2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

XBMC Ionon

A PH! tesztjéből tudjuk, hogy mire nem jó az Ion - most nézzük meg, hogy mire jó.

[ ÚJ TESZT ]

A hardver

Aki manapság ionos gépre vágyik az vehet komplett nettopot vagy össze is legózhatja magának mini-ITX formátumú alapok köré. Én ez utóbbit választottam, lássuk a hozzávalókat:

Alaplap

A Zotac IONITX-C alapra esett a választásom. Mellette szól a hozzáadott táp (90 wattos külső darab, pont, mint a laptopoké) valamint a nagyméretű, passzív hűtéshez tervezett borda. Az alaplapon azért vannak ventilátor csatlakozók is, az egyik elvileg PWM-es, de nem lehet szabályozni - talán egy BIOS frissítés megoldja majd a dolgot, talán nem.

Távirányító

Pinnacle MCE Remote Kit (forrás: newegg.com)

Pinnacle MCE Remote Kit (forrás: newegg.com)

Beviteli eszközként egy Pinnacle MCE Remote Kitet választottam: az XBMC alapból támogatja, fel tudja ébreszteni a gépet alvó (S3) állapotból, a vevő pedig nincs a géphez rögzítve, hanem oda rakja az ember, ahová akarja (amit nagyban megkönnyít, hogy tapadókorongot is adnak hozzá), például a TV oldalára.
Titkos fegyvere a beépített IR blaster, magyarul infraadó, amivel más, távirányítós készülékeket lehet vezérelni. A praktikum itt is megvan: az adó egy hosszú, vékony zsinór végén van és közvetlenül rá lehet ragasztani a megcélzott készülék vevőjére. A gyakorlati tapasztalatokról sajnos nem tudok beszámolni, mert nem használtam még.

Egyebek

Az alaplapba kellet még memória, így kapott 2 GB RAM-ot valamint egy 4 GB-os USB pendrive-ot, hogy legyen miről bootolnia - ezzel össze is állt a gép.

Háza egyelőre nincs, ám a gép maga ideális arra, hogy valami nem számítógépháznak készült akármibe (régi erősítő háza, Millenium Falcon, váza) bütykölje bele az ember: a trükkös részek (HDD és pláne ODD rögzítése, bővítőkártyák, bekapcsológomb, táp) kimaradnak, egyedül az alaplapot kell felfogatni.

A rendszer egyben

A rendszer egyben

Költségek

Lássuk, mibe is kerül egy ilyen gép:

Alaplap: 37 kHUF
Távirányító: 6 kHUF
RAM: 9 kHUF
Pendrive: 3 kHUF
Összesen: 55 kHUF

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

  • XBMC: HTPC olcsón

    1. Mi is ez az egész? A múlt század végének egyik nagy találmánya a HTPC (Home Theatre...

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.