2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Windows Update - ezt érdemlem?

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Még kb. két évvel ezelőtt kipróbáltam egyszer az automatikus frissítést - kb. két héttel...

[ ÚJ TESZT ]

Még kb. két évvel ezelőtt kipróbáltam egyszer az automatikus frissítést - kb. két héttel később a gépem teljesen használhatatlan lett (teljesen alapvető funkciók nem működtek, kibírhatatlanul lassul lett minden), a megoldás az újratelepítés lett.
Nemrég rendszergazda kollegám bekapcsolta a szerveren az update szolgáltatást, így a hálózatunkban található összes xp-s kliens automatikusan megkapja a frissítéseket.
Nem kellett sokat várni az első szívásra: alig pár nappal később az összes gépünkön megszűnt működni az Internet Explorer. Szerencsére ez csak azoknak a felhasználóknak okozott gondot, ahol nem volt internetes probléma az utóbbi 1-2 évben, ugyanis a többieknek már feltelepítettem a Firefoxot.
A hibajelenség: a randa kék e-betűs ikonra kattintva felvillan egy töredékmásodpercre a böngésző ablaka, majd mindenféle hibaüzenet vagy egyéb info nélkül eltűnik.
Másnapra a jelenség magától megjavult, gondolom a Microsoft gyorsan javította a hibát (ezt máskor, más problémáknál is ilyen sebességgel kéne!!)
Ma viszont újabb érdekes jelenség állt elő: egyik kollegám bizonyos berendezések WK1 formátumú file-jait szerette volna megnyitni a gépén, ami évek óta problémamentesen működött neki - most azonban "A megnyitni kívánt fájltípust a rendszerleíró adatbázis egyik házirend-beállítása letiltotta" üzenettel nem engedte neki megnyitni.
A gugli két találatot dobott ki a hibaüzenetre, mindkettő a support.microsoft.hu címre vezetett, ahol le is írták a probléma megoldását, ami természetesen a registryben való turkálást, kulcsok létrehozását jelentette (ráadásul elég combos fordítási hibákból kifolyólag hibásak is az instrukciók...)
A műveletek végrehajtása után a probléma nem szűnt meg...
Kerülő megoldást sikerült csak találni, de az is nevetséges...
Ezek után kérdezném a MS sötét útjait jobban ismerőktől, hogy mi értelme az egész automatikus frissítésnek, ha folyamatos szopásokra kényszerítik az embert, a valamennyire használható rendszerét teljesen használhatatlanná téve?
Mintegy 5 éve használok otthon Slackware Linuxot, azóta nem volt egyetlen újratelepítésem sem, időnként frissítem a rendszert hogy naprakész legyen. Soha, egyetlenegyszer sem fordult elő, hogy az oprendszer használhatatlanná vált volna, vagy ne tudtam volna valamit megcsinálni a frissített rendszerrel, ami előtte ment - sőt, minden frissítés után kissé gyorsabb is!
Microsofték miért nem képesek erre?
Vagy döntsem el, hogy egy relatíve stabilan működő, de biztonsági hibáktól irtózatos módon hemzsegő xp-t, vagy egy biztonsági résekkel valamivel szegényebben ellátott, de működésképtelen rendszerem legyen?
Az automatikus frissítés egyébként kb. két (esetleg három) hete működik nálunk, a fentiek ennek a rövid időszaknak az eredményei.
Ahogy elnézem, pár hetente várható ilyen csomag :(

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.