2023. január 28., szombat

Gyorskeresés

Irodai Túlélőkészlet: Irodai Harcmodorok

Írta: | Kulcsszavak: irodai túlélőkészlet . harcmodorok

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Folytatjuk vidám körutunkat az irodai munka kies vidékein. Ma teszünk egy kis kitérőt a taposóaknákkal és lövészárkokkal gazdagon díszített harcmezőre, bekukkantunk a párbajterembe és vetünk egy futó pillantást a gerillaharcosok kreatív klubjára.

Mert hát mi van még az irodában a munkán, a széjjelhagyott kávésbögréken és a monitorokon kívül?
Úgy van, kollégák.

És ahol egynél több ember beül egy terembe, ott előbb-utóbb konfliktus lesz. Akárhová is mész, bárhol is dolgozol, mindig lesz egy kibírhatatlan köcsög.
Néha te leszel az.
Többek mély bánatára a magától értetődő, bevált konfliktuskezelési módszerek, pl ütés, rúgás, illetve a rövid radiátorcsővel való drasztikus véleményformálás vállalati környezetben nem megengedettek.
Marad tehát a civilizációs máz alatt túl szűk öltönyben izzadó, elfojtott, feszengő agresszivitás, ami végül úgyis utat váj magának, csak mire kiér a napfényre, már business casualban van.

Területvédelem és jelölgetés
Nem kell ahhoz Sir David Attenborough-nak lenni, hogy belássuk, mennyire lételemünk a területekért vívott harc. Lehet, hogy a báránylelkű munkatársad lazán benyeli a fizetetlen túlórát és egy zen buddhista nyugalmával bólogatja végig a customer meetinget, de told csak jó közel az asztalokat egymáshoz, majd meglátod, miféle harcokat képes kirobbantani egyetlen, az ő térfelére átlógó monitorkábel.
A székekkel, virágládákkal és kis gurulós szekrényekkel való kreatív térrendezés egyidős az open office-szal. Ez egészen sokszínű lehet a barrikádtól kezdve a látványosan hiányzó székkel jelzett ‘ne ülj ide’ szignál küldéséig. A cél azonban mindig egy: kijelölni a saját zónát.
Minden közös használatú helyiség vitás terület, amit valaki biztosan nem rendeltetésszerűen használ. Ilyenkor általában a többségi nyomás győz, de vannak ellenpéldák is: nem mennék a részletekbe, de volt olyan pesti iroda, ahol egy hölgynek külön wc volt kijelölve, mindenki más meg használta a többit.

Légkondipárbaj, huzatháború
A tökéletes irodai hőmérséklet nem létezik és minden helyen akad legalább két ember, aki ezt be is bizonyítja. Általában az ebédszünetből kimelegedve visszaérkező arc állítja laza nemtörődömséggel 15 fok + rakétaüzemmódra a légkondit, hogy kettő perc múlva elmenjen valahová meetingelni. A bent ücsörgős arcüreggyulladásos visszállítja szafari hőmérsékletre, mert ráfagyott az irodába rendszeresített plusz pulcsi is. Ha vége a meetingnek, új kör jön.
Ennek a körökre osztott stratégiai játéknak a változatait játsszák termosztát kapcsolgatással, termosztátérzékelőre helyezett fagyasztott cuccokkal, eldugdosott légkondi távirányítóval és becsempészett saját távirányítóval is.
Megoszlanak a vélemények, hogy jó-e a fixre beépített ablak. A nyitható mindenesetre képes egészen új fegyverarzenált vinni a hőfok csatába és magasba lendíteni a légkondipárbaj költségeit. Ilyenkor szokás végigpuffogtatni, hogy van-e zaj, pollen, huzat, míg aztán rendszerint el nem jutunk addig, hogy ki a büdös.

Hangcsapás és mérgezés
Néha ugyan akad egy-egy exhibicionista, aki vídiahangon sikítva kacag és üvöltve telefonál, ám a tisztességtelen harcmodorok sorában említést érdemel az asztalon felejtett folyamatosan pittyegő telefon és az éppen hallásküszöbön érzékelhető, fejhallgatóból átszivárgó tüc-tüc zene.
Visszafogottabb, de bevált hidegháborús eszköz a konstans tollpattogtatás, csámcsogás, orrszívás, vagy ezek kombinációja.
A mérgezés vonalon kedvelt fegyver az atombomba horderejű parfüm, illetve ennek az olcsóbb tömegpusztító változata, a maró lábszag.

Gerilla-hadviselés
Olykor megjelennek azok a magányos vagy kis csoportba tömörült harcosok, akik kihasználják az ismert terep előnyeit és meglepetésszerűen támadnak. Így fordulhat elő, hogy mire a többség észbekap, a közös whiteboard átavanzsál rögtönzött térelválasztóvá, vagy az ebédlő meeting helyszín lett, te meg mehetsz a kis szendvicseddel a folyosóra.

Tipp:
Hogy jobban eligazodj egy új irodában, a következő támpontok segíthetnek: az izzadós kollégád a kikapcsolhatatlan radiátor mellett ül, a fényérzékeny az ablaknál, a fázós pedig a légkondi befúvója alatt közvetlenül. A konyhához legközelebb az érzékeny orrú munkatársat találod, a hólyagproblémást pedig a wc-től legtávolabb.

Hozzászólások

(#1) Kiki18


Kiki18
őstag

Még mindig zseniálisak az írásaid, nagyon jókat nevetünk rajta az irodában (egymáson és egymás miatt).
Ne hagyd abba kérlek! :R

(#2) blackrulz


blackrulz
nagyúr

a légkondipárbaj megnyeréséhez elég egy ir képes telefon :D Gyakorlatilag azonosíthatatlan, feltűnésmentes, mindent -is- visz.

When you want a circus you exalt the clowns

(#3) Amea válasza blackrulz (#2) üzenetére


Amea
újonc
LOGOUT blog

Ma is tanultam valamit ;]

dehogy van rendbe'

(#4) Jahno válasza blackrulz (#2) üzenetére


Jahno
senior tag

Főleg egy átlag irodában, ahol központi vezérlés van és fali termosztát.

(#5) Ptech


Ptech
őstag

Erről ugrott be, hogy volt egy munkahelyem ahol kitalálta a főnökség, hogy ők most jól megkérdezik a t. alkalmazottakat, hogy mitől lennének szorgosabb hangyák boldogabb munkavállalók.

Bejöttek a megoldási képletek. Volt, aki több mosdót szeretett volna, más pedig rendszeresebben takarított konyhát. De az abszolút nyerő az a versenyző volt, aki szerint nem csapatok szerint kellene ülnie mindenkinek az open officeban, hanem hőmérsékleti preferencia szerint :C
Ott láttam be én is, hogy el is dobhatnánk a klíma távirányítót, illetve kisbaltával szét is lehetne verni az összes termosztátot, mert valakinek úgysem lesz jó a hőfok :DDD

(#6) blackrulz válasza Jahno (#4) üzenetére


blackrulz
nagyúr

Ott meg balhé sincs nagyon ;] mondjuk most irodában sincs a legtöbb helyen tömeg, szóval... ;]

When you want a circus you exalt the clowns

(#7) Egon válasza Ptech (#5) üzenetére


Egon
nagyúr
LOGOUT blog

Ilyenkor azért rettenetesen örülök annak, hogy egyedül ülök egy irodában (és az összesen közel 30 éves munkaviszonyom jelentős idejében ez így volt).

"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

(#8) sutszi válasza Egon (#7) üzenetére


sutszi
veterán

Szerverterem? ;] :P

Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

(#9) Egon válasza sutszi (#8) üzenetére


Egon
nagyúr
LOGOUT blog

:N Üzemeltetésben sosem dolgoztam.... :)
Most épp igazgatói irodának hívják, a beosztásom alapján... ;) :P
Az előző cégnél cca 6 évet mint osztályvezető-helyettes voltam egyedül egy irodában, és még 2-3 évet mint informatikai biztonsági felelős.

"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

(#10) thesound


thesound
őstag

"ebédszünetből kimelegedve visszaérkező arc állítja laza nemtörődömséggel 15 fok + rakétaüzemmódra a légkondit, hogy kettő perc múlva elmenjen valahová meetingelni. A bent ücsörgős arcüreggyulladásos visszállítja szafari hőmérsékletre, mert ráfagyott az irodába rendszeresített plusz pulcsi is"

Pontosan így működik. Illetve még a legjobb aki nyáron téli bakancsban és a legvastagabb téli ingjében jön be és mindig panaszkodik, hogy melege van a 15 fokban is. A többiek lassan síkesztyűben ütik a billentyűzetet Télen meg egy sima pólóban jár a kabát alatt és folyamatosan fázik.

Vannak a léleknek régiói, melyekbe csak a zene világít be. - Kodály Zoltán

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.