2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

USA, ahogy én látom :)

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Saját tapasztalataimmal fűszerezett általános áttekintés Amerikáról, az 50 egyesült államról.

[ ÚJ TESZT ]

FÖLDRAJZI ADATOK:
Kína és India után az Amerikai Egyesült Államok (USA) a világ harmadik legnépesebb állama: 314 330 162. Területileg pedig Oroszország és Kanada után a harmadik legnagyobb ország: 9 629 091 négyzetkm.

SZEMÉLYES VISZONYULÁSOM:
Az USA-ról való első benyomásom az 1970-es évekre nyúlik vissza. Véleményemet eleinte fotók, zenék és filmek, aztán a kint élő barátainktól nyert infók, majd a saját tapasztalataim alakították.

A képre kattintva bepillanthatunk New York City életébe.

Jelentem, a giccset leszámítva, eddig szinte minden tetszik. Igen, beismerem, sajnos van giccs is, de szerencsére többnyire ízléses dolgokat kapni a boltokban. A természet viszont egyértelműen csodálatos és sok szórakozást kínál, --akárcsak bárhol a világon.

A következő képre kattintva mélytengeri "kampós" hal-fogást láthatunk.

Az USA nemcsak a természeti csodák (pl a Grand Canyon, vagy a Yellowstone Park, Maci Laci őshazája...) miatt izgalmas turista-célpont, hanem az amerikai emberek, az amerikai kultúra* hangulata miatt is, ami egy életreszóló élményt jelent még a rövid ideig idelátogatóknak is.

PÁR SZÓ A PATRIOTIZMUSRÓL:
A hazaszeretet atmoszféráját hordozza minden... és a küzdelmesen kivívott szabadságot nem csak július negyedikén ünneplik, hanem büszkén becsüli a lakosság apraja nagyja a szürke hétköznapokban is. Büszkék a hazára, egymásra, magukra, az összetartásra, a barátságra... :)

Katt a képre.

Sok házon hétköznap is kint leng az amerikai lobogó. A hazaszeretről árulkodnak az ápolt mezők, de a Disneylandben kígyózó sorokban várakozó türelmes emberek is. Persze ez közel sem jelenti azt, hogy az amerikaiak angyalok lennének, de az biztos, hogyha világversenyt rendeznének pl összetartásból, türelemből, tiszteletből, figyelmességből, az amerikaiak nagy része biztos nem a sor végén kullogna.

Érdekes azt is hallani, hogyha, egy kisgyerek elismerést érdemel, néha azt mondják neki, hogy "You are a good citizen!" --még akkor is, ha csak udvarias volt--vagyis "Te egy kiváló állampolgár vagy!" :)) Ez nekünk, magyaroknak eleinte kicsit megmosolyognivaló volt a szocializmus idején belénk vert képmutatás és cinizmus miatt, --de itt, ez az egyik létező legnagyobb bók, mert a bátorság, hősiesség, a haza védelme mindenki előtt tiszteletreméltó és elérendő erény. Arról nem is beszélve, hogy már a 3 éveseknek is azt mondják, hogy "sir és ma'am". ("Szőr" és "M'em" = "Mádám"..."Uram és Hölgyem") Ugyan, ezek már kicsit kikopóban vannak, de még azért előfordulnak a mindennapos szóhasználatban. Szóval ettől is különleges az USA. :)

KICSIT A KULTÚRÁRÓL...
Kicsit olyan, mintha itt megállt volna az idő. Az új divat sem annyira nagy úr, mint Európában, mert itt még a régi hagyomány is hódít rendesen. Kattints a képre.

Egy texaszi csizma is mindig cool marad, akármilyen szögletes cipőorr is lesz a napi hóbort a világban. Itt délen az emberek általában egyszerűbben, (természetesebben) sportosabban, otthoniasabban (azt is lehet mondani, hogy slamposabban :) öltözködnek, vagy.. "ódivatúbbak", mint az európai országokban.

Természetesen a nagy világvárosokban ennek ellenkezője is igaz :), vagyis a hagyományőrző tradicionális viselet mellett, mint mindenben, a divatban is, találhatunk merész, egyéni vonásokat.

EGY KIS HISTORY...
A magyarázat a történelemben található. :) Pl a konzervatív szó itt teljesen pozitív tartalmú. Legtöbb amerikai konzervatív, vagyis hagyomány-őrző.

Néhány fontos történelmi állomást kiemelek, hogy ezek ismeretében érthetőbb legyen Amerika jelene.

1620 Szeptember 6-án 102 pilgrim szállt a Mayflower nevű hajóra Angliában.

HOGY KIK VOLTAK A PILGRIMEK ÉS MIÉRT HAGYTÁK EL ANGLIÁT?

A pilgrimek mindenekelőtt szabadságra vágytak.
Mivel nem értettek egyet az Angliában akkor uralkodó vallás ("Church of England") tananival, sőt, az ún Szeparatista csoportosuláshoz tartoztak, ezért olyan új hazát akartak maguknak, ahol szabadon gyakorolhatják a saját hitüket. (A pilgrimek hite nagyon különbözött a többi angol hitétől. ...Sajnos manapság sem ritka jelenség az, hogy nagy nézetkülönbségek vannak bizonyos keresztény csoportok között). Először Hollandiában telepedtek le Leiden-ben, ahol 12 évig saját hitük szerint dícsérhették Istent. 1606-ban saját gyülekezetet is alapítottak a Scrooby nevű kis faluban.

Abban az időben a " Church of England" ugyanazt jelentette, mint a "Government of England". Más szóval King James volt akkoriban a feje az országnak és egyben az egyháznak is. Nem tartozni a gyülekezethez egyet jelentett a királynak való engedetlenséggel. Szóval a pilgrimek azért hagyták el Angliát, mert biztonságos helyet kerestek, hogy szabadon gyakorolhassák a vallásukat.

(A több, mint két hónapos hajóút alatt született egy kisbaba, de sajnos egy személy meg is halt.) Az utazás vége felé nagyon viharossá vált a tenger.

November 9-én pillantották meg a szárazföldet és November 11-én értek partra Cape Cod-nál. Eredetileg a mai New York City-nél szerettek volna kikötni, de a szél Északabbra sodorta őket.

Novemberben Északon nagyon hideg a tenger és a levegő is kellemetlenül csipős. Mivel akkoriban még nem voltak kiépített kikötők, a partraszállás nem volt egyszerű művelet. Hat héten át kerestek kikötésre alkalmas helyet, amire végül december 21-én bukkantak rá. (a fenti képen Plymouth Harbor látható) Addig, kb 4 hónapon át a hajóban nyomorogtak. El lehet képzelni, hogy mennyire sóvárogtak a szárazföld után.

A Mayflower egy kis teherszállító hajó volt, ami csak azért jött Amerikába, hogy a telepeseket elhozza Angliából.
Decemberben nagyon hideg volt, és mivel az ottani indián településhez csak néhány ház tartozott, a telepesek fele arra kényszerült, hogy a hajóban várja ki a tél végét. A hideg és a nyomorúságos körülmények következtében --plusz kórházak és gyógyszertárak híjján-- sokuk betegségben vesztette életét.

Áprilisban a Mayflower visszament Angliába, a Pilgrimek egyedül maradtak.
A helybéli indiánok nagyon barátságosak voltak hozzájuk és megosztották velük a túléléshez szükséges ismereteiket. A következő év őszén már gazdag kukoricatermést arattak, amit hálaadással ünnepeltek. Ez volt az első Thanksgiving. Ezt a szép hagyományt a mai napig megtartják az amerikaiak, és ez az ünnep fontosságban és családi összefogásban még a karácsonyt is megelőzi az USA-ban.

Ez volt a kezdet kezdete... (..nem megyek bele minden részletbe..)

A másik nagy mérföldkő az volt, amikor az alapító-atyák 1787 szeptember 17-én aláírták Amerika Alkotmányát (Constitution) Az USA-ban ez a legmagasabb rendű törvény, amiben az állam működésének (az Elnök, Kongresszus, Legfelsőbb Bíróság hatáskörének és működésének) alapjai vannak lefektetve. Az egyes államok alkotmányai mind az USA Alkotmányának vannak alárendelve.

Az USA alkotmánya direkt megváltoztathatóra készült, hogy a későbbi generációk bölcsességének is helyet hagyjanak. A változásokat akotmány-módosításoknak, "amendment"-eknek nevezik. A módosítások között található az emberi jogok listája ("list of the rights of the people"). Ennek megváltoztatása viszont törvényellenes. Az első tíz módosítás nagyon fontos, ezért ezeket külön névvel is illetik: "Bill of Rights".

Csak érdekességként említem meg, hogy az első zenés slide showmat Amerika Alkotmányának ünnepére készítettem pár évvel ezelőtt. Akit érdekel, itt megnézheti.

A GAZDASÁGRÓL DIÓHÉJBAN...
Az amerikai árucikkek néhány kivételtől eltekintve mind kaphatók az európai piacon is...a kínai kínálatnak köszönhetően. :)

Néhány nagy amerikai üzlethálózatot mégis szeretnék kiemelni, amik representánsai minden államban, minden városban egyformán megtalálhatók. Ilyen pl a WalMart, Lowe's, Home Depot stb.. is.

A Wal-Mart üzlethálózat, az USA legnagyobb privát gazdasági társulata, --egész Amerikát ellátja. Érdekesség, hogy a Wal-Mart-nak több, mint 1,1 millió amerikai alkalmazottja van.

A képre kattintva telefonos képeimből készítettem egy kis összeállítást, amiben az idei őszi árakat láthatjátok a WalMartban, Lowe'sban, HomeDepotban és a Flea Marketen.

Amerika egész területén szinte mindenütt csak jó utakat láthatunk. Nagyon jó a távolsági közlekedés és ezzel együtt a kereskedelem is.
A szállítási költségek nagy mértékben befolyásolják az árakat, mert némely termék az ország túloldaláról érkezik több ezer km-t utazva.

Jelenleg a benzin ára $2.37/gallon (1 gallon= kb 4l), ami miatt a gyümölcs árak is csökkentek, pl. 1 pound (fél kg) banán 49 cent a WalMartban, ami korábban, amikor a benzin $2.57 körül mozgott, 69 cent volt (fél kg, azaz 1 pound).

ÉS, HOGY MIT HOZ A JÖVŐ?
A gazdasági válság beláthatatlan következményekkel jár. Azt is rebesgetik, hogy a jövőben talán már nem is a dollár lesz az univerzális fizetőeszköz. ..az arany ára pedig a csillagos eget veri majd. Egész biztosat persze senki sem tud mondani. Mindenesetre egyelőre sajnos nem sok jó várható...
Némelyek szerint az USA importja idővel teljesen megszűnik a fizetőképtelensége miatt..Ez esetben szerintem a helyi (főleg mező)gazdaság viszont felvirágzik...Mindez csak sejtés.

Legközelebb Kaliforniáról írok.., odaérkeztünk először...1983-ban :)

Kapcsolódó cikkek:
Vakáció tervezése az USA-ba
FLORIDAI KÉPEK
Hurrikán a láthatáron
Washington DC I.
Washington DC II.
Megbukott, megbukott, megbukott,.. aztán
It's a Wonderful Life
Happy Father's Day!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.