2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

UPC digitális műsorrögzítés buktatói

2015 számomra a váltás éve lett: elhagytam a T-Home az ADSL internetemet és IPTV-t a UPC miatt.

[ ÚJ TESZT ]

Azok a bizonyos kompromisszumok...

Elég ha megnézzük, hogy hogyan néz ki a mediabox menüje:

Amennyiben össze hasonlítjuk ezzel:

Láthatjuk, hogy tudna ez szebb is lenni, pedig ugyanaz a hardverre lett írva.

Bár azt nem tudhatjuk, hogy pontosan milyen háttér folyamatok futnak a mediaboxban, mire mekkora erőforrás kell, de az látható, hogy itt komoly kompromisszumokat kellett kötni a firmware (szoftver) fejlesztésénél.

Az hogy miért nem váltja le a UPC a cisco 8685dvb-t egy korszerűbb mediaboxra, valószínűleg sosem tudhatjuk meg, de ki kell emelni, hogy a gyártó 2013-ban frissítette ezt a modellt: 8685dvb (CT8685)

Bár a processzor ugyanaz maradt, de a firmware és RAM mérete megduplázódott (256MB és 512MB), valamint 1TB-os merevlemez került bele (a korábbi 320GB helyett) és maga a box fizikai mérete majd fele akkora, mint az elődje.
Sőt, a Cisco-s hírekben olvasható, hogy a CT8685 utódja hamarosan érkezik.

Azt lehet hallani innen-onnan, hogy ezek a régebbi Cisco 8685Dvb boxok halomban állnak bontatlanul a UPC-nél. Ezt alátámaszthatja az is hogy a 2011-2013 között többször is jelezte a UPC, hogy terjeszkedni fog, volt pár akvizíciója de számottevően nem tudott növekedni sem Magyarországon, sem a környező országokban. Lehetséges, hogy betáraztak a mediaboxokból, mert összességében 100.000 darabot egyszerre megrendelni olcsóbb, mint 80.000 darabot 4 részletben.
Lehet a terjeszkedési terveik "még" nem értek be.

Sajnos ez utóbbi a mezei felhasználó számára semmilyen formában nem megnyugtató (ha igaz, ha nem).

Most felsorolhatnám, milyen más eszközökkel is lehetne kiváltani a mediaboxot, ha a UPC változtatni akarna, már tudnának róluk.
Viszont, ha tényleg halomban állnak a 3-4 éve legyártott mediaboxok bontatlanul, nem valószínű, hogy gondolkozni fognak egy esetleges új eszköz bevezetésén (egy ideig).

A mediabox műsorújság (EPG) mellet nem lehet csak elmenni, ugyanis a mediaboxban a csatornák sorrendje fix és sérthetetlen.

Azt tudjuk, hogy húsz éve, amikor a kábeltelevíziós piac felvirágzása megkezdődött akkor annyi csatorna lett hirtelen a tévében, hogy nem nagyon tudtunk velük mit kezdeni. (német, román, szlovák csatornák össze-vissza egymást után, semmi logikával). Olyan dologhoz kellett nyúlni, amit addig sosem kellett piszkálni.
Saját példámból tudom, hogy már vagy 1 éve volt kábeltelevíziónk, amikor szüleim megelégelték és átvariálták a csatorna sorrendet.
Ez azért nagy lépés volt, mert nem technológiai zsenik és ez egy olyan beállítás volt, amit addig egyszer kellett megtenni, amikor a tévét először beüzemelték, utána soha a kábeltévé megjelenéséig.
2015-ben azért már van több olyan generáció, aki 10-20-30-40 éves és a saját csatornasorrend az életük részévé vált.

Azt nem firtatom, hogy az első, kb. 10-15 csatorna fix, mivel ez kötelező, ezzel lehet élni, bár más szolgáltatóknál ezt is lehet variálni, de utána a UPC-nél vannak sorozat csatornák, majd zene (MTV), utána egy kis hír, majd természetcsatornák, majd újra sorozat csatornák, újra hírcsatornák, stb.
Nagyjából annyi logika van benne, mint 20 éve ahogy német, román, szlovák, osztrák csatornák követték egymást.

Lehet ezen enyhíteni, de a kedvencek használatával ez abszolút nincs megoldva.

Természetesen itt is a firmware és a 128MB-os mérete állhat a háttérben, mert ha valaki saját sorrendet akar használni azt valahol tárolni kell.
Amennyiben ezt hozzávesszük a korábbiakhoz akkor itt már nem is kevés és nem is kis kompromisszumokról van szó.

Persze hozzá lehet szokni, de vajon van ere bármilyen megoldás?

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.