2019. július 17., szerda

Gyorskeresés

Tényleg csak egy helyes út van?

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Ahogy egyre több dolog kezd érdekelni egyre több dolgot nem értek.

Biztos, hogy a jelenlegi modern társadalmi berendezésnek több előnye van mint hátránya?
Ha csak a fenntarthatóság szempontjából vizsgáljuk máris egy nagy buktába futunk. Biztos, hogy az álltálunk elmaradottnak nézett berendezkedésék, valójában rosszabbak?
Ha a világ legősibb civilizációjára gondolunk, akik a mai napig itt vannak velünk, elgondolkodok, mekkora az előnyünk/hátrányunk hozzájuk kepést?
Ha most felhozzuk a könnyű eletet amit a modern társadalom adott, akkor egyből elgondolkozhatunk azon, hogy miért ennyire sok a boldogtalan ember? Ha arra gondolunk mindenki a könnyű éltet keresi a modern világban, akkor mindenki a pénzre asszociál, valójában a primitív társadalmakban, sokkal egyszerűbb élet sokkal boldogabb egyénhez vezetett, pénz nélkül.
A primitív népeknél beállt egy természetes egyensúly, az egyen élettartama nem növekedett számottevően, de gyakorlatilag, független eletet éltek. Lehet a rövidebb élet sok szempontból kiszámíthatatlan volt, de tartalmasabb mint a mai, hiszen volt idejük álmodozni, gondolkozni, és ezek csak az Övék volt. Nem volt ennyi kényszer.....
Vagyis a modern társadalommal a saját rabszolgaságunkat teremtettük meg tulajdonképpen?
Lehet, hogy primitívnek hívott népek, valójában sokkalta előrelátóbbak nálunk?
Ha egy bölcs királyt választanak, akkor a királyság(torzsi viszonyok is akar), a közvetlen érdek egyezés folyamanyaként, rentábilis társadalmat eredményez?
Biztos hogy minden rossz, ami nem egyezik az egysíkú demokratikus/kapitalista gondolkodásmóddal?

Csak kérdések :R

Hozzászólások

(#1) Mokó


Mokó
(fanatikus tag)

"Vagyis a modern társadalommal a saját rabszolgaságunkat teremtettük meg tulajdonképpen?"Semmi baj nem volt mig a pénzt nem találták ki,többek közt.Aztán még ottvan sok egyéb....De ez a kapitalista pénzkönzpontú világ egyszerüen elnyomja az EGYÉNT,tényleg fogyasztók vagyunk,ahogy azt a Harcosok Klubjában is megmondták.Boldogság?Szerintem a primitivebb népek jobban tudják,és jobb is volt.Nem volt ennyi "hercehurca" közelebb voltak (vannak) a természethez,ez egészségesebb.

Manapság tényleg úgyvan az emberek szerintem ~90%-a hogy túlél csak.De aki csak túlél,az soha nem él igazán.

(#2) Feruendios válasza Mokó (#1) üzenetére


Feruendios
(fanatikus tag)
LOGOUT blog

Fölösleges a pénz démonizálni, egész egyszerüen egy emberi alap tulajdonság, hogy valami cél felé haladunk. (Ez a cél lehet az is, hogy perpill ne haljunk éhen).

PC!

(#3) elithun válasza Mokó (#1) üzenetére


elithun
(őstag)

Ha a mai emberek ~90%-a csak túlél, akkor épp úgy élnek, mint a primitív népek, akiknek ugyanez a feladata. Most vagy ők nem élnek valójában jól, vagy mi igen.

Egyébként én annyira nem aggódom, ha ez a világ nem működik, akkor változni fog, ahogy az mindig is történt. Viszont ezek nem gyors folyamatok. Mondhatjuk, hogy a középkor primitív volt a mai viszonylatokhoz képest, mégis több évszázadig tartott. A modern kor nem rég óta létezik, sőt úgy vélem most alakul csak ki igazán, mert kezdi közelíteni a gépi logika az emberi logkát, és azért vannak még túlkapások, mert ismeretlen a terep. Ezek szerintem mind beállnak majd egy középértékre.
Ha nem működőképes, akkor le fog váltódni, ha működőképes, akkor pedig fejlődni fog tovább.

„Minden egyes tapasztalat közelebb visz a megértéshez.”

(#4) Mokó válasza Feruendios (#2) üzenetére


Mokó
(fanatikus tag)

Ismerősom mondta;a világ 3 dolog körül forog;a pénz a pénz és a pina.Tudja miről beszélt 40 éves légiós,ez úgy megmaradt bennem.

szerk;"Ha nem működőképes, akkor le fog váltódni, ha működőképes, akkor pedig fejlődni fog tovább."

Ezzel egyetértek.Ha valami nem életképes azzal pedig tudjuk mi történik.A természet tesz róla.

[ Szerkesztve ]

(#5) Kolondrum


Kolondrum
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Egy helyes út? Igaz csak a címet nézem. Hol van leírva mi a helyes? Annak vélt dolgok vannak max. Az a helyes amit ÉN annak gondolok. Pont!

Suzuki 99Le (1185kg) és Kawasaki 72Le (174kg). Egyik tartós, másik "lép". 195/65R15 Hankook téli 4-es eladó, 2014 év végi, 5mm. 10k, Dunakanyar. No posta! Képet püben! Redmi Note 7 eladó lesz 3 héten belül (július vége). 4/64+32 Alza gari 1+1 év, tok, fólia hegyek

(#6) bagyulajuve válasza Mokó (#4) üzenetére


bagyulajuve
(PH! addikt)

az egyik pénzt lecserélném hatalomra

(#7) D1Rect


D1Rect
(PH! félisten)

A primitív életet romantikus ábrándozással megélők menjenek el egy hétvégére sátorozni, aztán amikor rájönnek, hogy alap dolgok(pl. ivóvíz) nincsenek, akkor majd nem jönnek fel ilyen kérdések.

[ Szerkesztve ]

"Sok hűhó semmiért, lehetne mondani, de egy tetszett pecséttel azért értékelem a mérnökök igyekezetét. Még akkor is, ha a Galaxy Note-tal nem sikerült kategóriát teremteniük. " - 2011

(#8) Cathfaern válasza Mokó (#1) üzenetére


Cathfaern
(PH! nagyúr)

Én mindig azt mondom, hogy a pontos időmérést (órát) nem szabadott volna feltalálni :) Napi stressz nagyon nagy része abból adódik, hogy időhöz vagy kötve, illetve hogy a napi ritmus független a "Nap ritmusától".

D1Rect
Annak megítélésében, hogy egy életformában mennyire boldogok az emberek, teljesen irreleváns, hogy egy másik életformát élő emberek egy hétvége alatt hogy érzik magukat a másik életformában. Szerintem fejlett világból is több millió embert lehetne találni aki azt mondaná, hogy a te életviteled élhetetlen (mondom ezt úgy, hogy nem tudom milyen életvitelt élsz), mert máshoz vannak szokva.
Ha kicsit tágabban nézem, akkor egy olyan embernek akinek normális, hogy nincs ivóvíz két lépésre tőle, valószínűleg borzalmasnak hangzik, hogy valakinek napi több meetingre percre pontosan oda kell érnie, vagy hogy minden nap 8-tól 4-ig egy helyben kell ülnie.

Please note that "oh, It works" it is not always the same as "it will always work" - From IT Support

(#9) muszurkefal


muszurkefal
(fanatikus tag)

Láttam egyszer egy filmet, ami nagy vonalakban arról szólt, hogy egy nép élt egy bolygón, aztán néhányan átjöttek a Földre, hogy megkeressék a legintelligensebb társadalmat itt, és Afrikában kötöttek ki egy primitív törzsnél. Most ezt nem azért mondom, mert egyetértek, hanem azért, mert nem jut eszembe a címe, és nagyon kellene :DD Valaki?

"volt idejük álmodozni, gondolkozni, és ezek csak az Övék volt. Nem volt ennyi kényszer....."
Nekem most is van időm álmodozni és gondolkozni mindenfélén, és ez csak az Enyém :P
Amit pedig magamon kényszernek érzek, az mind olyan, ami a saját érdekemet szolgálja: tanulni kell, edzeni, hogy ne legyek egy lusta disznó, olvasni, művelődni stb. Ha nem tudnám, hogy ezek az én javamat szolgálják, bizony isten nem csinálnám. De ide sorolható az adófizetés is, hiszen ha megfelelően működik a rendszer, akkor a befizetett adóból busás szolgáltatást kapok vissza. Lásd a skandináv államokat.

Az emberi civilizáció folyamatosan fejlődik, bár lassan, nagyon lassan. Egyes emberként értékelni és egészében átlátni az emberiséget: lehetetlen. Nem lehet örök igazságként megmondani, hogy mi helyes, mi nem, mi jó, mi rossz.
DE:
A XIX. századhoz képest az átlagember élete óriási minőségi javuláson ment keresztül. (Legalábbis az angolszász és az európai országokban.) Manapság ezeken a vidékeken nem az a jellemző, hogy az életben maradásért dolgozol napi 16 órát a bányában vagy a gyárban. Minél termelékenyebb,gazdagabb és egyenlőbb egy társadalom, annál nagyobb az egzisztenciális biztonság. Annál nagyobb teret enged a rendszer a saját, egyéni álmaid megvalósításának, a szárnypróbálgatásnak, mert te is tudod, hogy ott van a háló, ami megvéd, ha lezuhansz. Ezért (is) nagyon sikeresek a skandináv országok, és ugyanezért van nagy egyenlőtlenség az USA-ban. Mert nincs szociális háló. Ha jól sakkoztál, akkor sikeres és gazdag leszel (amíg el nem kell adnod az egészségügyi kezelésed fedezésére minden tulajdonodat), ha nem jól, akkor meg átlagos, vagy szegény.
Nem véletlenül mondják, hogy az az ország erős és sikeres, aminek nagy középosztálya van. Ebből ugye már a fényes magyar jövőre is lehet következtetni. :W

Az irány szerintem nagyon jó. Nyilván vannak kisiklások és olyan dolgok, amit instant kezelni kellene (globális felmelegedés például), de ha tartani tudjuk a technológiai fejlődésnek ezt a tempóját, akkor talán még van esélyünk. Mindig a technológián vagy a népvándorláson keresztül vezetett az út egy új korba. Ha a kettő közül lehet választani, inkább az előbbit részesítem előnyben.
Ami nekem nagyon nagy vágyam, az a szingularitás.

[ Szerkesztve ]

Origin: Laszas

(#10) Cathfaern válasza Cathfaern (#8) üzenetére


Cathfaern
(PH! nagyúr)

Kifutottam a szerkesztési időből.
"Annak megítélésében, hogy egy életformában mennyire boldogok az emberek, teljesen irreleváns, hogy egy másik életformát élő emberek egy hétvége alatt hogy érzik magukat a másik életformában."
Itt azt akartam írni, hogy "egy hétvége alatt hogy érzik magukat az első életformában"

Please note that "oh, It works" it is not always the same as "it will always work" - From IT Support

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.