2019. november 22., péntek

Gyorskeresés

Film ajánló: Key Largo (1948) - film-noir, krimi

Írta: | Kulcsszavak: key largo . film-noir . film

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Elég sok filmet nézek, és mivel igyekszem elkerülni a kommerszebb címeket, gondoltam érdemes lenne írni egy-két jó filmről, hátha felkelti pár ember érdeklődését. Persze nem kell szentírásnak venni amit leírok (elvégre mindenkinek más elvárásai vannak egy filmmel kapcsolatban), de kiinduló pontnak jó lehet egy ilyen ajánló.

Amit ma beszeretnék mutatni, az a Key Largo című film Humphrey Bogart / Edward G. Robinson / és Lauren Bacall főszereplésével, 1948-ból. Az olvasóban joggal merülhet fel a kérdés, hogy "minek nézzek meg egy több mint 60 éves filmet?" Nos azért mert a kor nem fordítottan arányos a minőséggel. Sokszor a régi filmek sokkal jobbak mint a mai egy kaptafára készülő látvány-filmek. Plusz én kifejezetten szeretem az ilyen régi filmeket, érdekes látni a különbséget az akkori és a mai világ között.

Frank McCloud őrnagy egy Key Largo-i hotelbe utazik, elhunyt bajtársának apját (James Temple) és özvegyét (Nora Temple) meglátogatni. Elmeséli nekik hogy fia hősi halált halt Olaszországban. James meggyőzi Frank-et, hogy maradjon éjszakára a hotelben. Itt kezdődnek a bonyodalmak, és nem csak a közelgő hurrikán miatt...

Innentől pedig SPOILER:
Ugyanis a hotelben egy maffia vezér és emberei tartózkodnak, egy üzletre várva. Közben úgy alakul hogy kénytelenek felfedni kilétüket, és fogva tartani Frank-et, James-t, és Nora-t; amíg véghez viszik az üzletet, és el hajóznak. Innen egészen izgalmas a film, mert a bizonytalanság folyamatos feszültséget tart fenn a nézőben. Vajon mi lesz a hosszú éjszakának a vége? Ezt a feszültséget tetézi a Frank és Nora közötti alig láthatóan kialakuló viszony. Nincs semmi romantika a filmben, de ahogy Nora Frank-re néz, az mindent elárul. Igaz Bacall és Bogart a való életben is együtt voltak, így nem nehéz ezt eljátszani. Később a sheriff is megjelenik, keresi a társát, de Rocco átveri őt. Itt egyébként vártam hogy lelepleződjenek a rossz fiúk, de mégse.

Véleményem szerint 3 karakter van részletesen kidolgozva a filmben. Az egyik a mindig megfontolt, inkább kívülálló Frank McCloud; a másik a rokkant szálloda tulajdonos, James Temple; a harmadik pedig Johnny Rocco, a ravasz, semmitől se félő gengszter. Vagyis egy dologtól mégis fél, a hurrikántól. Mert arra nem hat a fegyvere... Íme egy remek idézet a filmből, Frank mondja Rocco-nak:
You don't like it, do you Rocco, the storm? Show it your gun, why don't you? If it doesn't stop, shoot it.
Magyarul: Nem szereted a vihart, mi, Rocco? Mért nem fogod rá a fegyvert? Hátha abbahagyja.

Ez a rész nagyon jó a filmben, érdekes látni hogy a korábban rettenthetetlen gengszter reszket a félelemtől, minden zajra kapkodja a fejét. Bacall is jól játssza a félénk özvegyet, de szerintem itt inkább a szépségével tűnik ki: [link]

Mindent egybevetve, szerintem remek a film hangulata, a karakterek és a színészi teljesítmény is, egyedül talán a kifejlet lehetne drámaibb, ez így túl sablonos. Ezt leszámítva végig nagyon jó a film, cseppet sem bánom az időt amit rá fordítottam.
Első filmem a film-noir világában (leszámítva a Sin City-t), így egy 8/10-et adnék rá.

Linkek:
[port.hu] [imdb]

Hozzászólások

(#1) Aggregátor


Aggregátor
(nagyúr)

hogy megjelenjen a fórum listában is...

(#2) !wannabe


!wannabe
(tag)

Múltkor gondoltam megnézem a 12 dühös embert amit legutóbb 10+ éve láttam vmikor, aztán el is kezdtem és meglepődtem, hogy fekete fehér - arra gondoltam rosszul emlékszem hogy ez színes volt - aztán amikor hiába kerestem Jack Lemmon-t a 28. perc után is akkor kezdtem gyanítani, hogy valami nem stimmel.

Lényeg a lényeg, hogy fogalmam sem volt róla, hogy az eredeti Henry Fonda féle 12 dühös ember 1957-ben készült és az 1997-es csak remake.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.