2024. április 16., kedd

Gyorskeresés

Virtualizáció egyszerűen

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Ebben a cikkben egy Windows 2003 Small Business szerver virtualizációját szeretnem bemutatni lépésről...

[ ÚJ TESZT ]

Ebben a cikkben egy Windows 2003 Small Business szerver virtualizációját szeretnem bemutatni lépésről lépésre, természetesen ez a módszer nem csak szerverek esetén alkalmazható hanem, desktop(laptop) operációs rendszerek esetén is. Számtalan mód és lehetőség létezik erre a célra, nem szeretnék részletesen kitérni arra, hogy mikor, miért, éppen melyik alkalmazást használom , én most talán a legegyszerűbb lehetőséget szeretném egy konkrét példán keresztül bemutatni.

[L:https://lh4.googleusercontent.com/_DhaOe7WmbJM/TY_lTw41fLI/AAAAAAAADh0/pnR9JP2D-TM/s288/01.JPG][link][/L]

Adott tehát egy Dell 1850 Poweredge szerver, 4 GB ram, Xeon processzor, Dell Perc 4e raid vezérlő, 2 darab 300 GB-os SCSI merevlemez Raid1 konfigurációban, valamint egy SBS 2003 Full Retail Szerver operációs rendszer. Szerverünk eddig kiválóan látta el feladatát, lassan viszont mára elmúlt 5 éves is , és az utóbbi időben egyre többször akad gond a szerverrel. Ügyfelünk számára kritikus a szerver hibátlan, mindennapi stabil működése. Átnézve a költségvetést, a szerver esetleges minimális kihasználtságát, valamint a rajta futó szintén régebbi programokat (amik ma már esetleg nem is beszerezhetőek), arra az eredményre jutunk, hogy bizony nem engedhetjük meg magunknak egyelőre a teljes szerver cserét. Mit tehetünk ebben az esetben?

Ilyenkor jöhet jól a virtualizáció, na de mi is az a virtualizáció? Amikor erre az esetleges lehetőségre kerül a sor a valós életben, a szoktam mondani az ügyfélnek, a virtualizáció legfontosabb tulajdonsága számos másik mellett az, hogy elválasztjuk az aktuális hardvert a szoftvertől. Ilyenkor szinte mindig értelmesen bólogatnak, majd megkérdezik, hogy mit is jelent ez számukra?
Azt jelenti, hogy egy átlag 4-5 éves szervert megközelítőleg 4-6 óra alatt át tudunk helyezni akár egy újabb asztali számítógépre is, úgy a felhasználó ebből nem fog észrevenni semmit. Minden a szerveren jelenleg futó program-alkalmazás, újratelepítés és konfigurálás nélkül működni fog a virtualizáció követően. Röviden ennyit bevezetésképpen, csapjunk is bele.

Először is szükségünk lesz egy nagyobb külső merevlemezre, valamint egy "image backup" szoftverre. (Image backup szoftver gyakorlatilag egy teljes mentést készít a szerverünkről, annak minden programjával-beállításával,és egy esetleges katasztrófa során a teljes helyreállítás optimális esetben órák kérdése az esetleges napok helyett.)
Én most az Acronis True image 9.1 image backup szoftvert fogom erre a célra használni, fontos megjegyezni hogy más programot is használhatunk, de a konvertáló programnak azt támogatnia is kell.

A program 15 napos teljes demó változata innen érhető el:
[Acronis Demo]

Miután letöltöttük, telepítsük fel az alap beállításokkal, majd indítsuk újra a számítógépet. Ezt követően csatlakoztassuk a külső merevlemezt, ami legyen legalább kétszer akkora tárterületű mint a szerveren jelenleg foglalt tárhely .
Esetünkben a szerverben 300 Gb-os merevlemez található, amiből durván 72 Gb van használatban, mivel az Image backup szoftverünk alapesetben is tömörítést használ, ezért számíthatunk egy 50 Gb körüli fájlra. A konverter minimum akkora fájlt fog készíteni számunkra amekkora a szerveren az eredetileg foglalt terület volt, esetünkben 72 Gb, így egy 160 Gb-os külső merevlemezzel elvégezhető a feladat.

Készítsünk egy teljes image backup-ot programmal.

Amíg a mentés elkészül, egy másik gépen, egy gyors és ingyenes regisztrációt követően, töltsük le a következő programokat:

Vmware Standalone Coverter:

[Vmware Converter]

Vmware Server 2.02:

[Vmware Server]

Fontos! A letöltés során kapott kulcsot másoljátok ki egy egy fájlba, mert a telepítés során szükségünk lesz rá.

Telepítsük fel a Convertert alap beállításokkal, majd indítsuk el.

Válasszuk ki hogy "local conversation", majd kattintsunk a "convert machine" gombra.

Select source type –nal válasszuk a "backup image opciot", select vmware product-nal pedig a "vmware server 2.0", majd ezt követően tallózzuk be a külső merevlemezt, válasszuk mindig az alap beállításokat.


Egyedül az advanced options-ban válasszuk ki az "install vmware tools" opciót.

Nincs más dolgunk mint megvárni amíg a konverter elkészíti a virtuális szervert.

Amint ez elkészült, indítsuk el a Vmware szerver telepítőt, válasszuk ismét az alap beállításokat, adjuk meg a letöltéskor kapott kulcsot majd a telepítés elkészülte után, indítsuk újra a számítógépet.

Amint elkészült a mentésünk, írjuk le a szerver hálózati kártya TCP /IP beállításait, mert később kelleni fog. Távolítsuk el a külső merevlemezt a régi szerverről és kapcsoljuk ki a szervert, de fontos megjegyeznem, hogy egyenlőre a szerver érintetlen maradjon!

Én legtöbbször a biztonság kedvéért inkább magammal viszem, ha 2 hét elteltével sincs semmiféle probléma az új virtuális szerverrel, akkor visszaadom a tulajdonosnak vagy szakszerű megsemmisítésre kerül.
Indítsuk el a szervert, ami egy új oldalt fog megnyitni az alapértelmezett böngészőnkben. A security certificate figyelmeztetés során, kattintsuk a tovább erre az oldalra, amennyiben az intranet beállítások engedélyezést kéri a számítógép, engedélyezzük. Ezt követően meg kell adnunk a Windows bejelentkezéshez is használt felhasználónevet és jelszót(ha nincs a fiókon jelszó akkor adjuk jelszót előtte hozzá).

A bejelétkezést követően, megjelenik a szerver kezelőfelülete.
Csatlakoztassuk a külső merevlemezt a gépünkhöz, és nyissuk ki az intézőt.Tallózzuk ki a "c:\virtual machine" könyvtárat\ majd hozzunk létre egy új könyvtárat például SBS003. Másoljuk át a konvertáló program által készített fájlokat ebbe a könyvtárba. Amennyiben a másolás elkészült, válasszuk ki a jobb oldal felső-közép részén található a „create new virtual machine” pontot.

Nyomjunk egy next gombot, majd válasszuk ki a Windows 2003 SBS operációs rendszert. Válasszuk ki a megfelelő memória és CPU beállításokat, jelen esetben 2048 Ram és 2 CPU, majd ismét kattintsunk a next-re.

A következő képen válasszuk a „use existing hard drive” pontot, majd tallózzuk ki az előbb elkészített sbs2003 könyvtárat, valamint a konverter által elkészített fájlt.

Kattintsunk a policy fülre, majd válasszuk ki az "optimize for performance" opciót ,next majd „add network adapter” opció. Ezután válasszuk mindig az alapértelmezett opciókat a bejezésig.

Elkészült a virtuális szerverünk, kapcsoljuk is be a zöld kis háromszög segítségével.

Várjunk türelmesen amíg elindul ,majd kattintsuk a console gombra, valamint az install plug-in re.

FONTOS, hogy ne futtassuk, csak mentsük le a fájlt először, majd zárjuk be a böngészőt teljesen.
Tallózzuk ki a letöltött fájlt, majd futtassuk. Kattintsunk ismét a vmware server homepage ikonon, lepjük be megint, majd kattintsunk a console gombra, majd kattintsuk az ablakba valahová, és várjunk türelemmel.

Ne nyomkodjuk a CTR+ALT+DEL gombokat, mert nem az hatást fogja kiváltani amire először számítana a kezdő virtuálszerver felhasználó, hanem válasszuk ki menüből.

Lepjünk be a szerverre ami a fenti üzenettel fog fogadni, vegyük tudomásul, majd az aktiváló varázsló közli,hogy olyan súlyos változások történtek hogy újra kell aktiválni a rendszert 3 napon belül, válasszuk a nemet egyenlőre.

Állítsuk át a hálózati kártya IP címét az eredeti szerver IP címére amit korábban lejegyeztünk, majd a végén válasszuk a nem opciót! A konzolos elérést inkább csak végszükség esetére ajánlanám, engedélyezzük az RDP kapcsolatot, telepítsünk Logmein-t vagy VNC a kényelmesebb elérés érdekében, majd aktiváljuk újra az operációs rendszert.
(amennyiben csak OEM operációs rendszerrel rendelkezünk, azt hivatalosan nem aktiválatlanjuk újra mivel az már a lecserélt hardverhez kötött, így újra meg kell vásárolnunk az operációs rendszert.)

Indítsuk újra a szervert úgy mint egy rendes szervert, start menü, leállítás, újraindítás, győződjünk meg róla, hogy minden service elindult, eseménynaplóban nincsenek hibák.

Ha mindent jól csináltunk akkor szerverünkön minden ugyan úgy működik mint ahogy a fizikai szerveren működött előtte.

Fontos! Ha a szervert újra kell indítanunk vagy leállítanunk akkor az a képen látható gombok használatával tegyétek ! A "power off" a sima kikapcsoló gombnak felel meg a, "reset" meg a rendes reset gombnak!

Végszó:

Virtualizáció jelentősen megkönnyítheti életünket, legyen ez csak egy átmeneti vagy éppen egy végleges megoldás, egy dolgot azonban nem szabad elfelejteni, ez nem egy csodaszer. Ha szerveren például szoftverhiba volt korábban, az a virtuális szerveren ugyan úgy jelentkezni fog. Mentést, szoftver-karbantartást ugyanúgy rendszeresen el kell végezni, mint egy fizikai szerveren.

Amennyiben észrevételed van a tartalommal vagy a helyesírással kapcsolatban azt kérlek privátban jelezd.

Köszönöm !

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.