2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Zenét online?...

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A múltkoriban olvastam egy panaszkodós cikket Lovasi Andrástól (a Kispál és a Borz valamint a Kiscsillag...

[ ÚJ TESZT ]

A múltkoriban olvastam egy panaszkodós cikket Lovasi Andrástól (a Kispál és a Borz valamint a Kiscsillag zenekarok frontembere, fesztiválszervező, lemezkiadó - vagyis elég rendesen benne van a hazai könnyűzenei életben). A kommentek közt megemlítette, hogy legújabb lemezüket 1200 forintért le lehet tölteni a dalok.hu oldalról - gondoltam megnézem.

Az alapkövetelmények

Vannak alapvető elvárásaim online zeneboltokkal kapcsolatban, lássuk őket:

Legyen elérhető Magyarországról.
Ennek talán nem kell magyarázni a fontosságát.

Ne legyen DRM.
Nem akarok ilyenekkel szenvedni. Elhiszem, hogy egy windowsos desktop PC-n most le tudom játszani ezeket a számokat, de:
1. Nincs windowsos desktop PC-m.
2. Ellenben van pár linuxos gépem, HTPC-m, media boxom, mp3 lejátszóm - és én ezeket használom zenehallgatásra, ezek viszont nagyrészt nem kezelnek DRM-es zenéket.
3. Nem csak most, hanem húsz év múlva is meg akarom majd hallgatni a zenéket - vajon akkor mi fogja majd kezelni ezeket a század eleji megoldásokat?...

Veszteségmentes formátum.
Mert én olyat akarok, kész. Ha valami miatt mégis mp3 kellene, akkor azt majd konvertálok magam.

A dalok.hu sikeresen megfelelt ezeknek az akadályoknak.

Kínálat - árak

A kínálat pár magyar kiadó lemezeiből áll össze, vagyis csak magyar előadókat lehet itt találni, de az ő listájuk is meglehetősen foghíjas és akit mégis itt talál az ember, azoknak is gyakran csak egy-két albumát leli. Ekkora választék mellett azt azért prognosztizálni lehet, hogy nem a dalok.hu lesz a magyar iTunes.
Az árak általában normálisak (bár persze a 990 Ft-os DVD-k korában itt azért a zeneipart erősen saját magához kell mérni), általában 120 Ft egy szám, komplett album meg 1200, bár a WTF kategóriába is bele lehet futni ('90-es Zoltán Erika album kétezerért, Bartók Eszter kettőnégyért...).

A felület

A szerver hajlamos akadozni, ami önmagában megkeseríti a használatát. Maga a felület egyébként teljesen korrekt, a kereső jól működik, lehet böngészni stílusok szerint is, a számokba az első perc erejéig bele is lehet hallgatni, van online rádió is, az egyetlen komolyabb panaszom, hogy a megvett albumot csak számonként lehet letölteni, arra nincs lehetőség, hogy az egészet egyben, pl. zipben.
A fizetés az OTP rendszerén keresztül megy, nem olyan gördülékeny, mint pl. a PayPal, de működik.

Zeneformátum

A zenéket mp3 illetve FLAC formátumban lehet letölteni (nincs köztük árkülönbség), minden szám külön file-ban (olyan filenevekkel, mint pl. kiscsillag_-_orokre_szivembe_zartalak_-_01_-_orokre.flac), rendes tagekkel.

Konklúzió

A dalok.hu készítőinek sikerült összerakniuk egy nagyjából épeszű zeneboltot (ez nem hangzik túl nagy dicséretnek, pedig elnézve a többieket...) - kár, hogy hiányzik belőle a tartalom. Ha valaki éppen megtalálja rajta azt, amit keres, akkor jó, de nem várható, hogy tömegek szoknának át ide a Pirate Bayről.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.