2019. március 24., vasárnap

Gyorskeresés

Nokia N82 bővített teszt

Írta: | Kulcsszavak: teszt . n82

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Írás és javítás alattt

Bevezető

Tudom ugyan, hogy van már egy másik Logout-teszt is, de azokban kevésbé tértek el az egyes funkciók felé, mint pl. a GPS, és a kamera, vagy éppen a WiFi vezérlő. Ebben a tesztben részletesen is ki fogok térni ezekre a funkciókra, véleményemet megpróbálom nem Nokia-elfogultan megírni…nehéz lesz.

Fekete vagy fehér?

Manapság két főNokia N82 létezik: A Made By Nokia fekete, és a Made in Finland ezüst színű (Van ezenkívül még titán és vörös változat, azok ritkábbak). A vásárlásnál nem árt odafigyelni, ugyanis rengeteg hibás N82 van a piacon, a legtöbb a fekete, szingapúri gyártmány Made By Nokia telefonok közül kerül ki. Előfordulhat, hogy a fekete modell kamerája nem működik megfelelően, homályos vagy lilás elszíneződésű képeket készít. Továbbá a Made By Nokia készülékek szoftverfrissítéskor elképzelhető, hogy elvész a magyar nyelv, ezért át kell gondolni a szoftverfrissítés szükségességét (de vannak házi módszerek a magyar nyelv visszaállítására).
Finn gyártmányú fekete modell még nem létezik, és csak bolti garanciával lehet megvenni a feketét.

Az én telefonom is fekete, de semmi problémám nincsen vele!

A doboz és tartalma.

A fekete és a fehér teló is ugyanolyan, szürke dobozban érkezik, elején egy szürke N82-vel. Én egy feketét vettem. A doboz nagyméretű, mivel sok tartozékot foglal magában. A kinyitáskor rögtön meglátjuk a telót, egy műanyag alá rejtve, amit egy karton fog körül, jelen esetben egy hölgyet ábrázolva. A műanyagfedelet eltávolítva hozzáférhetünk a telóhoz, ami jó alaposan le van védőfóliázva… Az akku és a TV kábel felül, a további tartozékok a műanyag alatt vannak zsúfoltan elrejtve.
A doboz tartalmaz:

– Fekete Nokia N82
– BP-6MT Akkumulátor
– AC-5E töltő
– HS-43 füles
– CA-75U TV-kábel
– 2GB Nokia MicroSD kártya átalakítóval
– „Kezdő lépések” füzet indonézül
– Egy képeslapszerű papír, amin a My Nokia Nseries-be lépésre invitálnak.
– Egy sima papíron a hivatalos reklám (angol)
– Használati útmutató (indonéz)
– Egy helyes tasak a papíroknak
– Nseries PC Suite DVD

A telefon külseje

Az Én telefonom fekete, és külseje így igen megkapó, és nem is annyira feltűnő.
A telefon mérete ellenére viszonylag könnyű, nagyon jó a súlypontja, de nem áll meg az oldalán, sajnos, így nem lesz könnyű az önkioldót használni a kamerához. A telefon előlapján a 2,4”-os kijelző terül el, ami 16 millió szín megjelenítésére képes. A kijelző felett található balról jobbra haladva: Egy ezüstös N82 felirat, a fényérzékelő dióda, a VGA felbontású videó telefonáláshoz használható kamera, és a hangszóró. A kijelző alatt egy Nokia felirat, Az alatt pedig a kezelőszervek. A jobb funkciógomb alatt lévő multimédia gombot meg kell szokni, mert könnyen azt nyomhatjuk a C helyett. A navi gomb kiválóan kezelhető, és a méretével sincsen semmi gond. A számgombok hang nélkül nagyon jól kezelhetőek, a nyomáspontjuk megfelelő, tényleg nagyon jó használni őket. A telefon oldalán baloldalt helyezkedik el: Alulról: Kicsi Nokia töltő, MicroSD foglalat, microUSB. A microUSB nem képes áramot felvenni, továbbra sem tudjuk gép előtt tölteni. felül található a 3,5-ös Jack csatlakozó, ahova tetszőleges fülest és a TV kivezetést csatlakoztathatjuk. Emellett a szokásos bekapcsoló gomb. A telefon jobb oldalán helyezkedik el a két sztereó hangszórópár, ami közepes minőségre, és viszonylag nagy hangerőre képesek. jobb oldalt alul találjuk még a kamera gombját, ami nem működik, ha nincs elhúzva a kamara retesze hátul, felette a galéria gomb található. A telefon alsó részén ne keresgessünk semmit, üres.
Hátul található a telefon fénypontja, az 5MP-es Autófókuszos Carl Zeiss optika, melyet egy retesszel nyitható lencsevédő takar, ami nagyon jól védi. A telefon tényleges fénypontja [:-)] az igen erős, Nokiánál először használt Xenon vaku, és abban pedig a vörös AF segédfény LEDje bújik meg. A telefon csak gombjainál recseg néha, masszív összeszerelésű, a hátlap nem lötyög, nem gyűjti az ujjlenyomatokat, középen a mostanában szokásos, ezüst színű "Nokia Nseries" felirat látható.

Hardver és szoftver

A telefon a jól bevált Series 60 9.2 Feature Pack 1-es rendszert használja. A processzor ARM11-es 332 MHZ-es, aminél vannak nagyobbak ugyan (Nem kell megijedni, a telefon gyorsabb egy Nokia 6120 classicnál (369MhZ)) de ez a teljesítményén nem látszik meg. A RAM 128 MB, melyből kb. 90 használható fel, a ROM 256 MB méretű, a belső tároló mérete kb. 100 MB. A kijelző 2,4”-os, 16,7 millió színű, 320*240-es felbontású, a helyzetérzékelő segít, hogy a telefon elfordításakor (csak balra) a kijelző tájolása is fektetett legyen.

Alapvető funkciók

A telefon 30 másodperc alatt bekapcsol, gyorsan feláll a rendszer. A fényérzékelő az elején kiégeti az ember szemét, majd később normalizálódik, és helyesen működik. Elindulás után fagyással ritkán találkozhatunk, nagyon gyorsan megnyílik minden menüpont. A telefonkönyv a szokásos színvonalat hozza, erre most nem térek ki részletesen: A kis indexkép maradt, egy névhez több telefonszám, e-mail, vagy akár tetszőleges adat. Az üzenetkezelés is remek, MMS 300 kB mérethatárig, az e-mailkezelő is nagyon egyszerű és gyors, ha Gmail-es címünk van, egy jó 20 mp alatt be tudja állítani a postafiókot. Csatolmánykezelés (Csak ismert típusok), és IMAP támogatás van, de előfordulhat, hogy a HTML leveleket nem jól kódolja. A helyzetérzékelő (helytelenül giroszkóp) minden rendszermenüben (kivéve a készenléti állapot) helyesen működik. Készenléti állapotban megjelennek a soron következő naptárbejegyzések, a hallgatott zene és rádió, az aktuális WLAN hálózat, és egy keresési hivatkozás, de lehet, hogy a web feltöltő alkalmazás ikonjai is (Ha telepítjük a bővített változatot). Az ébresztőóra több időpontot is kezel, egymástól függetlenül, ismétlés beállítható. A naptár a szokásos, jól szinkronizálható, jól kezelhető S60-as.

Galéria

A galériában megjelennek a képek és videók, a zene (valamennyi ma támogatott formátum, WMA is ismert) és hangfájlok (VAW, AMR). A lifeblog nevű menüben-idősávban jelennek meg a fényképek, videók, üzenetek. Továbbá felismeri a Stream hivatkozás-parancsikonokat, a prezentációk menüpontban vektorgrafikus képeket (.svg) és Flash objektumainkat (.SWF) jeleníthetjük meg. A képek és a videók közös menüpontban jelennek meg, patkó alakban a gyorsnézeteik. Nagyon gyorsan lehet váltani a képek között, gyors a betöltés, van videógyorsnézet is, a telefon elforgatásával egy másodperc alatt teljes kijelzőben nézhetjük a videókat vagy a képeket, akár albumokba rendezve azokat.

Egyéb fájlok kezelése

Az alapból csak megnyitásra, de pénzért szerkesztősre frissíthető QuickOffice segítségével megnyithatjuk a Word dokumentumokat, a bemutatókat, vagy az Excel munkafüzeteket. Még nem támogatja az Open XML formátumot (DOCX, PPTX, XLSX). Access támogatás nincs Az Adobe Reader segítségével hibátlanul beolvashatjuk a PDF fájlokat, de amikor nagyítunk, kicsinyítünk (szoftverhiba).

Csatlakozás

A telefon adatátvitelből „csillagos ötöst” érdemel, ugyanis minden van. Van GPRS, EDGE, HSCSD, UMTS, HSDPA operátor szinten, és 2.0-s Bluetooth ami A2DP-s, WLAN, és microUSB.
A operátorszintű csatlakozási módok közül a HSDPA-t próbáltam, olyan 2 megabites körüli szinten működött (Hálózatfüggő). A Bluetooth kb. 90kB/s körül kommunikált a géppel, az USB kicsit lassú meghajtóüzemmódban, olyan 700-900 kB/s. USB-vel nyomtatóra is köthetjük (PictBridge) vagy médialejátszó módban Media Playerhez, vagy PC Suite módban is használhatjuk.

WLAN: Gyorsan, könnyen, egyszerűen, ingyen*

A wifinek külön részt szentelek, mivel szerintem az egy igen fontos funkciója a telefonnak, ugyanis manapság sok a titkosítatlan ingyen internet. A telefonban található WLAN modul a 802.11 b,g szabványokat támogatja, 54 MB/s a sebessége. Draft-N szabványtámogatás nincs, de boldogul a WEP és WPA titkosításon kívül az újszerű WPA2-t használó hálózatokkal is. Az aktuális hálózatok megjelenhetnek az aktív készenlétben, illetve onnan is kezelhetjük. Ennél jobb a WLAN varázsló, melynek segítségével több infót tudhatunk meg a hálózatról. A készenléti állapotban ki képes jelezni, ha titkosított vagy titkosítatlan, hálózatban vagyunk, és azt is, hogy mennyi a jelerősség. A jelerősséget a telefon 3 szinten méri, de a részletes infókban %-ban is megadja. A telefonba épített WiFi viszonylag jó, több falon át is remekül látja a g-s hálózatot. Általában ha a jelerősség 3 jel alá csökken, érdemes nem járkálni, mert előfordulhat, hogy ilyen jelerősség mellett megszakad a kapcsolat. Működik még 1-es jelerősségnél is, de jóval lassabban. Összevetve egy laptoppal és egy PC-s vevőegységgel elmondható, hogy a telefon beépített WLAN modulja nagyon jó. Nincs jelentős hátrányban az asztali WiFi eszközökhöz képet, de olyan is volt, hogy a laptop nem látta, de a telefon vidáman csatlakozott egy környéki, még nem is szomszéd hálózathoz. (Ez csak teszt, a szomszéd hálózatát nem szabad használni, mert mérges lehet ) A társított hálózatok a hozzáférési pontok között vannak. A telefon támogatja még az UPNP-t (Universal Plug and Play) melynek lényege az, hogy a WiFi hálózaton lehet megosztani pl. zenéket, képeket, és videókat. Ez a funkció remekül működik akkor, ha a telefonról nyitom meg a tartalmakat, de a mobil tartalmát (elvileg) le lehetne játszani, csak a Vista nem játszotta le. (Az XP-nél még a telefon irányába sem működött) Mindenesetre a koncepció jó, működőképes, csak a gépes oldalról voltak problémák.

A böngészés élménye

Akár WLAN-on, akár operátoron át internetezünk, jó böngészési élményben lesz részünk. A telefon mini map böngészője teljesen megfelelő, a flash formátumokat is támogatja, minimális hibákkal tölti be (esetleg) az asztali megnyitáshoz tervezett weboldalakat. Nincs vele különösebb gond ilyen szempontból, könyvjelzőkezelés megfelelő, van RSS (Élő könyvjelző) olvasásra is lehetőség. Azoknak, akik az operátoron keresztül (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA) neteznek, inkább használjanak Opera Minit, mert jelentősen kisebb adatforgalmat generál a Nokia böngészőhöz képest. De azon előfordulhat, hogy az opera proxy használata miatt svéd nyelven töltődnek be a dinamikus nyelvű weblapok.

GPS: A Nokia Maps-szet ne!

A telefon beépített, 20 csatornás Sirf III GPS vevővel rendelkezik, mely a telefon teteje felé helyezkedik el, tehát nem a billentyűzet közelében, mint anno az N95-nél. Hálózati kiegészítéssel A-GPS funkcióra is képes. A navigáció nagyon hamar feláll, ha egy helyben állunk, járkáláskor nehezebben találja meg a műholdakat (mint minden más GPS). A Nokia beépített egyszerű navigációs programja (GPS adatok menüpont, nem a Nokia Maps) szerint a legjobb pontosság 6 méter volt, de volt, amikor 100 métert is kiírt. Azért pontosabb, mint egy /olcsó/ Bluetooth GPS-szel, A Nokia szállított navigációs szoftvere a Nokia Maps, mely Magyarországon nem túl jó, 60%-os lefedettséggel bír. Viszonylag gyors a szoftver, de még Budapest környékén is vannak fehér foltok a térképen, ráadásul időszaki díjas a hangos navigáció. Az Én készülékemhez nem adtak 3 próbahónapot, de használtam már, így tudom, hogy mennyire pontatlan a szoftver. A semminél azért több. A navigáció élménye azonban a Garmin Mobile XT használata közben a legnagyobb, ugyanis lehet rá tölteni topográf térképet, és naviguide térképet is, 90 százalék feletti lefedettséggel, és rengeteg POI-val. Rendesen fut, nem fagy le, jól használható, útvonalmentés van, letölthetőek az adatok a gépre, ha egyszer megveszed, megvan a hangos navigáció, több térképkiadást is össze lehet olvasztani, stb. Röviden ennyit, tényleg nagyon jól működik, azonban drukkolok a Nokiának, hogy sikerül egy jobb navigációs programot csinálni. A beépített vevő azért megfelelő. Újabban már képes a GPS pozíciót a képekre is belementeni az új szoftver.

Fényképezés, videózás, videotelefon

A telefon egyik leghangoztatottabb része az 5 megapixeles képeket készítő Carl Zeiss optika. Az optika hátul, a telefon tetejének 1/5 részét foglalja el. Mérete nem túl nagy, és a lencsevédő tökéletesen védi, melynek elhúzásakor a fényképező aktiválja magát, a billentyűzárat is figyelmen kívül hagyva. A szoftver széleskörű szolgáltatásokat ad, a kereső jó gyors. A telefonon több motívumprogram is található, makró képeket 10 cm-ről készít a gyakorlatban is. Ezen kívül arckép, portré, sport (mozgás), éjszakai, és éjszakai portré üzemmód áll rendelkezésre. Mindegyik viszonylag jól működik. A képek minősége változik, jó fényviszonyok között már nem könnyű megkülönböztetni egy alsókategóriás kompakt géptől, de ha nem vakuzunk a sötétebb időben, akkor a kép zajosabb lesz. Lehet ISO érzékenységet, színtónust (Szépia, monokróm, negatív, élénk), kontrasztot, és fehéregyensúlyt állítani, a szokásos lehetőségek állnak rendelkezésre a fehéregyensúly esetében. Van keresőrács, ami hasznos egy jó kép elkészítésénél. Azonban minden új fényképezés kezdetekor be kell ezt kapcsolni. A fényképek jó minőségűek, méltók Európa legjobb kamerás mobiljaihoz, de a zajszűrés tényleg néha túl nagy. A vaku döbbenetes erővel működik sötétben, a fókuszáló fény sem gyenge. a kép sem lesz rossz minőségű olyan 6 méter távolságig. Azonban ez fogyasztja a legtöbb erőforrást a telefonban. A videó rögzítés a szokásos magas minőséget hozza, 640*480-as felbontás, jó tömörítés, és jó hangminőség. A videózás tényleg nagyon jó, a videók kis méretüknél fogva könnyedén felhasználhatók az interneten.
A kamera szoftverében cserélhetjük az exponáló hangot, néma módban pedig ki is kapcsolhatjuk, de hátul világítani fog halványan a fókuszfény, videózás közben villog. (Személyiségi jogok miatt ezt nem lehet kikapcsolni)
A videótelefonálásért az előlapi kamera felel, ami VGA felbontású, tehát 640*480-as felbontásban rögzít képeket. Csodát ne várjunk tőle, de a videótelefonáláshoz szükséges minőséget hozza magával, arra valóban jól használható, de szürkületben már nem túl jól használható. Rögzíthetünk vele videót, 176*144 (Egérmozi Classic) felbontásban. Ezt alapból senki sem használná ebben a telefonba, a videók maximum MMS-hez, esetleg E-mailhez jók.

Hangrögzítő

A hangrögzítő egy órát is képes felvenni, és csak akkor megy, ha a program a felszínen van. WAV formátumban, vagy MMS kompatibilis AMR formátumban rögzít, a minőség megfelelő.

Zene, videólejátszás, streaming, letöltés!

A telefon zene, és egyéb hanglejátszási képességei kétszínűek. Ugyanis a külső sztereó hangszóróknál van jobb minőségű is, főleg a Walkman mobilon esetében. Nem nagyon adja a telefon a mélyeket, de nem lehet azért mindig mindent, bármennyire is mindent tudó a készülék, nem zenetelefon. ez van. Vigasztalásul 3,5-es Jack dugó található a telefonon, ami tetszőleges füles vagy fejhallgató csatlakozását tesz lehetővé. Hangszínt lehet állítani, van hangerőhatás, és balansz állítására is lehetőség. A zenelejátszó az IDv[x] tagek alapján rendezi el a zenéket, albumok, előadók, stílusok, szerzők szerint, de hozhatunk létre lejátszási listákat is. A telefon lejátszik WMA formátumú hangokat is, és az AAC formátumok sem jelentenek problémát neki. Van lehetőség podcastok letöltésére az interneten át, és streamingre is, pl. remekül működik a mobil YouTube így. (WLAN ajánlott!!!)
A letöltés! menüpontból szoftverfrissítéseket, kiegészítő ingyenes szoftvereket, és nem ingyenes jamba játékokat lehet letölteni.

Akkumulátor

Az 1050 mAh-s akkumulátor nem túl nagy kapacitású ehhez a telefonhoz, a telefon maximum 3 napig bírhatja, kíméletes üzemmel. Azonban a nagy teljesítményű vaku és a WLAN csak úgy szívja az áramot, úgyhogy a gyakorlati kapacitás maximum két nap, de aki nagyon nyúzza, annak bizony naponta kell etetni, ami nem túl jó. Ajánlott autós navigációhoz egy autóstöltő. Így is körülbelül a jelenlegi legolcsóbb S60-as mobil, a Nokia 6120 Classic szintjét hozza az akkumulátor)

PanoMan, Ovi feltöltés, vonalkód

A telefon szoftvere nem támogat natívan panorámafényképezést, de alapból megkapjuk a telefonhoz a PanoMan alkalmazást, mellyel gyorsan remek, maximum 32 megapixeles panorámát készíthetünk. Óvatosan kell húzni a telefont, hogy ne legyen rosszul összevágva. Az elkészítés picit több idő, de nem veszi le a képméretet., mint pl. a Nokia 6120 classic alap panorámamódja (Igen, annyit emlegettem már, ez volt az előző mobilom :) )
Lehetőség van feltölteni képeinket képmegosztó oldalakra a Nokia Upload segítségével. A most megjelent bővített szoftver már a Flickr és a Vox mellett a Nokia Oviba is „vihetjük” a képeinket, néhány klikk kell hozzá, és egy Ovi regisztráció Nagyon jól működik, érdemes kipróbálni! Kicsit bugyuta a szoftver, nem tud élőben WLAN-ra keresni, csak megadott hozzáférési pontokból válogathatunk, ez nem túl jó.
A telefonban van vonalkód beolvasó, de ez nem túl használható, meg amúgy is a DataMatrix vonalkódokat olvassa be, ami nem is vonalkód, hanem egy monokróm szerkezetű négyzetes valami.

A telefonon nem szerepelnek az alábbi programok, de ezek erősen ajánlottak!

DivX Player 0.90 – Videólejátszáshoz
SIC! FTP – FTP fiókunkat nyithatjuk meg vele
Windows Live Messenger – eredeti MS kiadás, no comment.
Handy Clock – Világóra, a föld megvilágításával együtt, időzítő és stopper is egyben.
PhoNetInfo – Mobil-információkhoz és újraindításhoz
x-plore – remek magyar nyelvű fájlkezelő
ScreenShot Pro – Képernyőmentéshez
Garmin Mobile XT – Navigációhoz
CellTrack91 – Mobilhálózat-info
SymSMB 3.50 – Fájlmegosztás WLAN-on keresztül (A telefont meg lehet tekinteni Intézőben (hálózati helyek) és csatlakoztatni lehet hálózati meghajtóként

Hozzászólások

(#1) djdee


djdee
(tag)

Hello!
Arról lehet tudni valamit, hogy ha a telefonban van a HSDPA internetes előfizetéses kártyám, akkor Wifi-n keresztül tudok netezni notebook-on is, vagy az csak bluetooth ill. USB kábellel oldaható meg?
Amennyiben működik a wifi is, akkor hogy?
Köszi előre is a segítséget,
Üdv.
djdee

-= Egy magyar es egy amerikai a nemzeti vivmanyokrol beszelgetnek. Igy az amerikai: - We have George W. Bush, Stevie Wonder, Bob Hope and Johnny Cash! Mire a magyar: - We have Ferenc Gyurcsany, no wonder, no hope and no cash... =- http://s1.battleknight.hu/index.php?loc=hire&ref=MTU5MzEy

(#2) 1010


1010
(PH! addikt)

érdekes iromány

(#3) dodo748


dodo748
(újonc)

hali én az előzö telodhoz (6120 classic) szeretnék segitséget kérni.
A .sis formátumu témákat nem támogatja csak az .swf-et de az meg nem találok. tudok valamit kezdeni a sis-el?
hol találok swf-es témákat

(#4) palm treo 75


palm treo 75
(kvázi-tag)

Képet bele a teszt jó de kép nélkül nincs az embernek kedve olvasni ennyit

Go! Go! Nokia!!! N95 + 8GB

(#5) Jégkokó


Jégkokó
(PH! kedvence)

A nokia mapsal nincsen semmi baj. A garmit meg használhatatlan, mert eddig nekem egyszer se sikerült életre keltenem, de ahogy elnéztem a sok hülyeséget amit csinálni kell vele,,m hogy egyálltalán működjön nem is fogom használni. Amúgy meg a telefon kb 18 mp alatt kapcsol be.

A főnök tekintete mindig nyílt és őszinte. Vagyis egyik szeméből a nyilt gonoszság a másikból az őszinte rosszindulat sugárzik.

(#6) AMD ehog


AMD ehog
(fanatikus tag)

Ez a teszt még nem végleges, kép ezért is nincs benne. (még)

(#7) AMD ehog válasza djdee (#1) üzenetére


AMD ehog
(fanatikus tag)

Üdv. Van mód a telefon internetének WiFi-n való megosztására, arra is van program (csak nem t'om mi a neve)

(#8) AMD ehog válasza dodo748 (#3) üzenetére


AMD ehog
(fanatikus tag)

.swf téma nincs, az csak a kijelzővédő Macromedia Flash formátumban. A témákhoz (ami a SIS) be tudod állítani tetszőlegesen a .swf kijelzővédőt

(#9) Coleszi


Coleszi
(kvázi-tag)

:R

[ Szerkesztve ]

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.