2020. október 20., kedd

Gyorskeresés

Zenehallgatás módszertana, és annak hiánya.

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Nem Audio filleknek készült, és nem világmegváltása célja.

Egyre több oldalon találkozok, sokszor nem is rosszindulatú, csak szimplán primitív véleményekkel.

Barmi alá kepések akar You tube-on odavágni, hogy szar.....

Ezt nem értem, mert a zene lényege a szórakoztatás, és igen komoly tudás és érzek szükséges ezen élsajátításához. Tudom az nem zene tanítás amit az iskolákban végeznek, de hagyjuk, nem divergens bejegyzést próbálok megformálni,(persze hozzászólásokban varok minden véleményt mint mindig).

Egyszerűen pont ez a lényeg, mindent ki kell próbálni, nincs tabu a zene oldaláról, ki kell választani mi szórakoztat, a többit meg kutatni folyamatosan, mert az ember változik, és az ízlése is. Nagyon kedves barátomnak mondtam: Bach orgonaműveiért oda vagyok, de Beethoven nem nekem való(nem mondtam hogy szar nem is fogom, azt mondtam, érződik a különbség a megírás körülményeinél, Bach egy fiatalos, hihetetlen könnyű zenét produkált, ami annyira élénk az orgonán, hogy sokszor elgondolkozok azon miért is kezdtem el elektronikus zenét hallgatni, hat pont ezert), míg Beethoven, zsenialisan precíz, de távoli, túl rideg, merev(túl Uraknak lett alkotva). Ez egy vélemény, de pont ezert jó mert nem hallgatom tovább, nincs rá szükségem, tudom, hogy nekem arra a célra nem jó.
De ez lenne a legnagyobb előnye ennek a nyamvadt internetnek, teljesen legális, és majdnem Mindent meghallgathatsz.
Magam a mindenevő kategóriába tartozok, ami a kínálaton létezik azt megpróbálom meghallgatni, a madness-tol a Nigh wish-ig, a System of down - tol az Abbaig amit lehet hallgatok. Ez a lényeg, lehet tovább kutatni, valami érdekeset felfedezni, leásni a gyökeréhez.

Megint velem van a baj? :F

Hozzászólások

(#1) lezso6


lezso6
HÁZIGAZDA

Én utálom ezt a kifejezést, hogy "zeneileg mindenevő vagyok". Ez számomra azt jelenti, hogy nincs stílusod és megeszed a szart is. Persze valószínűleg nem ezt érti rajta mindenki, de nekem ez jut róla eszembe.

Én nem szoktam leszarozni a zenéket, legfeljebb minősítem. Mondjuk a lakodalmas műfaj az szerintem tényleg szar. :D Egy alkohollal átitatott hazug, igénytelen bódulat az egész, flopizene alappal és sok esetben lopott szöveggel. Persze megvan a helye, mocskos részegen még éppen elviselhető.

A másik, amit utálok, az a popzene egy jó nagy szelete. Ezeket legtöbbször az igénytelen szövegük illetve nyálasságuk miatt kritizálom. Pl vegyük a deszpászítót. Sok más mellett ennek is utánanéztem a szövegének, s valami szörnyű azt látni, hogy "az úgy szeretlek drága pici szívem"-től eljutottunk a "úúú, de megß@$ználak"-ig.

[ Szerkesztve ]

STOP RIOS! Állítsuk meg a moderációt!

(#2) kemotox


kemotox
addikt

Én néha két Judas Priest közé beiktatok egy kis Zámbó Jimmy-t, viccen kívül. Meg volt a családnak összes kazija régen. Aztán ellopták golfot, aminek a kesztyűtartójába voltak a kazik :(

(#3) pető bá' válasza lezso6 (#1) üzenetére


pető bá'
őstag

"zeneileg mindenevő" => nálam ez azt jelenti, hogy műfaji kötöttségek nélkül, bármilyen (stílusú, műfajű, hangulatú stb.) zenét meg tudok szeretni, szívesen hallgatok. Klasszikustól a metálig, a sokszor alázott pop-on keresztül is. Személy szerint én úgy vagyok vele, hogy minden zenének megvan a maga helye és ideje - persze vannak olyanok, amiknek még nem jött el az ideje, vagy nem ebben az univerzumban van a helye ;]
de annyiban egyetértek a szerzővel, hogy tulajdonképpen más ízlését, más zenéjét "leszarozni" gáz. De az internet anonimitása és a szólásszabadság ide vezet, elég egy facebook komment szekciót megnézni...

"I'm not hiring him. He uses spaces not tabs." - Richard Hendricks //

(#4) UnA


UnA
Korrektor
LOGOUT blog

Bachnál csak Vivaldi a jobb, főleg historikus előadásban ;)

(#5) Agyturbina válasza lezso6 (#1) üzenetére


Agyturbina
aktív tag
LOGOUT blog

Nem a lanyeg nem jott at, ez szorakoztathat valakit(lakodalmas) lenyegtelen milyen sekelyes, hazug stb maga a kategoria. Akkor mar nem szar mert megfelelet a zene kitetelnek. Ezt kell meglatni SZVSZ. Ami teged nem szorakoztat az Neked nem zene, de azt le minositeni csak azert mert mert Teged nem szorakoztat akkorra balgasag.

A zenei mindenevo, tudja mitol jo a zene, de nem azert tudja mert mi a popularis, hanem azert mert meglatja a kulonlegedsseget minden darabban ami a szivehez no. Es a lenyeg ennek nem lehet es nem is szabad gatat szabni. Csak ugye maga a popularis zene ezt eltorzitotta, ami ismet retegigenyekke degradalta a tobbit.

[ Szerkesztve ]

,........A szükségletek lettek a célok, és a célok szükségletek lettek........, ,........A paradoxonban az a szép, hogy paradoxon módon nem szép.............,

(#6) Agyturbina válasza pető bá' (#3) üzenetére


Agyturbina
aktív tag
LOGOUT blog

Latom megint nem vagyok egyedül, köszönöm :R Próbáltam általánosságban írni, Neked átjött egyből :)

,........A szükségletek lettek a célok, és a célok szükségletek lettek........, ,........A paradoxonban az a szép, hogy paradoxon módon nem szép.............,

(#7) Agyturbina válasza UnA (#4) üzenetére


Agyturbina
aktív tag
LOGOUT blog

Sajnos nem volt részem benne, csak felvételről hallgattam meg amit flac be le lehet csalogatni. Ha tudod miről beszelek akkor nem kell részleteznem :R .

,........A szükségletek lettek a célok, és a célok szükségletek lettek........, ,........A paradoxonban az a szép, hogy paradoxon módon nem szép.............,

(#8) lezso6 válasza Agyturbina (#5) üzenetére


lezso6
HÁZIGAZDA

Az embert nem szarozzuk. Az általa hallgatott zenét viszont lehet, persze ezt meg kell indokolni. Főleg, ha káros ideákat terjeszt. Lásd polgármester adjon pénzt, hogy lemehessek a kocsmába fröccsöt inni. Vagy ha cenzúra jellegűen működik, ami szintén igaz a lakodalmasra, faluhelyen sokszor csak az van, azon nősz fel, esélyed sincs más stílusra.

Dubstepet is például utálom, de nem szarozom le, mert az nem káros. Ha valaki olyat hallgat, nem fogom érte elítélni. De ugyanígy deszpászítóért vagy lakoldalmasért se, az max csak hab a tortán. Inkább azt tartom problémának, hogy ha valaki a zene szövegéből vesz át önmagára vagy környezetére káros viselkedésmintákat.

Persze azt nem tartom megoldásnak, hogy akkor tiltsuk be, ez hülyeség. Ahogy kb mindenhol, itt is oktatásra lenne szükség. A gyerek ismerjen meg több stílust. Sőt, én kötelezővé tenném azt, hogy az iskolában a gyerek válasszon hangszert, s tanulja meg használni. Én is 6-14 éves korom között zongoráztam. Sajnos abbahagytam, de rajta vagyok, hogy folytassam, mert az élet fontos része a zenélés.

Igen, amúgy én is "mindenevő" vagyok, de nem szeretem ezt a kifejezést. Inkább úgy fogalmaznék, hogy sok mindent eltűrök, és többféle stlíust is szeretek. Nem vagyok kocka. Bár hallgatni az utóbbi években csak egyféle stílust szoktam, amit itt legtöbben vastelepi csörömpöléshez hasonlítanának.

[ Szerkesztve ]

STOP RIOS! Állítsuk meg a moderációt!

(#9) kisvakond111


kisvakond111
tag
LOGOUT blog

Én annyira nagyon spotify felhasználó vagyok, hogy az alkalmazás jobban tudja mit szeretek mint én magam.
Én úgy hallgatok zenekarokat, hogy mondjuk egy számuk címét se tudom. Pedig közel 5 órát hallgattam zenét naponta 2017-ben. És így néznek ki a spotify előzményeim:

"amúgy mint olyan"

(#10) Geri Bátyó


Geri Bátyó
őstag
LOGOUT blog

Én nem vagyok mindenevő. Leginkább metál zenéket hallgatok, abból viszont sokfélét. Ugyanakkor nagyon szeretem a Genesist és Peter Gabrielt, Mike Oldfield-ot, vagy éppen Vivaldit. Hangulat kérdése. Viszont Vivaldinak hedikepje van, mert szerintem ő volt korának (korszakának) rockzenésze.
A háttérban sok minden szólhat úgy, hogy nem szeretem, de nem zavar. Az elektronikus zenék, a punk és a blues nem tartozik ezek közé. Hogy miért? Mert szerintem fantáziátlan, sokszor primitív és halál unalmas. Nekem zavaró.
Az is érdekes, hogy kifejezetten szeretem Ágnes Vanilla megzenésített Ady, József Attila és Radnóti verseit, pedig Ady és József Attila verseit kifejezetten nem szeretem. De ahogy ő megcsinálta, az hatalmas.

Szerk: Ajánlom figyelmetekbe: Ágnes Vanila: Radnóti Miklós - Töredék

[ Szerkesztve ]

"Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.