2019. június 25., kedd

Gyorskeresés

Az én tripodom.

Írta: | Kulcsszavak: fotózás . állvány . tripod . giottos . gömbefej

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Állvány kellett... De milyet? Honnan? Szerencsére JohnyBlue segítségemre volt ebben! :)

Egyszer, egy nem is olyan távoli galaxisban....

Idén kezdtem ismerkedni komolyabban a fotózással és már induláskor is motoszkált a fejemben az állványvásárlás gondolata, de a boltban, ahol a gépemet vásároltam, nem volt semmi értelmes modell.
Nem nagyon értettem hozzá, tapasztalatom sajnos semmi nem volt, de annyi biztos volt, hogy egy horgászbotként hajladozó lábú tripod nem felel meg nekem! (csak ilyen volt a boltban) . Hazaérve hát megkerestem az ezzel foglalkozó topikot, majd olvasgattam és írogattam...

JohnyBlue cikkéhez volt szerencsém még régebben, de akkor még nagyon tanácstalan voltam, nem is foglalkoztatott különösebben a termék, de megjegyeztem, mint esélyes háromlábút.
Addig-addig irkáltam a fórumra, olvasgattam, videóztam, míg végül már körvonalazódott a dolog - ha más nem is, legalább az árkategória, ami nekem már megfelelne. Ugyanis néhány állvány azonnal elvette a kedvemet ez idő alatt, ahogy kézbe sikerült fognom szerencsétlen darabokat...

Tetszik, nem tetszik, nem lehet olcsón, igazán jót kapni ebben a témakörben sem! (ezzel lehet vitatkozni, de velem nem érdemes :D )

Több márka volt a szorítóban, míg végül sikerült egy Giottos márkájú állványt a kezembe vennem egy Debreceni boltban (nagy eséllyel az utolsó vagy utolsók egyike kis hazánkban...). Onnantól már nagy volt a szerelem, alig vártam, hogy újra láthassam! :) Mikor, nagyjából 2 hónapra rá újra megnézhettem, már nem volt kérdés, ez lesz az, ami kell nekem - csak egy nagyobb típus, mivel ez egy elég alacsonyka modell volt (9351-es). Nagyon stabil, nem lötyög, gyönyörű..., egyszóval hihetetlen! :)

Ez az élmény és kiskornel megadta az utolsó lökést és már nem is vártam sokat, felkerestem JohnyBluet.

Kedvesen útbaigazított, és végig segített a rendelés során, mert nem mindig volt minden egyértelmű...

Kis hercehurca után csak sikerült megrendelnem a kiszemelt termékeket - Giottos MH3300, Giottos MH621C , Giottos MTL9371B.

A bolttal történő egyeztetés során kiderült, hogy a MH621C nincs raktáron, de azonos áron van MH631C - sebaj!

A pénz beérkezése után postázták is a csomagot, ami a héten csütörtökön (2013.08.15) meg is érkezett.

Alig vártam, hogy kibontsam, de mivel dolgoztam, nehéz és lassú órák következtek...

Mikor végre kibontottam a 3 terméket tartalmazó nagy dobozt, szembesültem vele,hogy nem az MTL9371B állványt kaptam, hanem a MTL9371-est. Gondoltam nem gond, ez ugyanúgy jó lesz! :)
A különbség nem sok, a festése a fenti képen szereplő 9351-esé és a lábai is olyan csavaros szorítóval vannak ellátva, mint annak, ezek a "régi" széria sajátosságai. A végeken található gumilábak más formájúak (lehúzva őket természetesen tüskéket találunk) és talán ennyi is az össz differencia vagy ha van még, az tényleg nem jelentős.

Sorra bontogattam a dobozokat és vizsgálgattam a tartalmukat. Azt kell, hogy mondjam, hogy ezt a vásárlást egyáltalán nem bánom! :)

Nagyon tetszik minden, a gömbfej megfelelően csillapított, nem kotyog-lötyög-zörög-csattog, tehát nagyon egyben van!

A cseretalp kicsit hosszú, az eredeti tervben szereplő is bőven elég lett volna, de mivel ez volt csak, hát egye fene, no problem!... :D

Az állvány volt az utolsó, amit kicsomagoltam, és hát nagyon tetszett, amit láttam! :) Igényes táskában van, azon belül nejlonban. Mellette használati utasítás, vállpánt (külön van az állványon is egy, ez a táskára való), szerszámkészlet (villás-, csillag- és imbuszkulcs), és egy rövid középoszlop.

Magát az állványt kinyitni felér egy edzéssel, annyira szorosan tartana a csavarok, emiatt egy elnyűhetetlen hatást érez az ember, itt kérem nem lötyög semmi!

Elsőre feltűnt, hogy itt valami bizony nem papírforma... A magassága az, ami sántít a leíráshoz képest. Ez persze csak jó, hiszen magasabb a leírtaknál! :)

161/173 helyett bizony ez az állvány ~166/~187 cm (itt még stabilan áll a középoszlop)

+ gömbfej! -> 177/~200cm!

Azt hiszem, ez a legtöbb embernek már bőven megfelel. :)

Az összes kép (bocsánat, ha nem a legjobbak, de már siettem volna haza.. :D )

Negatívum:
Sajnos ilyen is van, szerencsére nem nagy probléma, könnyedén(?) megoldom majd. A cseretalpon megoldották egy kis fülecskével, hogy szerszám nélkül is fel lehessen rá rögzíteni a gépet. Igen ám, csakhogy ez a kis csavar nem a legjobb kidolgozású!
Felállítod a fogantyút, rászorítod, hogy megfelelően tartson. Meg is vagy, szuper.

kép1

...És most le kellene csukni. Amit még meg tudsz tenni némi erővel, jól lecsapódik és ha ezután levennéd a gépet, már nem fogod tudni felállítani szabad kézzel-körömmel, annyira rászorul az alátét a fogantyúra, ugyanis kis vékonyka anyagból készült.

kép1

Az a kis lekerekítés a fogantyú végén nem sokat dob a dolgon sajnos.

A megoldás: be kell szereznem egy olyan "csavarhúzót", amit más gyártók adnak a fejekhez, azzal kényelmesebb lesz a használat.

Ám eddig csak ezt találtam ebben a témában, ami tetszetős is, (talán) használható is, kis helyen elfér - viszont elég drága... :s

Minden segítséget örömmel fogadok, a kérdésekre pedig szívesen válaszolok!

Remélem tudtam segíteni valakinek a döntésben! :)

Hozzászólások

(#1) Byk01


Byk01
(őstag)

Sok sikert a használatához.

A csavarhúzóról: ha már Victorinox, én elgondolkodnék inkább egy zsebkésen. Lehet, hogy drágább valamivel, de jóval sokoldalúbban használható, egy problémákat is segíthet megoldani, amik terepen jelentkeznek. Nekem Ilyen van, bár én még kb fele áron vettem kb. 9 éve.

"Az obi, amivel lelátsz a víz alá halakat fotózni a halszem (halszemlélő objektív rövidítése)." - .mf "A jövő mi vagyunk: a fiatalok és az emberek." - Drotár Adrienn

(#2) Andrew31 válasza Byk01 (#1) üzenetére


Andrew31
(senior tag)

Hmmm, elgondolkodtató.

Köszönöm a jókívánságot! :)

Csakhogy már el is romlott a cucc.... :W

Nem nehéz megjavítani, de garanciában próbálnám előbb elintézni.

Ennyit az elnyűhetetlenségről...

Ha azt csinálod, amit szeretsz, az szabadság. Ha szereted, amit csinálsz, az boldogság.

(#3) Byk01 válasza Andrew31 (#2) üzenetére


Byk01
(őstag)

Ez gyors volt :(

"Az obi, amivel lelátsz a víz alá halakat fotózni a halszem (halszemlélő objektív rövidítése)." - .mf "A jövő mi vagyunk: a fiatalok és az emberek." - Drotár Adrienn

(#4) JohnyBlue válasza Andrew31 (#2) üzenetére


JohnyBlue
(őstag)

na mi a baj?

A Topikgazdák Topikjában ki a Topikgazda? :D

(#5) Andrew31 válasza JohnyBlue (#4) üzenetére


Andrew31
(senior tag)

Kiszakadt a menet:

Szerencsére az kiderült, hogy nem az egész menet van kiszakadva, hanem csak az eleje (mondjuk az érdekes, hogy ilyen rövid a gyári csavar...), most egy hatlapfejű csavar van benne. :D

Vagy fémragasztó lesz belenyomva (ha drága az utaztatás garanciába) és abba menet vágva, vagy még nem tudom.

[ Szerkesztve ]

Ha azt csinálod, amit szeretsz, az szabadság. Ha szereted, amit csinálsz, az boldogság.

(#6) JohnyBlue válasza Andrew31 (#5) üzenetére


JohnyBlue
(őstag)

oooo jajjj lehet zsirmergezest kapott :( a gart probald elintezni. ha meg nem megy akkor femragaszto es uj menet.

A Topikgazdák Topikjában ki a Topikgazda? :D

(#7) Andrew31


Andrew31
(senior tag)

Nem zsír van benne, hanem mintha ragasztó lenne, ragadós valami... Oo

Ha azt csinálod, amit szeretsz, az szabadság. Ha szereted, amit csinálsz, az boldogság.

(#8) kiskornel


kiskornel
(PH! addikt)

"A megoldás: be kell szereznem egy olyan "csavarhúzót", amit más gyártók adnak a fejekhet, azzal kényelmesebb lesz a használat."

:)) Neeeem. Semmilyen csavarhúzót nem kell használnod. Remélem nem tévedek, de az összes ilyen csavar használható a kereskedelmi forgalomban levő pénzérmékkel. Sztem a legnagyobb ez esetben az 50Ft-os pénzérme lesz, mert a 100-as már túl dundi.

De az egyik csavarkulcsnak is olyan a pereme, amivel ezt meg lehet szorítani. Ronda kínai fejnél még addtak hozzá egy tájékoztatót is, amiben ábrázolták.

Szvsz azt a fülecskét csak dísznek, vagy inkább akadálynak rakták oda... Sztem ne használd.

http://www.flickr.com/photos/34330024@N05/sets/

(#9) JohnyBlue válasza Andrew31 (#7) üzenetére


JohnyBlue
(őstag)

azt a zsirt foltbenzinnel szedd le faszanyosul utana meg szilikonzsirral kend be es orok lesz ;)

A Topikgazdák Topikjában ki a Topikgazda? :D

(#10) Andrew31


Andrew31
(senior tag)

A foltbenzint lehet bevetem majd... :)

kiskornel: 20-assal húztam meg, de az olyan proli.. :D No meg a pénzérme kerek, nem akarom tönkretenni a csavart (bár ez legalább kemény anyagnak látszik), inkább valami lapos végű kell, ami végig belefekszik.

Ha azt csinálod, amit szeretsz, az szabadság. Ha szereted, amit csinálsz, az boldogság.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.