2020. május 29., péntek

Gyorskeresés

Másik szemszög, de másképp

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Hello Mindenkinek!

Egy kis bibliaelemzés másképp, egy olyan egyéntől, aki nem hívő (vallásos), de a megközelítése hasonlatos a fordított mérnöki látásmódhoz (reverse engineering). Én szeretném a miértek mentén végigvizsgálni a feszegetett kérdéseket és egyfajta közvetett magyarázatot adni arra miért is írták azok a személyek a bibliát. Ami ismeret jelenleg rendelkezésre áll, maga a könyv, ami nagyon sok változáson esett át hála a vallásos csoport(ok)nak, akik kényük-kedvük módosították. Egyes teóriák szerint, a megszületést a keleti miszticizmus (pl. Buddhisták) tanításai motiválták. Ezt próbálták átültetni az európai közegbe. Sajnos mivel emberekről szól, embereknek íródott, és emberek írták nagyon sok ellentmondás vetődik fel, amikre nem szándékozok kitérni részletesebben, hiszen akkor pont azt vesztené el az írásom, amiért készült. Nem tényeket akarok közölni, hanem látásmódot.

A kérdés: Miért volt szükség a szabályrendszer és a hozzávaló példatár elkészítésére?
Első logikus válasz, szükség volt az ellenőrzésre, önfegyelemre tanításra, ami igen helytállónak tűnik. Szerintem nem, én feltételezem egy olyan űrt fedeztek fel, amit ki kellett tölteni.
Az űr egyik része maga az önismeret hiánya illetve, az átlagember nem látta be cselekedeteinek következményeit.
Az űr másik része a rajtunk kívül eső, előre, logikával ki nem következtethető események (természetben megfigyelt nem periodikus események, maga az ember viselkedése is idetartozhat). Ezek magyarázata nem teljesen elválasztható egymástól. Miért nem? Mert a tetteink következményei sokszor többszörös áttételen keresztül érkeznek (hatnak) vissza hozzánk, amit már nem csak az egyénen múlik.
Ami ebből következik számomra az mar egy kicsit érdekesebb. Ha végiggondoljuk mai fejjel, akkor logikus, ha valakinek „rosszat” teszek, akkor annak következményei vannak, de tudjuk miért történt az a másikkal (eltekintünk most a mélyebb vizsgálattól). Ha velünk történik rossz, azt hogyan magyarázzuk? Ez lenne a kulcskérdés, én erre azt válaszolom, mert a saját döntéseim (és gyakorlatilag az egész életem) ezt adták ki eredőként egy sokváltozós egyenletből. Ez a gondolkodásmód viszont magában hordozza a teljes érdektelenséget a másik egyén irányába, és magába foglalja Isten szerepét!(az Ördög szerepet azért nem töltjük be, mert a többség meg vagyon győződve, hogy jót tesz, legalábbis magával.
Ismét messzire visz, külön fejezetben lehetne értekezni róla)
Újabb gondokat vet fel, hiszen ekkor magunkon kívülre helyezzük a negatív tulajdonságainkat.

Ez volna a leegyszerűsített probléma, amire egy sor egyszerű szabály(és példák formájában megelevenítve), és Isten/Ördög, mint külön entitás formájában érkezett a válasz. Ezen a törekvések viszont egy sor újabb bajt okoztak. Az egyén nem volt hajlandó gondolkodni, csak a rendszer keretin belül próbált mozogni és kiskapukat keresni a saját motivációi kielégítéséhez. Ezen a ponton kerül előtérbe a külső és belső ok elválaszthatatlansága (Isten). A bibliában mindkét okra Isten/Ördög a magyarázat(Bennünk levő motivációk, alias jó/rossz, illetve a rajtunk kívül álló okokra is mint természeti csapások, napfogyatkozás járványok stb.). A bibliai magyarázat egyszerűen feldolgozható, ok-okozati viszony vizsgálata nélkül az egyszerű embereknek, de nem garantálja az öntudatra ébredést(megvilágosodás). Amit ad az maximum egy látszólag egy emberibb viselkedésforma, tanult reakciókat adott helyzetekben (egyfajta képmutatás), ami segít a társadalom túlélésében, egyszerű irányításában. Ezeket a tulajdonságokat később maga az egyház/vallási vezetők/uralkodók fordítják a saját hasznukra.

Én úgy gondolom a mai világban, ha képesek vagyunk tetteinkért felelősséget vállalni, és megpróbálni azok hatását (akár hosszú távú) felmérni valamint a szerint cselekedni, és elfogadni Magunkat (felismerni hibáinkat), illetve embertársainkat (együttérzés), akkor elég jó úton haladunk.
Összegzésként, ha magunkkal őszinték, megértőek (de nem végtelenségig elnézőek), vagyunk, akkor képesek vagyunk ugyan ezt másokkal is megtenni. Szerintem ezért írtak eredetileg a bibliát, és az olvasó szándékán (prekoncepcióján) múlik, hogyan értelmezi, ezért is képes, mint egy tükör működni.

Köszönöm mindenkinek, aki elolvasta

Hozzászólások

(#1) Fred23


Fred23
(veterán)

Egész érdekes volt, köszi! Tovább is lehetne gondolni mondjuk.

Szerintem a Biblia azokban az időkben és helyeken, mikor és ahol egyre népszerűbb tudott lenni, szimplán hasznosabb, élhetőbb társadalmi és hitbeli alternatívát tudott kínálni, mint a filozófiai / vallási versenytársai. Azt értem ezen, hogy megadta az élhetőbb normát, megteremtette a kiszámíthatóság illúzióját, az emberek egymással való viselkedésének működőképes kereteit, mégpedig úgy, hogy az befogadható volt nagyobb tömegek számára. Mivel működött, mivel biztonságot, élhetőbb kereteket adott a kiszolgáltatottaknak (egyéb alteratívákhoz képest), és mivel megfelelt a döntő érdekeknek is, terjedhetett és védendővé válhatott.

Szóval egy tényleg jó eszköz volt, amit közben egy darabig alakítgattak is aktuális célok érdekében (kanonizálás).

(#2) DraXoN


DraXoN
(őstag)
LOGOUT blog (1)

Érdekes volt..

de .. 1 kérdés:
Melyik napra kéred a máglyát? Sűrű a program, de ha gondolod még elintézhetjük karácsony előtt. Ha te is igyekszel betanulhatod addigra a szereped, hogy a közönség is jól szórakozzon.
;]

Egyébként ez a téma érdekes tud lenni (egyeseknek).. Magam részéről jó időn át "kerestem a helyem", és a buddhizmus lett olyan ami, bár konkrét válaszokat nem adott, de legalább feltette ugyan azokat a kérdéseket (is) ami bennem is felmerült eme "élet tengerével" kapcsolatosan... Ha volt is válasza valamire azt mondta, hogy ne higgyük el amit mond, csak ha magunk is megbizonyosodtunk róla.. Végül is, számomra ez egy korrekt álláspont volt.

Más kérdés, hogy szerintem "sajnos" a buddhizmust is erősen átjárja egy "dogmatikus" vonal.. bár talán kevésbé mint más vallást.. Bár ezeket kellő ismerettel szerintem le lehet róluk "hántolni", noha jelenlétük sokak számára "mankó" lehet a megértéshez és gyakorláshoz.. azok nélkül a buddhizmus meg akár egy élet filozófia is tud lenni.. pl. bizonyos helyzetekben hogyan viselkedjek, mire figyeljek, mi fontos, mi nem...

Aztán ezen dolgokat megtanulva észrevettem, hogy más vallásokban is megvannak ezen motívumok, csak esetenként erősebben bevonva "dogmatikus mázzal"..

.. és sok a tévhit a nem ismert dolgok iránt másokkal kapcsolatosan... óóó azok az arcok amikor mondtam pár ismerősömnek akikkel beszélgettem, hogy buddhizmust tanulok...
.. mostanság sajnos az iszlám vallást érik ezen erős érvek.. alaptalanul, néhány fanatikus csoport miatt... kb. ez olyan mint ha a kereszténységet egykoron a keresztes lovagok miatt ítélték volna meg.. bár lehetséges, hogy így volt (nem voltak azok se szentek.. ittak/kúrtak amerre jártak... ez az emberi természet, főleg "bandában" és "túlerőben" .. hisz sokan csak szerencsét menni csináltak a keresztes háborúkba).

de utóbbi téma is messzire visz.. sőt az egész.. nem egy fejezetet, de egy könyvespolcot is meg lehetne tömni csak egy itteni beszélgetéssel erről az egészről...

.. de szerintem ez jó dolog...

Pár érdekesebb film "talán a témában":
[Brian élete]
[Az élet értelme]
[Az őslakó] (mondjuk én angolul néztem még meg, nem tudom milyen a szinkronja)

[ Szerkesztve ]

The human head cannot turn 360 degrees... || FX8320; Rx470; 16GB; 240GB; 2x1TB || LG v20@4100mAh

(#3) Agyturbina


Agyturbina
(aktív tag)
LOGOUT blog (1)

Hello

Latom 2 ember mar vette a faradtsagot, hogy atgondolja miert irtam, es mit is akar jelenteni amit irtam :R koszonet erte.

Pontosan ez a lenyeg, meg kell kerdeznunk nagyon sok dolgot, miert is csinalunk es nekunk kell a valszaokat is megadni, nem dogmakat ismetelni. Lehet kicsit hosszu lett, es kicsit elvont, de talan ez is fontos tanulsaga.

A szükségletek lettek a célok, és a célok szükségletek lettek.

(#4) Agyturbina válasza DraXoN (#2) üzenetére


Agyturbina
(aktív tag)
LOGOUT blog (1)

Lattam mindegyik filmet erdeti nyelven, es igen segit formalni a gondolkodasmodomat.

Oroluk, hogy legalabb sikerult ezen gondolatok menten ujabbakat indukalnom.
Szeretek tag ertelembe vett ok okozati viszonyokrol elmelkedni, illetve motivaciokrol.

Remelem valami haszna is volt szamodra is. :)

A szükségletek lettek a célok, és a célok szükségletek lettek.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.