2022. július 1., péntek

Gyorskeresés

nexx wt 3020 - félemelet

Írta: | Kulcsszavak: nexx wt3020 relayd

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Szintet akartam lépni, felet sikerült :)

A terv ugye az volt, hogy a nexx-et beüzemeljem amolyan mininas és torrent ügyben, működjön zsinórral és a nélkül is, akár van mögötte gép akár nincs is.
Első kísérletre mivel kb fogalmam sincs, mi van előtte, a WDS-sel próbálkoztam, halott ügy lett, mivel a UPC kütyüje (az én szintemen legalábbis) nem tolerálja. Némi nyomozással megtaláltam, hogy TC van a lakásban (mitől hittem én, hogy cisco, már nem is tudom), és a wifi adója (legalábbis az általam elérhető menüből) nem állítható a különböző módok között. Persze rápróbáltam, hátha wds módban van, de nem jött össze. Ez így elég egyszerűen hangzik, de volt benne jó pár újraindítás - mellékes haszonként kiderült, hogy az első flash is sikerült, működik a 'vakon' feltett uboot.

második (majd harmadik, ... sokadik) nekifutásra a rep/relay mellett döntöttem, hogy az majd hu de jó lesz. Hát nem lett, de ez megint jó pár órába került. Elsőre a sorverzetős megoldást próbáltam, már ott elakadtam, hogy az első átállítás után hova is kerülhetett a nexx, sehogy nem akart beengedni. Aztán megint nulláról kezdve jött a 9092-es automatika, ugyanúgy jártam, de némi nyomozás után megtaláltam végre a kütyüt - ha direktben rá voltam csatlakozva. A UPC router felöl továbbra sem engedett be. Végül sokadikra úgy tűnt, csinál valamit. Persze nem azt, amit én szeretnék, és nem úgy :)

De legalább csinál valamit, szóval matassunk kézzel! Problémák, amiket vagy sikerült megoldani, vagy nem:
1) A transmission sehonnan és sehogy nem akart beengedni - ennek vélhetően az volt az oka, hogy 9092-ről csináltam elsőre, kínomban már a tűzfalszabályok mélyén keresgéltem hogy miért halott a 9091-es, hiába, aztán egy máshol látott félmondat segített, luciban ránéztem, hát persze, hogy hiába állítgattam én bármit, ha az autosartban le volt tiltva. Engedélyezés, restart, megy mint kisangyal. Pipa.
2) Megy a transmission, de a második file-nál leakad, sehova tovább - nincs elég hely. WTF? egy kvázi üres, 16 gigás pendrive-on? Rálesek ftp-n keresztül, samba okés, de egy árva jele sincs annak, hogy bármit pakolt volna a torrent rá. Hát kérem szépen, a torrent biza lelkesen elkezdett dolgozni a nexx-re, az mnt-be, amire persze nem volt téve semmi, hiszen a pent a share-be csatolta fel, hiába írtam át a 9092-ben a próbálkozások alatt. Cumi, de legalább hamar meglett, nyilván a sokadik, luci-s állításkor nem írtam át, ez okozta. Most már jól megy a torrent is, akár win-es, akár mobilos trans klienssel. Pipa
3) Sajnos ezzel nem jutottam semmire: relayd. A sok próbálkozás közben feltűnt, hogy a nexx nem oszt IP-t, ami mögötte van vmi hőskori 169-es tartományra kerül. Ezen még túllendültem a DHCP kézzel bekapcsolásával, így már kimennek az IP-k, de csak a nexx tartományban (x.x.20.x), így persze nem okés a dolog, hiszen az összes leírás szerint az a dolog lényege, hogy a nexx-en lógó cuccok is a UPC routertől kapott címen menjenek, a UPC netjével, normális sebességgel. Na ezt nem sikerült sehogy megugorni egyelőre. Következő nyomozásom a 'relayd /lucy-proto' lesz :) Gyanus hogy fent van, de nem tudom, hol kéne látnom a működését, majd olvasgatok.

Az emelet helyett tehát csak a magasföldszintig jutottam, jelenleg megy a nexx békésen, a tartalma elérhető a mobilokról, még a torrent is tud rá letöltögetni, de a hálózati részben még valahol búvik pár kutyacsont.

Jelenlegi rendszer nagyjából: UPC 192.168.0.1-en, DHCP és belső wifi hálózatot oszt.
Rajta két gép zsinórral és a nexx wifin 0.11-es, dhcp-kapott IP-vel (ez biztos nem lesz jó a későbbiekben, fixet szeretnék neki és olyat, ami biztos hogy a UPC-s 192.168.0.x tartományban van, de nincs benne a UPC DHCP-osztásában.)
nexx lan oldala 192.168.20.x-en, és egy 'belso_20' wifi AP-t visz, amihez kapcsolódni is tudok a mobilokkal - de azok 192.168.20.x címet kapnak. Néha mintha már a net is menne, de messze nem azzal a sebességgel, mint az eredeti belső wifi hálón.
nexx-en 16Gb pendrive, rajta megosztás és transmission, elérem akár a UPC router felől, akár közvetlen a nexx-en vagyok.

Ha csak így marad, már megérte az árát, de bízom benne, hogy lesz ez még jobb is!

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.