pár napja akartam kérdezni, hogy csíráztatott, de nem főzött búza jó-e a shii-take csíra felszaporítására (főzött búzán átszövetett micélium). azóta inkább kipróbáltam, jó. szépen átszövi az egészet.
most azon agyalok, hogy muszáj-e megvárni a termőtestet. direkt bio búzát vettem, amit csírának ajánlanak, tehát tiszta, fogyasztható. a micélium gyakorlatilag ugyan az, mint a termőtestben levő. ha nincs ismert ellenjavallat, akkor lehet, hogy hétvégén kipróbálom így, "sütiben" a micéliumot, búzástul. egy részét persze arra használom, amire tervezték, tehát fát fogok vele oltani (steril szalmám nincs).
amúgy elég életerős egy gomba, a penészt is legyőzi. az eredeti indulókultúra is penészes volt, de pár nap alatt lenyomta, és a tisztából lett tiszta búzára átoltva. elméletileg így már penészmentes. de azért még egy átoltást fogok csinálni, nehogy valami problémát okozzon. 30-50%-os oltási aránnyal 1-2 nap alatt az egész búzát szépen egyenletesen átszövi, ha kap elég levegőt (tiszta konyharuhával, vagy gézzel lefedve).