2019. június 17., hétfő

Gyorskeresés

Patyomkin ünnep

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Kinek mit jelent a karácsony felnőttként? Személyes tapasztalatom alapján, ha nem vagy családos és nincsenek gyerekeid, nem sokat. Álmélkodva nézem a karácsonyi őrületet, ahogy törekszenek valami elérhetetlen felé az emberek és egy csomó kacatot vásárolnak. Pedig nálam a sokféle ajándék közül kizárólag a könyvek maradtak meg az évek során. Minden más elveszett, tönkrement, ki lett dobva. Ami még megvan, az illatmemória nyomán felvillanó emlékek, a gyerekkori benyomások. Persze kidekorálom szerényen a házat, mert jó fényfüzérekkel elűzni a hosszú sötétséget és kedvelem a klasszikus üveggömböket is. Azonban nincs semmi kötelezettségem. Egyetlen dolgot teszek meg mégis az ünnepre készülődve, összehívom a hónap elején a túratársaimat egy közös főzőcskére. Ez nálam az ünnepi program, és a szülők meglátogatása 24-én este. Más nincs. Érthetetlen, hogy oly sokan képtelenek kihasználni az ünnepi időszakot és ténylegesen pihenni. Futkosnak, kötelezően összejönnek olyanokkal, akiket ki nem állhatnak, mert rokonok, telezabálják magukat, költségekbe verik magukat, mert muszáj drága ajándékkal kedveskedni(?) és teljesen lestrapáltan fordulnak rá a szilveszterre, amely napon pedig kötelezően bebasznak, hogy végre kiengedjék a felgyülemlett stresszt. Az emberek már ünnepelni sem tudnak, vagy csak simán örülni az életnek.
24-én lelassultan sétálok az ünnepi kirakatok előtt, vagy nézem a fényfüzéres házakat, a forralt boros bódénál beleszimatolok a levegőbe. Itthon elindítom a Csendes éj albumot, narancsot és minőségi szaloncukrot majszolok, valamint kézműves bejglit, miután a barátommal töltött káposztát ettünk, mert abból lehet több napra elég adagot főzni. Kortyolgatunk a kizárólag ünnepkor fogyasztott gyümölcsborból. Bekapcsolom a fényfüzéreket az ablakban és a szobában. Igazi jól lakott lustasággal nyújtózkodok, és lehajtom a laptop monitorját. Aztán elalvás előtt figyelem az éjszakát, a mélységes puha csendet. Végigtekintek gondolatban azon embereken, akikhez erősebb érzelmi szálak kötnek. Szeretem az ünnepet, mert egyetlen időszaka az évnek, amikor számot vetek emberi kapcsolataimmal.

Hozzászólások

(#1) t72killer


t72killer
(Jómunkásember)
LOGOUT blog (1)

Annyit jelent, hogy a cég hazazavar egy hétre, amiből a munkanapokat levonja az évi szabiból, és mivel százmilliókkal teszik ugyanezt a világon, bárhova utaznál, tömeg van/nem kapni jegyet/marha drága a szállás. Azaz egy hét szabi megy pocsékba.

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#2) TheLázs


TheLázs
(újonc)
LOGOUT blog

Nem tudom, hogy felnőttnek számítok-e, hiszen még egyetemista vagyok szüleim tápláló csecsein csüngve.

Számomra a karácsony olyan, mint egy foghúzás, bár hála az égnek, még minden fogam megvan. Küzdelem az elemekkel, amire semmi szükség. Évek teltek el azóta, hogy végre tényleg örömet tudtam szerezni valakinek egy ajándékkal amit adtam. Apa elhagyta a rotring 600-asát amit már tinikora óta őrizgetett és persze minden nap használt, én meg lőttem neki egyet. Ez '14-ben volt.

Persze mivel akkora sz*pás az egész, én sem tudom élvezni amit kapok. Többször mondtam már teljesen komolyan, hogy nem kellene ezt az egészet erőltetni, de hát nem én vagyok a család feje, nem az én szabályaim szerin játszunk.

A rokonoktól kapott ruha és pénz ugyanakkor tök jól tud jönni, mert nem nagyon van időm elmenni vásárolgatni - és az árakat és a tömegnyomort elnézve kedvem sem - év közben magamnak cuccokat. Illetve műegyetemista révén folytonos anyagi küzdelem az életem, amit egyik oldalról a hitvány (5 egész körüli kreditátlagra adott kevesebb mint egy huszas) tanulmányi ösztöndíj, a másik oldalról a szüleim támogatnak, meg mellé néha pár napot én is beledolgozok, ha úgy jön ki a lépés.

Ennek tetejére jön még, hogy az anyai nagypapa állapota (92/férfi) idénre igencsak leromlott, és félő, hogy pont az ünnepek alatt hagy itt minket. Akkor még - ez nagyon rosszindulatúan fog hangzani - az is itt lesz, hogy emelje az ünnepek fényét a családban az összes elkövetkező évben.

"Annyi mindenféléhez nem értek, hogy az már sokoldalúságnak számít” – Örkény István

(#3) the_blu36


the_blu36
(lelkes újonc)

Ha nem lennének gyerekeim, semmi extrát nem adna.

Egész évben együtt vagyunk esténként, "ünnep van", mikor hazaérek munkából, nekem meg ünnep, hogy 3 órát tudok velük naponta játszani/egyéb tevékenység, altatás meg az asszonnyal vagyok.

Ja hogy ajándék is kéne... folyton kapják a gyerekek az apróságokat, 1-2 kisautó havonta fiamnak (kb egy ezresből megvannak, matchbox-utánzatok, kicsinálni tökéletes, hetekig elvan velük), a leányzó kap gyurmát, színes lapokat stb., kreatív dolgokat. Novembertől emelkednek az árak, ráadásul egyszerűen rühellek ilyenkor már bárhová is elmenni, mert mindenhonnan szól a karácsonyi kakofónia, embertömegek mindenhol. Apró biszbaszokat kapnak idén is, de abból sokat (már megvannak). Nejem kap egy friss gyűrűt, 10. házassági évfordulónk lesz. Én kértem 3 új melegítőnadrágot + egy melósbakancsot a kerti munkához, de lehet utóbbit meghagyom tavaszra, mikor szezonvégi "óccsóság" lesz.

A szentháromság most már a "vegyél mert kell neked, mert megérdemled, most 0% hitelre".

Őszintén szólva senkit nem akarok látni karácsonykor a kis családomon kívül. Anyámék messze vannak (hozzájuk év végére megyünk), sógornőmék családja igazi bazári képmutató, anyósomat inkább hagyjuk, barátoknak szintén megvan a kis családi program.

Valamennyire próbálom átadni a gyerekeknek az én gyerekkorom karácsonyait, mikor minden csillog és várjuk a "Jézuskát". Életem legemlékezetesebb gyerekkori karácsonya volt, mikor a rendszerváltás előtt , '88 tájékán egy ismerősünk Németországból hozott egy rakás - akkor még itthon nem kapható - édességet és egy csomag "Juicy fruit" rágót. Az illatok és ízek még most is megvannak.

"Téged a szenvedély vezérel, vagy egy H97 chipset?"

(#4) LaciCRM


LaciCRM
(PH! kedvence)

Na, divat lett már utálni a karácsonyt. Én jól elvagyok. Összejön a család, eszünk iszunk beszélgetünk 3 napig 3 külön helyen a rokonoknál meg otthon. A " kapitalista forgatag"-ból meg kimaradok :D nem plázázok, nem vásárolok már karácsony előtt, mert szerintem sokakkal ez utáltatja meg a karácsonyt. Utána meg jön egy jó kis szilveszter amin meg a haverokkal kicsit szétcsapjuk magunkat. Jó ez. Én bírom ;]

A : "nincs karácsonyi hangulatom" "jajj mi ez a tömeg(aminek ő is része, és alkotója) " "jajj minden szar" -t meghagyom másnak. Nemhagyom hogy ez is elcsesződjün, mivel ilyenkor tuti mindenki szabad, és mindenkivel találkozok.

Egyedül a "kevint" utálom karácsonykor. De este, mikor lecseng a karácsonyi evés&ivás, én nem TV-zek hanem a havas gta onlineon pengetek inkább :D

[ Szerkesztve ]

A madár az ász.

(#5) A Zéé válasza TheLázs (#2) üzenetére


A Zéé
(őstag)

pár éve még én is kötelező nyűgnek éreztem. Aztán elkezdtek elfogyni a nagyszülők az asztal mellől, és én lettem az egyetlen a családból, aki nem Zalaegerszeg környékén él, és emiatt egyre kevesebb kell a kapcsolat a család többi tagjával. Én emiatt kezdtem értékelni a karácsonyi a közös ebédet. Nincs nagy banzáj, nincsenek "nevét se tudom" nénik és bácsik. Jelenleg a kisgyerekekkel együtt 15 fő az, akik össze szoktunk jönni. De ha ez kimaradna, akkor az nagyon hiányozna.

Ajándékozás nálunk csak jelképes. Barátnőm kap jóformán egyedül ajándékot, de általában így se költünk 10-15k-nál többet. Szülőknek 1 üveg Unicum, vagy egy jó bor, "anyóséknak" valami nassolni való, gyerekeknek egy kis apróság, és kifújt. És mi is ennyit kapunk vissza nagyjából.

szerk: arról nem is beszélve, hogy vannak olyan régi cimboráim, akikkel kb. csak ekkor vagyunk egy városban/országban, ilyenkor azért velük is jó összefutni.

[ Szerkesztve ]

Just a simple Lineman...

(#6) kemotox válasza A Zéé (#5) üzenetére


kemotox
(PH! addikt)

Szépen beszélsz. Nem véletlenül hívják a szeretet ünnepének. Azt közben meg van aki csak az ajándékozást látja benne. És még az ilyen emberek sajnálják le azokat, akik megtartják ezt a "kapitalista álszent" ünnepet...

Isten útjai kifürkészhetetlenek, de a tieid nem kellenek, hogy azok legyenek. Használd az indexet nyugodtan.

(#7) lomposfarkas


lomposfarkas
(lelkes újonc)

Nálunk már 15-20 éve kikopott a mindenképpen ajándékozás, már olyan értelemben, hogy bonbon meg ilyesmi apróságok maradtak. Családi összeröffenés a bátyáméknál (ott van hely :) ) fater az évi 2 óra pofavizit után sprintel haza, mert 25 év alatt sem fogadta el a menyét... szóval semmi extra.
De ami külön fel tud cseszni, azok a karácsonyi vásárok. A kivonult árukészletek 95 %-a amúgy semmire sem jó, abszolút haszontalan és használhatlan csüngők, szobrocskák, csöbrök meg ilyen vackok. Talán a sapkák még praktikusak.

(#8) szaszyka


szaszyka
(fanatikus tag)

Ugyanolyan napok, mint a többi, a tágabb értelemben vett család tagjai ugyanúgy marakodnak, csak ezen a 2-3 napon “vinni kell” az unokát mamázni, így részt kell venni az össznépi marakodásban. Csak a gyerek miatt van karácsonyozás, mert ő még elvan a kis világában :)

Lenovo Thinkpad X220 :D

(#9) Jhonny06


Jhonny06
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Nem azon múlik, hogy vannak-e gyerekeid, hanem hogy vallásos vagy-e és hogy őket is ennek megfelelően neveled-e. Mert ha nem, akkor nem tudod hitelesen megélni és átadni a karácsonyt nekik sem.

[ Szerkesztve ]

Niche parfümök szórófejes üvegben, különböző kiszerelésekben! Tom Ford, Creed, stb. https://bit.ly/2Tz8UbE

(#10) Hieronymus válasza Jhonny06 (#9) üzenetére


Hieronymus
(senior tag)
LOGOUT blog

Nem gond ott a fenyőünnep vagy a hanuka.

Nincs

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.