2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

XBOX 360 vízhűtés

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Ordít a boxod és megőrülsz a hangjától? Van megoldás, igaz nem olcsó. Az XBOX 360 népszerűségének sok oka...

[ ÚJ TESZT ]

Ordít a boxod és megőrülsz a hangjától? Van megoldás, igaz nem olcsó.

Az XBOX 360 népszerűségének sok oka van, ám számos jó tulajdonsága mellett kár tagadni, hogy maga a hardware nem egy nagy eresztés. Kopogós, olcsó műanyag borítás, gyenge minőségű optikai meghajtó, ordító hűtés, és ennek ellenére elforró GPU-k a korai szériákban. Engem ezek közül leginkább a hűtés hangossága zavart, hiszen úgymond allergiás vagyok a zajra. Ráadásul tetézte a bajt, hogy a boltban ahol vettem, elvégezték a gépen a hűtésmoddolást, vagyis 8 helyett 12V-ot kaptak a ventik (tehát még hangosabbak voltak), ezen kívül kikapcsolás után még 5 percig ordíttatta a ventiket. Mindenképpen a halkításon törtem a fejem tehát, ám mivel a gép belsejében nem sok kihasználatlan hely van, ezért ez a dolog nem is olyan egyszerű. Körbenéztem, hogy mások mit találtak ki.

Sokan egyszerűen kivágják a gép tetejét, és egy nagyobb ventivel fújatják a bordákat, ám ez esztétikailag korántsem kielégítő módszer, ennél mindenképpen kifinomultabb megoldást kerestem. Hamar rájöttem, hogy a vízhűtés az egyedüli lehetőség, hogy halkan mégis hatékonyan lehűtsem a boxot. Kicsit tartottam a dologtól, hiszen még sohasem használtam vízhűtést ezelőtt sem PC-hez, sem más elektronikai eszközhöz. Találtam egy leírást a neten, amiben bemutatják, hogyan kell egy Thermaltake-féle, eredetileg videokártyákhoz szánt dual vízhűtő rendszert felszerelni a boxra. Ez már jobbnak tűnt a kifúrt házas, ventis megoldásnál, de a blokkok felszerelése még itt is túl sok barkácsolást igényel, ráadásul a külső egység még a cikk írójának bevallása szerint sem egy túl halk darab. Mivel nálam elsősorban nem a hűtés hatékonyságának fokozása, hanem a halkság volt a fő szempont, ezért úgy voltam vele, hogy ha már pénzt szánok rá, akkor legyen a box a lehető leghalkabb. Ekkor találtam rá az Innovatek féle X-Matic blokkra, amit kifejezetten az XBOX 360-hoz terveztek.

A blokk hűti a CPU-t és a GPU-t, ezen kívül az alaplap felső oldalán lévő memóriachipeket is, amik gyárilag hűtetlenek. A blokkot úgy reklámozzák, hogy az összes hőtermelő alkatrészt hűti a boxban, ez azonban nem igaz, hiszen az alaplap hátoldalán is találhatók memóriachipek, amik hűtetlenek maradnak, igaz oda nem is nagyon férne be semmilyen hűtőborda, mivel túl közel van a lap alja az xbox alsó burkolatához. Az Innovatek blokk nem egy olcsó darab, bruttó 23000 Ft az ára, ráadásul nem kapni túl sok helyen. Mégis aki hajlandó megfizetni érte ezt az összeget, az mindenképpen ezzel a blokkal érheti el a legjobb eredményt.

Mikor a blokk megérkezett, nem volt más hátra, mint beszerelni a boxba. Ezt fogom most bemutatni, néhány képpel illusztrálva.

Íme az XBOX-om, még érintetlen állapotban. Az első lépés a szétszerelés, amiről egy nagyon jó leírást találhattok ITT. Gondolom fölösleges említenem, hogy a szétszereléssel elvész a garancia, így mindenki csak saját felelősségére végezze el! A művelet megkezdése előtt mindenképpen készítsetek elő egy torx csavarhúzó szettet, hiszen amerikai termékről lévén szó ilyen szabványú csavarokkal van összerakva az egész gép. A külső műanyag burkolat viszonylag könnyen eltávolítható, egyedül az alsó és felső burkolat egymáshoz rögzítésére szánt hátsó patentek szétválasztása macerás kicsit, de némi feszegetéssel (azért csak óvatosan!) szétjön az is. Ha ezzel végeztünk, akkor a következő látvány tárul a szemünk elé:

Ezután távolítsuk el az optikai meghajtót, és az előlapi gombok és LED-ek paneljét, amit 3 db csavar rögzít.

Így láthatóvá válik a gyári bordázat. A CPU-ra szerelt borda viszonylag korrekt méretű, ám a jobban melegedő GPU bordája a vicc kategóriát súrolja. Még az alsóközép kategóriás PC-s videokártyákon is masszívabb bordázatot találunk. Ráadásul ez már a Microsoft által felülvizsgált és javított változat, milyen lehetett az eredeti? Nem csoda, hogy régebben sorra főttek meg a GPU-k a boxokban.

Aki ezt a 2 db, egyenként 0.40A-es Delta ventit a boxba tervezte, azt arra kötelezném, hogy egész nap ezt hallgassa. Sajnos nem találtam meg a neten, hogy milyen paraméterekkel bír (a Google csak a 0.14A-es modellre dobál találatot, de az nyilvánvalóan sokkal halkabb ennél). Aki csak a ventit szeretné halkabbra cserélni a boxában, annak hasznos infó lehet, hogy a ventik 7 cm-sek, viszont egybe vannak tokozva. Némi barkácsolással biztosan beszerelhető más venti is a boxba, viszont figyelmeztetnék mindenkit, hogy a légáram egy halkabb ventivel kisebb lesz, és ez a GPU megsüléséhez vezethet!

A hűtőbordák leszerelése az alaplapról a legnehezebb feladat. A Microsoft elég ótvar megoldást alkalmazott, egy nagy X alakú idom szorítja a bordát a chipekhez. A legkönnyebben úgy távolítható el, hogy egy lapos műanyag tárggyal (én pl egy LEGO alkatrészt használtam :) ) alányúlunk az idomnak, és közben egy kicsi lapos fejű csavarhúzóval kiakasztjuk a rögzítési pontnál. Nagyon vigyázzunk, hogy ne sértsük meg az alaplapot (sajnos nekem sikerült, de szerencsére egy forrasztáshoz értő haver segítségével sikerült a hibát kijavítani). Ez után ki kell csavarnunk a bordákból a gyári rögzítő csavarokat, mivel az Innovatek blokkhoz egyáltalán nem adtak rögzítő csavarokat (pedig egy ilyen árú terméknél azt hiszem ez elvárható lett volna), így a gyári csavarokkal, és az X alakú idommal kell rögzíteni a blokkot az alaplapra.

Célszerű még a végső összeszerelés előtt egy próbaüzemet csinálni, hogy ha valami nem tökéletes, akkor ne kelljen újra szétszedni az egész gépet. Vigyázzunk arra, hogy az első bekapcsolás előtt járassuk néhány percig a vízhűtő rendszert, hogy a víz rendesen átjárja a blokkot, és a rendszer légmentes legyen!

Egy netes leírásban olvastam, hogy ez a két chip is melegedésre hajlamos. Bár a próbaüzem alatt nem forrósodtak át vészesen, biztos ami biztos alapon ragasztottam rájuk egy-egy kis chipset hűtő bordát. Gondoljunk arra, hogy a ventik eltávolításával teljesen megszűnik a légáram a gép belsejében, így az eddig borda nélkül működő alkatrészek is túlmelegedhetnek!

A következő lépés, hogy a vízhűtés csöveit kivezessük az XBOX-ból. Ez mindenképp némi barkácsolást igényel, hiszen gyárilag nincs elegendő nagyságú rés a box hátulján erre a célra. A legkönnyebb a ventik rácsánál kivágni a lemezt. Két ilyen virág alakú lyuk kivágására lesz szükség. A második képen látható két toldót nem adják az Innovatek blokkhoz, azt a külső vízhűtő egységemből szereltem ki. Azért szereltem ide őket, hogy bármikor könnyen mozgatható legyen a box. Ha valakinek nincs ilyen toldója, akkor az Innovatek blokkhoz adott gumi védő gyűrűket szerelheti ide.

Természetesen a műanyag burkolatot is ki kell vágni, hogy a csövek kiférhessenek. Célszerű az illesztési pontnál kivezetni a csöveket, mert egyrészt itt könnyebb kivágni a műanyagot, másrészt így a box később is könnyen szétszerelhető lesz.

Essen néhány szó a külső egységről is. Egyéni ízlés kérdése, hogy ki milyet használ, szerintem biztonsággal kijelenthető, hogy az összes PC-hez tervezett külső egység meg fog bírkózni az XBOX 360 által termelt hővel. Először a Zalman-féle Reserator toronnyal szemeztem a teljes némaság miatt, de aztán költségcsökkentési okokból a Thermaltake Tribe mellett döntöttem. Használtan 10000 Ft körül megkapható, és tartalmazza a pumpát, a radiátort és a tartályt is. A ventilátora gyárilag elég hangos, célszerű halkabbra cserélni. Esztétikai szempontból nem a legszebb, de nálam úgyis az asztal háta mögött lesz a helye :)

Íme a végső teszt összeszerelve, az XBOX 360 szinte teljes némaságban üzemel. Mivel az új dashboard-dal lehetőség nyílik a játékokat a merevlemezre másolni, ezért az optikai meghajtó hangja sem zavaró. Több óra játék után is csak alig langyosodott át a víz a csövekben.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.