2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

UPC digitális műsorrögzítés buktatói

2015 számomra a váltás éve lett: elhagytam a T-Home az ADSL internetemet és IPTV-t a UPC miatt.

[ ÚJ TESZT ]

A Cisco 8685Dvb mediabox

A UPC-nél hivatalosan már csak egy fajta HD műsor megtekintésére és felvételre alkalmas eszköz van hadrendbe állítva (létezik még egy Philips típus is, de olyat már nem adnak ki).

A Cisco 8685Dvb mediabox.

Amit erről az eszközről érdemes tudni, hogy 2011-es konstrukció, 256MB RAM és maximum 128 MB hely van a firmware-re (szoftver).
A 8685dvb mediaboxban lévő processzor egy Broadcom BCM7019 nem mondható a legújabbnak, de azért a feladata ellátásához még bőven elegendő, de a RAM és belső memória a szoftvernek elég csekély.
Kimondhatjuk nyugodt szívvel, hogy a legolcsóbb okostelefon is (bármelyik magyar szolgáltatónál) nagyobb tárhellyel rendelkezik, mint ez a testes eszköz (mert azért nem túl kicsi eszköz ez a box).

Maga a firmware méretének limitációja is megkötheti a fejlesztők kezét, de lássuk mit is tud ez a mediabox 2 digitális tunerrel.
A UPC engedélyezte, hogy az eszköz 8 napot lásson előre a műsorújságban.
Tud két csatornát rögzíteni egyszerre, lehet benne előre ütemezett felvételeket is beállítani.

Akkor jöjjön a feketeleves:
Amennyiben két előre ütemezett felvétel átfedésbe kerül, a rendszer jelzi, hogy ütközés van és vagy az egyik műsort töröljük vagy az egyiket nem veszi fel. Ezt sajnos nem akkor jelzi, amikor beállítunk egy új felvételt, ezt a műsorújságban egy sárga felkiáltójellel jelöli meg a rendszer, vagy felvétel ütemezőben magunknak kell "ellenőrizni".


Lehet mondani, hogy nem kell, mert a rendszer kezeli ezeket az átfedéseket, és ha máskor adja, majd akkor rögzíti az egyik műsort, én azt mondom érdemes nézni, mert nem mindig.

Ez azért is fájó, mert miközben megy egy ütemezett felvétel a másik tunerrel tudunk TV-műsort nézni, sőt ott manuálisan el is indíthatunk még egy felvételt, így az a rendszer azonnal szól, hogy ez csak akkor fog menni, ha kikapcsoljuk (standby) a mediaboxot.

És ekkor meg is valósul a két műsor egyidejű rögzítése.

Sőt ilyen esetben ha valaki újra bekapcsolja a mediaboxot a rendszer egyből figyelmezteti is:

Viszont előre ütemezett felvételek esetén egyszerre csak egy felvételt rögzít és ez azért nem életszerű, mert lehet, hogy az átfedésben lévő ütemezett felvételek, mondjuk, hajnali háromkor vannak. Akkor azért kevesen akarnak TV-t nézni.
Tudom, kivételek mindig vannak.
Bár a hivatalos leírásban arra, hogy nem lehet két előre ütemezett felvételt rögzíteni nincs utalás, csak az hogy készenléti (standby) üzemmódban tud két adást rögzíteni egyszerre.

Ez nagy csalódás.

A sorozatfelvételek egész jól működnek addig, míg nem döntünk úgy, hogy nyolc-kilenc sorozatnál is többet szeretnénk rögzíteni, mert 9 sorozat felett a rendszer megőrül, vagy felvesz vagy nem, vagy jelez ütközést (ha van), vagy nem.

Jó kérdés, hogy mi okozhatja ezt az anomáliát.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.