2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Zene "érintetlenül"!

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Avagy a Windows Mixer kikerülése

[ ÚJ TESZT ]

Amiről írok az az, hogy hogyan hallgassunk zenét a PC-n anélkül, hogy a Windows „beleturkálna”, vagyis hogy hogyan küldjük ki közvetlenül a hangforrást a lejátszóból a hangkártyára.
Tudniillik, hogy az összes Windows (Xp;Vista;7-es) alapértelmezésben ha elindítunk egy bármilyen zenét bármilyen lejátszóban, az a hanganyag először keresztül megy a Windows bizonyos rétegein (Windows Mixer) és csak azután kerül a hangkártyához. Ez minőség romláshoz vezet, tehát nem teljesen az "eredeti hangforrást" halljuk. Ez a jelenség és legfőképp a mértéke túl sok tényezőtől függ, így nem biztos, hogy mindenki "kihallja" a különbséget.

Windows XP alatt a DirectSound-ot használták erre. A Vista-ból teljes egészében kiszedték a DirectSound támogatást annak elavultságára hivatkozva, így természetesen a Win7-ben sincs benne.

Tehát, a lényegre visszatérve, a Windows Mixer teljes kikerülésére két lehetőséget fogok bemutatni:
- ASIO (Audio Stream Input/Output)
- Kernel Streaming

Két képet találtam a Windows Mixer XP-s és 7-es változatáról. Ezekkel talán könnyebben megérthető a működése és a cikk lényege.

Windows XP

Kép forrása: audioland.hu

Windows 7

Kép forrása: audioland.hu

Az én saját, szubjektív „tesztemet” egy Sound Blaster X-Fi Xtreme Gamer (az X-Fi széria legolcsóbb tagja a Titanium mellett) típusú hangkártyával csináltam és a Foobar2000 nevű ingyenes zenelejátszóval ASIO kimeneten, ahol a latency értéke 7 ms. A késleltetés mértékének konfigurálásakor törekedjünk a lehető legkisebb érték beállítására. Ha pattog, akkor túl alacsonyra állítottuk és a chip nem bírja, tehát állítsuk nagyobbra. Próbáljuk tehát az ideális beállítást megtalálni.
A latency (vagyis késleltetés) az az időegység, amely alatt a hangkártya az analóg jelet digitálissá alakítja és azt a számítógép memóriájába küldi. Értelemszerűen minél kisebb annál jobb. Erről jelenleg elegendő ennyit tudni, ugyanis ennek leginkább a zenefelvételnél van nagy súlya. ASIO és Kernel Stream kimenet elérhető több fajta lejátszóhoz is, de én csak a Foobar-al foglalkozom most.
(Zenelejátszásra csak és kizárólag ezt használom, leginkább a kis mérete, sebessége és testre-szabhatósága miatt, de ez most lényegtelen.)
A következő linken elérhetőek és letölthetőek a szükséges plugin-ek vagyis kiegészítők, amelyek már az 1.0 verzióval is kompatibilisek:
Foobar Kimenetek

Ha valaki a Kernel Streaming-et választja, annak nem kell mást tennie, minthogy letölti a plugin-t a belinkelt oldalról, bemásolja a dll fájlt a Foobar components almappájába és kiválasztja a lejátszóban kimenetként.
Ha viszont a másikat szeretnénk használni, akkor a gyártó hivatalos driver-ére van szükség, ez tartalmazza az ASIO-t is. Ez a jobbik, pontosabban a legjobb fajta. Ha integrált codec-el rendelkezünk, akkor az ASIO4All nevű driver-re van szükség, ami egy „univerzális” ASIO driver.Ezt a következő linken lehet letölteni:
ASIO4ALL
Természetesen itt is szükség van a Foobar megfelelő plugin-jára amit ugyanúgy kell aktiválni, mint ahogy az előbb írtam a KS-nél.

ASIO kimenettel nem csak akkor ajánlott próbálkozni ha diszkrét (nem alaplapra integrált hangcodec) hangkártyánk csücsül a gépünkben. Az, hogy konzumer vagy profi kártya most lényegtelen. Tehát integráltaknál is nyugodtan próbálkozhatunk ASIO-val, nem kerül semmibe:)
Kernel Stream esetén 32 bittel érdemes próbálkozni, ami a legmagasabb.

Foobar esetén ajánlott a ReplayGain kikapcsolása, ami a számok közti hangerőkülönbséget hivatott kiegyenlíteni, de ez ront(hat) a minőségen.

Személy szerint hallható különbséget nem vettem észre az ASIO és a 32 bites Kernel Stream között. Meg kell említsem azt az apróságot, hogy természetesen nem MP3 fájlokat, hanem veszteségmentes fájlokat hallgattam. Ezekkel „teszteltem”:

A gépem (megtalálható az adatlapomon, de azért leírom:)):
- ASUS A7N8X-X (letiltott AC97-es audiochip)
- AMD Athlon XP 2400+ (2,0 GHz)
- 1 GB DDR400 RAM
- Sound Blaster X-Fi Xtreme Gamer
- Sennheiser HD 555 fejhallgató

Zenék:
- Dalriada: a Jégbontó, Kikelet, Szelek és Arany-album című albumok (1411 kbps ; WAV)
- Sirenia: Nine Destinies and a Downfall című album (1046 kbps ; FLAC)
- Xandria: Ravenheart és India című albumok (1051 kbps ; FLAC)

Lejátszó:
Foobar2000

A zenehallgatás az X-Fi 3 módja közül az „Entertainment” módban zajlott és egy Sennheiser HD 555-ös fejhallgatóval. Itt vannak a beállításaim:

Látható, hogy az X-Fi hangzásjavító technológiáit (Crystalizer; CMSS3D; SVM) kikapcsoltam, hogy a "nyers" állományt halljam.
Az én esetemben a Windows Mixer és ASIO (ezt választottam a két lehetőség közül) között bizony bőven volt hallható különbség. Úgy gondolom -több éves zenei múltam miatt is-, hogy nem csak „pszichológiailag” javult a minőség.
Azt nem tudom, hogy a mai integrált csodáknál mire számíthat az ember (szerintem sok mindenre biztos nem), de az biztos, hogy egy AC97-eshez képest ez más dimenzió:).

Ez a cikk még csak véletlenül sem egy „hitoktató” jellegű írás akar lenni, sem pedig egy „hivatalos” teszt-szerű dolog, amilyeneket sokat olvashattunk már. Gondoltam szavakba öntöm és leírom, majd megosztom azt a fantasztikus élményt, amit egy „minőségi(bb)” zenehallgatás tud adni. Bátran ajánlom mindenkinek, hogy próbálja legalább ki valamelyik lehetőséget a kettő közül, semmit sem veszítünk vele:). Egy jó hangrendszerrel simán lehet hallani, hogy a Windows Mixer ki lett-e kerülve vagy sem. Na persze az egyik legfontosabb szabály, hogy az MP3 fájlokat el kell felejteni. Engem nagyon meggyőzött ez a módszer!

Remélem azért nem volt olyan rossz, ugyanis a legelső logout-os írásomról van szó, így több, mint valószínű, hogy lesznek benne hibák, amikért elnézést kérek! Jó zenélést mindenkinek!

A cikk írásakor nagyon nagy segítségemre volt az audioland.hu nevű oldal egyik cikke, ahol szintén ezt boncolgatják, csak egy csöppet részletesebben. Akit érdekel ez a cikk is, annak itt a link:
Audioland a foobar-ról

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.