2019. június 26., szerda

Gyorskeresés

Ez nem mobil

Írta: | Kulcsszavak: Nokia 2.1 . alap phablet . Android Go

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A tesztjében szereplő készülék színében vettem meg a saját példányomat hétfőn. Akciós áron 29 ezerért számomra jó vételnek tűnt. A kiválasztott telefonok közül a harmadik helyen szerepelt. Prózai okból lett a befutó, csak hozzá tudtam venni üvegfóliát, a másik két mobilhoz nem tudtak helyben adni, de még tokot sem. Nálam fixa idea a telefon azonnali beöltöztetése, mert rendkívül sérülékenynek vélem a nagy méretű telefonokat.
A másik kettő sem volt sokkal kisebb, de ez konkrétan hatalmas. Annyira nagy, hogy kapásból visszahozott csomó régi emléket, például életem első okostelefonjáról, a 2005-ben használtan vett Sony Ericsson P800-ról, vagy a 2009-ben retro emlékként beszerzett Nokia 7650-ről. Vagy a Nokia E61-ről, amit szintén kimondottan kedveltem. (De a legszebb is eszembe jutott, amit mai napig bánok, hogy eladtam, persze az is használtan került hozzám, a Nokia E60. Soha többé nem lesz olyan egyedi okostelefonom mint az volt.)
Valamikor régen még volt egyénisége a mobiloknak. Mára ebből az izgalmas kavalkádból dögletes tepsi forma lett. De legalább tudok nagy kijelzőn filmet nézni... Eh. Nem, nem, a dizájnt akkor is visszasírom. Hiába van a Nokia 2.1-en némi rezes árnyalatú díszcsík és festés, ha egyszerűen egy nagy kijelző az egész eszköz. Utállak Apple, amiért kiherélted a dizájnt! Komolyan frusztráló a mobilok egyen pofája.
Visszakanyarodva új cuki péklapátomhoz, ami az íróasztalom bal felén foglal helyet a bőrtokján heverve, tőle nem messze a strapafon van. Az sem kicsi, de eltörpül a tepsi mellett. Ami meglepően vékony. Vennem kell rá szilikon tokot is, hogy jobb legyen a fogása... A súlya nem tűnik fel, de nem is fogom pár percnél tovább. X-akta, hogy ezzel miként fogok telefonálni. Abszolút nincs mobil érzete az eszköznek, inkább egy kicsike tablet. Abból is van itthon kettő, és egyiket se raktam sose a fülemhez. Basszus, totál nem az az ingzsebes fajta! Szinte látom, ahogy nyeletlen baltafejként hullik a végzetébe a zsebből kiesve... Tokban és táskában kell tartanom. Lőttek a gyors hívásfogadásnak. (Vagy veszek hozzá bluetooth fülest is.) A strapafont csak kikaptam a zsebből és dumcsi.
Itt picsogok, pedig a Nokia 2.1 tudja, amiért vettem és mellesleg lehet telefonálni vele. Jó, persze elsőre összezavarodva néztem az ikonjait. Elég volt pár hónap strapafon használat, hogy elszokjak az okostelefontól. Előbbi menüjében tizenkét ikon, pár funkció, pofonegyszerű volt beüzemelni. A phabletet tapiztam egy-két percig mire belerázódtam a kezelésébe. Pedig volt már Androidos készülékem. Azért kb. 40 mobillal a múltamban kora estére az igényeim alapján összeraktam a menüjét. A boltból letöltöttem a kedvenc alkalmazásaimat. A Google volt oly rendes, hogy megjegyezte ezeket és újból a figyelmembe ajánlotta.
Öregszem. Ez a fiatalos stílus már nem jön be. Igaz, hogy lenyűgöz az eszköz elképesztő tudása. Én még akkor voltam gyerek, amikor a walkman számított menőnek vagy a hét ébresztőhangos karóra vagy a tudományos számológép. A Nokia 2.1-es fapados phablet és mégis döbbenten nézek rá. A fenébe. Kellett ez nekem? Ez nem mobil. Valami más.

2019.01.29. Lőttem néhány tesztképet. Kicsiben jól néznek ki...

süti

közeli

parkban 1

parkban 2

múzeumnál

Egy hét használat után a telefon egyértelmű előnye az akkuja, három napig megvan egy töltéssel.

Hozzászólások

(#1) gidalight


gidalight
(kvázi-tag)

Használati tárgy, ráadásul a kétpálcás kategóriából. Nem kell rá se tok, se fólia -különösem nem, ha az a használati értékét csorbítja (ami amúgyis igen korlátozott). Az értékének harmadát abban a pillanatban elvesztette, h kihoztad a boltból, innentől pedig csak tovább amortizálódik majd. Mivel értékmegőrzésről beszélni felesleges, az a kérdés: a karcok hátráltatják jobban a használatot, vagy a fliptokkal való bajlódás minden egyes kézbevételkor?

Egyébként egy telefonkagyló még nagyobb mint egy phablet, holott azt kifejezetten arra alkották meg, h a fülünkhöz emeljük:)

(#2) janeszgol


janeszgol
(PH! nagyúr)

Nem rossz teló, alapszolgáltatásokat elláthat, bár sokáig volt 35 ezer ft a Nokia 3.1. Az kisebb és jobb. De visszatérve: én az MS Azure szolgáltatásain ámultam el, hogy hova is fejlődtünk. Bakker, a mai állást még a scifi filmek sem merték megeleveníteni 20 évvel ezelőtt. Nyiss fel egy Chip Magazint 1990es évekből vagy akár a kora 2000ből. Brutális a fejlődés.
Amúgy igen a telefonok mérete áldás és átok is. Viszont az okostelefon megalkotása és piacra dobása fogyasztható állapotban (ez utóbbiért az Apple a "felelős") az csak áldás szvsz.

A női nemnél csak a női igent szeretem jobban.

(#3) daa-raa


daa-raa
(Jómunkásember)

Szánalmasnak tartom, hogy tesztekben az 5-6" közötti készülékeket kompaktnak tartják. A tesztekől értékrendjével nagyon komoly gondok vannak , itt MA-n is.

Vannak olyan fallal körülvett városok, melyeket nem szabad megostromolnod. - Szun-ce XL

(#4) elfelejtette válasza daa-raa (#3) üzenetére


elfelejtette
(PH! kedvence)

Én is most egy Honor 7A telefont vettem, de nem tartom kényelmesnek/használhatónak. Viszont olyan nem volt a szolgáltatónál, ami méretben kisebb lett volna, de teljesítményben nem gyengébb. A legjobb számomra egy Sony XA2 Compact lenne, ami a nevéhez méltóan tényleg kompakt méret, de ennyit én nem szánok egy telefonra... :(((

"Mint a leszakított haldokló virág, mint az ötmillió magyar, akit nem hall a nagyvilág" Ismerős Arcok - Nélküled ### Honor 7A

(#5) janeszgol válasza daa-raa (#3) üzenetére


janeszgol
(PH! nagyúr)

De tényleg kompaktok a mai kínálatban. A kijelzőhöz képest pedig valóban azok. Régen volt a phablet kategória, aminek ma már semmi értelme. most az 5 és 6 col közötti telók a kompaktok, mert pl egy S8 (5.8 col) akkora, mint egy P10 (5.2 col). Ez valóban fejlődés.
Ha majd bejöttek az összehajtható telefonok, akkor ez a kompakt dolog is visszacsúszhat a minél kisebb fogalomra.

Az már természetesen más kérdés, hogy nekem az ideális telefonméret maximuma az, amit az XZ2c képvisel vagy a régi 4.5, esetleg 4.7 colos telefonok. De ez a maximum! A legkényelmesebb egy 4 v 4.3 colos telefon.

[ Szerkesztve ]

A női nemnél csak a női igent szeretem jobban.

(#6) daa-raa válasza janeszgol (#5) üzenetére


daa-raa
(Jómunkásember)

Attól, hogy a mai telefonok között nem számít nagynak még nem lesz kompakt. A kompaktság egy használati tárgy esetén ergonómiai kérdés. Márpedig ergonómiailag az 5" feletti telefonok egyáltalán nem felelnek meg a kompaktság kritériumainak.

Vannak olyan fallal körülvett városok, melyeket nem szabad megostromolnod. - Szun-ce XL

(#7) rover45


rover45
(senior tag)

A múlt héten kényszerből 2 napig kellett használnom egy patika állapotú Huawei Ascend Y530-at.
Amennyire féltem tőle, annyira imádtam! De komolyan.
A Nexus 5-öm adta meg magát és kellett valami helyette azonnal, így a feleségem régi kacatjai között kitúrtam ezt :)
Minden téren pozitívan csalódtam ebben a 4-5 éve, új korában sem túl acélos készülékben!
Jó érzés volt a tudat, hogy egy telefon van nálam :)

www.szurok.hu

(#8) janeszgol válasza rover45 (#7) üzenetére


janeszgol
(PH! nagyúr)

Hm, patika állapotú Y530? :)

A női nemnél csak a női igent szeretem jobban.

(#9) rover45 válasza janeszgol (#8) üzenetére


rover45
(senior tag)

:K

www.szurok.hu

(#10) Lidl Jacob válasza daa-raa (#3) üzenetére


Lidl Jacob
(PH! addikt)

Most Mi Max 3-ról váltottam Asus Zenfone 5-re (6,2"), és rendesen zavar, hogy kicsi... Szoknom kell.

Főleg íráskor... annyira egymás mellett vannak a "gombok" qwertz elosztásban.

Abban egyetértek az íróval, hogy tényleg kiveszett az egyéniség a mobilokból.
Régen, amikor kihoztam egy Samsung E950-est vadonatújan, 50 ezerért, egy kisebb, de hosszantartó orgazmust éltem át :)) Hetek múlva is megvolt a wow faktor.

Ma kihozok egy csúcstelefont és "meh" pillantásokkal azt mondom nem rossz, aztán 1 hét után halálra unom.
Az android platform miatt nem is lehet sok újat mutatni, lényegében minden mobil ugyanazt tudja már, csak jobban/gyorsabban, míg régen egy-egy plusz funkcióért is vettünk telefont, pl. Siemens C55 hangfelvevő majd csengőhangnak beállítás lehetősége... epic volt anno. és valami 35 ezer volt újan :))

[ Szerkesztve ]

Respect, seen?

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.