2024. május 29., szerda

Gyorskeresés

Építsünk mobiltelefont - III. rész. Tápegység

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Próbapanelen elég messzire jutottam. Működik a kijelző, tudtam hívást indítani, kéri a pin kódot, ha megadom tovább lép, működik az akku töltöttség kijelzés, billentyűzet, stb..

De azért erősen alpha 1 állapotban van még a dolog.
Belerecseg a mikrofonba kicsit, a hangszóróba nagyon a modem. Elméletileg erre majd lesz áramköri szűrő megoldás ha addig jutok.

Épp ma hozta meg a postás a végleges kijelzőt. Kíváncsi leszek rá.

A napokban elkezdtem összerakni a tápegység kapcsolási rajzát. Elméletileg ma elkészült a végleges.
TP4056 lesz a töltésvezérlő. Lehet kapni készen ilyen modulokat, rendeltem is de végül úgy döntöttem, hogy megcsinálom a PCB-t és megpróbálok mindent ráforrasztani. Próbálok olyan alkatrészeket felhasználni, amiket még otthon magam rá tudok gyógyítani a lapra.

Itt a végleges kapcsolás:

Emellé a vezérlő mellé még szoktak tenni körítést, amit én is megtettem. Dokumentációt lehet róla találni a neten. A lényege annyi, hogy a TP4056 nem képes érzékelni a töltés végén a letörést (C/10) ha fogyasztó van csatlakoztatva az akkura töltés közben. Itt jön képbe a PMOSFET, ami az ábrán is látható. Annyi a feladata, hogy érzékeli ha a töltő csatlakoztatva van és olyankor direktben onnan hajtja meg az áramkört, az akkut pedig leválasztja a terhelésről és olyankor az kizárólag csak töltődik.

Mivel egy átlag usb töltőfej 1000mAh, (többek között ezért is) a töltőáramot lekorlázoztam az R9 ellenállással ~250mA-re. A maradék nagyjából 750mA megmarad az áramkörnek. Sajnos vannak 2A burst-ök a modemen működés közben, ezt egyelőre kondikkal tervezem megoldani. Remélem működni fog.

A töltésjelző LED-eket meghagytam, majd valahova a töltőcsatlakozó közelébe teszem.
Van egy akkuvédelmi IC is, igazából csak a túlmerítés, túltöltés, rövidzár ellen véd.

Van a TP4056-nak egy TEMP bemenete, ami alkalmazható akku felügyeletre. Van egy képlet, ami alapján működik ez most lényegtelen. Úgy állítottam be, hogy az akkut 5 °C alatt és 45°C felett nem tölti. Az NTC-t majd valahova be kellene tenni az akku alá de mivel a lap másik oldalán a billentyűzet lesz, így még csak elképzeléseim vannak, hogy kifúrom valahol a PCB-t az akku alatt és oda fog kerülni, hogy minél közelebb legyen, lehetőleg érintkezzen az akkumuátorral.

Ezzel kapcsolatban csináltam egy szimulációt, az alábbi képen látható. A szimuláció során a termisztort egy váltókapcsolóval és a hozzá tartozó két szélső értékű ellenállással helyettesítettem.

Apropó akku... nokia bl-5c. Hozzá való csatlakozót viszonylag könnyű szerezni és akkut is, cserébe nem túl nagy a kapacitása.

A továbbiakban megpróbálom elhagyni a modulokat. Amit lehet próbálok direktben a PCB-re tervezni szóval a mostani oled kijelző flexibilis kábelét is kihúzom a csatlakozóból, megcsinálom a körítést a lapra, ráforrasztom a csatlakozót és direktbe mehet rá a kijelző.

Mivel a modem a lelke az egész rendszernek, ezért erősen gondolkodom ott is ezen a megoldáson, mert akkor sokkal több lehetőségem lenne, viszont akkor a szoftverbe mélyen bele kell nyúlni.

Kontroller (atmel chip) esetén próbálom úgy megoldani, hogy flasheléshez ne kelljen kiszedni a lapból az IC-t. Talán ICSP headerrel menni fog de a fogyasztás és a kevesebb alkatrészszám miatt 16 helyett 8MHz-re akarom flashelni.

A legideálisabb az lenne egyébként, ha feltolnám USB-r az eszközt és felismerné soros portként, tehát mindjárt lehetne debuggolni vagy/és flashelni. Meggondolom ezt a lehetőséget is. Csak nagyon sok idő és türelem kell hozzá :)

Hozzászólások

(#1) Lenry


Lenry
félisten

most találtam rá erre a sorozatra, le a kalappal :R
kíváncsi leszek a folytatásra

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

(#2) Adamyno válasza Lenry (#1) üzenetére


Adamyno
tag

Arra én is :D

- Indítsd újra a gépedet! - Az egészet? - Nem, a felét...

(#3) hcl


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Grat, ez hatalmas!
Gondoltam, hogy lehet ilyet csinálni, de nem mernék nekiállni :D
Ezt az analóg bemenetes gombsort az egyik órámon használtam már, és tök jól működik.

Mutogatni való hater díszpinty

(#4) Adamyno válasza hcl (#3) üzenetére


Adamyno
tag

Még nem biztos, hogy ez lesz a végleges terv, mert gondolkodom az atmegán2560-on vagy a 2560V-n. Utóbbi lenne a legideálisabb, mert 3.3V-on elműködik, viszont az arduino hivatalosan csak a sima 2560-at támogatja, ami 5V. A sima 2560 16MHz, a V csak 8 Mhz, de az is elég lenne. Egyrészt több I/O portjuk van és így nem szükséges a mátrix billentyűzet szerintem (bár pontosan még nem számoltam ki). A nagyobb előnye az lenne, hogy van több RAM. Így a kijelzőt használhatnám full buffer üzemmódban, mert jelenleg half buffer módban megy, ami azt jelenti, hogy lényegében képernyőfrissítéskor csak a képernyő felét rajzolja ki, majd a másik felét, így egyszerre fele annyi RAM-ot foglal le a kijelző buffer. A full buffer mód több szempontból is kényelmesebb és gyorsabb, valamint megbízhatóbb.

2560V-hez egy alaplapot találtam, de már nem kapható. Elméletileg fent van a kapcsolási rajz és a library is hozzá. Lehet, hogy kipróbálom. Ha nem fog működni, akkor muszáj lesz a sima Megát használni, aminek szerintem több lesz a fogyasztása már csak a magasabb órajel miatt is. Ráadásul kelleni fog a 3.3V-os jelszint illesztés + egy 5V-os step-up az áramellátás miatt, szóval kicsit bonyolítaná a dolokat, viszont sokkal kényelmesebben el lehetne férni az erőforrások tekintetében.

Atmel Studiot vagy hasonlót lehet, hogy nem most kellene elkezdenem megtanulni, mert akkor tényleg soha nem lesz kész, illetve nem tudom, hogy ahhoz milyen formában lehet illeszteni a kijelzőt, van-e elérhető könyvtár hozzá, stb. Viszont lehet egy olyan B opció, ha elkészül, akkor abban újraírni valamikor és akár optimalizálni. Sajnos a napokban igen gyorsan, mondhatni tragikus hirtelenséggel elhunyt a nagymamám így már nem fogja tudni használni ha elkészül. Ennek ellenére már csak az iránta való tiszteletem jeléül is így vagy úgy de megcsinálom. Épp ma jöttek meg a mikrofonok és hangszórók. Igazából nem az a kérdés, hogy elkészül-e, hanem, hogy mennyire igényesen illetve professzionálisan tudom megoldani mind az elektronikát, mind pedig a burkolatot. A szoftveres résszel nagyjából tisztában vagyok, persze legjobb az lenne ha nem egyedül a munka, család és a ház körüli munkák mellett csinálnám de készül, mint a Luca széke.

Gondoltam egyébként ESP32-re is, de az már eléggé ágyúval verébre című műsor. Legrosszabb esetben marad a jelenlegi felállás, bár tényleg jó lenne több I/O port, ha teljesen ki akarnám használni a modem adta lehetőségeket.

[ Szerkesztve ]

- Indítsd újra a gépedet! - Az egészet? - Nem, a felét...

(#5) hcl válasza Adamyno (#4) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Részvét :(

Pedig szerintem az ESP-vel jobban járnál, sokkal több láb, sokkal több erőforrás.

Mutogatni való hater díszpinty

(#6) Adamyno válasza hcl (#5) üzenetére


Adamyno
tag

... és sokkal több fogyasztás is. Bár ezt csak tippelem. Megnézem mik a lehetőségek. Az a baj, hogy ESP8266-al foglalkoztam sokat, de az esp32 sokkal összetettebb minden szempontból.

- Indítsd újra a gépedet! - Az egészet? - Nem, a felét...

(#7) hcl válasza Adamyno (#6) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Ja, én azt hittem, ugyanaz, csak a 32-esen minden kimenet kint van :D

Mutogatni való hater díszpinty

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.