2021. augusztus 2., hétfő

Gyorskeresés

Irodai Túlélőkészlet: Természetellenes Kiválasztódás

Írta: | Kulcsszavak: irodai túlélőkészlet . kiválasztás

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Nyilván te is a legjobb helyen akarsz dolgozni, hát a cégek is a legeslegjobb embert akarják felvenni.

Ehhez viszont meg is kéne találni az ideális alkalmazottat, és itt kezdődnek a bonyodalmak.
A hét kecskegida című népmese óta tudjuk, hogy rém kockázatos dolog valakit csak úgy beengedni az ajtón, még ha háromszor bizonyítja is, hogy ő az, akire várunk. Legbiztosabb lenne zárva tartani az ajtót örökre, csak hát valakinek mégis el kell végeznie a munkát, marad tehát az elkerülhetetlen kockázat.
Ebből aztán olyan hosszú kiválasztási folyamatok kerekednek, mint egy összetett, ragozott német szó. A jelentkező feladata ebben a játékban az, hogy minden óvintézkedés, csel és fondorlat ellenére átverekedje magát a bizalmatlanságból épült akadálypályán: a kiválasztási folyamaton.

A próbatételek sora ott kezdődik, amikor felszerelkezel különböző önéletrajz-verziókkal és motivációs levelekkel aztán széjjelküldöd a jelentkezésedet a világ hét sarkába.
Valahol messze egy toborzási-kiválasztási cég gyakornoka gondosan csokorba szedi az önéletrajzokat, amik a stratégiailag helyesen megválasztott kulcsszavak segítségével elkerülték az automata szűrőt 0, majd fintorogva kidobálja a nagyobbik részét 1, hogy csak egy akkora kupac maradjon, amit már maga a fejvadász is hajlandó átnézni 2.
Ha bennmaradtál, levelet kapsz hogy ráérsz-e egy telefonos interjúra 3.
Közben lecsekkolják a hátteredet 4. Meg ha van esetleg referenciamunkád, akkor azt is. 4b
Rövid kis személyiségteszt 5 és már küldik is tovább a cégnek az anyagodat.
Ott a kiválasztási specialista átveszi azt 6 és mivel fontos, hogy emberi szempontok alapján is megfelelj, legalább 5 percig csukott szemmel hagyatkozik a veled kapcsolatos megérzéseire. Ha ez a szuperérzékeny módszer nem szólaltatta meg a Belső Sugallat nevű vészjelzőt, akkor továbbküldi valakinek az anyagodat, aki szakmai szempontok alapján is értékeli 7.
Van egy olyan törékeny és ritka konstelláció, amikor a hr-es és a technikai szakértő minden egymás ellen táplált jogos ellenszenvük ellenére közös nevezőre jut, ilyenkor behívnak A Beszélgetésre 8
Ha itt elég meggyőzően előadod, hogy te vagy az a szelíd Nobel díj várományos, aki egy rocksztár ás Alekszej Grigorjevics Sztahanov szerelemgyereke, akkor írhatsz szakmai tesztet 9. Az igazán kiváltságosok eljutnak az Assessment Center feliratú akadálypályára is.9b
Amint innen kicsit megtépázva, de győztesen előkecmeregsz, már csak a csapattal kell találkoznod 10, megbeszélni a teszt eredményeidet a leendő főnököddel 11 és jópofizni a felsővezetés egy ráérős tagjával. 12
Nem hitted volna, hogy egyszer majd irigykedve gondolsz a mesebeli királyfira, akinek elég volt három próba, meg egy kicsit megpörkölte a sárkány.

Olykor ezek a módszerek annyira alaposak, hogy túlszűrnek, és a jelentkező félúton besokall, hogy akkor ottrohaggyonmeg, és többet se emailre, se telefonra nem reagál, valaki meg dolgozik továbbra is kettő helyett.

Esetleg az utolsó körök egyikében derül ki, hogy a folyamatba valahol bejátszott az alkímia és az eredetileg megfogalmazott igény magára se ismer, mire álláshirdetés lesz, a kiválasztás végére meg egyszerűen átlényegül valami teljesen mássá. Vasból arany? Bahh. Lett már nekünk junior Java kóderből német nyelvű .NET backend fejlesztő!

Tipp:
Azok a legveszélyesebb helyek, ahol csak simán felvesznek. Ott ugyanis elvárják, hogy dolgozzál.

-------------------------
Jegyzet:

Egy tipikus kiválasztási folyamat kb 2-3 hónap a jelölt részéről.
Egy tipikus programozói állás betöltése 4-5 hónap munkáltatói részről.

Axióma
Minél magasabb egy pozíció, annál hosszabb a kiválasztási folyamat.
Megállapítás
Minél hosszabb egy kiválasztási folyamat, annál tovább képes nélkülözni az adott pozíciót a cég.
Konklúzió
Minél magasabb egy pozíció, annál nélkülözhetőbb.

Hozzászólások

(#1) hcl


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Jól látod a dolgokat :D
Amúgy nem olvassák el :D tizenév infó+technikai pálya után felhívnak, hogy lennék-e pénzügyi vezető :D

"Közben lecsekkolják a hátteredet 4"
Már ha tudják.

2-3 hónap a kiválasztás? Ahova fel is vettek, ott kb. 1 volt. Kicsit hosszabb volt a kétkörös helyeken.
A cég oldaláról nyilván hosszabb.

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#2) Luck Dragon

“” Ha itt elég meggyőzően előadod, hogy te vagy az a szelíd Nobel díj várományos, aki egy rocksztár ás Alekszej Grigorjevics Sztahanov szerelemgyereke, akkor írhatsz szakmai tesztet “”

Imádom ezt a részt :))

A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.

(#3) nyunyu


nyunyu
félisten

Aztán a sztori úgy folytatódik, hogy egy héttel a munkába állásod után megkapod a távozó elődöd laptopját, amivel persze megfelelő user/password hiányában még mindig nem tudsz semmit kezdeni.

Addig néha behívnak skypeon pár meetingre, hogy szokd a közeget, meg legyen valami halvány fogalmad a projektekről, amin egyszer majd dolgozni fogsz.

Téged felvevő emberke közben hiteget, hogy már megkérték a szükséges jogosultságaidat, de a laptop, új AD júzer, VPN szentháromság beüzemeléséhez személyesen be kéne fáradni az IT osztályra, de az ott dolgozó kollégák is home officeban vannak a covid miatt, és csak húsvét után lesznek bent.

Húsvét kedd 10 óra: Hősünk laptoppal felvértezve betéved a központba, ahol összesen 1db, alig 2 hónapja ott dolgozó hálózatos kollégába botlik a takarítónőn kívül, akinek fogalma sincs arról, hogy mi a szitu.

Ő ránéz az örökölt laptopon futó Windows 7-re, majd lesajnálóan közli, hogy ez nem felel meg a céges policynek, Windows 10-et kéne rá rakni, de az nem az ő dolga, olyan kolléga csak szerdán lesz bent.
Na jó, némi noszogatás után felhívja a haverját, aki szerdára van beosztva, hogy be kéne jönnie, mert lenne neki meló.

Délután skypeon megtárgyalod a részleteket a főnököddel, ő örül, mert közben azt az infót kapta, hogy csak csütörtökön lesz bent az IT helpdesk főnök személyesen.

Szerda 10 óra: Már megismer a recepciós, és egyből tárcsázza a szerdai kollégát, hogy megjött az új kolléga a telepítendő laptoppal.
Irodában egyedül lézengő IT helpdeskes csóka közli veled, hogy csütörtökre fel kéne húznia 4 laptopot, de a tiedről most hall először.
Géptípus azonosít, USBs vinyón talál 3 féle disk imageet hozzá, ebből kettő nem jó (Win7 x86, x64), így gondolkozás nélkül felhúzza a harmadikat, mert az Win10.

Közben olyan emailekkel szórakoztatják, hogy menjen át a szomszéd szobába, és be kéne kapcsolnia a rendszeradmin gépét, mert az nem tud HOból dolgozni.
Persze azt se tudja, melyik a rendszeradmin gépe a sok közül, mivel ő is csak pár hónapja van itt, személyesen sosem találkoztak.
Némi telefonálgatás után talál egy lekapcsolt szünetmentest, visszakapcsolja, de az sípol.
Így a gépnek másik konnektort keres, majd ír a rendszeradminnak, hogy már müxik.

Visszatérve a laptopodhoz észreveszi, hogy a frissen felhúzott Win10 image 32bites, és csak 4GB-t tud használni a 8-ból.

Hosszas káromkodás után sokadik pendriveján talál egy 64bites Win10 telepítőt, lehet újrakezdeni a laptopodat, aztán szép lassan Office, vírusírtó, fejlesztőeszközök is felkúsznak kb. délután kettőre.

Ekkor a megoldatlan Jira jegyeket böngészve megtalálja az IT helyett a szoftverfejlesztő részlegnek felvett jegyet, amin az exkollégád laptopjára kértek neked új VPN profilt, hogy be tudj lépni távoli asztallal a benti gépre.
Mivel nem az osztályuknak szólt, így a főnöke nem delegálta neki.

Célegyenesben vagyunk, már csak az exkolléga RSA tokenjét kell beizzítani, meg a VPN van hátra.

Persze a frissen felhúzott Win10, háromszori RSA újrahúzás után is kilockolja a júzeredet, ha a tokenen látható számot próbálod bepötyögni a Win logon képernyőn.

Helpdeskesünk fejcsóválva elővesz egy másik tokent, hozzád rendeli, az is azt csinálja.

Közben befut a hálózatos arc is, hogy már nagyon éhes, de a sarki kifőzdében minden ehetőt leraboltak délután háromra, és már csak párféle saláta, meg fasírt van.
Irodába visszaballagva a "zsákmánnyal" kiderül a rendszeradmin gépének a titka: hálózatos arcot előző nap nagyon zavarta a mögötte visító szünetmentes.

Ebéd után persze még mindig nem működik a második RSA token, majd sokadik próbálkozásra nagy türelmetlenül beütöd a token bekérő ablakban a domain jelszavadat, és voila, beenged a Windows.

Neszóljsenkinek,mertezígynemszabályos dünnyögi a helpdeskes kolléga, majd vállat vonva rátér az egész délelőtt keresett, de nem talált VPN profilod telepítésére. (Délután 3-ra generálja le valaki)

Hurrá, ez is megvan.

Közben a domaines logokból kideríti, hogy az exkolléga melyik gépet szokta távolról birizgálni, mert az nem szerepel a félrecímzett Jira jegyben, és felvesz oda a távoli asztal használók közé.

Persze a VPN az nem úgy megy ám, kell neki egy domain policy update, de mivel hálózatos kolléga éppen a szerverszobában matat valamit, várni kell.

Addig helpdeskes kollégával leballagsz egy emelettel lejjebb a még októberben minden második asztal kihagyásával social distancing kompatibilissé tett irodába, ahol a novemberi zárás óta senki sem járt, majd előássa a kupac aljáról a megfelelő desktop gépet, hogy billzetet, egeret dugjon rá.
Persze az egér elsőre nem működik, így simán nyom egy resetet a Windows 7-nek, attól megjavul a kurzor.
Elsőre sikerül belépned rá a friss, ropogós domain júzereddel.

Juhéé, már csak a VPN kipróbálása van hátra, így visszaballagtok a fenti osztályra, ahol ketten támogatjátok jelenlétetekkel a hálozatos kollégát, hogy időben befejezhesse a wifi konfigurálását, és megnyomhassa a domain policy update gombot.

Wifire lépés után már a VPN fanfárja (tada.wav?) szól, siker!

Aztán sokadik próbálkozásra sem jelenik meg a desktop gép login bekérő ablakja, akár gépnévvel, akár IP címmel indítod a távoli asztalt.

Melletted ülő helpdeskes srác laptopjáról persze mindig megy.

Rutinos öreg rókaként kérdezed az ITs arcokat, hogy nincs-e véletlenül tűzfal a VPN és a belső hálózat között, talán fel kéne rá venni egy szabályt, hogy engedje be a gépedet.

Újabb 5 perc múlva a hálózatos srácnak leesik, mit is kérdeztél, és nekiáll matatni a VPN szerver beállításai között, majd lemásolja az exkollégára vonatkozó szabályokat, és beállítja a te júzeredre, majd újabb domain update.

Még mindig nem megy...

Majd egy Win restart után este 6-kor sikerült távolról belépni a benti gépre.

Céges emailcímedre persze még várni kell 1-2 napot, mert azt nem igényelte meg senki.

Amikor újdonsült barátaidtól elbúcsúzva, félig diadalittasan hazaérve meglátod hogy egész nap skypeon próbáltak elérni a kollégák, meg projektmenedzserek, mert szerdánként 11-kor van a heti státusz, amin meg kellett volna beszélni, mire jutottál a melóval múlt szerda óta...

Emlékeztetőül: csütörtök: nem volt laptop, péntek-hétfő: ünnep, kedd: laptopot nem sikerült megcsináltatni, szerda...

(Ja, 6 évig dolgoztam IT supportosként, de a mai nap még így is túl tömény volt a túloldalról nézve.)

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#4) Amea válasza hcl (#1) üzenetére


Amea
újonc
LOGOUT blog

Vannak ezek a tinderen nevelkedett fejvadászok, akik szőnyegbombázás technikával minden elérhető email címre elküldik az állást, bízva abban, hogy a nagy számok törvénye alapján csak összejön valami.
Az esetek túlnyomó részében ez visszafele sül el, az IT tele van specifikus szakirányokkal, és ha kapsz két olyan levelet, amin messziről látszik,hogy azt se tudják, kinek küldték, letiltod őket.
Én a mai napig kapok holland nyelvű ajánlatokat, hogy menjek SAP fejlesztőnek. Az egy dolog, hogy nem vagyok az, de a holland meg olyan nyelv, amit ha beszélnék is letagadnám :D

dehogy van rendbe'

(#5) Luck Dragon válasza nyunyu (#3) üzenetére

Plusz megkérdezik hogy mi volt a baj és ki tartott eddig ? :DDD

A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.

(#6) Amea válasza nyunyu (#3) üzenetére


Amea
újonc
LOGOUT blog

"mire jutottál a melóval múlt szerda óta"

De tényleg, mire? Hát mit írjunk így a státuszriportba? :DDD

dehogy van rendbe'

(#7) hcl válasza nyunyu (#3) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Na várjál, kihagytad a legfontosabbat, miszerint felvettek valamilyen melóra,
...és a munkaköröd valami egészen más lesz!!! :D

Bár én már a 2. olyan helyen vagyok IT supportos, ahol az adunk laptopot, az működik, be is tud jelentkezni, az a user első napján megvalósul. Ahol nem supportos voltam, hanem user, hát, ott nem valósult :D

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#8) Agyturbina


Agyturbina
senior tag
LOGOUT blog (1)

Azt bírom, fejvadász szűrő programot használ, erre jött egy új iparág, hogyan írjunk úgy CV-t, hogy át jusson a szűrőn. Így jutottam el oda, hogy nem pályázok meg semmit, hiszen ha leírom az igazat, akkor senkit nem érdekel. A többiek meg lehazudjak a csillagokat is, hogy át jussanak a szűrőn. :C

Amikor elkezdenek dolgozni, akkor csak teljes kiképzés után lesznek jók az alap feladatokra.
:DDD

Imádom.
Az olyan hülyék mint én, nem kapnak meg semmilyen munkát így, hiszen mindenki képzettebb nálam papíron.
Aztán jön az amikor én össze találkozok azzal aki tudja is kit keres. Kapom az ajánlatokat, nem azért mert szép a CV, hanem azért mert tudom is miről beszélek, és képes vagyok elvégezni a feladatot kb felügyelet nélkül. :K

Sebaj, ez nekem pont így tökéletes.
Sajnos nektek már nem annyira :( ahogyan látom, szenvedtek a hülyék ellen felállított rendszerben, ahol csak a hülyék jutnak át. :O

,........A szükségletek lettek a célok, és a célok szükségletek lettek........, ,........A paradoxonban az a szép, hogy paradox módon nem szép.............,

(#9) nyunyu válasza hcl (#7) üzenetére


nyunyu
félisten

Na várjál, kihagytad a legfontosabbat, miszerint felvettek valamilyen melóra,
...és a munkaköröd valami egészen más lesz!!!

Az benne a legszebb.

Valami 3 éve kötelezően bevezetendő négybetűsnek kéne megfelelni, így ki kéne találni hogyan lehet a zéró dokumentációval ellátott+lelépett fejlesztők miatt tökéletesen fekete lyuk alkalmazások adatbázisaiból régi rekordokat törölni, hogy ne dőljön közben össze a fél bank.

Úgy érzem, túl keveset kértem az interjún.

Eredetileg egy másik bankba akart benyomni a fejvadász, de ott pont az állásinterjúmra lett covidos az interjúvoltató szakmai vezető, következő hétre meg a helyettese, akivel végül beszéltem, így sok türelmet kérve 3 héttel később még mindig nem tudták megmondani, hogy indul-e az a projekt, amire fel akartak venni, vagy ki lesz a befutó az elhúzódott interjúk miatt.

A mostani lehetőség viszont tényleg úgy zajlott, hogy szerdán hív a fejvadász, hogy még mindig nem válaszoltak az A bankból, de lenne másnapra interjú B-hez, pénteken meg már azzal jött, hogy mikor tudnék kezdeni B-ben.

Asszem kezdhetek félni.

[ Szerkesztve ]

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#10) Amea válasza Agyturbina (#8) üzenetére


Amea
újonc
LOGOUT blog

Nem is azok a szakemberek küzdenek ezzel, akiknek már van jó sok év háttere, meg ismeretsége, meg neve. Ők sokszor nem is keresnek melót egyáltalán, gyakran kikerülik ezeket a köröket és valami ismeretség alapon mennek át egyik helyről a másikra.

Csak hát odáig el kell jutni, hogy tapasztalt, keresett guru legyen az ember. Ha külföldre mész, akkor meg megint nullát ér a hazai networking és építheted magad újra.

dehogy van rendbe'

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.