2022. október 6., csütörtök

Gyorskeresés

„Easter egg” a tajvani Galaxy S21 szériában

Írta: | Kulcsszavak: samsung . galaxy s21 . tajvan . easycard . embedded secure element . nfc

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Minap az italkimérésből hazafelé tartván bukkantam rá a Samsung nevű dél-koreai, mobiltelefonokat (is) gyártó cég márkaboltjára, ahol némi tépelődés után egy Galaxy S21 nevű, SM-G9910 típusú, Snapdragon 888 típusú SoC-vel (nem tudom, milyen toldalék illik ehhez, én csak „esz-ó-szí”-nak ejtem) felszerelt mobiltelefon-készüléket vásároltam rendkívül jutányos áron. Ehhez némi készpénz-visszatérítést és mindenféle földi jót, így egy Wireless Charger Trio-t és egy SmartTag-et is kaptam, noha a dobozból véletlenül kimaradt Type-C töltőfejnek jobban örültem volna, tekintve, hogy se órám, se fülhallgatóm nincs, amit tölthetnék.

A készülék bemutatásával most nem is vesztegetném az időt, ehelyett inkább bemutatnék egy érdekes „fícsört”.

Létezik Tajvanon egy ún. EasyCard, melyek lényege elsősorban, hogy az ember rak rá x mennyiségű pénzt, mellyel aztán szabadon metrózhat, vonatozhat, buszozhat, vehet kaját, bérelhet biciklit, fizetheti be a villanyszámlát, a parkolási díjat egész Tajvanon szolgáltatótól függetlenül.

A hagyományos EasyCard-ok a legkülönfélébb változatokkal veszik fel a küzdelmet a érintésmentes fizetési módokkal, noha az elkövetkező években még nem kell számítanunk e kártyák eltűnésére. (A kis vonat egyébként nem EasyCard, hanem iPass, a másik nagy kártyakibocsájtó terméke, de jópofa és még a lámpái is világítanak az érzékelő közelében. A Prince dolog egy régi, bár nem annyira közismert tajvani instant leves.)

A Tajvanon terített legújabb Samsung telefonok (S20 és S21 széria biztosan) így szintén tartalmaz egy ilyen EasyCard-ot, melyet csupán aktiválni kell, majd az NFC-t „Embedded Secure Element” (eSE) módba állítva lehet használni.

Elsőnek én a hagyományos jegyautomatás módival töltöttem pénzt a kártyára, de természetesen ugyanezt megtehetjük Samsung Pay segítségével is, tekintve, hogy digitális kártyánk ezen alkalmazás részeként érkezik.

A csavar azonban az, hogy ez a készülékbe integrált EasyCard abban az esetben is használható, ha a telefon ki van kapcsolva. Másnak az efféle technológia lehet, hogy természetes, de én utoljára 2017-b饿n vettem új telefont, s akkoriban még nem voltak efféle csodák.

Ennek azért örülök különösen, mert hiába használható az EasyCard Tajvan-szerte a tömegközlekedéshez, idáig ez mindig egy külön kártyát igényelt, másféle fizetési módok (pl. PayPass, PayWave stb.) nem terjedtek el egyelőre, mostantól viszont megspórolom a fizikai kártyát és a készpénzes bíbelődést is (ugyanis az EasyCard-ot egyszeri ember csak készpénzzel tölthette fel, amennyiben nem volt kedve letölteni és beállítani két segédalkalmazást az egyik, helyben népszerű chat alkalmazáshoz és/vagy nem volt hitelkártyába integrált EasyCard-ja, mely automatikusan töltötte magát).

Tartottam tőle, hogy a leolvasás sebessége esetleg túl hosszú lehet, ami pl. csúcsforgalomban, a metró jegykapujában nem éppen előnyös, ám bekapcsolt telefon esetén gyakorlatilag nincs különbség a hagyományos EasyCard idejéhez képest és kikapcsolt állapotban is csupán 2-3 másodperc (érdekes (számomra legalábbis), hogy teljesen kikapcsolt állapotban működik az eSE, ellenben ha csak az NFC van kikapcsolva, akkor nem).

Hozzászólások

(#1) janeszgol


janeszgol
nagyúr

Bakker ez tok erdekes poszt volt. Meg nem hallottam errol.
Reszegen vettel telot? :)

(#2) Blasius0704


Blasius0704
tag

Londonban élek, A tömegközlekedésen az Apple Payben alapértelmezett kártya (nekem egy sima hsbc visa, de lehet amex vagy master is szóval bármely támogatott kártya) akkor is működik ha a telefon ki van kapcsolva, le van merülve csak be kell kapcsolni a “express travel mode”-ot a walletban amikor hozzáadod a kártyát. Ez órával szintén így van.

(#3) adlersson válasza Blasius0704 (#2) üzenetére


adlersson
tag
LOGOUT blog

Ez nem csak akkor működik, ha a Power Reserve be van kapcsolva? Az meg nem végtelen.

毋捌食過豬肉,嘛捌看過豬行路。

(#4) adlersson válasza janeszgol (#1) üzenetére


adlersson
tag
LOGOUT blog

Szülinapi whisky-vel tartottam hazafelé. :DDD

毋捌食過豬肉,嘛捌看過豬行路。

(#5) janeszgol válasza adlersson (#4) üzenetére


janeszgol
nagyúr

Ha a tied, akkor isten éltessen! :)

(#6) hcl


hcl
félisten
LOGOUT blog

Itthon mikorra lesz még csak hasonló is, hogy egy eszközzel fizethess mindent... :D Érdekes volt :)

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#7) adlersson válasza hcl (#6) üzenetére


adlersson
tag
LOGOUT blog

Igazából nem annyira üdvözlendő, mert ez az EasyCard és társai inkább csak konzerválják ezt a fizetési módot, kilőve mindenféle motivációt, hogy a PayPass / payWave, illetve Apple / Samsung / Google Pay is mielőbb használható legyen tömegközlekedésre is, lehetőség szerint egész Tajvanon.

Rengeteg embert ismerek, akik Tajvanra érvén szembesültek azzal, hogy kp. nélkül nincs metrózás, illetve szvsz felesleges áthordani a pénzt egyik kártyáról a másikra, ha az előbbi használatához már adott a technológia.

毋捌食過豬肉,嘛捌看過豬行路。

(#8) adlersson válasza janeszgol (#5) üzenetére


adlersson
tag
LOGOUT blog

Igen, köszi! :DDD

毋捌食過豬肉,嘛捌看過豬行路。

(#9) hcl válasza adlersson (#7) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Ott az a gond, hogy nem tudsz továbblépni, itt meg 2020-ig csak és kizáróag papírcetlivel ment a dolog :D

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#10) Precorus


Precorus
tag

Mi nővéremmel Pilzenbe mentünk rockfesztiválra, ott szembesültünk vele, mennyire jó ötletek vannak.
Felszállsz a villamosra, és paypassos kártyával tudsz venni 30,45,60 perces jegyed. Addig és oda mész vele ahová akarsz, és full automatikus, csak egy kis cetlit nyomtat, hogy nesze itt a jegy.

Könyvtár == Old-school Netflix

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.