2022. október 7., péntek

Gyorskeresés

Lian Li életérzést keresve. Költözés Lian Li PC-V359 -be.

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Pár hónapja szemezek a Lian Li PC-V359 házikójával, aztán tengernyi teszt olvasgatás és fotó után teljesen beleszerettem a formába. Üveg, fém kombinációja nálam tuti nyerő, legyen az mobiltelefon, bútor stb. Eredetileg így került ez a ház is a figyelmem középpontjába. Már csak meg kellett magyarázzam magamnak miért lesz jó nekem a váltás és az ezzel járó anyagi "csőd". Egy Corsair Graphite T600-ban lakott a konfigom, mely egy ASUS MAXIMUS VII GENE alapra épült. M-ATX méretű lap volt az egyik indokom, az-az hogy helyet takarítok meg a váltással. De végső soron csakis a külcsín miatt tettem le a voksom e mellett az alu, üveg kocka mellett. Kicsit tartottam tőle, hogy a szépség nem lesz kifizetődő, és nem is férek el benne teljesen, de a döntést már meghoztam, kellett a kütyüzés. :)

Pár helyen említették, hogy a konstrukció miatt esetleg berezonálnak az oldalfalak, valamit a kábelezés sem a legegyszerűbb, legátgondoltabb. Nézzük, hogy néz ki a dolog gyakorlatban.

Felső plexi lap eltávolítása után a ház két oldala is teljesen eltávolítható. Könnyű hozzáférést biztosít az alaplaphoz, háttértárak és táp szerelvényeihez. Kézikönyv nem túl részletesen bemutatja, milyen sorrendben érdemes haladni.


Első körben a háttértárakat szereltem be a rackbe. Itt szembesültem vele, hogy SSD/2.5-es mérethez nem adnak toldalékot. Szerencsére az egyik ssd kapott 3.5-es keretet így ezt be tudtam szerelni a helyére. Bár kicsit beljebb helyezkedik el az ssd, mint a többiek, ezt a keret hiányosságára írtam fel. Minden esetre a Corsair tálcás megoldása után furcsálltam, hogy pont egy ilyen értékű háznál ez nem megoldott. Később kábelezésnél kicsit szívtam is e miatt, mivel a merev kábelek minden áron ki akartak jönni az ssd-ből, mivel annak csatlakozói nem síkban helyezkedett el a többi meghajtóval.


Következő feladat a táp behelyezése volt. Amikor helyére raktam, kicsit megijedtem, hogy a merev kábeleinek nem lesz hely. Ezt valóban challege volt helyre rakni, de nem volt túl nehéz sem. A Corsair házában ugye erre rengeteg hely volt, és az alaplap mögött szépen el lehetett mindent vezetni. Itt azért jó lett volna egy modder ismerős, aki legyárt pár rövid kábelt.

Egy nagy hibát itt is vétettek a tervezésnél. Az egyik betáp kábelt az alaplap beszerelése után épphogy be tudtam húzni, mivel annak az alaplap mellett/alatt van hagyva egy kisebb lyuk, melyhez, ha már beszerelted a deszkát nem férsz hozzá teljesen. Azért némi kézügyességgel sikerült áthúzni a kábelt. Szomorú lettem volna, ha e miatt ki kell csavaroznom az alaplapot.

Az alaplap beszerelése nem volt különösebben bonyolult feladat, ehhez rengeteg helyet biztosít a két oldalfal leszerelése. Itt is volt egy furcsa húzása a Lian Li-nek. Azok a csavarok melyek a Corsairban tartották a lapot nem voltak jók ide. És meglepetésemre nem is adtak hozzá elég ilyen csavart, vagy csak én nem kaptam meg mind. Egy bontatlan csomagban voltak a kiegészítők, így gondolom valami lemaradt a ház csomagjából. Így néhány csavart ki kellett hagynom a lap rögzítésénél. Ettől függetlenül az stabilan áll most a helyén.

A többi kiegészítő kártya behelyeslése már nem volt különösebben nehéz, bár a Corsair megoldása itt is okosabb volt. Nem kellett hozzá csavarhúzó, ide szükségem volt erre.

Kábeleket szerencsére be tudtam gyűrni a ház alsó részébe, nem látszanak felülről. Legalábbis nagy részük nem. Az látszik, hogy ide bizony kellene pár ide tervezett, méretezett kábel. Fölülről az egész egy showcase.

A további elemek rögzítése, a gyári ventillátorok (2db.), előlapi USB3 csatlakozók és audió I/O csatik alaplaphoz csatlakoztatása már rutin feladat volt. Előlapi usb3 csatlakozó kábel lehetett volna kicsit puhább, de azért ezt is be tudtam gyűrni alulra.

Összeszerelés után még a rezonálástól tartottam, de szerencsére semmi ilyesmivel nem találkoztam. Elhelyezve az asztalon már láttam, hogy megérte a belefektetett energiát. Remélhetőleg pár dolog még alakul a belsejében. Szeretnék minimális ledes világítást bele, plusz a kábelekkel futok még egy kört vagy kettőt.

Végszóként nem tudom azt mondani, hogy a Lian Li kiváló munkát végzett, mert messze okosabb a Corsair háza, mint ez. Autós példával élve, valami hasonló lehet a szituáció, mint amikor egy szép krómozott amerikai kocsira váltanál egy modern Toyotáról. Mind a kettőnek meg van a varázsa, nem lehet azt mondani rá, hogy ez vagy az jobb. Nekem kellett az, hogy a szobámban egy szép bútorelem legyen a PC-m. Ezt a Corsair csak részben biztosította, nekem kicsit bumfordi volt. Viszont a Corsair megoldásai, a csavarmentes design, a hdd-k tálcái, a kábelrendezés, csatlakozók száma az előlapon, mint-mind okosabbak, kiforrottabbak.

Hozzászólások

(#1) ncc1701


ncc1701
addikt

Nagyon szép ez a ház. A negatívumokat azért ebben az árkategóriában elég durvának tartom.

(#2) AGE-T válasza ncc1701 (#1) üzenetére


AGE-T
senior tag

Igen, ha csak az árát nézem, valóban vannak okosabb megoldások. Én sem számítottam rá, hogy ilyen "bakik" lehetnek ebben az árkategóriában. Szerencsére egyik sem vészes, inkább csak apróságok.

For SALE: http://bit.ly/1aepGxI

(#3) vilmose33


vilmose33
senior tag

Ez már tényleg egy szép "bútor arab" :C

A jövő most van

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.