2021. december 4., szombat

Gyorskeresés

Időutazás

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sajnos a szellemi leépülésem folyamatos, de ezen senki nem lepődik meg.
Gondolkodtam azon, ami lehetetlen, érdekes elgondolás jutott eszembe.

Adott A-B távolság ami legyen pont egy fényév.
Ha ezt az utat megtesszük 0.5 év alatt, akkor fél évet visszafelé utaztunk az időben?
Mert jelenlegi tudásunk alapján ugye max a fény érne oda 1 év alatt, vagyis korábban jelenünk meg az adott helyen, mint azt jelenlegi tudásunk engedi. Pont 0.5 évvel korábban, vagyis láthatnánk a saját fény jelzeseinket amit elinduláskor küldtünk A-ból B-be, fél évvel megérkezésünk után.

Hozzászólások

(#1) futo001


futo001
senior tag
LOGOUT blog

Érdekes elképzelés és igazad is van a leírtak alapján, de éppen a felvázolt esemény képtelensége miatt nem lehetséges az időben visszafele utazni. :)

Ezt anno egy fb bejegyzésben szépen le is vezettem, de hirtelen nem tudom előkaparni és most is vizsgára tanulok így hajnalban (ezért lógok itt :D ), így csak 2 linket hagyok itt:

https://www.space.com/black-holes-event-horizon-explained.html
https://www.space.com/36273-theory-special-relativity.html

[ Szerkesztve ]

I'm a man with a plan... the plan is to booze as much as I can! ¯\_(ツ)_/¯

(#2) bkercso


bkercso
nagyúr
LOGOUT blog

Egyidejű eseményeknek azokat nevezzük, amik a megfigyelési koordinátarendszerből nézve azok. (Tehát a szemlélő mozgásától függ, melyek azok.) De csak azután tudunk róluk, hogy informálódtunk róluk (ugye max. fénysebességgel tudunk) és kiszámoltuk, mikor történtek. A történés idején nem tudunk róluk.

A példádban nem mennénk vissza az időben, de tudnánk a kiindulási helyünk látszólagos jövőjéről. Ami ugye nem a jövője, de későbbi annál, amelyik állapotát éppen látjuk. Ha pedig nem az indulási/érkezési koordinátarendszerben mozgunk, találnánk olyan rendszert, amelyből nézve korábban érkezünk meg, mint ahogyan elindultunk.
Ha jól emlékszem, akkor viszont be lehetne járni olyan zárt hurkot, hogy a múltba érkezz vissza. (Nem zárt hurok esetén a múlt fogalma is koordinátarendszer-fűggő; csupán azt tudjuk megmondani, hogy 2 esemény egymás fénykúpján belül van-e, vagyis lehet-e köztük ok-okozati kapcsolat vagy sem.)

Az ősrobbanáskor a téridő a fénysebességnél gyorsabban tágult, vagyis pl. 1 fényévnyi távolság 10^-sokadikon sec alatt jött létre, mégsem ment semmi vissza az időben. De nem is mehett volna, mert a térhez képest nem volt fénynél gyorsabb mozgás.

A fénysebesség a másolható állapotok (makroállapotok) elterjedésének, "egymásra épülésének" határsebessége, vagyis ennél gyorsabban nem tud "rendeződni" a téridő.
A Warp-hajtőmű már érdekes dolog, ahogyan a féregjárat is. Arról valamiért nem hallottam még, hogy ezekkel lehetne-e a múltba utazni. Le kell rajzolni egy téridődiagrammot és kisakkozni a választ...
Fénynél gyorsabb üzenéssel lehetne múltba üzenni, de mozgásra nem tudom, ez igaz-e.

[ Szerkesztve ]

-25% a DAC-ra! || bkercso HiFi eszközök: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?stext=&buying=1&selling=1&usrid=341946

(#3) bkercso válasza bkercso (#2) üzenetére


bkercso
nagyúr
LOGOUT blog

Ha pedig nem az indulási/érkezési koordinátarendszerben mozgunk, találnánk olyan rendszert, amelyből nézve korábban érkezünk meg, mint ahogyan elindultunk.
Úgy értve, hogy a barátunk tudna úgy utazni, hogy minket időben visszafelé lásson haladni.

Érdekesség, hogy a fény "szemszögéből" minden egyszerre történik, vagyis akkor érkezik meg, amikor elindult. Nyugvó rendszerből nézve pedig pl. előbb látjuk visszaverődni egy akvárium belső faláról, minthogy belépne az akváriumba - a belépéskor viszont már nem tudnánk megakadályozni a visszaverődést, mert fénysebességnél gyorsabban kellene széttörni az akváriumot - tehét nincs ok-okozati anomália.

[ Szerkesztve ]

-25% a DAC-ra! || bkercso HiFi eszközök: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?stext=&buying=1&selling=1&usrid=341946

(#4) moongoose


moongoose
őstag
LOGOUT blog

Érdekes eszmefuttatás.
Szerintem az a probléma, hogy mindent a 3 dimenziós térre vetítünk ki.
Ebből kiindulva sok mindent megpróbálunk leírni a fizikai egyenletekkel, amit nem lehet, azt addig boncolgatják, amíg csak ráírják erre a térdimenzióra.
Én a gravitációval vagyok így.
Miért van, hogyan van energiája, és mi alapján működhet.
De ezt a 3 dimenziós terünkön belül nem lehet leírni.
Csak van, létezik, érezzük a hatását.
Azokra a kérdésekre, hogy miért nem taszítás létezik helyette, vagy léteznek e gravitonok tömeggel vagy a nélkül, illetve miért van a semmiből energiája, nem kap választ az ember.
Egy magasabb térdimenzióban nagy eséllyel könnyebben magyarázható lenne a fénnyel kapcsolatos logikád.
De erre nincs lehetőségünk, hiszen ebbe a 3 dimenziós térbe vagyunk bezárva.

Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának. phmegbízhatóság:http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=moongoose

(#5) Gargouille


Gargouille
senior tag

0,5 év alatt megtesszük az utat, már csak az a kérdés, hogy kinek a nézőpontjából 0,5 év? Az A kiindulópontban álló nézőpontjából 0,5 év? Vagy az utazó által érzékelt 0,5 évről beszélünk? Mert ugye a sebességünkkel együtt az idő múlásának a sebessége is változik, tehát nagyon leegyszerűsítve minél gyorsabban haladsz annál lassabban telik számodra az idő.

Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.

(#6) cinemazealot


cinemazealot
addikt
LOGOUT blog

Mi van, ha fél év alatt csak egy féregjáraton vagy portálon keresztül tudjuk megtenni A-B távolságot? Akkor nem mentünk gyorsabban a fénynél (nem mondtunk ellen a jelenlegi tudásunknak), viszont olyan "segítséget" kaptunk, aminek létezése csak spekulatíve bizonyított.

(#7) Agyturbina válasza cinemazealot (#6) üzenetére


Agyturbina
senior tag
LOGOUT blog

Pontosan ezen agyaltam, hiszen adott helyen adott idoben csak egy bizonyos kup menten lehet ertelme beszelni a tartozkodasrol. vagyis ha te fizikailag nem lehetnel egy adott helyen egy adott idoben, de te megis ott vagy, az ido utazasnak minosul-e?

,........A szükségletek lettek a célok, és a célok szükségletek lettek........, ,........A paradoxonban az a szép, hogy paradox módon nem szép.............,

(#8) KISDUCK


KISDUCK
őstag

(#9) Agyturbina


Agyturbina
senior tag
LOGOUT blog

Köszönöm mindenkinek az információt, meg kell emészteni. :R

,........A szükségletek lettek a célok, és a célok szükségletek lettek........, ,........A paradoxonban az a szép, hogy paradox módon nem szép.............,

(#10) bkercso válasza Agyturbina (#7) üzenetére


bkercso
nagyúr
LOGOUT blog

A fény számára nem telik az idő, ahogy írtam: akkor érkezik, amikor indult. Ha gyorsabban mennél, számodra visszafelé tellne, ami szóba sem jön. Ezért én warp/féregjárat szerűen gondoltam.

Egyébként a lézerpointerem fénypontja tud a fénynél gyorsabban haladni, ha körzök vele és pl. a Holdra vetítem. De az ugye nem valami.

Ami szerintem valid opció matematikailag, hogy féregjáraton át lehetne-e múltba üzenni, és ha igen, miért nem.

[ Szerkesztve ]

-25% a DAC-ra! || bkercso HiFi eszközök: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?stext=&buying=1&selling=1&usrid=341946

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.