2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

La Habana, Cuba 1971-1972.

Írta: | Kulcsszavak: Cuba . Kuba . La Habana . Havanna

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

La Habana, Cuba 1971-1972.

Apukám állatorvosként az akkori "Teszkó"-n keresztül állást kapott az akkor baráti országban Kubában.
A két éves kiküldetést csak akkor vállalta, ha a család is vele tart, így kerültünk ki Havannába.
Házunk a 30-ik utcában, a Miramar kertvárosi negyedben volt, ahol két kubai családdal és egy a mexikói nagykövetségen dolgozó idősebb házaspárral laktunk egy épületben:

A szomszédokkal: Manolo, Jorge, Maricela Barrera, Salome, Luisito--> bohóckodott, mint szinte mindig. A kőkemény jegyrendszer ellenére általában vidámnak tűntek. Nyilván az önmagában egy rang volt, hogy a kertvárosi részben volt a lakás, mert az Óváros kis utcácskái lepukkantak és koszosak voltak, a nagy tereket kivéve.

Tesómmal az ebédlőben:

Minden nap bármennyiszer le lehetett menni az ú.n. hátsó szolgálati csigalépcsőn a hátsó zsebkendőnyi kiskertbe, ahol azért banánpálma, mangófa, meg annóna gyümölcsfa is volt, így lehetett a reggelit kiegészíteni. Ennek a banánnak nem mostani Tesco-s íze volt, erre határozottan emlékszem.
A hátsó lépcsőn jött fel naponta a tejesember és két üveg tejet tett le az ajtóba. Hangosan kiabálva jelezte jöttét: Lechero!
Apukám ezzel a kis fehér bogárral járt Matanzas megyébe dolgozni, és csak hétvégeként láttuk:

A Quinta avenida, ahol naponta megfordultunk a suli felé.

Az általános iskola 3. osztályát ott végeztem a kubaiakkal együtt. Tanító nénink, és az osztálytársak:

Már akkor "UPC"-s voltam, mert a kubai úttörő igazolványomban ez a bejegyzés is olvasható volt.Lehet találgatni, mit jelent a rövidítés?
Nagyon beteg voltam minden esős évszakban, mert a mindennapi eső, felverte a vöröses talajport, ami mint a szilikózis lerakódott a tüdőmben, így asztma gyógyszerrel kellett a hörgőgörcsöt oldani.

Amikor jó idő volt, meghódítottuk tesómmal Kubát:

A betegségem miatt néhány hónappal hamarabb haza kellett jönnünk Kubából, és azóta sem tudtam visszamenni. Nekem nagy-nagyon jó élményeim vannak az asztmás fulladások ellenére is!
A bakancslistámon mindössze egy dolog szerepel. Kubába, Havannába, és a 30-ik utcába még egyszer visszautazni.

Ma van május 2-án az 58-ik szülinapom, és remélem, hogy jövőre 59 évesen már ismét Havannába lehetek. :)
(Folyt köv. tengerpart, Soroa, egyebek.)

Hozzászólások

(#1) wody21


wody21
tag

Nagyon frankó képek, köszi a rövid beszámolót. Várom a folytatást!

(#2) Fred23


Fred23
nagyúr

Fantasztikus hely lehet tényleg, sok videót néztem már róla, és egyszer szeretnék én is ott nyaralni! A Bahama-szigetek vagy Miami is hasonlóan vonz mondjuk.

[ Szerkesztve ]

(#3) akaido


akaido
addikt

Az engem is vonz, hogy az említett két hely valamelyikén állandó lakhelyet találni, mondjuk egy hajón, és néha-néha elhajózni Kubába. Egy kis csempész rummal, szivarral biznyisszelni... :B

Szabad országban, szabad ember, szabad akaratából azt mond és azt tesz...amit szabad. UDS Ignition.

(#4) DarthSun


DarthSun
nagyúr
LOGOUT blog (1)

Nem semmi, ámulattal néztem ezeket a régi fotókat, csodás hely lehet ! Persze én semmiképpen nem mennék oda, még ha fizetnének érte sem, mániákus hidegkedvelő (északi, skandináviai típus) és kissé napallergiás vagyok. A sarkkör környékére szívesen elutaznék az itteni nyár alatt :DDD .

(#5) Joshi válasza akaido (#3) üzenetére


Joshi
titán

Érdekes írás, habár túl sok mindent nem írtál. Gondolom az emlékek is megkoptak az évtizedek alatt. Ami nekem furcsa, hogy ha te 1971-72-ben voltál Kubában mondjuk képek alapján ~10 éves, akkor most ~58 éves lehetsz. Kicsit kezdesz kifutni az időből ha vissza akarsz oda jutni. :B Nem rosszindulatból írom ezt, csak nekem fura hogy ez 2020-ban fogalmazódott meg benned. :F Persze jobb későn mint soha. :B

Egyébként kollégám a barátnőjével tavaly nyáron nyaraltak Kubában. Nagyon tetszett nekik, csak jókat mondott.

[ Szerkesztve ]

(#6) akaido


akaido
addikt

Kor és évek száma eltalálva. Ha leírnám az összes egészségügyi problémámat (nem panaszkodó típus vagyok) akkor lehet valóban szorít az idő. Szinte azonnal vissza szerettem volna menni, amikor '72-ben Gödöllőn állapodtunk meg.
Mennyi emlékem van...rengeteg. A fotókat, amit szüleim készítettek, diaképeket, ezeket fel kell(ene) dolgozni, mert állagromlás nem csak nálam van. Részletesebb leírással fogom kiegészíteni, folytatni. :K

Szabad országban, szabad ember, szabad akaratából azt mond és azt tesz...amit szabad. UDS Ignition.

(#7) Eastman válasza akaido (#6) üzenetére


Eastman
őstag

Nagyon jók a képek!
Erős vágyam volt eljutni Kubába, míg Fidel élt. Szerintem hamarosan "díznilend" lesz belőle, a nagy szomszéd közelsége okán, sajnos. Függetlenül a politika ingoványos mocsaraitól, Kuba már nem lesz az a Kuba.
Durva, hogy anno a szoc. országokból fillérekért el lehetett oda röpülni. Persze, ha kaptál útlevelet. :) Felvetted azóta a kapcsolatot valamelyik osztálytársaddal? Lehet, hogy visszafiatalítana a dolog...
(Amúgy a személyes találkozás alapján egy tízest simán letagadhatnál.)

https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...

(#8) Stanlee


Stanlee
őstag

Nagyon remelem, hogy sikerul visszajutnod a 30-ik utcaba! Koszi a kepeket es a torteneteket!!!

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#9) Avicularia


Avicularia
veterán

Szia

Nekem a volt feleségem volt 3 évet Kubában a családjával, 6-9 éves korában. A mostohaapja dolgozott kint, már nem emlékszem mit, de anyósom mindig Kubát emlegette, hogy ott milyen jó, nagyvilági életet élt, meg milyen előkelő helyen laktak, meg volt bejárónőjük. Ex asszony perfekt volt spanyolból, de mikor megismerkedtünk 88-ban ő volt 16 éves én meg 19, már csak egy pár szóra emlékezett. Ő is mindig vissza akart menni Kubába, de sose sikerült neki. 2016-ban hasnyálmirigyrákban hunyt el, 43 múlt akkor.

(#10) akaido


akaido
addikt

Egy levél jött Manolotól Anno '72 nyarán már ide Gödöllőre, küldtem is választ (akkor még ment a speckó kubai spanyol), de visszajött a levél: címzett ismeretlen...lehet nem engedték ki az országból a levelet? Akkor ezt az opciót nem firtattuk, nem volt senki párttag a családból, nem nagyon mertünk ugrabugrálni. Máig nem értem, faternak hogy sikerült kikerülnie egyáltalán(ő meg nem hajlandó beszélni róla, pedig már 90 elmúlt, már csak ezért is beszélhetne)? Vagy sok tiszta fenék volt az akkori vezetőknél, vagy sokat "tejelt" amikor visszajöttünk, "nemtom", ezt magával viszi sztem...bocs apa!

Szabad országban, szabad ember, szabad akaratából azt mond és azt tesz...amit szabad. UDS Ignition.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.