2019. július 22., hétfő

Gyorskeresés

Császárok gombája

Írta: | Kulcsszavak: császárgalóca . csemegegomba

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A császárgalóca Amanita caesarea az egyik legszebb gomba. Szerda reggel a piaci szakellenőr pultján találtam rá. A szakellenőr Erdélyből hozta a csodálatos gombákat. A császárgalóca a római császárok kedvenc csemegéje volt, innen származik a neve. Hazánkban is él, a savanyú talajú lomberdők melegebb részein. Sajnos ritka. Bár egyes kedvező termőhelyeken tömegesnek tűnhet. Ritkasága miatt kímélendő.

Hozzászólások

(#1) core2


core2
(PH! kedvence)

Gyönyörű, bár én a helyedben nem szedegetném csak úgy, mivel bár nem mérgező ugyanakkor védelemre szoruló fajta. :) Nálunk különösen kevés van belőle, így ezért is kell fokozottan óvni. Ehhez hozzáfúzném még, hogy sokan hajlamosak az erdőkben csak úgy felrúgni a gombákat azzal a jeligével, hogy "gyilkosgalóca!!!444mindmeghalunkjajjmilesz!" (kicsit sem túlzó ez hazánkban sajnos...). Őszintén megmondom, ha rajtam múlna az biztos hogy minden iskolás gyermeknek lenne gombahatározója már a kezdetektől, ha máshogy nem hát android/ios alkalmazásként :D

Üdv. core2

[ Szerkesztve ]

Ascende superius

(#2) Gézengúz válasza core2 (#1) üzenetére


Gézengúz
(PH! addikt)

Te miről beszélsz???

"Szerda reggel a piaci szakellenőr pultján találtam rá"

A két legfontosabb nap az életedben az, amikor megszületsz, és az, amikor megtudod miért!

(#3) core2 válasza Gézengúz (#2) üzenetére


core2
(PH! kedvence)

Rosszul fogalmaztam, tény és való, elnézést, :B, bár ezt sem tartom túlságosan etikusnak a lentebb taglaltak miatt, hisz tényleg nagyon kevés van belőle.

Üdv. core2

Ascende superius

(#4) DEJVID válasza core2 (#1) üzenetére


DEJVID
(őstag)

Istenem, mi a szarnak?

(#5) core2 válasza DEJVID (#4) üzenetére


core2
(PH! kedvence)

A múlt évtizedben és az azt megelőzőben is sok probléma (haláleset) volt ebből a nyári szezonban. Az, hogy ennek csak a százada kerül a média elé arról nem tehet senki, de talán megelőzhető lenne sok ilyen eset normális tájékoztatással, de jelenleg még csak egy kis esély sem mutatkozik erre. Sokan nem tudják hogy mire kell figyelni, s totálisan értelmetlenül pusztítanak, ami megint csak "nem gond" mert a félelem nagy úr, de egy kis tudatos ráneveléssel sokat lehetne lendíteni a dolgon. :)

Amúgy köszönöm, ez igazán szofisztikált volt. Nem baj :)

Üdv. core2

[ Szerkesztve ]

Ascende superius

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.