2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Zune HD - Magas felbontású szerelem

A Microsoft egzotikuma végre Magyarországon is tesztelve.

[ ÚJ TESZT ]

Hardver, Metro UI, Zune Pass és Social

A Zune HD teljesítményben a 3. generációs iPod Touch fölé emelkedik mindenképp. Ugyanis egy nVidia Tegra dorombol benne, 128 mb RAM társaságában, így HD tartalmakat játszi könnyedséggel játszik le. A kijelző egy 3,3", 16:9 OLED kijelző, ami nem HD kijelző, lévén csak 272x480 a felbontása. Mint már írtam, multi-touch kapacitív lett az érintőpanel, így a weboldalak mintha megelevenednének a kezünkben, pont mint az iTouch-nál. Apropó, web: A Wi-Fi b/g is megtalálható, akárcsak az FM/HD rádió(a HD rádiót csak amerikaiak tudják használni, lévén itthon nincs ez a szolgáltatás).
Hála az OLED kijelzőnek, a 660 mAh lithium-ion akkumulátor 33 órán át tudja meghajtani a HD-t ha zenét hallgatunk, és 8,5 óra videónézés erejéig tudja meghajtani.

Térjünk át a lélekre, vagyis a Metro UI-ra. A Metro UI az természetesen csak egy felület, maga a kernel a Windows CE 6.0, ami az alapoktól lett újra írva. Ez adja majd az alapot a Windows Phone 7-hez, és a Windows Embedded Compact 7-nek is. Tehát a gyorsaságot nemcsak a hardver garantálja, hanem immár a szoftver, a kernel is.
A Metro UI nem a 600x700-as ikonokról, hanem a betűkről szól. Igen, a betűkről, ugyanis ha el akarjuk érni a zene részt, akkor nem egy zenelejátszó ikonra bökünk egy 16x98 rácsas ikonhalmazon belül, hanem szépen elegánsan egy gördíthető lista legtetején betűkkel, music néven kell keresni, majd rábökni. Nincsen külön Twitterhez ikon, vagy Facebookhoz, hogy alig tudjunk eligazodni. Nem. Külön, az appsra kell rábökni, és azon belül van rendbeszedve minden alkalmazás. Az egész GUI letisztult, köze sincs az iOS-hez, vagy az Androidhoz, esetleg a desktop Windowshoz.

Van itt a lista mellett oldalt egy quick toolbar, ahol elérhetjük az előzményeket(weboldalak, képek, játékok, bármi, amit legutoljára megnyitottunk), az újonnan pakolt cuccokat(zene, videó és képek), illetve rögzíthetünk akármit a Pins alá, hasonlóan a Windows 7 Start menüs/tálcás rögzítéséhez.
Ha megnyomjuk a baloldali média gombot, akkor látványos fade-del előjön egy elrendezésileg távirányító-szerű média menü, ahol a hangot, és a leállítást/lejátszást tudjuk irányítani, illetve előre/hátra tekerhetünk a megnyitott zenében. Rádió esetében a rádió állomások közt, videó esetében pedig progress bart is kapunk.

A Zune Pass a Microsoft iTunesa végeredményben, mert e-nélkül a Zune Software és a Marketplace csak lejátszó, illetve App Store. A Zune Pass csak és kizárólag az USÁ-ban, Puerto Ricóban és az Egyesült Királyságban elérhető, máshonnan régiózáras, ezt ki lehet kerülni, ha amerikai/angol Windows Live-ot csinálunk. Ugyanis a Windows Live-hoz hozzá van kötve a Zune Pass, illetve a Social is, szóval érdemes egy újat csinálni a fenti lakhelyjel, vagy megváltoztatni a lakcímet a Windows Live weboldalán. Ha sikerült regisztrálni a Zune Passt, kapunk egy 14 napos trial verziót, amivel ugyanúgy le lehet tölteni, de utána már fizetni kell, mint a katonatiszt, mégpedig havi rendszerességgel. Ennek fejében korlátlan zene letöltést és zene hallgatást kapunk - természetesen legálisan. A Socialön belül a Zune Passszel, vagy Zune Accounttal rendelkezőket vehetjük fel, tőlük kaphatunk üzenetet, illetve ha egy wifi hálózaton belül vagyunk, akkor akár zenét, videót vagy képet is megoszthatunk velük.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.