2022. május 26., csütörtök

Gyorskeresés

Egy rossz emlék nyárról

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Szeretném veletek megosztani egy régebbi élményem, ami bennem igen nagy nyomot hagyott.

2013 nyarán(konkrétan jún 7-én) épp készültem menni motorozni a haverokkal, de nem épp úgy sikerült ahogy terveztem...
Úgy vettem észre, hogy kicsit lapos a hátsó kerék, ezért bementem a garázsba bekapcsolni a kompresszort. A figyelmetlenségemnek hála valahogy(nem nagyon emlékszem, hogy miként sikerült) a kompresszor bekapcsolása közben hozzáért az ékszíjhoz a bal kezem. Éééés itt jött a baj...

A következő sorokat csak az olvassa akinek nem túl élénk a fantáziája, vagy nem lesz rosszul tőle.

Az ékszíj elkapta a kezem és belökte az ékszíjtárcsához, ebből én csak annyit vettem észre, hogy mintha kicsit megütöttem volna az ujjam, nem törődtem vele, de kicsit megráztam a kezem és ekkor vettem észre, hogy baj van. Mire lenéztem a kezemre, minden tiszta vér volt, szerencsére a sokktól nem igazán éreztem a fájdalmat, de tudtam, hogy nagy a baj, nem is igazán néztem a kezem, csak rohantam gyors kimosni a sebet, ekkor láttam meg, hogy bizony a bal kezemről a gyűrűsujjam vége eléggé hiányos(konkrétan az első ujjpercig lerántott az ékszíj a húst és a bőrt, a csont meg kb 45 fokban el volt ferdülve és le volt törve a vége).
Ekkor nagyon elkezdtem szédülni, szinte emlékezetből dőlöngéltem be a házba, mondanom se kell, hogy amikor a szüleim megláttak, akkor nagyon megijedtek. Mivel nagyon vérzett a kezem, ezért egy törölközőt csavartunk a köré, mert semmi mást nem lehetett vele csinálni. Gyors beugrottunk az autóba és bementünk a legközelebbi kórházba. Amíg az autóban ültem elállt a vérzés és kezdtem magamhoz térni, ez persze a leírhatatlan fájdalommal együtt történt. Volt időm jól szemügyre venni a kezem és nem volt szép látvány.
A kórházban kaptam egy tetanuszt, és leültettek a váróba, mert persze előtte röntgenre kellett menni.
A bal kezem nem mertem mozgatni, mert szinte azonnal lekezdett vérezni és iszonyatosan fájt. Ekkor szóltak, hogy mehetek röntgenre, bementem majd mondta az ápolónő, hogy tenyereljek rá az asztalra és maradjak úgy amíg kész nem lesz. Nekem ez elsőre nem sikerült, nem tudtam rátenyerelni az asztalra, erre a kedves asszisztens lenyomta a kezem(innen is üdvözlöm), ettől ismét elkezdett ömleni a vér és a fájdalom még rosszabb lett.
Laza 3(!) óra várakozás után(persze ez idő alatt nem adtak fájdalomcsillapítót) végre behívtak a műtőbe.
Mivel csak a kis csontdarab maradt, ezért nem volt más választás, mint levágni és összevarrni.
Miután megkaptam az érzéstelenítőt, máris sokkal elviselhetőbb lett a dolog.
Mire hazaértem elmúlt a fájdalomcsillapító hatása, kb 3 napon keresztül a fájdalomtól aludni sem tudtam, nem beszélve arról, hogy szinte mindent csak jobb kézzel csinálhattam.
Pár hét leforgása után már leszedték a kötést és neki kellett megtanulnom újra használni a bal kezem.

Vicces volt, hogy egy poharat se tudtam megtartani, a szorításomtól egy papírlat se gyűrődött volna össze és ráadásul minden szorítás rettenetesen fájt.

És itt jön a kocka része a dolognak. A WASD gombokat meg kellett tanulnom máshogy használni, mivel eddig az A betűn volt a gyűrűsujjam. Valahogy megtanultam kisujjal kezelni a dolgot :D
Viszont a gépelés már nehezebb, összekeverek és kihagyok betűket folyamatosan(mire ezt a sort olvasod, addigra már legalább 50 szó utólagos kijavításán vagyok túl).

Mára persze teljesen megtanultam együtt élni a kis hiányosságommal, ettől függetlenül még így is, hogy majdnem 2 év eltelt már a baleset óta, nagyon furcsa érzés, az egész ujjam nagyon más, de szerencsére mára már egyáltalán nem fáj és szorítani is szinte ugyan úgy tudok mint régen :)

Ha van itt valaki aki hasonlóan járt, az esetleg meg tudná mondani, hogy ez a ,,furcsa,, érzés az évek alatt is maradni fog, vagy meg kéne szokni a dolgot? :)

Köszönöm, hogy végigolvastad ezt a nagyon hosszú és száraz történetem és remélem senkinek sem kell ehhez hasonlón keresztülmennie :)

Végül egy kép a kezemről: hiányosan

Hozzászólások

(#1) sketchifun


sketchifun
senior tag

Kérlek engedd meg, hogy kissé hasonló történetemet mesélhessem el, én ennek nem szándékozok blogbejegyzést áldozni, de talán valaki jót nevet a nyomoromon.

14. életév, 8. osztály. Április. 2010.

Egyszerű kis napnak indult, a 4. óra testnevelés volt. Nálunk úgy nézett ki a tesi terem, hogy bementél, egyből a terem melletti folyosó, amin végig kellet sétálni az öltözőig. Persze, sétálunk hülye, mindjárt itt a tanár, és sehol se járunk. Megszokott volt, hogy iszkiri. :DDD Ugyan így történt ezen a napon is. Előttem éppen egy lány osztálytársam futott, nálam jóval lassabban. De hát nincs mit tenni, keskeny a folyosó. Valamiért ez a drága lélek úgy érezte, én őt üldözöm. Kicsit lemaradtam, mert hátranéztem, majd előre, van hely, akkor gyerünk. Sprint. Majdnem utolérem a csajt, ajtónál járunk. Erre ő, mint derült égből a villámcsapás, gondolta hogy az éppen ott lévő ajtót egészen random BECSAPJA előttem. Gondolom mondanom sem kell, elég gyors gyerek vagyok, ilyen Usain Bolt féle testalkat. Az idő, amíg reagálni volt időm, erősen konvergált a 0-hoz, de biztosan közelebb volt a 0-hoz, mint az 1 másodperchez. Éreztem, hogy nem egy darázs vagyok, aki lepattan az üvegről. A sebesség is nagy. Ebből baj lesz. Annyira voltam képes, hogy feltettem a kezemet, mert hát a fejem azért mégse koppanjon már. Hatalmas csattanás, persze azt hitte mindenki hogy lepattantam arról az ajtóról. Amúgy is bazinehéz, 2cm vastag üveg benne. Nem az a könnyű fajta, na. Természetesen az üveg összetört, és hatalmas rovajjal zuhant a földre, apró darabokra hullva. Sikerült a fékező manőver, egy helyben vagyok. Nos, akkor mérjük fel a károkat. Oké, ablak tropa. Minimum igazgatói, ősök agyonvernek, üveg biztos gecidrága. Mi a f@sz az a piros a földön. Jahogyja. Ekkor pillantottam meg a jobb kezem mind a 4 ujját. Az 5. azaz a kisujjam egész egyszerűen nem láttam. Persze meg volt, szerves kapcsolatban velem. Csak persze tőben átvágva a csont, és pont úgy lóg, hogy nem látszik. Cseppet spriccelő vér. Az első gondolat az volt, hogy hübazdmegdedurva. Így, egybe. A következő, hogy nemoké. Nem fáj, nyilván a sokk, de azért erről mégiscsak értesíteni kéne egy felelős személyt. Na akkor iszkiri a tőlem kb 100m-re lévő tanári szoba felé. Természetesen tanár a folyosókon zéró, már becsengettek. Tanáriban ráleltem az amatőr katasztrófavédelmi versenyre felkészítő tanáromra. Tőle tanultam meg, hogyan kell bekötni egyes sebeket. Ezúton is köszönöm, a mai napig tudom, és nem egy vészhelyzetben haszonmra vált ez a tudás. Viszont őt akkor ott valahogy elhagyta a lélekjelenlét. Láttam, ahogy a ráncaiban kirajzolódik a b@zdmeg felirat. Gyorsan leültetett, és elkezdett kötözni. De nem úgy ahogy tanította. Egész egyszerűen csak rátekert mindent ami van. Bal kezem a szék kafráján, támasztom vele a buksimat. Ekkorra ment ki belőlem az adrenalinnak nevezett cucc, megszűnt a fáziskésés. Irgalmatlanul elkezdett fájni a jobb kezem. Itattak velem vizet, mert lefehéredtem, mint a tanári fala.

A nyakamon lévő tök támasztása közben lefelé néztem, és azon agonizáltam, itthon agyonvernek, és még védekezni se tudok. A nagy gondolkodásban lefelé nézve észrevettem hogy valami csöpög a könyökömnél. Vér. WTF!? Kezemen pulóver újját mindkét oldalt felhúz. Ekkor előtárult a jobb kezemen egy óriási luk. Megnyílt az alkarom mint a rohadt dinnye. Konkrétan a csont állította meg az üvehet. Frankó. Jól néz ki. Másik kéz pont csuklón keresztbe 2 helyen elvágva, tenyerembe oldalról üvegszilánk lóg ki. Ránézésre is kb 2-3 centi van bent. OMFG. Persze ezt is bekötözte drága tanárom, mérhetetlen fájdalmat okozva avval, ahogy mégjobba belenyomta a kezembe az ott lévő üvegszilánkot. Ekkor már persze úton a mentők. Háziorvos megérkezik, inkeció a valagamba, rögtön jobban éreztem magam. Valami lónyugtató és érzéstelenítő keverék volt. Mindjárt itt a mentő, gyerünk le. Szépen lesétálok, kezemen két fehér boxkesztyű. Mentőbe beül, ami szirénázva elindul, majd szépen döcögve egy jó óra alatt beért a Fiumei Úti Baleseti Sebészetre. Az osztályfőnököm jött velem. Leültettek, mentek a recepcióra. Kiabálás, felnézek, elémtolnak egy faszit. Semmi különös nem látszott rajta, csak nagyon fehér volt. Aztán utána egy beteghordó ágyon egy combból levágott lábat. Itt elájultam. Kb 20 percig tartott. Gyerekosztály. A falon Sekeze-Selába István(Pistike) által szájjal festett művek. Nagyon feldobott a dolog. Bevisznek. Doki víg kedéjűen: Üdvözlöm fiatalember. Mi történt magával. Elmotyogtam neki. Jól van, ne izgulj, megoldjuk valahogy, rendben? Ekkor a vállamra tette a kezét. Na ez volt az első megnyugtató dolog az addig eltelt 2 órában. Kikötözték a kezem, ekkor jött a második fájdalom sokk. Kaptam egy érzéstelenítőtt vállba, orvos kivette az üvegszilánkot, leragasztotta azt a sebet, és mondta, hogy a szembenlévő ajtóhoz fáradjak át, foglaljak helyet, 2 perc és jön. Leülni nem volt időm, hogy felkészüljek arra a feliratra, ami ki volt írva az ajtóra, varroda. Gyerünk belefé. Lefektettek, kezem kis asztalra, na akkor gyerünk, rakjuk ezt a helyére. Orvos: Figyelj Benjámin. Nem fogok hazudni. Most kapni fogsz egy injekciót a tenyeredbe. Borzasztóan fog fájni, de utána jobb lesz elviselni a varrást. Sajnos ezt muszály. Halk okés válasz hangzott el tőlem. Ekkor éreztem az első olyan dolgot, amit senkinek se. Gyerekek, nagyon brutális. Konkrétan lefogta a kezem a nővér két kézzel, az orvos a tenyeremre támasztott rá egy kézzel, másikkal meg beadta az injekciót. Hát kapásból átment a tű a kezemen, annyira fájt hogy megrántottam a kezem. Ekkor kiment, visszajött két hatalmas ember kíséretében, akik lefogtak, megkaptam az injekciót. Egy hang nem jött ki a torkomon. Cserébe 4 és fél liter víz a homlokomon. Felvarrta az ujjam, az alkaromon a brutál nagy nyílást is bezárta. Összesen 48 öltést kaptam. 13 a brutál nagy kráter, 30 tartotta az ujjamat(elégggé ferdén csaptam le), és 5 fogta össze az első ujjpercemnél szintén átvágott porcnál.

A bal oldali sebeket egyszerűen egy pillanatragasztó szerű anyaggal bekente, majd pici csíkokkal leragasztotta, és bekötötte. Bekötözött, irány haza. Addigra faterom értünk jött kocsival. Kettő nap múlva kellene visszajönni kötözés+idegsebészet. Vissza is mentünk. Először idegsebészet, ahol rögtön megállapították, hogy esély nincs arra, hogy újra érezzem a kisujjam, de mozgatni nagy valószínűséggel tudom majd. Ó, az pont elég nekem, mondtam vígan. Ekkor volt még egy sebészeti beavatkozás, az ínszalagokat rakták rendbe, hogy valóban tudjam majd mozgatni. Bekötöztek, 2 nap, menjek kötözésre. Be is mentem, amatör kezdő, cserébe csinos nővérkére bíztak rá, hogy legyen kedves kötést cserélni. Viszont ekkor történt a lehető legrosszabb dolog, amire sajnos a felkészületlen nővérke nem tudott értelmesen reagálni, segítség kérés helyett pedig egy életrevaló nyom maradt rajtam. A kötés beleragadt a varratba. Az ujjpercnél. Ő ezt úgy próbálta orvosolni, hogy elkezdte húzni. Ha nagyon fáj úgy is ordítok jelleggel. Csak én éppen nem ordítottam, mert a saját kezem haraptam fájdalmamban. Ekkor vette észre mit művelt, de nekem semmit se mondott, csak hogy mindjárt jön. De ezt bepánikolt hangon. Gondoltam, hogy tré van. Ránézek már. És egy szolíd 2cm hús lóg ki az ujjamból. Ahhhhaaahoooogyezígyahajaanyád. Beront, másik nővér kíséretében. Semmi baj, megoldjuk. A látszólag rutinosabb nővér elkezdte ezt a kilógó részt betuszkolni az ujjamba, majd valami lötyivel bekente a kötést kívülről, ami ezek után játszi könnyedséggel vált le rólam. Persze újra kötés, kaptam erre a részre valami zsírpárnás nemtudommit, hogy ne ragadjon újra bele a kötés. Orvos nem is látta. Rendben, 2 nap múlva kellene visszajönni, kötözésre. Jóvanoké. Haza, 2 nap múlva vissza, átkötik, semmi extra. 2 nap, jöjjön vissza, új kötés, + varratszedés. Rendicsek. Orvoshoz be, kikötözi úgy a kezemet, hogy észre sem veszem. Bazdmeg.... Mondja hogy szép, de az ott az nem szép. Nézem, ja azt a kettővel ezelőtti kötésen egy drága nővérke csinálta, beleragadt a kötés a varratba. Orvost kiverte a víz, és elviharzott. Biztos megdícsérte őket. Orvos vissza, akkor most kiszedi a varratokat, satöbbi. Okés. Kiszedte, semmi extra, nem is fájt, de fáradjak át a sebészetre, hogy megnézzék az a bibircsók szerű valamit. Fáradok. Ott megállapították, hogy az ún. idegpályaágyat sikerült megszaggatnia ennek a drága hölgynek, ezért ami eddig esély volt arra, hogy érezzem az ujjam, elillant. Plusz hozzá sem nyúlhatnak, csak szülő által aláírt papírral, mert fennáll a veszélye, hogy az egész kezemet nem érzem. Jó, akkor inkább csak az ujjam, hanyagoljuk.

Szépen elmúltak a kötözések, begyógyultak a sebeim.
Most ott tartok, hogy van egy kb bibircsók a kisujjamon. Borzasztóan érzékeny, nem fáj, de nem tudom megmagyarázni az érzést, amikor hozzáér valami. Kellemetlen na. Ezért inkább nem is erőltetem. Mozog frankón, azóta 9 ujjal gépelek, vagy legyen 10, ha a kisujjal nyomott shift és enter beszámítható ide. :D

Frankó melléksztori, hogy ezen a kitépett varrat, és a szakszerűtlen ellátása hiányában egy fertőzést szenvedtem el. Ezáltal ekcéma alakult ki nálam, illetve egy ugyaninnen származó fertőzés miatt begyulladt az ínyem, és elkezdtek a fogaim tönkremenni. Jelenleg 4 lyukas fogam van, illetve 3 már konkrétan félbetört, a fele hiányzik. Ebből ráadásul egy elől, jobb felső 4. 19 éves vagyok. :)

Atyaúristendehosszúlett....

Gyerekek! Az a lényeg, hogy van pénz lóvéra! © Jakab Zoltán

(#2) KISDUCK


KISDUCK
őstag

Baszki, ezek a sztorik elég szarul hangzanak. :(

(#3) AllTheBest válasza sketchifun (#1) üzenetére


AllTheBest
senior tag

Nem irigyellek :( velem ez 17 éves koromban történt. Az érzéstelenítés tényleg brutális tud lenni. Pár évvel ezelőtt (szintén a bal kezemen) a hüvelykujjam kellet varrni, szépen belevágtam egy életlen késsel. Az 8 varrat fogta össze, szerencsére teljesen rendbe jött. De ott konkrétan 6 helyen az ujjam körül körbenyomták az ujjam érzéstelenítővel és elkezdték varrni azonnal, persze az érzéstelenítőnek nem volt ideje hatni, azért úgy gondolták, hogy újból körbenyomják ugyan azon a 6 ponton...

Esetleges elírásokért elnézést kérek, kevesebb ujjal nehezebb pontosan írni :) ---> Xiaomi Mi 9T 128gb

(#4) kemotox


kemotox
addikt

Van egy gitáros, akinek hasonlóképp lett két ujja rövidebb - ő úgy oldotta meg a dolgot, hogy olvasztott műanyagból, vagy gumiból vagy mi csinált kis ujjvégeket, és azokat felveszi mikor kell.

(#5) AllTheBest válasza kemotox (#4) üzenetére


AllTheBest
senior tag

Engem nem zavar különösebben a hiánya :) igazából nekem furcsa érzés lenne újból nyomást érezni az ujjam végén, sajnos a doki nem tudta a bőröm rendesen összehúzni a közepére az ujjamnak, így van egy kicsit furcsán érzékelő rész az ujjam végén és nem tudom hova tenni azt az érzést amit akkor érzek amikor hozzáér valami(nem rossz, csak furcsa)

Esetleges elírásokért elnézést kérek, kevesebb ujjal nehezebb pontosan írni :) ---> Xiaomi Mi 9T 128gb

(#6) sketchifun válasza AllTheBest (#3) üzenetére


sketchifun
senior tag

Ez sajnos nem emlék, ez sajnos állapot.

Én már hozzászoktam, tudok vele együttélni. 17. évemre is van brutál sztori, DH bringázás vs Fa sztoriból eredő Iron Man átalakítás, kulcs-csont ügyileg. :D Az is finom. Vagy rá fél évvel a baltát vágtam a bal kezembe. :) Szalagavató előtt 2 órával megcsúsztam a jeges járdán, lefejeltem a kerítést. Szétszakadt a fülem. :D

#5 Pacsi. Ugyan ez az ujjamon. Nem fáj, csak megmagyarázhatatlanul irritáló. :)

[ Szerkesztve ]

Gyerekek! Az a lényeg, hogy van pénz lóvéra! © Jakab Zoltán

(#7) AllTheBest válasza sketchifun (#6) üzenetére


AllTheBest
senior tag

Látom te is kórházlakó voltál, mint én :), bár ez nem örvendetes, sőt a legrosszabb ha az ember már ismeri az összes orvost és ápolót... Összesen több mint 1 hónapot voltam kórházban azért, hogy megállapítsák, hogy gyorsan nőttem(sokszor ájultam/ájulok és gyakran beszédülök)

Esetleges elírásokért elnézést kérek, kevesebb ujjal nehezebb pontosan írni :) ---> Xiaomi Mi 9T 128gb

(#8) total90


total90
veterán

Nekem 7x volt eltörve kezem meg lábam összesen, másfél éve meg úgy kapartak össze egy autó balesetből, de még nem hiányzik belőlem semmi :)

Amúgy melóztam kórházba, igaz mint infos de sok dolgot láttam, nem lehetett egy jó emlék, meg tudom érteni, hogy még mindig benned él.

Ha nincs jó, ló a szamár is. Képeim: 500px.com/abenteuR Videóim: tinyurl.com/yb2nk3e6 Instagram @abenteuerkanal

(#9) Penguin95 válasza kemotox (#4) üzenetére


Penguin95
senior tag

A jó öreg Vasember, Tony Iommi. :D Műanyag az alapja, és bőrrel van beborítva a protézise.

(#10) vamzi válasza sketchifun (#1) üzenetére


vamzi
őstag

Ó, basszus, ezt 2 részletben tudtam csak elolvasni, mert elkezdett kimenni a vér a fejemből és le kellett feküdjek pár percre. Durván itt van előttem az egész, annyira részletes a leírás :DDD

Brutál sztori, nekem szerencsére ennyire durvám nincs.

A cikkhez: A műhelyben nem voltak ritkák az apróbb balesetek, de azon kívül, hogy néhányszor kiflexszeltem a kezemből darabokat, meg szenesre égettem a bőröm nem volt ilyen komoly. A hegeket leszámítva kutya bajom :)

Ja, a legutóbbi kórházi esetem az volt, mikor az 500 kilós páncélszekrény ajtaját vágtam rá a hüvelykujjamra. A vége körömperforáció lett (6 helyen kifúrták a körmöm, hogy a vér kitudjon jönni). Nem akarták leszedni, mert még úgy nézett ki, hogy van benne élet, de kb 1 hét múlva simán ledobta a körmöt az ujjam. 6 hónap után nőtt vissza eredeti méretére a körmöm.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.