2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Genius 3000A vs. 1800A

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sikerült kölcsönbe megkapnom egy délutánra egy Genius 1800A-t és egy Genius 3000A-t.
Úgy gondoltam érdemes lenne összehasonlítani őket, ugyanis körülbelül egy árkategóriát képviselnek és sokak talán nem tudják, hogy melyiket válasszák.

A külső: Szemügyre véve a két hangdobozt látszik, hogy az 1800A magasabb, de vékonyabb és rövidebb kivitel, 4"-os méllyel, 4"-os középpel, és egy magas-hangszóróval. A 3000A zömökebb, alacsonyabb, szélesebb 5"-os mély-közép hangszóróval. Kézbe véve őket érezhetően nehezebb a 3000A, az anyaga is tömörebb, az 1800A kicsit műanyag hatást kelt mellette. Sajnos mindkét rendszer bal oldalán fix az RCA kábel, ez mindenképpen hibaként írható fel. A kezelőszervek tekintetében az 1800A a nyerő, normális előlapi potméterek, csatlakozók. A 3000A egyik nagy tervezési bakija az oldalt elhelyezett potik és a hátul lévő bekapcsológomb és fejhallgató-kimenet (vicc...). Talán azt akarták elérni vele, hogy ránézésre ne legyen megállapítható hogy ez aktív hangfal? Nem tudom, mindenesetre kényelmetlen megoldás.

Adatok: Arra nyomatékosan felhívnám mindenki figyelmét, hogy ebben az árszegmensben, a specifikáció alapján hangszórót vásárolni nem szabad. Gyakorlatilag !minden!, a gyári specifikációban szereplő adatot figyelmen kívül lehet hagyni. Így például abszolút mindegy, hogy az 1800A 50W-os, vagy hogy a 3000A 80W-os. Azt viszont meg kell említenem, hogy a Genius oldalán látható az, hogy az 1800A frekvenciaátviteli paramétere 20Hz-20Khz míg ugyanez a 3000A-nál 100Hz-20Khz. Ez ugye azt jelentené, hogy az 1800A-nak sokkal több mélye van, ami igaz is meg nem is, de nem lövöm le a poént majd kiderül. Természetesen a 20Hz mindenképpen vicc kategória, hiszen a többszázezres álló 3 utas hangfalak sem igazán mennek 30-35 Hz alá.

Meghallgatás: Próbáltam olyan zenéket válogatni amik nagyjából lefedik a könnyűzenei stílusokat, ezenkívül jó minőségű és dinamikus felvételek.

A következők voltak a tesztzenék:

1. Celine Dion - My Heart Will Go On
2. Limp Bizkit - Take A Look Around
3. Pendulum - The Tempest
4. Red Hot Chili Peppers - Hump The Bump
5. Paul Kalkbrenner - Sky And Sand

Nem is szaporítom feleslegesen a szót, bass és treble potik kerüljenek középállásba, és jöjjenek a zenék.

1. Celine Dion - My Heart Will Go On

A dalt magát lehet szeretni vagy nem szeretni, de a felvétel és az énekes is kitűnő, énekhang tesztelésére az egyik legjobb szerintem. A két versenyző közti különbség sajnos elég egyértelmű, vájtfül sem kell hozzá, és előrevetíti a teszt végeredményét is. Az 1800A magasai csapnivalóak, ez egyértelműen hallható a cinek hangján is, illetve amikor Celine Dion kiengedi a hangját azt az 1800A nem tudja úgy visszaadni mint a 3000A.
Az eredmény 1:0.

2. Limp Bizkit - Take A Look Around

A "Hogyan hallgassunk zenét" blogbejegyzés hozzászólásai között egy fórumtárs ajánlotta a Limp Bizkitnek ezt az albumát mint nagyon jól sikerült felvételt. Ez így is van, marha jól szól az album, és a basszusgitár végig jól követhető. Ezért is került be a tesztzenék közé, illetve mert sokan ismerik/szeretik. Sajnos nem gondoltam, hogy ekkora különbség lesz a két hangdoboz között, el is gondolkoztam rajta, hogy fölösleges tovább írnom a tesztet, de ha már nekiálltam akkor befejezem. A basszusgitárt mindkét hangszett küszködve adta elő, nem volt elég pontos egyik sem, viszont nagyon furcsa volt az 1800A-nak a mélykiemelése, sajnos emiatt (is) eléggé dobozhangja van. A 3000A sokkal inkább nyújtott zenei élményt a szám alatt. A középtartományban a gitárok rendesen "sütöttek", Fred Durst ordításai hitelesebbek voltak, és ráadásul nem is döngött.
2:0

3. Pendulum - The Tempest

Hú na végre írhatok valami jót is az 1800A-ról :) Illetve... viszonylag jót. Annak aki szereti tekergetni a Bass potit a hangszórókon azoknak jó hír, hogy például a Pendulumnál az 1800A mélybe húzós hangja és a gyengébb magasa miatt teljesít úgy mint a 3000A. Kicsit úgy éreztem, hogy a 3000A nem bírta a szintetizátor magashangját, a cineket, és az effekteket egyszerre. Nem gondoltam volna hogy ezek közül a számok közül pont a Pendulum lesz a hangfalgyilkos, de a 3000A-t rendesen zavarba hozta. Gyakorlatilag az, hogy az 1800A-nak gyengék a magas-hangszórói, nem akar olyan részletező lenni, itt úgymond előnyére válik a 3000A-val szemben. Mielőtt még
félreértenétek, most a két rendszert hasonlítom össze, egymáshoz viszonyítom őket, így el kell mondanom azt is, hogy egyik hangzása sem tetszett ez alatt a szám alatt. Egyik sem kap pontot, marad a 2:0 :)

4. Red Hot Chili Peppers - Hump The Bump

Viszonylag kiegyenlített volt a dolog, természetesen a basszusgitáron itt is jelen van az 1800A kiemelése, de itt legalább nem döng úgy mint a Limp Bizkitnél. Ettől függetlenül a 3000A-n szólt szebben a muzsika, szebbek a magasak, és bár nem olyan döngetős, de szebb, kontrolláltabb mélyei vannak. És leírom a nyilvánvalót is, magasakban is a 3000A a nyerő.
3:0

5. Paul Kalkbrenner - Sky And Sand

Stílszerűen, levezető számként egy elektronikus nóta. Összességében egy igen egyszerű zenéről van szó, nem is igazán van mit kiemelni, mindkét szetten szépen szólalt meg. Az előzőekben említett mélykiemelés itt is érvényben van az 1800A esetén, tehát azon dögösebben szól a dal, a 3000A finomabban adja elő magát. Szóval ez a szám legyen 1:1, a végeredmény pedig 4:1 a Genius 3000A javára.

Összegzés: Nem gondoltam, hogy ekkora különbség lesz a 3000A javára, bár számítottam arra, hogy szebben fog muzsikálni. Igazából nem is értem, hogy a Genius miért alkotta meg az 1800A-t, hiszen egyedül designban és praktikumban (a bevezetőben említett tervezési bakik) pipálja le a 3000A-t. A zenékben gyakorlatilag az összes hangszert szebben szólaltatja meg a 3000A, mélye látszólag kevesebb van mint az 1800A-nak, de csak látszólag. Mindkét hangfalnál megfigyelhető szerintem egy kis loudnesses színezés, a középtartományt kicsit hanyagolják.
Én biztos, hogy a 3000A-t választanám, annyi pénzért amennyibe kerül, a legjobb vétel jelenleg, sokkal komolyabb hangfalak mellett sem kell szégyenkeznie ár-érték arányban. A Creative T20-asra lettem volna kíváncsi, hogy mit nyújt a 3000A-val szemben. Sajnos az ismerőseim között senkinek sincs ilyen, így nem tudtam kölcsönkérni, eddig egyszer hallottam szólni T20-at, akkor annyi jött le, hogy nagyon szép hangja van, de ott is volt egy kis fölösleges mélykiemelés (az egyébként elképesztő hogy azokból a kis dobozkákból hogy jön ki ilyen hang :)).
Úgy gondolom, hogy a 3000A dobozára nem szégyen ráírni a Hi-Fi feliratot, 13.000 forintért aki tud jobbat az szóljon.

Hozzászólások

(#1) dudika10


dudika10
veterán

Jó kis összehasonlítás. Grat. :)

Csak a bevezetővel kötekednék ha megengeded:
A gyári adatok közül az érzékenység általában közel áll a valósághoz és fontos is.
A teljesítmény is fontos az érzékenység mellett, ez is valóság közeli adat általában, és e kettőből kapjuk meg a max hangerőt.
Az más kérdés, hogy mikor kezd el torzítani a hangfal...

A frekvenciatartományra vonatkozó adatok is igazak általában, csak azt nem szokták közölni, hogy mennyi -dB -re adják meg őket.
(Lehet, hogy meg van az a 20 Hz, csak mondjuk -12dB-en és az már közel sem nevezhető lineáris hangmenetnek.)

Az, hogy az egyik 20Hz-20kHz a másik meg 100Hz-20kHz az nem azt jelenti, hogy első esetben több a basszusunk, hanem azt, hogy mélyebbre megy. Lehet, hogy a másodiknak van 100Hz-nél egy nagyon durva kiemelése és akkor bizony a második esetben sokkal többnek fogjuk érezni a basszust, csak nem megy olyan mélyre.

[ Szerkesztve ]

Prodipe Pro 5 aktiv hangfalpar elado.

(#2) AMDFan válasza dudika10 (#1) üzenetére


AMDFan
addikt

Szia!

Igen, igazad van mindenben amit írtál. Nem fogalmaztam pontosan.
Viszont amit írtam, inkább azoknak szól akik nincsenek annyira képben ezekkel a dolgokkal kapcsolatban, és ők tényleg jobb ha elfelejtik a gyárilag megadott adatokat. Bár a 100Hz-20Khz szerintem egy korrekt frekitartomány. Sőt akár kevesebb is lehetne -3db eltéréssel. Az is igaz, hogy a teljesítménynek is szerepe van, de el sem hinnéd mennyien gondolják úgy, hogy minél nagyobb a Wattok száma annál szebben szól a hangfal. Semmi értelme, a 3000A-nál negyed állásban szól olyan hangerővel a cucc, mint az 1800A-nál fél állásban, miközben a 3000A fél állásban már nem a hallgatható kategória számomra.
Ez persze azt is jelenti, hogy az 1800A-nál jobban adagolható a kakaó, ami pozítívum.

(#3) dudika10 válasza AMDFan (#2) üzenetére


dudika10
veterán

Sajnos a teljesítményről nagyon sok embernek téves elképzelése van, ez igaz. :(
Mindig leírom, hogy mekkora teljesítmény milyen érzékenységgel mekkora hangerőt eredményez, meg azt is, hogy 1W-al is lehet haláskárosodást okozni (ld.: Klipsch Scala) :)

5"-al 100Hz-nél lejjebb is lehet menni szépen. Szerintem a 3000A is képes erre.
Igazából a frekvencia tartománynak tényleg úgy lenne értelme, ha mellékelnének mellé egy grafikont is.

Poti: Hát igen, nem mindig a legjobb potmétereket alkalmazzák a gyártók.
Még a Creative T20-nál is -, ami egyébként egy nagyon jól összerakott kis rendszer - elég kaki a potméter, fél állásig nem történik kb semmi és utána meg egyből "elég hangos". Szóval nem igazán jól állítható. Kb olyan, mintha 3 állása lenne a potméternek.

Prodipe Pro 5 aktiv hangfalpar elado.

(#4) schawo válasza dudika10 (#3) üzenetére


schawo
titán

Köszi az összehasonlítást. Jól sikerült.
Kis kieg: próbálhattad volna különböző hangerőkön (magasabb hangerőn, mint ahogy szereted), néha egész meglepő változást hoz a hangképben, részletességben.

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#5) AMDFan válasza schawo (#4) üzenetére


AMDFan
addikt

Köszi!
Magasabb hangerőn az 1800A még jobban elvérzett volna, de már a 3000A hangképe is kezd szétesni "10 óra" fölött. Ezek az erősítők amiket integrálnak ezekbe a cuccokba ennyit tudnak, amúgy a dobozokat sem nagyon lehet jobban hajtani szerintem, mert a belső csillapítása az 1800A-nak egészen konkrétan nulla. Ebbe sajnos kénytelen voltam belenézni mert egyszer rosszul fogtam meg a dobozt a reflexnyíláson benyúlva és elengedett a reflexcső ragasztása.... :N De szerintem a 3000A-nál sincs ez másként. A 3000A azért masszívabb de a hátlap ott is gyenge nagyon.

(#6) Degeczi válasza dudika10 (#3) üzenetére


Degeczi
nagyúr

így van, ráadásul a T20-at sajnos bekapcsolni is a potméter tekerésével kell, vagyis minden alkalommal próbával kellene beállítani a hangerőt (mert az említett furcsa beosztása miatt a "kb. jó helyre tekerés" nem biztosan sikerül)

ebből aztán annyira elegem lett, h egy master-slave konnektorra kötöttem a laptopot+a hangszórót: kikapcsoláskor az szedi el a tápot a T20-tól, így nem kell tekergetni

(#7) popp válasza Degeczi (#6) üzenetére


popp
tag

Picit megleptek ezzel a t20 potméter "fikázással". Ilyen rég volt ez a 2-3 hónap, amikor még napi szinten használtam a gigát? :)) Annyi furcsaság mondjuk tényleg van vele, hogy óra 7nél kapcsolod be és csak 9nél szólal meg először illetve kb. óra 3nál már hiába tekered fentebb nem nagyon van hatása. Amúgy elég finoman lehetett vele állítani sztem a hangot, vagy ezek szerint nem? :) De majd valamelyik nap felfrissítem már az emlékeim tesóm t20-án. :U :DDD

AMDFan: köszi a beszámolót. :R Szal ezek szerint tényleg inkább a nagyobb 2 utas geniusok a nyerőek a 3utasokkal szemben, hangra. Ahogy sejteni is lehetett :K

[ Szerkesztve ]

"A MOSFET-ek karakterisztikája olyan egyenes, hogy attól bármelyik elektroncső sírva fakadna. A csöveké viszont épp olyan mértékben görbe, ami az emberi fülnek kellemes."

(#8) AMDFan válasza popp (#7) üzenetére


AMDFan
addikt

1250A-t és 2000A-t sajnos még nem volt alkalmam meghallgatni, de ezt a háromutast nem igen ajánlanám zenére.

szerk: most nézem, hogy 1250X-ed van. Az a 3000A-val egy kategória, csak szebb és normálisabb kivitezelésű. :K

[ Szerkesztve ]

(#9) Degeczi válasza popp (#7) üzenetére


Degeczi
nagyúr

be lehet állítani viszonylag finoman a T20 hangerejét, csak nem "vakon": tehát ha úgy kapcsolod be, h a gépen épp nem szól semmi, nem biztos, h pont a megfelelő helyre sikerül forgatni

lehet, h egyéni nyűg, de engem pl. nagyon zavart, mert a másik gépen, a Geniuson hozzászoktam, h sosem nem nyúlok a potihoz, mégis pont olyan hangerővel szól, ahogy szeretem - nekem ezért lett volna fontos egy különálló ki/be kapcsoló gomb (amit aztán a master/slave konnektor végülis jól helyettesít)

[ Szerkesztve ]

(#10) AMDFan válasza Degeczi (#9) üzenetére


AMDFan
addikt

Igen ez ízlés kérdése, nekem például tetszik, hogy olyan a hangerőszabályozó amit nem feleslegesen lehet teljesen feltekerni. A Geniuson fél hangerő fölé már értelmetlen felcsavarni, mert egyrészt borzasztóan szól, másrészt meg komolyan károsítja a hangfalat.

A T20 egy kifejezetten közeltéri hangszóró, ott szerintem előny hogy ilyen kis lépésközökben lehet állítani a hangerőt.

[ Szerkesztve ]

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.