2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

2022-ből visszanézve 2002-ig

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A Nokia 7650 megvan a mai napig. Persze már nem működik, hiszen az akkuja régen kipurcant, azonban értékes technológiai emlék. A Nokia N93 csak a fotózás idejére volt nálam, ami a cég 2006-os csúcskészüléke volt. Ugyanebben az évben jelent meg a mobilfotózás csúcsát jelentő Sony Ericsson K800, amiben xenon vaku volt, és akkorát villant, hogy mai napig beleborzongok. Sajnos 2010-ben eladtam. Nem vagyok gyűjtő, cirka harminc készülék rejtezik mindenfelé a szobában. Viszont tényleg nagyon kedvelem a mobilokat, a kütyük közül az egyetlen, ami képes megbolondítani.
Amikor 2005-ben megvettem a szintén 2002-ben megjelent Sony Ericsson P800-ast, először került a kezembe PDA+mobil hibrid. Hogy én mennyit lógtam a Ph!-n! A nagy rezisztív kijelzőjét böködve a kis tollával, amit az oldalára lehetett felpattintani, ah. Annyira menő volt a kék szappantartó! Azonban a funkciók többsége, amit eme csodában használtam már megvolt az első multimédiás mobilomban, ami a Sony Ericsson K508 volt. 2005 volt és először csendült fel egy kis mobilból mp3, Demjén Ferenctől a Szabadság vándorai, aminek refrénje több mint tíz évig volt a csengőhangom. Nekem ez a pillanat volt a korszakváltás, amikor rácsodálkoztam a mobiltechnológiára. Love. Mivel a SEK508 tudott apró java alkalmazásokat futtatni, 12MB belső memóriájába került néhány. 120x160pixeles kijelzőjén az Opera Minivel böngésztem. A GPRS csigusz volt, de az oldalak optimalizálva voltak, így nem éreztem lassúnak. Minden megvolt már a SE508-ban, amit a mai napig is használok. A jelenlegi munkatelefonom a Motorola Moto E7 Power, ami egy fapados phablet, de összehasonlítva az ős Nokia 7650-essel, csúcstechnológia.
Egyébként éppen töltöm a Samsung Galaxy Note 4-est, ami 2014-es csúcsmobil, de a szekrényben ott a Nokia Lumia 925 2013-ból üzemkészen és a legkorszerűbb az egész csapatban a 2019-es középkategóriás Xiaomi Mi 9 Lite.
És itt jön a bibi. Végignézve a fejlődésen, megakadt 2018-ban! Mert ha bármely csúcsmobilt beszerezném a csapatomba abból az évből, boldogan dédelgetve használnám még évekig, vagy amíg az akkuja bírja.

Hozzászólások

(#1) Luck Dragon

Lumia 925 ,, uhh de szerettem volna egy olyant is. :)

A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.

(#2) Elf


Elf
aktív tag

Az utólsó bekezdésben olvasható fejlődés hiányra én a kalapácsot szoktam példának hozni. A kalapács 100 éve nem fejlődik. Mert kész van. Nem lehet hogy a mobilok is ezt közelítik? Amire kell végre tudja. Kész van. :-)

(#3) bacsis válasza Elf (#2) üzenetére


bacsis
Közösségépítő

Nézőpont kérdése...
Miről i van szó? "Mobiltelefon"
Ez már le volt tudva egy Ericson GH198-assal is... nagyobb farzsebben elfért, akkuja is elég jól bírta már, tudtál vele mobiltelefonálni... Kész volt...
De az ember meg a cégek egyre csak többet és többet akartak/akarnak. Az ember újabb funkciókat, a cégek meg több profitot.
Szóval igen, én is úgy gondolom, mert a fejlődés kicsit visszább vett a tempóból. Mindig csak a már meglévő funkciókat reszelgetik tovább... Egy ergo kész telefonoknál. De ettől még lehetne fejlődni, csak ki kellene találni új HASZNOS funkciók beépítését... Na és ez az ami hiányzik többünk szemében :)

(#4) Elf válasza bacsis (#3) üzenetére


Elf
aktív tag

Oké, de ma a mobil telefon alatt azt a kézi számítógépet értjük amivel amúgy telefonálni is lehet.
A csak telefonáló mobiltelefon az kész lett. Pipa.
Aztán megjelentek a WAP-os mobilok, de mér akkor is világos volt hogy ez csak egy szükségmegoldás. Vagy amikor a hozzá csatolható kamera megjelent és a képet el lehetett küldeni MMS-ben arról is tudtuk hogy fél megoldás.
De ezek a funkciók most már készen vannak. :)
És én úgy érzem hogy a hordozható kéziszámítógép is kész van.
Vagy valamit tudnia kéne még amit nem tud?

(#5) totron válasza Elf (#4) üzenetére


totron
addikt

Vagy valamit tudnia kéne még amit nem tud?
Hogyne: emberi vonalélességgel, normális szín- és dinamikatartománnyal, zajmentességgel bíró fotóminőség (a jó színre már láttam példát). Dedikált fotómasinákhoz mérve, nem a mobilos korszakban megismert és torkokon lenyomott, idézőjeles minőségre gondolok. A fejekben a megapixelek száma helyett legalább a fent sorolt szempontok alapján való képértékelés. Alsó hangon 3 napos akksiidő, cserélhető akksival, nagyobb választék képernyőméret és képarány, na meg dizájn terén. A csupasz technológiai lehetőségeket véve ezek egy része a csak kategória, de mégsem léteznek a trendek miatt, nincs a kezemben, nem tudom megvenni, használni, holott szeretném.

(#6) Elf válasza totron (#5) üzenetére


Elf
aktív tag

A fotós képességekben pont van fejlődés nem?
Persze lehetne gyorsabb de mindig csak annyit lép előre a gyártó hogy beelőzze a másikat vagy legalábbis tartsa a lépést. Ez a piaci verseny sajátja, ez van. :-(

A többi meg réteg igény ami megint csak sajnálatos de ez van. Nem éri meg kiszolgálni. :-(
És se tudok váltani a Mi Max 3-ról mert nincs utódja.
Sajnos manapság már csak kicsi telefonokat gyártanak. :D

(#7) Algieba válasza Elf (#4) üzenetére


Algieba
őstag
LOGOUT blog

Kisgyerekként a menedzserkalkulátor megihlette a fantáziámat, és láttam egy álmot, amiben színes kijelzője volt a kütyünek, volt benne rádió/tévé, lehetett rajzolni a kijelzőjére, és még egy csomó mindent tudott. Ezért nekem a fapados kategória kézi számítógépei is bámulatosak. De a cikkben is írom, hogy a 2005-ben vett nyomógombos SEK508 is "okosítható" volt apró java alkalmazásokkal. És tényleg hitetlenkedve örültem, amint mp3 szólalt meg az aprócska mobil hangszórójából.

A tudás az egyetlen érték, ami a használat során nem fogy el, hanem még gyarapszik is.

(#8) totron válasza Algieba (#7) üzenetére


totron
addikt

mp3 szólalt meg az aprócska mobil hangszórójából.
Ezt a fejlesztést igazán megspórolhatták volna az emberiségnek.

A menedzseri kalkulátor egyébként nem is létezett az átlagember számára, csak papír alapú tv shopok/átvágós szórólapok találták ki csaléteknek. A számológépes karóra nem bűvölt el? A nem hamisítvány 4 havi fizetés volt. Az sem hozott lázba, mikor az extra az infrán át küldhető és cserélhető telefonszám, digitális névjegy volt?

(#9) elfelejtette válasza Elf (#6) üzenetére


elfelejtette
veterán

A fotós képességekben pont az a baj, hogy egy belépő kategóriás telefon a 4 kamerájával, (amiből egy a használható), azzal az eggyel is (ami azért 64MP) néha sz@rabb képet csinál, mint amit egy 8-10 éves telefon csinált a 8MP-es kamerájával... :(((

"Nagyon jó dolog fontosnak lenni, de még fontosabb dolog jónak lenni."

(#10) Algieba válasza totron (#8) üzenetére


Algieba
őstag
LOGOUT blog

Volt hét ébresztőhangos karórám és persze számológépes is, amit imádtam. :))
És volt a kezemben menedzserkalkulátor, ahogy láttam táska méretű Ericsson hordozható rádiótelefont is. Egyik rokonom imádta a 90-es évek technikai újdonságait. És én persze örültem, hogy láthatom a varázslatos kütyüket. :D

A tudás az egyetlen érték, ami a használat során nem fogy el, hanem még gyarapszik is.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.