2022. december 10., szombat

Gyorskeresés

A minőség szelleme

Írta: | Kulcsszavak: Nokia Lumia 925

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Február 16-án Mobilarénás fórumtárstól megvettem régi mobilját. Őszintén szólva nem volt rá szükségem, hiszen a táskámban már ott kucorgott a pár hete vásárolt Nokia 2.1. Azonban a nosztalgia és a prémium minőség együtt legyűrte a józanságomat és megkaparintottam a szépséget. Szerintem apró csillagocskák röpködtek szememből, amikor megláttam dobozát és a készüléket. Oda és vissza lettem az örömtől pár másodperc alatt. A vékonyka plexi házba csomagolt Nokia 2.1 fasorba sincs minőségileg az alumíniumkeretes, Gorilla Glass 2 kijelzős, polikarbonát hátlapos Lumia 925-sel. Szinte vigyorognak az ujjaim, amikor bal tenyeremben fekve gondosan szorítom, hogy nehogy leejtsem, amíg használom. Gyönyörűség. Jobban belegondolva még nem is volt AMOLED kijelzős mobilom. Úgy elszaladt mellettem 4 év mobil technológia, amíg boldogan éltem az 520-sal, hogy még mindig nem értem utol a technikát, de jól haladok. Amúgy is leült 2016-ban a mobil szektor, hiszen már az akkori modellek is bitang erősek. Lassíthatok és örömömet lelhetem 2013 egyik csúcs készülékében, ami az 520-as márka- és kortársa.

02.17. Kipróbáltam a kameráját. A képek egyik fele sorozat kép. Ezért más a felbontása. Mindet átméreteztem, 200 és 160 dpi-sek, amikkel érzékeltetem a két kameramódot:

[selyemvirágok], [sütőtök], [barka], [gyümölcsfák]; [csendélet], [krókusz], [mogyoró], [téltemető].

02.19. Lőttem pár új képet:
[piaci virágok], [piaci virágok 2], [hóvirágok], [krókusz].

02.20. Este feltelepítettem a Vibert. Hívni és üzenetet küldeni tudok. Üzenetet fogadni is. Azonban újabb készülékekről a hívás fogadás nem megy. Ellenben a Nokia 520 szintén ugyanazzal a Viber verzióval tudja hívni a 925-öst és megy a kommunikáció. Azonban két Androidos telefonról is próbáltam felhívni (Huawei Y3 és Nokia 2.1) és mindkettőnél megszakadt. Ez van. Egy irányba működik a Viber telefonálás, illetve teljesen okés, ha szintén régi Lumiáról próbálkozol. Az üzenetküldés viszont oda-vissza rendben van.

02.21. Ma kapott "új" gyári akkut, ami 1544 napot várt az újabb feltöltésre. :o Remélem a veterán várakozóval tovább fogja bírni mint az eredetivel, ami már fél napot is neccesen bírt. Közben tapogatom a kis kortársát, az 520 a rendszere teljes újratelepítése után meglepően jól bírja magát. Elképesztő, hogy 4 évig hibátlanul tette a dolgát és velem volt több ezer kilométeren át, és most is kész a munkára. Kár, hogy eljárt az idő mindkettejük felett és nincs több Windows Phone.

02.22. A bejegyzést frissítettem és végre képet is raktam fel a 925-ről, amit a Nokia 2.1-sel lőttem. Amint látható az aktív kijelzőjén, belaktam. Csak néhány alkalmazást tettem főképernyőre, a többi a nyíl mögött van. A Viber üzenetküldés oda-vissza jól működik, a hívással vannak gondok, például barátom laptopját fel tudom hívni, de az Androidos mobilját nem. Ahogy ő sem tud hívni, mert megszakad. Egyébként a telefon jól működik. Lőttem vele egy tetszetősebb képet.

02.23. Annyira szép, hogy semmiképpen nem akarom leejteni, ezért az extra biztonságos fogási módomat használom. Amikor a bal tenyeremben van, a hüvelykujjammal támasztom bal oldalát, mutatóujjam a hátlapját, a középső és gyűrűs ujjam a jobb oldalát, míg a kisujjam az alját. Ebből a szorításból pottyanjon ki, ha tud. Eleve körültekintően nyúlok a mobiljaimhoz, mert egyetlen egy kapkodó mozdulat és megtörténhet a baj. (Egyetlen egyszer törtem össze mobilt, amikor elestem és arra az oldalamra zuhantam, ahol a telefon is volt a nadrágom zsebében. Pont a Nokia 6131 volt az áldozat, amit imádtam rugós fedlapja miatt. Annyira cool volt a hívás fogadás!) Ha az ember érzékeny kütyüt használ, legyen óvatos. Ez az elvem.

02.24. "Remek", hogy két készüléket hurcolok a táskámban. Próbáltam választani kettejük közül, de az előny-hátrány lista nem segített, döntetlen a végeredmény. A Nokia 2.1 pont abban jó, amiben már gyengébb a Lumia 925, de vannak tulajdonságok, amikben az öreg a jobb. A 2.1 korszerűbb, a készenléti ideje kiváló, facebook megy, de a Lumia szebb, jobb a fogása, kamerája remek. Nincs döntés. Mit picsogok, városi környezetben élve nem probléma a kisebb akku, hiszen este töltőre rakom és kész. Facebook hírfolyamomat untig elég kora este frissítenem, fölösleges napközben időt pazarolnom rá. Nem létszükséglet. A sok alkalmazás is inkább zavaró mint vonzó. Túl sokat agyalok nem elsődleges problémán, ami nem is gond igazán. Racionálisan az új 2.1-est kéne használnom és dobozába visszatenni a 925-öst, de összegezve benyomásaimat, mégis csak az öreg tetszik jobban. Vagy mit problémázok két mobilon? Elférnek a táskámban.

02.25. WP 8.1 még működik az Áruház, így letöltöttem az Instagram bétát is. Érdekes, hogy képfeltöltés után kidob, ami végül is nem nagy gond, mert a kép megjelenik az oldalamon. Várom a tavaszi virágzást, hogy legyen mit fotóznom.
Az időjárás alkalmazás szintén működik.
Tetszik a felvillanó óra, és a dupla kopogtatásos képernyő ébresztés.
Úgy tudom, hogy a 925-öst nem lehet 10-re frissíteni, de ha lehetne, se csinálnám meg. Ez így pont jó nekem.

02.28. Leejtettem. Pedig reggel azon örvendeztem, hogy milyen ritkán esnek ki a kezemből a kedvenceim. Ez valami direkt önszopatás volt... De én voltam a béna, mert abszolúte rosszul fogtam meg szegényt fotózás közben. Szerencséjére puha földre esett és semmi baja nem történt. Valami védelmet kapni fog. Saját érdekemben, mert kihagyott a szívverésem és szinte lassított felvételként láttam a zuhanását...

03.03. Visszakapta a fő számomat, mert kényelmetlen a fülemhez tartanom a lepényt (Nokia 2.1), míg az öreggel (Lumia 925) nincs fogási és tartási problémám.
Kevesebbet használtam az eltelt napokban, így pénteki töltés után csak ma kellett újra töltőre tennem. Az új akkuval, ami szintén muzeális darab, jobban bírja.
A kamerájával maximálisan elégedett vagyok. Ebben erősek voltak a magasabb számozású Lumiák.

2010-ben már vettem Androidos telefont, de csak kipróbáltam és adtam is el, mert pont olyan volt mint egy színes nyalóka, csábító játékszer. Semmi komolyság. Azóta is idegenkedem az Androidtól, de mivel nincs más elérhető áron, kénytelen voltam váltani. Ezért a mobil irodám a Nokia 2.1, de telefonként jobban bejön a Lumia 925. Kár, hogy besült a WP. Az iPhone sose vonzott. Sóhaj.

03.05. Reggel a buszon utazva a hardveraprón Lumia 930-asokat néztem, de nincs miért vennem egyet. A 925 az ingzsebemben kucorogva FM rádiójával szórakoztatott. Napközben már lőttem vele néhány képet. Vibert is használtam. Illetve volt egy hívásom. Imádom, mert gyönyörű. Azon gondolkozok, ha már kapott akkut, veszek rá "ruhát" is. Száraz kézben nagyon csúszik. Nem akarom leejteni. Egyik online áruházban találtam szilikon tokot és fóliát is. Nem érdekel, hogy döglött a rendszere, mert hibátlanul működik. És szép. :C

03.11. Szombaton túrázni vittem. Nem igazán való terepre, ahhoz túl elegáns, inkább városi mobil. Azonban mégis csak jó volt, hogy zsebre raktam, mert a kamera elemei végüket járják és puff, nem adtak elég energiát a gépnek. Kikapcsolt. Ezért egyből fotós eszközzé lépett elő a Lumia 925.

Abszolút elégedett vagyok a kamerájával. Azért inkább a digigépet fogom használni. Túl vékony a háza az öregnek, nincs rajta mit fogni, csak a kijelzőt maszatalom. A héten letesztelem a Nokia 2.1 kameráját. Ráeresztem a kedvenc fotós témáimra, hogy belőle mit tudok kihozni.Képes-e szükség kameraként funkcionálni, ha a digikép kikapcsolna. A Lumia 925-öst nem akarom kitenni a környezeti veszélyeknek. Túlságosan tetszik. :))

03.17. A tesztet megcsináltam a Nokia 2.1-sel. Végül is internetes publikálásra alkalmasak a fotói, de nem az igazi a képek a minősége. Sima városfotóknál már túl nagy mértékű a "maszatolása". Értelmezhetetlen pacákká válnak a részletek. Közeli képei elviselhetőek. Automatikus fókusza meglepően gyors. Okulva a tesztből inkább a Lumiával fotóztam ma. Egy közeli és egy távoli kép.

03.21. Tegnap naplemente után próbálgattam a kameráját. Úton voltam hazafelé és megálltam Székkutasnál lekapni a teleholddal a malmot. Rossz látni, ahogy a mezőgazdasági nagyüzem, a hatalmas gabonatáblák a gépesített műveléssel legyalulják a tájat és kiölnek belőle minden mást. Aztán a klímaváltozás félsivatagot csinál a megyéből. :(

03.30. Nem bírtam magammal és tegnap este hazaesve a napi futkosásból, csak azért is az ég felé fordítottam az öreget és lekaptam az eget. Jól felismerhető az Orion, a Bika v-je, valamint sejthető a Plejádok is.

Ma kihajtottam a "belét" is, mert terepen járva kameraként használtam. Lemerült, az ingzsebemben kapcsolt ki. Töltőn lóg. Egyébként bírja a strapát, azonban ideje lenne "ruhát" adni rá és külső akkut venni hozzá. Megint leejtettem, de mázlimra ismét puha földre esett. Meg se kottyant neki. Azért ezt nem kéne újra és újra eljátszanom, mert egyszer elfogy a szerencsém és tönkremegy.

04.05. Tegnap beüzemeltem a téli álmából felvert Canon nagy kompaktomat. Akartam nyomtatható fotókat a ligeterdő tavaszi virágairól. De a zsebemben volt a Lumia is. Illetve lőttem egy képet a 2.1-sel, ami egészen jó lett. A lepény fogása fotózásnál kissé rémálom. Bár a Lumiával is vannak apró gondjaim, például néha belóg a kamerába az ujjam... Oldalra fordítom a mobilt fotózáskor és könnyű a kamera előtt kalimpálni ujjacskáimmal. Ráadásnak a 2.1-nél a fókuszálás plusz kattintás ujj akrobatikát igényel. Mert nagy, a kijelző is. De ezek nem vészes problémák. Kedvelem az összes kütyümet. A Lumia még mindig gyönyörű.
Most nincs benne sim, de van hogy igen. A hangminősége remek. Kár, hogy gyorsan merül. Nem tud versenyezni a 2.1 4000mAh-os akkujával, ami a lepényt 2 napig simán ébren tartja. Pedig rendesen hajtom.
Most nincs bennem vágy új mobilt szerezni. Lepényről pötyögve a Lumiában gyönyörködök. Tudom, fura, hogy nőként le tud nyűgözni a technika, de kizárólag a mobilok és azok közül is egyes modellek fognak meg. Megnéztem a Samsung új S trióját és a P30 Pro-t, de egyiknél sem éreztem, hogy KELL. Most aztán elmélkedhetek, hogy mi alapján választ a tudatalattim. :DD

04.21. Akartam már korábban frissíteni a Lumia naplót, de eddig elmaradt. Azt hihetted, hogy tutira bedobozoltam. Nem. Amíg az aláírásomban szerepel a neve használatban van. Kedvelem. Elegánsabb és jobb a kamerája, amik nyomós érvek mellette. Nokia 2.1 nagyon teper, hogy egyetlen fő mobilom legyen, de nem tudja semlegesíteni a Lumia vonzerejét. Mi vonzó lehet egy lepényben? Internetre tökéletes, róla frissítem a naplót, de telefonként nem jön be. Egy mini tablet, amivel telefonálhatok is. Ezért tényleg két mobil eszközzel szaladgálok. Annyira szívemhez nőtt a Lumia, hogy kapott powerbankot. Ha napközben "éhezne" legyen etetője.
Azt hiszem, még idén összevonom a két mobil előnyös tulajdonságait egy új készülékben. Azért jóból is megárt a sok.

04.25. Április 30. után nem lesz több bejegyzés a Lumia blogba. Nem rakom el, mert a kamerája jó és gyakorlatilag egyszerű kompaktként használom. Csak ide nem akarom újra és újra leírni ugyanazt. Egyébként tegnap fotóztam vele, külön bejegyzésbe kiraktam a katicabogaras képpárt. Ide a gyöngyvirágot teszem ki.

Nagy változat

04.30. Megkedveltem. Még mindig benne van a fő számom. Egyértelmű, hogy valamikori felsőbb kategóriás mobilként vonzóbb számomra mint az olcsó Nokia 2.1, ami hiába korszerű, ha semmi sincs benne, ami megfogna. Persze hasznos igásló, de telefonként és kameraként szívesebben használom a Lumiát. Vasárnap csináltam vele fél perces videót. Egészen jól rögzít képet és hangot egyszerre. Meglepett. Persze sose volt ilyen szintű mobilom, így kész meglepetés a tudása.

Eredeti, módosítatlan kép

Ilyen közeli képet lő. Most direkt az eredeti fotót töltöttem fel. Ez az a minimum minőség, amit elvárok az utódjától, ami egyszerre lesz mobilom, kamerám és közösségi csevegőm. Sajnos ez utóbbi már nem működik rajta. A böngészőből sem tudom használni a közösségi oldalt, mert bezáródik tőle. Holnaptól az Instagramra sem fogom tudni közvetlenül róla feltölteni a képeket. Kénytelen leszek a fotókat a 2.1-re átküldeni és onnan posztolni. Igaz, hogy a netes mobilom a 2.1. Ez az egy, amire igazán használom. Minden másra ott van a Lumia. :)) De azért jó lenne két készülék helyett eggyel mászkálni. Jóból is megárt a sok. :DDD Viszont így nincs para, hogy ha lemerülne a Lumia, ott a jóval kitartóbb Nokia 2.1.
Május elsején viszont kiveszem a fő számomat belőle, mert terepre megyek esőben. Direkt esős napokra vettem a Prestigio strapafont, amit nem féltek a csapadéktól. Szerdán itthon marad a gyönyörű Lumia, de csütörtökön már ismét nálam lesz.

Hozzászólások

(#1) Jack Hunter


Jack Hunter
csendes tag
LOGOUT blog

Birtokosa vagyok egy Lumia 1020 készüléknek,így sejtem,miről beszélsz.Öt éves telefon,ebből kettőt töltött eddig nálam,használtan vásároltam,45 ezer pénzért.A mai napig meg lehet vele jelenni,még mindig prémiumnak számít,amoled kijelző,na meg a kamera,amelyik még mindig etalonnak számít a telefonok között.Bár már kicsit lassúcska,de addig nyúzom,amíg megy,mert még egyszer nem lesz ilyen telefonom,az fix.

(#2) Algieba válasza Jack Hunter (#1) üzenetére


Algieba
senior tag
LOGOUT blog

Jobb lett volna a 1020-as, de nem találtam eladó példányt. A 925 szinte elém ugrott, nem mondtam rá nemet. Kicsi női kézbe tökéletes. Most róla írtam. Mai nap a kameráját tesztelem. Mindenféle képet készítek.

[ Szerkesztve ]

A tudás az egyetlen érték, ami a használat során nem fogy el, hanem még gyarapszik is.

(#3) #81733120


#81733120
törölt tag

Én még mindig sajnálom, hogy kimaradtam ebből a rendszerből. :(
A SymbianOS-es Nokiák viszont nagy kedvenceim voltak, 1 hétig használtam a rendszert. (Az akkori Nokia X6-om elromlott sajnos, utána visszamentem TouchWiz-re, aztán Androidos lettem.)
Néha még visszavágyom, hamarosan itt az idő, hogy beszerezzek egy régi, Symbian-os mobilt, vagy egy Lumiát, az Android már unalmas, iOS meg nem az én rendszerem.

(#4) cal84 válasza #81733120 (#3) üzenetére


cal84
tag

Akkor windows helyett a symbiant vedd meg, több értelme van.

(#5) #81733120 válasza cal84 (#4) üzenetére


#81733120
törölt tag

Szerintem is az lesz. :K

(#6) Jack Hunter válasza #81733120 (#3) üzenetére


Jack Hunter
csendes tag
LOGOUT blog

Szerintem azért a Microsoftos készülékek azért annyira nem jók.Flottul működő,pörgős rendszer,de kötöttebb mint az Android,talán kevesebb alkalmazás is volt hozzá,sokaknak kevésbé volt testreszabható,és igen,volt akiknek egyáltalán nem jött be a csempés megoldás.Speciel nekem semmi bajom nincs vele,megszoktam,bár néhány dolgot rossz helyre raktak/értelmetlenül oldottak meg,gondolok itt pl a hangszínszabályzóra,mely az extrák menüpontban bújik meg.Összességében szerintem nincs különösebb baj vele sőt,úgy vettem észre,hogy a rettegett belassulás,amely a mostani telefonok átka,és majd minden felhasználó rémálma,a Microsoft oprendszerű telefonoknál kevésbé mutatkozik meg.

(#7) zolikaDB válasza Algieba (#2) üzenetére


zolikaDB
veterán

Irhatnal majd egy tesztet rola.
Olvastam, hogy ezeken bizonyos kozossegi appokkal mar bajok vannak - ugyanis nem tamogatott ez a rendszer es nem indul el.
Ezzel kapcsolatban mit tapasztaltal?
Hanyas Win van rajta?

MINDHALÁLIG DEBRECEN!!!

(#8) Algieba válasza zolikaDB (#7) üzenetére


Algieba
senior tag
LOGOUT blog

A facebookot használom és valóban nem működik, pár másodperc után kilép belőle.
A készülék jobb felső sarka melegszik netezés közben. A böngészés gyorsan meríti, de a fényképezés még inkább. Este 100%-ra feltöltöttem és mire wifivel átvittem róla a napközben készült képeket a laptopomra lement 27%-ra. Pluszba volt két rövid telefonhívásom.
Különleges ajándéknak önmagamnak tökéletes, de mindennapos használatra már alkalmatlan. Kizárólag fényképezésre fogom használni sim nélkül.

Régi hibája az adott készüléknek, hogy kábellel nem csatlakozik a laptophoz és nem is töltődik.

A bolt még elérhető Microsoft fiókkal, mindenféle számomra fontos alkalmazást telepítettem. Ezzel nem volt gondom. A 8.1 Denim van az enyémben.

Ha van még bármi kérdés, szívesen válaszolok.

[ Szerkesztve ]

A tudás az egyetlen érték, ami a használat során nem fogy el, hanem még gyarapszik is.

(#9) #81733120 válasza Algieba (#8) üzenetére


#81733120
törölt tag

Viber ezen is megy? Egy Lumia 640-en kellett múltkor leszedni, azon ment, de jó régi verzió... :)

Jack Hunter: csak másodlagosnak lenne. :)

[ Szerkesztve ]

(#10) Algieba válasza #81733120 (#3) üzenetére


Algieba
senior tag
LOGOUT blog

Három E Nokiát használtam hosszabb ideig: 60, 61, 65. Az első az egyedi megjelenése, a második a billentyűzete és a nagy kijelzője, a harmadik a csuszka kialakítása miatt volt a kedvencem. A Symbian pozitív emlék számomra. És örök nosztalgia emlékként van egy inaktív 7650-esem. :))

Vibert nem használok.

[ Szerkesztve ]

A tudás az egyetlen érték, ami a használat során nem fogy el, hanem még gyarapszik is.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.