikapcsolása
4, minimális szöveges kapcsolattartás(sms, email)
5, mennyi az idő? :)

Az utolsó okos telefonom egy ZTE Blade volt, ami furcsa, hiszen előtte volt az iphone és a galaxy, de még utoljára konkrátan szarrá akartam tuningolni, pakolni, buherálni, rendszerfájlokat cserélgetni, stb.

Aztán döntöttem, ugyanis engem el sem bírom mondani mennyire zavar böngészésnél, netán néha egy kis játéknál a kicsi kijelző vagy más multimédiás élménynél. Fogtam magam és mivel fentebb felsorolt alap funkciókat bármilyen telefon kielégíti, így szinte a választási lehetőségeim határtalanok voltak. Mégis valamiért szeretem a szép dolgokat így nem egy "nagyifont", hanem egy kicsit valamivel komolyabb kinézetű mobilt néztem magamnak ami tetszik is. Ráadásul egy buli közben sem fogdosom a sebemet, hogy "még megvan-e?" :DD

Mindazonáltal a multimédiáról és internetelérésről egyáltalán nem akartam teljes mértékben lemondani, de mivel már írtam, hogy telefonok kis kijelzője engem zavar, ezért evidens volt, hogy a teló mellé egy tabletet kell válasszak. Így bár nem tudom mindenhová magammal vinni, de táskában elfér,nem nehéz így nálam a mobilitás kérdése megoldódott.

Ha a buszon előkapom a "pff hát ez miez?" mobilt, akkor aki ezért megnéz, mert már nem okostelóval rohangálok az magára vessen vagy nem tudom, de az is biztos, hogy a közösség valamilyen szinten el is várja, hogy neked okos telefonod legyen.

Összefoglalva én az abszolút funkcionalitást választottam a mobilnál, egy kis extra kiegészítővel megspékelve de, hogy ne nézzenek "parasztnak" nem fogom az ipadhez kötni ragszaalggal a telefont. A mobiltelefon számomra az alapfunkcióra való, a többi "mobilitást" más eszközzel oldom meg, ami kielégíti az igényeimet.

Remélem érthetően fogalmaztam és valaki reagál kis monológomra. :C

(#2) LadyLorien


LadyLorien
(tag)

Többek közt nem rajongok a tapiképernyős telefonokért, engem is szóltak már le, hogy miért pont egy régebbi Nokia E71-em van. Szoktam mondani: azért, mert amikor új telefont kerestem, ebbe szerettem bele...
Az én igényeimnek ez a telefon felel meg és ha tönkremegy, szerintem a következő is egy ugyan ilyen lesz... :) Nem értem, miért zavar ez másokat...

Fb: 2Bphotografika • Bármit is csinálsz, ne add fel!

(#3) andris1602


andris1602
(aktív tag)

az biztos hogy nem egyszerű megtalálni azt a telefont, ami minden igényt kielégít.. én eleinte úgy kerestem telefont, hogy mindent összeszedtem a fejemben, hogy milyen legyen, és vártam a megfelelő modellt.. és vártam, és vártam.. :D hát rá kellett jönnöm, ilyen nincs, kellenek a kompromisszumok. kell hogy tudjak rajta netezni, de nem merüljön le 1 nap alatt ha telefonálok is.. én a megoldást egy második telefon vásárlásában találtam meg. :) egy okos, és egy "buta", mindkettő tetszik külsőre, és mindegyiket arra használom amire való.. média és alkalmazások a másik meg telefonálás. :)

azt én sem értem miért kell leszólni ezért valakit.. mindenkinek szíve joga.. szóval ne hagyd magad :) a hozzáállás ismerős :D

(#4) deicide


deicide
(veterán)

A második bekezdés elejétől a mondatok kisbetűvel kezdődnek, ha már az írásjeleket kiteszed, a mondatkezdőket is szebb volna nagybetűvel írni... :B

Live fast - On high - Repentless - Let it ride

(#5) Crystalheart


Crystalheart
(senior tag)

3210/3310 rulz. :o

(#6) andris1602 válasza deicide (#4) üzenetére


andris1602
(aktív tag)

Köszönöm a kritikát, tudok róla. :) Az a helyzet, hogy nem gondoltam volna hogy bárki el is fogja olvasni amit itt leírok :D
Amúgy ez egy rossz szokás.. Írok egy másik blogba is, és az idők folyamán rászoktam erre a minimális formázásra, ha lehet ezt annak hívni. (kis mondatkezdő a végén ... )
Majd legközelebb egységes lesz :D

(#7) Иван


Иван
(őstag)

Én egy szürke nokia 1600-zal tolom. Csak fesztivál telónak hívom. A hátára felkerült egy skittles-es matrica, egyik valószínűleg szeszes alkoholok hatására indukált vidámabb pillanatomban, de hát mondom, hogy fesztivál teló.

Nem sajnálom ha valami történik vele, kibírja 4-5 napig töltés nélkül (ez főleg fesztiválokon Isten áldása!), robosztus és amire kell nekem arra jó: hívnak és hívok.
Amíg el nem romlik, l nem veszik vagy képtelen lesz betölteni ezt a funkcióját, nem is tervezem a megválást tőle.

In a coat of gold or a coat of red, a lion still has claws / and mine are long and sharp, my lord, as long and sharp as yours. / And so he spoke, and so he spoke, / that Lord of Castamere...

(#8) Gergő_


Gergő_
(őstag)

Jóideig használtam egy Nokia 1616-ot, az volt az egyik kedvenc telefon meg a 2630.
Főleg szolgáltatóváltás miatt lecseréltem egy Samsung E2370-re, amelyet viszonylag nagy megelégedéssel használok még mindig. 3-4 hétig el van az akkuja, nem igazán kényes. Tegnap kiesett a táskámból és jó nagyokat pattogott a betonon, mert ahogy kinyitottam a táskám ott maradt egy ki lendület.
Régóta tervezem egy olyan eszköz beszerzését, amiben van gps és mobilnetemen tudnék rajta levelezni és egyéb okostelefon funkciók pl konverter, napló stb.
talán a defy, vagy ez az új razr vagy galaxy note lenne az ideális társ egy ilyen második telefonnak. Fogalmam sincs hogyan bírná a megrázkódtatásokat. Kicsit emiatt is hezitálok.
Lesz valamikor egy értelmes akkuidejű okostelefon értelmes áron? Az új áfonya talán?

(#9) andris1602 válasza Gergő_ (#8) üzenetére


andris1602
(aktív tag)

én is elég sokféle telefont kipróbáltam már, és tagadhatlan előnye az alap telefonoknak, hogy bírják szuflával. nem nagyon találkoztam (hallottam) eddig olyan okostelefonról, ami rendes használat mellett 2 napnál tovább bírta volna. emiatt sokan panaszkodnak, ugyhogy a közeljövőben szerintem a gyártók is változtatni fognak valamilyen módón.

a közép kategóriában (ki merem jelenteni, hogy) nincs elfogadható árú okostelefon, ami bírná akkuval. hozzáteszem a symbian alapú megoldásokat nem ismerem, meg arról eléggé megoszlanak a vélemények, hogy okos/nem okos, van aki szereti van aki nem.
a felső kategóriából talán a razr maxx ami kiemelkedő (most volt a mobilarénán egy teszt róla), a maga 3300mah-s akksijával. az egy darabig biztosan nem hagy cserben :D de ez sajnos most 140.000+, mindazonáltan remek telefon. :)

én magam defy-t használok okostelefonnak. meg vagyok elégedve az üzemidővel és a strapabírásával is. egyszer sikerült kiesnie a zsebemből amikor mentem fel a padlásra, a hátára esett és semmi baja nem történt. (se törés, se más látható sérülés, azóta is jól működik). egyszer volt már vízben is, kibírta. de olvastam hogy másnak sikerült fél méterről olyan szerencsétlenül leejteni, hogy pókhálós lett a kijelző. mindenesetre jobban kell rá vigyázni mint egy ütésálló samsungra. :)

(#10) ArchElf válasza andris1602 (#6) üzenetére


ArchElf
(addikt)

Álszerénység sux...
Ha nem gondoltad volna hogy elolvassa rajtad kívül bárki is, miért fejtegetted ilyen hosszan?

Amúgy nekem mindegy kinek milyen telefonja van - nekem is csak azért van okos, mert szeretem a számítógépeket - és ez csak (lassan telefonálni sem lehet velük) az.

AE

Csinálok egy adag popcornt, és leülök fórumozni --- Ízlések és pofonok - kinek miből jutott --- Az igazi beköpőlégy [http://is.gd/cJvlC2]

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.