2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Windows XP telepítése USB-ről

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Néhány napja megkértek, hogy egy Acer Aspire One-ra telepítsek Windows XP-t...

[ ÚJ TESZT ]

Ez az első írásom, szóval legyetek kíméletesek velem. :D Egy néhány napja megkértek, hogy egy Acer Aspire One-ra telepítsek Windows XP-t. Gondolkodás nélkül belevágtam, csakhogy később tudtam meg, hogy nincs külső CD\DVDROM. Már nem volt mit tenni, ha egyszer megígértem akkor valahogy össze is fogom hozni. A cikk megírásának az a fő oka, hogy a neten több megoldást is lehet találni, de nekem csak ez az egy jött be és remélem, hogy egy néhány embernek segítségére fog válni. Ezt a cikket nem csak azoknak ajánlom akiknek nincs CD\DVD olvasójuk, hanem akiknek van egy gyors pen drive-juk és gyakran kell Windows-t telepítsenek.

Ugorjunk is a közepébe! A következő dolgokra lesz szűkséged: >2Gb-os USB stick ( pen drive ki, hogy szereti :D ) – ezzel kapcsolatban megjegyezném, hogy elméletileg nem mindegyik képes bootolásra – , valamint a következő programokra: Bootsect,
PeToUSB, USB_PREP8 és egy CD Windows XP-vel. Ha nem működnek a link-ek amiket adtam akkor egy kis Google és szerintem ti is találtok más forrást. Csomagold ki az USB_PREP8-at, a PeToUSB exe-jét csomagold ki az USB_PREP8 könyvtárába, majd futtasd a usb_prep8.cmd-t.

A megjelenő ablakban néhány infót találtok, a " Press any key to continue … " gondolom mindenki számára érthető :D. Egy billentyű leütése után betöltődik a PeToUSB ami valahogy így néz ki, ott már minden be van állítva szóval elegendő start-ra kattintani:

VIGYÁZAT! Minden adat ami a pen drive-on van törlődik! Miután befejeződött a formázás bezárhatjuk a a programot ( vigyázat, ne a DOS konzolt zárjuk be! ). Visszatérünk az usb_prep8.cmd-hoz, ahol egy ilyen ablak fog várni minket:

Mielőtt folytatnánk a script futtatását csomagoljuk ki a bootsect-et. Indítsunk el egy DOS konzolt és lepjünk be abba a könyvtárba ahova kicsomagoltuk ( pl.: cd d:\ bootsect ), majd futtassuk a következő parancsot: "bootsect.exe /nt52 X:" ahol X a pen drive meghajtójának betűjele. Ezt az ablakot most már be lehet zárni.

Visszatérve a script-re, az 1-es menüpont alatt meg kell adjuk az XP telepítő forrását, a hármasnál meg kell adjuk a pen drive meghajtó betűjelet majd a 4-es menüponttal indíthatjuk a másolást. A többi menüpont használatára nincs szükség csak abban az esetben, ha az ott megjelenő meghajtó ( T: ) már használva van, ilyenkor lépjünk be a 2-s ponthoz majd válasszunk ki egy betűjelet ami még nincs kiosztva. Ettől a ponttól kezdve már nincs sok dolgunk, bármit kérdez a script katt Yes ( nem fog olyat kérdezni, hogy letörölhetem-e a családi képeket :P ). Formázni fog egy nem létező meghajtót ( T: ), és fájlokat ( több ezret ) fog másolni a pen drive-ra, ami eltart egy kis ideig.

Ezzel meg is lenne a telepítő előkészítése. Neki is lehet ugrani a telepítésnek. A gép újraindítása, beállítani az USB-ről bootolást, vagy csak válasszuk ki a boot manager-ben az USB-t. Meg fog jelenni két opció, először a másodikat válasszuk ki, mivel azzal léphetünk be a szöveg módú telepítőbe. Innen már szerintem mindenki boldogul, megtörténik a formázás, fájlok felmásolása, újraindítás. Megjelenik újra a menü, de ezúttal az első, grafikus telepítést válasszuk. Erre vigyázz, hogy a fájlok felmásolása után válaszd ki az első opciót, különben nem fog működni a telepítés, a pen drive-ot addig ne vegyük ki amíg fel nem települt a rendszer!

Sok sikert!

Az eredeti iras angolul: [link]
Valószínü, hogy lesznek betük ahol nem használtam ékezeteket, de angol billentyűzetről egy kicsit nehézkes a gépelés, ezért bocs ...

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.