2019. június 26., szerda

Gyorskeresés

Így nyírt ki majdnem a magyar kókányolás

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Aki ismer, tudja, hogy a hideg kiráz minden kókányolt dologtól, de főleg azoktól az emberektől, akik száját elhagyja a "jóvanazúgy!" mondat. Ez magyarra átrántva kb. annyit jelent, hogy ,,életveszélyes, de lesz#rom", és hasonlók.

Lauda fórumtársunk ajánlotta januárban itt a ,,Vigyázz! Erősáram! - 117 megtörtént baleset" című könyvet, amit sikerült is beszereznem, és most felbátorodtam, hogy leírjam a saját történetemet - természetesen én leszek a balesetes, ahogy a könyv fogalmaz.

Pár éve került hozzánk egy kábeldob. Házi gyártmány, fém rudakból van hegesztve, stb. Nem is volt ezzel komoly gond, működött megfelelően, de részben a sok használat miatt kellett idővel javítani. A műanyag dugvilla a sok eséstől már eltört, szigetelőszalaggal volt összefogva, ami engem eléggé zavart.

Vettem egy új, strapabíró dugvillát. Úgy voltam vele, a korábbit célszerűbb egyszerűen levágni, mint kibontani a kilométernyi szigetelőből - szakmailag itt hibát nem követtem el, mégis ez a döntésem bizonyult majdnem végzetesnek.

Le is vágtam, majd az új dugvillába figyelmesen bekötöttem mindhárom kábelt; a sárga-zöldet a földelésbe, a kéket és a barnát a két dugvillára. A csavarokat többször ellenőriztem, hogy mindet meghúztam-e, majd a borítást is ráhelyeztem.

A fali aljzatban egy kapcsolós elosztó van, abba vissza is dugtam. Kíváncsiságból bekapcsoltam, bár biztos voltam a dolgomban. Eltelik 5 másodperc, de a dobra dugott rádió, valamint a neon szerelőlámpa még mindig nem csinál semmit. Töprengek, mi lehet a gond, ilyen nem létezik...

Odamegyek a dobhoz, egy szekrény polca alatt volt. Ekkor megfordult a fejemben, hogy a fogantyújánál kihúzzam onnan, de helyes döntés volt, hogy nem tettem meg - csak benéztem, hogy be van-e dugva mindkét fogyasztó. Be! Nahát...

Kihúztam a konnektorból, és mivel magamban bíztam, kihalásztam a kukából a régi, levágott dugvillát, majd kibontottam a szigszalagból. Volt benne egy-két fura bogár, de nem emiatt dobtam el: a sárga-zöld kábel az egyik dugvillán, mellette a másikban a barna. A kék a földre kötve.

Szétbontottam a dobon lévő konnektort, és igen, azon az oldalon is eszerint volt bekötve ez a moslék. Amikor én a dugvillát szabályosan befűztem a másik oldalon, akár a fázis is mehetett egyenesen a dob fém házába (mert a "földelésre" is gondoltak, egy csavarral a dob fém házához szorították a kék kábelt a gyökerek).

A többit, hogy "mi lett volna, ha...", már mindenki fantáziájára bízom. Sajnos nem tudom, ki műve volt ez a gyönyörűség, de talán ez a szerencséje.

Hozzászólások

(#1) buherton


buherton
(őstag)

Kedvencem: panelben a réz és alu vezeték csak simán összetekerve a tapéta alatt. Ez egyenlő azzal, hogy néhány éven belül füstölni fog, rosszabb esetben kigyullad a lakás.

tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, eben - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

(#2) akaszajanos válasza buherton (#1) üzenetére


akaszajanos
(kvázi-tag)

Igen, a panelházak többsége tele van ilyen csodákkal. :W

MacBook Air 2015 early + Mágikus Cincogó, iPhone 8 Plus & Yamaha EPH-100 (+átalakító...), Dell OptiPlex 330 DT (OpenMediaVault Server), OptiPlex 790 DT i3 2120 + Win10 PRO

(#3) M0ng00se


M0ng00se
(senior tag)
LOGOUT blog

Én is panelban lakom, a szobámban nincs érintésvédelmi vezető. Ha a gépház fém részét megfogom, és a radiátor csövét, az ráz :DDD Így arra a megoldásra jutottam ,hogy nem kell fogdosni.

5GHz

(#4) lezso6


lezso6
(VARÁZSLÓ)
LOGOUT blog

Úbazz, ha a kókányolt kábeldob foganytyújára rámarkoltál volna, az nagy valószínűséggel halálos kimenetellel végződik. Mert a mekkmester nem törődött a kábelszínekkel. B@zme9. :((( :W

[ Szerkesztve ]

Primitív kérdésre nincs helyes válasz.

(#5) ncc1701


ncc1701
(PH! addikt)

Nálunk volt olyan lámpa bekötés, aminél a kapcsoló a földet szakította meg, és nem a fázist. Nem tudom, ki csinálta, de adtam volna neki pár atyai pofont.

(#6) Lauda


Lauda
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Volt osztálytársam anyukája ebbe halt bele. A villanyszerelő rosszul kötött be valamit és a mosógép fém háza rázott. Az anyja pedig hozzáérve halálos áramütést szenvedett.

(#7) akaszajanos válasza Lauda (#6) üzenetére


akaszajanos
(kvázi-tag)

Remélem, nem úszta meg a mester. :U

Sajnos vagy sem, de ez a kábeldob már több évtizedes, így szinte lehetetlen kideríteni, ki volt a kivitelező. Ha viszont megtaláltam volna, tuti utánanézek, mit mond erről a BTK, és mit tehetek. :(((

MacBook Air 2015 early + Mágikus Cincogó, iPhone 8 Plus & Yamaha EPH-100 (+átalakító...), Dell OptiPlex 330 DT (OpenMediaVault Server), OptiPlex 790 DT i3 2120 + Win10 PRO

(#8) Lauda válasza akaszajanos (#7) üzenetére


Lauda
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Volt felelősségre vonás, arra már nem emlékszem mit kapott.

(#9) blackrulz


blackrulz
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Ohh egyik továbbképzésem mesélte német gyerek, hogy kollégái simán rálökték a röntgengépet 3 fázis + 0 + föld vezetékét a fali dobozba, mert elhitték, hogy a szín garantál bármit is, majd jól nem mértek rá.

Rohadt szar ötlet volt :D

De fater is villanymérnökként végzett, a házukat amikor megcsináltatták, a villanyszerelőnek lerajzolta melyik hova megy, milyen bizt, hol legyen. Kész van főnök. Szaki elmegy, szereljünk kapcsolókat meg társait fel. Rajz megnéz, bizti lehúz, fázisceruza... Anyád. Ezhogy. Akkor már végigmentünk a házon, persze ahogy kiadta kedves szakemberünknek.

Visszajött, egy napig álltunk fölötte, és konkrétan diktáltuk mi hova...

[ Szerkesztve ]

Rohadtok egész nap a levegőn és labdáztok, vagy leültök a gép elé és csináltok valami értelmeset?

(#10) Tikakukac


Tikakukac
(Jómunkásember)

Fater villanyszerelő, nem tudom hányszor volt már halálközelije mások miatt. Nagyfeszt is kapott már, szóval tud valamit az öreg, hogy még él.

Legjobb sztorim most barátomék garzonlakásából jött. Bojler utólag lett felrakva. Kicsi a hely. Akkor megy a zuhanykabinba, fölé, mellé, tehát, hogy belóg. És bzdmeg kötődoboz, rajta a tető szilóval rátolva és abban egy kis lyuk, aköré is sziló és csók. Mindezt mondom, a kabinban úgy, hogy a doboz 190 magasan van. Forgattam a fejemet, hogy akkor ez így most tényleg szakszerű vagy csak nekem vannak ilyen fura gondjaim a villannyal. 2-3 évente nekem is van egy áramütésem ilyen-olyan okokból, de lehet nem a zuhany alatt csinálnám, szárazon legalább valahogy kivágja magát az ember a helyzetből.

A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.