2021. január 18., hétfő

Gyorskeresés

Acer TravelMate B115M 11.6 netbook, avagy notebook bemutató

Írta: | Kulcsszavak: Acer TravelMate B115M . Acer . netbook teszt . Acer netbook teszt

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Acer TravelMate B115M

bevezető, kinézet, hardver
Erre a notira akkor bukkantam rá, amikor nagy gépkeresés volt részemről, hordozni, és viszonylag gyors masina. Ekkor vett egy barátom is egy ilyen netbookot, úgyhogy tőle már voltak tapasztalatok. Általánosságban a gép jóminőségű, nincs vele különösebb probléma, Windows 7 64 Bit, Windows 8 64 bit, Windows 8.1 64 bit alá vannak driverek rá. Mivel jók voltak a tapasztalatok, kinéztem ennek a gépnek egy olyan variánsát, ami kerek 100000 Ft-ba fájt újonnan (rá jött még a Samsung Evo 840 120 gb SSD).
Én a gépnek egy Intel(R) Pentium(R) CPU N3540 @ 2.16GHz-s típusát vettem meg, 4 gb rammal, eredetileg 500 gb Western Digital HDD-vel, amit én cseréltem Samsung Evo 840 120 gb SSD-re. Egyébként a gépnek van Intel Core I3-mal szerelt kiadása, továbbá Celeronos is. Az általam választott modellben továbbá egy gigabites Realtek hálózati kártya van, egy Intel(R) Dual Band Wireless-N 7260 Wi-Fi kártya, szintén Intel 4.0-ás Bluetooth modul. A gépben továbbá Intel(R) HD Graphics integrált videokártya van 1 gb rammal, egy Realtek High Definition Audio társaságában. A gép felbontása 1366x768, amit egy 11,6-os kijelzőn láthatunk, ami szerintem bőven elegendő, a HDMI porton úgy is le tud adni akár 1920x1080 képernyőfelbontást.
Csatlakozók tekintetében hátul találjuk a HDMI-t (adnak hozzá HDMI-ből VGA átalakítót, max. 1400x900-as felbontáson), 2 darab USB 2.0-ás csatolót, egy gigabites lan csatolót, továbbá a táp csatlakozót. A Lan csatinál a kábelen a pöcök lefelé néz, ezt érdemes tudni.
Baloldalt felülre került egy 2 az egyben füles, és mikrofon csatlakozó. Alá került egy USB port, ez tudomásom szerint 3.0-ás, bár ilyen pendrive-om, vinyóm nincs, így nem tudtam kipróbálni. Ezen USB port jelentősen szorosabb mint a hátul található kettő darab. ez alatt van egy kártyaolvasó, ami többekközött megeszi az SD kártyát, bár ez nagyon kiáll a gépből, így vigyázni kell ha be van dugva. Egybe touch pad található a gépen, Synaptics PS/2-es. A billentyűzet szintén PS/2-s. A jobbra és balra nyíl felett van a page down és up gomb, az FN-nel együtt ezek már end és home gombbá avanzsálnak. Az FN fel és le nyíl hangerőt vált, a jobbra és balra pedig a fényerőt szabályozza. Ami még lényeges az az FN+F3 ami a Wi-fi és Bluetooth kapcsolójja, valamint FN+F4 ami az alvás gomb. Jobboldalt fennt Delete gomb, Insert, Pause, és Printscreen található, majd a funkció gombok és az Escape, egyforma résekkel. A gépen a billentyűk szigetesek, nem folynak egybe, kényelmes gépelni rajtuk. Külön numpad nincsen rajta, az a

betűknél van az FN+F12-re. FN+F11 egyébként a Scrollock. A gép balfelső sarkában van a képernyő alatt a be-ki kapcsoló gomb, két led társaságában. Az egyik azt hivatott mutatni, hogy be van-e kapcsolva a gép, ugyan is nincs benne ventillátor, tehát vinyó nélkül, SSD-vel semmi hangja nincs. Na jó, picit ciripel. A másik lámpa pedig akkor világít, ha az akku tele van töltve. Szóval nem ez fogja bevilágítani a szobánkat. Ezek felnyitva, és lecsukva is tökéletesen látszódnak. A hangkeltők a gép jobb és baloldalának alsó részének alsó sarkának közeli helyére kerültek. A gépben van beépített webkamera, továbbá egy belső mikrofon a kapcsoló gombtól jobbra. A gépet lehet Kensington zárral is óvni, a jobbfelső sarok alatt kicsivel.

vásárlás után
A gép egy karton dobozban érkezett hordozótok, papirok, CD-k, a töltő, továbbá egy nem túl erős tok társaságában, mely nekem egyszer a gép benne való elcsúszása után szépen el is szakadt. Ennyit a tokról, inkább érdemes valami olyat választani, ami védi is a gépet. Az ócska tokot kompenzálja egy kis rongy, ami billentyűzetvédőnek tűnik, de szerintem törölgetőnek jobban beillik, és a doboz tartalmát szinesíti még a HDMI-ből VGA konvertáló.

oprendszer
A gépre egy Windows 7 64 bites kiadást telepítettem fel, melyhez egy Toshiba pendrive-ot használtam. Ezt a drive-ot hátul a jobboldali csatolóba raktam, már láttam olyan gépet ahol ez fontos infó azért írom le, ennél nem kísérleteztem, jó volt ez, gyors is, 10 perc alatt felment. A Biosban át kell állítani még a telepítés előtt a "Boot mode"-t "Legacy" módba, hogy akárcsak már elinduljon a Win 7 telepítője. Mi után felment, a gépet nem a gyári driver CD-vel, hanem a:
http://drp.su/download.htm
oldalról letölthető Driver Pack Solutionnal tölltöttem meg driverekkel, ami csak a Bluetooth driver-re nem talált rá, de ezt leszedtem az Acer oldaláról.

egy kis gariztatás
Testvérem is szert tett egy ilyen gépre, de neki bekrepált a touch pad, továbbá a töltést se vette fel a gép kb. 1 hónap után, úgyhogy az ment az Acer háztól házig garanciájába, ahol tökéletesen helyretették. De mielőtt valaki elriadna, nem az elromlás a jellemző, a baráti környezetemben több ilyen gép is van, és mind jól megy.

valós tapasztalatok
A gépen játék terén jól fut az OpenBVE, mást nem nagyon szoktam játszani, de ez nehezebb pályákkal is szakadás mentesen ment. Több böngésző lap sem fogja meg, és a videók sem. A Wi-fi általánosságban egy kis finomhangolás után stabil, gyári beállításokkal nem annyira... további adalék, hogy a Wi-fi kártya ha a router is képes rá, maximum 300 Mbps kapcsolatot tud kiépíteni, amin optimális esetben átmegy akár 125-130 Mbps is, de inkább 5 Ghz-n, 2.4-en a 105-110 a maximum jellemző. A Realtek Gigabites lan kártyával viszont egyáltalán nincs gond, gyárilag is tökéletesen megy, UPC 120/10 lazán átfér rajta, nagyobb nettel nem tudtam tesztelni. A hangkeltőknek a hangminősége viszonylag jó, bár a mélyek azok annyira nem hallatszódnak. A beépített mikrofonban talán kissé halkan lehet hallani a gép előtt ülő felet, ha a géptől már 60-100 cm távolságra van, de a minősége legalább jó. Fülessel a hangerő, hangminőség rendben van. A webkamera teljesítménye is jó.

végső konklúzió
Én ezt a gépet bátran merem ajánlani azoknak, akiknek az igényeit pont ez, vagy más variánsok ki tudják elégíteni. Hordozni akár bekapcsolva is lehet, mert nem melegszik túl így télen a táskában, és az akkuja is laza 5 órát mindenképp teljesít, annál csak többet, kevesebbet már nehéz kihozni belőle. Ami elrettentő lehet az az egybe tapipad, de azzal sincsen gond. Viszont a burkolat jóminőségű, talán a képernyő ad egy kicsit olcsóbb kinézetet, de nem kell ugrálni rajta.
Remélem minden lényegeset leírtam a gépről, ha nem, akkor jöhetnek a kérdések kommentben, meg a véleményeket is várom.

Hozzászólások

(#1) adika4444


adika4444
addikt

Sziasztok!

A cikkben is javítom, de itt feltűnőbb!
A gépen a 3.0-ás USB elhelyezését illetően tévedtem, hátul található a HDMI port mellett. A fülesnél lévő és a lan melletti 2.0-ás. A cikkben is javítani fogom!

üdv, adika4444

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.