2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Forralt bor ahogy egy sommelier csinálja

Írta: | Kulcsszavak: bor . forraltbor . fűszerek . tél . ital . ünnepek

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Főleg magamnak szeretném elmenteni Kovács Antal sommelier jótanácsait, de hátha más is érdekesnek találja.

A megfelelő alapanyag:
"A forralt bort készíthetjük fehérborból, rozéból, sillerből, vagy vörösborból is. Viszont én általában fehér borból, vagy roséból nem készítek forralt bort, mert ezek a bortípusok a melegítés hatására hajlamosak zavarosnak mutatkozni....Főként emiatt én a siller bort, vagy az alacsony tannintartalmú vöröseket preferálom. Az alacsony tannintartalom a forralt bor esetében kulcsfontosságú szempont, mert a magas tannin- (csersav) tartalom kellemetlenné teszi a végeredményt. "

A recept:
"1 palack bor,
8 db szegfűszeg,
1 db csillagánizs,
1 rúd fahéj,
3 evőkanál nádcukor,
1/2 citrom leve,
1 narancs leve.

A bort a fazékba öntjük, beletesszük az összes hozzávalót. Max. 78 fokra (azért ennyire - egészen pontosan 78,4 Celsius fokra, mert ennyi az alkohol forráspontja) melegítjük (és nem 100 fokon forraljuk!), 15 percig ezen a hőmérsékleten tartjuk, közben egyszer jól átkavarjuk. Leszűrjük, és kész is, az eredmény pedig szívet lelket melengető."

Hozzászólások

(#1) Ellia


Ellia
addikt

A Vörösmartyn meg ropog ;]

(#2) totron


totron
addikt

Meg a fogzománcot is kellemetlenné teszi a magas.

(#3) mötálhed


mötálhed
tag

Tized Celsius fokok meg tannin tartalom, erre vidéken az átlag szeszfogyasztó csőlángon melegíti a Csárdát, ízlés szerint akár gulyáskrémmel is fűszerezve ;]
Egyébként jó kis recept és betartandó tanácsok :C

(#4) ivana


ivana
Ármester

mert a magas tannin- (csersav) tartalom kellemetlenné teszi a végeredményt Ott nem csak a végeredmény kellemetlen, hanem az alapanyag is :P

(#5) amanoba válasza ivana (#4) üzenetére


amanoba
őstag

szerintem lehet csúcsborból is kifejezetten szar forraltat csinálni, ha egyszerűen sok a tannin..ezért ajánlja a könnyedebb vörös-vonalat (kadarka, pinot noir, gamay stb.)

Zene nélkül az élet tévedés volna - Friedrich Nietzsche

(#6) updog


updog
senior tag

egészen pontosan 78,4 Celsius fokra

Na akkor sous vide rúd elő, igaz sajnos a húsvéti sonka vákuumzacskója nem volt jól lehegesztve így egy levakarhatatlan füstölt zsírréteg galvanizálta magát a fűtőszálra, de legalább meglesz rögtön a karácsonyi disznóvágás hangulata is :D ;]

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#7) nemlehet válasza updog (#6) üzenetére


nemlehet
őstag

Biztos van olyan része az országnak ahol a szalonnás forralt bor a hagyomány.

[ Szerkesztve ]

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.