2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Wifi védelem kicsit komolyabban

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Avagy mi van az általában mindenki által ismert és használt WEP és WPA titkosításon túl?

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés

Üdvözlet mindenkinek! Jó ideje vagyok a közösség passzív tagja, eddig nemigen írtam blogot vagy cikket.
Jelen írásom ötlete egy régebbi házibuli alkalmával fogalmazódott meg, amikor a házigazda arról panaszkodott, hogy a lelkes szomszéd a rejtett, WPA2 hitelesített routerét vígan használja, már állított be MAC szűrést is, de ezzel a módszerrel sem ért el eredményeket, csak magát szívatta.

Ez után, illetve ezzel párhuzamosan egy főiskolán voltam néhány héttel ezelőttig rendszergazda, ahol az egyedi azonosítás kérdéskörét kellett megoldanom az ottani vezeték nélküli hálózaton, persze megfelelő védelemmel kiegészítve. Szerencsére ez egyezett tanulmányaimmal, így erről a témáról csinálhattam szakdolgozatomat is.

Mivel a szakdolgozatok általában (sajnos) nem igazán publikusak, és munkakeresés közben van némi időm és energiám, gondoltam kicsit általánosítva és érthetőbbé téve megosztom felgyülemlett tudásom egy részét. Hátha valakinek segítségére leszek!

A WEP, WPA jelen írásomban nem szerepel, egy korábbi sorozat, az EthicalHacking ezt részletesen tárgyalja, duplázni meg felesleges. Inkább egy kicsit erősebb, vagy más módú védelmekről ejtek szót.

Ebben a cikkben nem célom a beállítás, és szabványok részletes leírása, mert rengeteg lehetőség és vonatkozó irodalom van, és hamar elolvashatatlanul hosszú lenne irományom.

Miért is szükséges egy jobbfajta Wifi védelem?

A vezeték nélküli hálózatok rákfenéje, hogy jel iránya és hossza nem, vagy alig befolyásolható. Minél nagyobb fedést vagy jobb jelerősséget szeretnénk elérni, annál több potenciális támadó, unatkozó szomszéd látja, hogy egyáltalán létezik a hálózatunk.

Az alap titkosítások feltörésének leírásáról kismillió leírás, videó született, csak az nem találja meg ezeket, aki nem keresi. A komolyabb védelmek is feltörhetők, csak kicsit több keresés, szaktudás és szabadidő kell, de egy ilyen használatával már elérhetjük azt, hogy inkább ne a mi hálózatunkat válasszák.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.