Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) DeFranco


DeFranco
nagyúr

Fromme Frösche fressen frische Frühlingszwiebeln, aber freche Frösche fressen frische Früchte.

(#2) Gergosz2


Gergosz2
veterán

én is ezért szeretem az egész halat és ezért szoktam sokszor csinálni is (pisztráng ezer prászáz forintért van kilója ami szerintem nem vészes) mert gyakorlatilag sót raksz rá meg borsot, a belsejébe opcionálisan valamilyen zöld fűszert, fokhagymát meg valamilyen citrusfélét, berakod a sütőbe és kb kész is.
Pofon egyszerű és finom.

Nokia 6030 Hardcore User // I Panic Restaurant by Taito

(#3) DeFranco válasza Gergosz2 (#2) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Igen, én is meglepődtem, hogy ilyen egyszerűen el lehet készíteni, azon meg főleg, hogy maga az elfogyasztása sem akkora varázslat, mint elsőre tűnik, én is egy pislákoló kerti lámpa fényénél tanultam meg hogy ne menjen a szám tele szálkával, amikor apóséknál grillezéskor ez került az asztalra.

Előtte nagy varázslatnak hatott megenni egy egész halat...

[ Szerkesztve ]

(#4) Mercutio_


Mercutio_
félisten

Jól néz ki, rákívántam :K
Sajnos kedvenc dunaparti helyünk a korábbi évekkel ellentétben már hétvégén se nyit ki, így tavaszig várhatom a frissen sült pisztrángot mandulás bundában :O (persze, tudom, megvan gyorsan, de az más)

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#5) lapa


lapa
veterán

volt ket ilyesmi fagyott allat nalunk is. elso bal fele-file fenyogally felett lett hirtelenfustolve (kemenyfan ofkorsz) aztan ismeros kapros krumplijaval meg nemi piritott fenyomaggal talalva. krumplihoz gazdasszony huslevese volt a kocka 2 kilo csontos marhabol... a friss kaporrol sajnos lecsuszandek.

masik fele ment nagykockazva a safranyos hallevesbe, annak az alaplevebe ment a fej+gerinc meg nemi tengerizu rakpancel. nem lett olyan kremes, de 9/10.

masik valami hasonlo kombot kap majd egyszer, nekem ez az egybesutes valahogy felkeszes. de megvolt, nagyon finom, csak latni nem akarom.

(#6) DeFranco válasza lapa (#5) üzenetére


DeFranco
nagyúr

mit nem akarsz látni? miért félkészes? ez a legnagyobb halromantika, főleg ha rácson vagy nyárson van, hát ilyenre csorgattuk a nyálunkat az ősemberes képregényre a hahotában...

erre a hallevesre ráfigyelek, úgy is tervezem visszafoglalni a konyhát a beszivárgó elemektől...

(#7) lapa válasza DeFranco (#6) üzenetére


lapa
veterán

hát ez, hogy látom a fejit-lábát. nekem valahogy nem olyan ebben a formában. jólvan tudom akkor lecsapom előtte a fejét, szóval egyéni szoc probléma. biztos a pontyfóbiám teszi. de vótmá, csak mánincs, mer finom lett nagyon. az citrony-rozmaringos volt, ismerőstől volt a recept.

amúgy azért is vagyok várakozó állásponton, mert nekem ez a fűszer dolog se áll össze. most pont azért örültem a diszkoszban füstöltnek, mert az legalább megközelíti élményben a füstölt halét. a füstölt hal azért nagyon magasra rakta a lécet, valahol szeretnék a simából is valami tényleg különlegeset kihozni. hozzáteszem múltkor bedobtam egy fél ilyet bőrrel lefelé kontaktgrillbe kis só-bors-vaj-lötty fehérbor-pár csepp citrom, nem kellett nagyon kínálni. majd egy petrezselyem-citromhéj-fokhagyma ízfokozó kombónak nekifutok még, jamie nemrég mesélte, hogy akarom.

@Gergosz2: hol lehet ezer-párszázért pisztrángot venni?

[ Szerkesztve ]

(#8) DeFranco válasza lapa (#7) üzenetére


DeFranco
nagyúr

filére petrezselyem citromhéj fokhagyma és úgy a grillbe be? tehát ezekkel együtt grillage?

vigyázz hogy mit mondasz jegyzetelek... fokhagyma citrommal... interesting exciting

[ Szerkesztve ]

(#9) lapa válasza DeFranco (#8) üzenetére


lapa
veterán

reászórta végül a só-bors-kis oliva-nagyon forró bordázott serpenyőben hirtelensütöttre az istenadta. citrom_héj_

amúgy a petrezselyem szerintem az egyik fő kulcs. még sose csináltam, de valahogy érzem, hogy az jót tenne.

de amúgy ez a fajta sügérhal szerintem minimál fűszerrel is nagyon finom.

[ Szerkesztve ]

(#10) DeFranco válasza lapa (#9) üzenetére


DeFranco
nagyúr

OK, csak hogy a borsómegahéját meg a hagyma fokát azt rásütötte-égette-e az állatra, vagy valahogy megoldotta, hogy azok ne égjenek pörccé? tehát hogy először ezekkel kezelem, és úgy megy grillre azokkal együtt, vagy nem-e.

mert hogy van olyan iskola, hogy ezeket nem égetjük csak jelezzük

meg persze van a rusztikus akkorjóhaégett, csak azért kérdezem, hogy akkor melyik, mert te láttad

de felcsigázott ez a citrom-fokhagyma kombó amúgy, nincs így is egekben a savam tényleg...

[ Szerkesztve ]

(#11) lapa válasza DeFranco (#10) üzenetére


lapa
veterán

reászórta - végül - hirtelensütöttre

szóval posztkormosz, csak nehezen fogalmaztam.

takszis ismerősnek folyton mondogatta a rokon, hogy igyon két felest este és rendbejön a sava. ellenállt évekig, aztán egyszer bepöccent és legurított este 2 kupicát. ahogy azt kell, 5 perc múlva telefon csörög, nulláson csepeli benzinkút vagy grill mittomén.

fú, hát mit van mit tenni, nem menni nem lehet, gondolta csak megússza. megy a nulláson, csíkosautó balról be elé, villogó fel, ajaj. na mindegy, nézi hányan vannak, számolja a pénzt, hogy hátha kiadja valahogy.

kigurulnak a csepeli parkolóba, az egész főiskola, de még tán a kr meg a tek is ott bandázik. akkor már tudta, hogy ennyi pénz nem lesz, és akkor most a viszont látásra.

valami deus ex machinával végül megúszta, de a sztori aranyos, mert én is úgy gondoltam, hogy ilyen nincs, hogy a nullásról halásznak ki. és mégis.

ettől függetlenül marha jót tett a savának az esti két feles, csak hát nem használhatja...

[ Szerkesztve ]

(#12) Gergosz2 válasza lapa (#7) üzenetére


Gergosz2
veterán

karácsony előtt a Lidlben is akciós volt ha jól emlékszem 1700 ft körül volt kilója.
Metro-ban is ennyiért szokott lenni, vagy legalább is sokszor szokott ilyen áron lenni.

(#8) DeFranco

Igen az a kettő jó együtt!
Én mindig Fokhagymát meg citrom karikát szoktam a belsejébe tenni, meg ha van valami zöld akkor azt.

[ Szerkesztve ]

Nokia 6030 Hardcore User // I Panic Restaurant by Taito

(#13) lapa válasza Gergosz2 (#12) üzenetére


lapa
veterán

és milyen kiszerelés? fagyott egész?

(#14) Gergosz2 válasza lapa (#13) üzenetére


Gergosz2
veterán

egyik sem volt fagyasztott csak hűtött.
A lidlben ilyen vákuum csomagolt volt kb fél kilósak voltak a csomagok.
A metroban meg annyi darabot adnak amennyit kérsz, utána vákuum csomagolja neked pultos bácsi.

Mindegyik tisztított és belsőségektől mentes .
A lidlben eddig nem nagyon láttam , a Metroban szoktam mindig venni.

De sok felé kapni hazai pisztrángot is, elég sok helyen nevelik őket.

[ Szerkesztve ]

Nokia 6030 Hardcore User // I Panic Restaurant by Taito

(#15) DeFranco válasza Gergosz2 (#14) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Megkockáztatom, hogy ezek (lidli is talán, de a metro szinte biztos) hogy hazai, de ezt biztos meg tudják mondani. Metro-t preferálnám talán, nekem parám a frissesség, ott talán jobban forog, meg jobban elhiszem, hogy rá vannak állva a szakszerű ultrafrissáru kezelésre.

Nekem a pisztrángról mindig a Robert Downey Jr. féle Sherlock Holmes 2 ominózus jelenete jut eszembe, nem linkelem, mert kontextusból kiragadva nem üt, érdemes megnézni a filmet amúgy is.

#11 szerk: okát szüntetném meg inkább, úgy lenne az igazi... revidiálni kell pár dolgot, bár a nagy adag reggeli feketekávén kívül nem tudom hova lehetne már optimalizálni

[ Szerkesztve ]

(#16) Gergosz2 válasza DeFranco (#15) üzenetére


Gergosz2
veterán

igen szerintem is az, de sajnos most így hirtelen nem emlékszem hogy konkrétan ki lett volna írva. Szivárványos pisztrángor szoktam ott venni, ami igen nagy valószínűséggel hazai tenyésztésű.

Nokia 6030 Hardcore User // I Panic Restaurant by Taito

(#17) Gergosz2 válasza lapa (#7) üzenetére


Gergosz2
veterán

épp most néztem , hogy a Metroban 1600 ft most a kilója. Nem fagyasztott és tisztított.

Nokia 6030 Hardcore User // I Panic Restaurant by Taito

(#18) lapa válasza Gergosz2 (#17) üzenetére


lapa
veterán

köszi. metroba nem járok (máshova se nagyon), de észben tartom, hogy érdemes ezentúl nézni ilyesmi helyeken.

(#19) DeFranco válasza lapa (#18) üzenetére


DeFranco
nagyúr

A metro nálam a legkisebb rossz ha húsról-halról van szó (pozitív értelemben). A többi multikultiban még kevésbé bízok, ott legalább a jelét látom annak, hogy nagyjából tudják mit csinálnak.

Mellesleg megcsináltam ezt a petrezselyem-citrom-fokhagyma kombót. Nem teljesen úgy, ahogy a nagykönyvben meg van írva, mert sem friss, sem fagyasztott (szoktunk apróra vágva eltenni kis adagokban, jobb mint a zacskós két nagyságrenddel) petrezselyem nem volt itthon.

Kicsit keveset csináltam, és mivel a petrezselyem száraz-szárított volt, ezért felütöttem egy kis olivaolajjal. Amíg nem öntöttem fel, addig nagyon vadító illata volt, utána ezt elvesztette, kóstolni nem kóstoltam előtte, hogy az ízén tompított-e. A tanulság: ebből sokat kell csinálni, nem csak úgy megmutatni a halnak, hogy ilyen is van, hanem rendesen be kell vele kenni igényesen, úgy viszont egy teljesen új ízt ad az ételnek.

Ki kell próbálni friss (vagy legalább friss-szerű) házi petrezselyemmel, úgy lehet még jobb lesz, de annyi már most kiderült, hogy van benne fantázia.

(#20) Gergosz2 válasza lapa (#18) üzenetére


Gergosz2
veterán

na most olvasva kicsit pontosabban fogalmazok: tisztított halat árulnak ami előhűtött.
Ez a tuti, mert nem kell otthon vele vacakolni, csak megy rá a fűszer be a sütőbe, után lehet enni bőröstül.

(#19) DeFranco
Nekem is van egy rahedli szárított petrezselymem, zöldzégzöldjém meg stb de csak a friss jó ehhez.
Nyáron úgy szoktam, hogy annyot teszek bele hogy teljesen kitöltse a hasüregét, meg 3-4 szelet citromot meg fokhagymát.
Testvérem vajat is szokott rá tenni, de én nem szeretem a vajat .

[ Szerkesztve ]

Nokia 6030 Hardcore User // I Panic Restaurant by Taito

(#21) DeFranco válasza Gergosz2 (#20) üzenetére


DeFranco
nagyúr

ez egy kicsit más, kicsit eltértünk a témától: itt egy kis mártásféléről van szó amit a roston sütött filére teszünk, lapa ismerőse szerint ez gremolata (vagy mi) és vágott petrezselyem, apróra vágott fokhagyma és reszelt citrom héja az alkotóelemei

ezt a roston sütött halfilére rádobod így összekeverve, és ettől jó lesz neked

mi nem szárítjuk, hanem szezonjában frissen felaprózzuk, megszárítjuk kicsit (mármint a megmosáskor rákerült nedvességet, nem ami a növényben van) és adagonként alufóliába csavarva bemegy a mélyhűtőbe. sokkal jobb, mint a szárított, sokkal intenzívebb az íze. olyan mint a friss

de amúgy igen, a koncepció ugyanaz, végül is ezzel tölteni is lehet ugyanígy

(#22) Gergosz2 válasza DeFranco (#21) üzenetére


Gergosz2
veterán

Nekem a fagyasztás nem jött be. Mióta van aszalógépünk azóta úgy rakjuk el, az íze ugyanolyan intenzív marad mint a frissnek!

Nokia 6030 Hardcore User // I Panic Restaurant by Taito

(#23) DeFranco válasza Gergosz2 (#22) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Mi volt vele a gond?

(#24) lapa válasza DeFranco (#21) üzenetére


lapa
veterán

igen, hát a frissiben petrezselyem jobbabb. most experimentálba' kiraktam a nappali ablakába ikeás hosszított, rácsos aljú fémbödönt és vettem bele 2 bolti bazsalikomot meg egy fodros petrezselymet. amikor utoljára kóstoltam ez a fodros mintha másmilyen lett volna ízre, de épp ezt lehetett kapni. most megnézzük meddig élnek túl.

(#25) Gergosz2 válasza DeFranco (#23) üzenetére


Gergosz2
veterán

A fagyasztás minden étel ízét tompítja többé kevésbé.
Van aszalóm amivel pár óra alatt csont szárazra tudom szárítani a zöldséget , gyümölcsöt így az íze megmarad. Sajnos a napon szárítás is sokstor tompít az ízen , ezért is használom a gépet.

Nokia 6030 Hardcore User // I Panic Restaurant by Taito

(#26) DeFranco válasza Gergosz2 (#25) üzenetére


DeFranco
nagyúr

na beteszem ide is, lásd te is:

halchips:

Akkor jó, ha a kiválasztott halnak, vagy -filének van egy kis világosabb, kövérkésebbnek kinéző hasa alja (ragadozóhalból a nagyobbaknak van, pontyból szokott azért jutni) azt szépen levágod, csíkokra szeled (lehet nagyobb csík, mint a képen), megsózod, kukoricalisztben megforgatod, forró olajban kisütöd. Lehet rendesen, egész filéből is csinálni, úgy is finom, mi azt inkább máshogy készítjük, és az alsó részét használjuk fel erre.

A kukoricaliszt azért fontos, mert az nem ég meg az olajban, és jó ropogós-crispy lesz tőle a végeredmény.
Megvárod hogy kihűljön valamennyire, mert akkor lesz igazán jó ropogós.

Valahol a tepertő, tintahalkarika (nem az a rágós ipari, hanem a rendes) meg a ropi között van, nem zsíros, nem rágós, igazán roppan a fogad alatt, és nincs "halíze". Egy jó mártogatóst ha összedobsz hozzá (majonézes, hagymás, salsa, ami van) azzal még jobb.

(#27) Gergosz2 válasza DeFranco (#26) üzenetére


Gergosz2
veterán

ilyet már én is csináltam .

A kukoricalisztes "trükköt" is már régóta ismerem és tényleg jó ropogós lesz tőle hal! :K

Én mindig ki akartam próbálni, hogy sör is keverek a tésztába tudni illik ha halat sütök olajban akkor nem liszt , tojás és opcionális estben zsemlemorzsa utat járom be, hanem felütök pár tojást, teszek bele kukoricalisztet és víz adagolásával egy kellően sűrű tésztát keverek belőle.Na itt jönne képbe a sör víz helyett.
Ebben úsztatom meg a halszeleteket simán de az se baj ha előtte lisztben megforgatja az ember.

Eyszer láttam még egy jó ötletet amikor darált chillit és kukorica darát kevertek össze és zsmlemorzsa helyett abban forgatták meg a halat. Azt kell mondjam az sem rossz!

Nokia 6030 Hardcore User // I Panic Restaurant by Taito

(#28) DeFranco válasza Gergosz2 (#27) üzenetére


DeFranco
nagyúr

na tessék mik ki nem derülnek...

anyósom a nagy halas, ők hallal is foglalkoznak, nem magamtól vagyok ilyen lelkes-laikus, és ami a lényeg, hogy ő szokott csinálni halat (is) sörtésztában... rákérdezek hétvégén a receptre

(#29) lapa válasza DeFranco (#28) üzenetére


lapa
veterán

heston harcolt a panírral, végül az angol tudós mesélte el neki, hogy az agyunk leginkább a hangok alapján érzi ropogósnak a cuccot, konkrétan számolja a roppanásokat.

a sör meg az íz meg a szín meg az elhanyagolható alkoholtartalom gyorsabb kipárolgása mellett kis bugyborékokat is csinál, amit aztán megszámol a csonthallásod.

mondjuk tőlem a világ összes söre mehet panírnak, csak bor ne kelljen hozzá meg pálesz. de előtte amúgy küzdött a kipárolgás miatt vodkával is, sör jobb.

gondolom az is valamennyit számít, hogy a bugyborékok hőszigetelnek, mert nála is úgy jelentkezett a probléma (fish & chips, e04), hogy hamarabb főtt túl a hal, minthogy a panír ropogósra süljön.

(#30) DeFranco válasza lapa (#29) üzenetére


DeFranco
nagyúr

lehet én vagyok rossz vonalon, de az általam ismert sörtészta az nem túl ropogós, inkább puha

nagyjából a párizsi szelet bundájának állaga a mérvadó

(#31) lapa válasza DeFranco (#30) üzenetére


lapa
veterán

akkor ez gondolom nem sörtészta, hanem panír. a sörtészta feltételezem ettől még bugyborékos, mint ahogy nálunk palacsintába is volt néha szóda rakva by dédimama.

(#32) DeFranco válasza lapa (#31) üzenetére


DeFranco
nagyúr

mi tésztáról beszélgetünk

te sörös-ropogós panírról, meg tésztáról

miről beszélgessünk még? :DDD

(#33) DeFranco


DeFranco
nagyúr

Lidiben a friss egész pisztráng 2k/kg, most láttam az újságban.

Egyebet nem tudok róla, csak láttam.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.