2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Új firmware D-Link ADSL modemekhez

Új alternatív firmware D-Link DSL-321B, DSL-320B és 360R T1 ADSL modemekhez

[ ÚJ TESZT ]

Vonaldiagnosztika, DMT

Fontos: vonaldiagnosztika előtt soha ne áramtalanítsuk a modemet, mivel így a mérési eredmények elvesznek, és csak az a néhány percnyi adat lesz meg, ami a DSL modem bekapcsolásától keletkezik. Az a jó, ha több napnyi folyamatos adat van a mérésben.

Ha probléma van az ADSL kapcsolatunkkal, például lassúnak érezzük, szakadozik a vonal stb, akkor lép be a képbe az ADSL vonaldiagnosztikai program. Az általam elkészített szoftver kompatibilis az OrbMT legfrissebb változatával, illetve az ennél fejlettebb DMT 8.07-es verziójával. Mivel a DMT fejlettebb eszköz, ezért ezt fogom bemutatni az alábbiakban:

DMT v.8 .0.7 letöltés
OrbMT v. 3.42 letöltés

Mielőtt elindítanánk a programot, ne feledjük, hogy a modem webes vagy telnetes felületére belépni, illetve a diagnosztikai alkalmazást futtatni csak router nélkül lehet. Mielőtt nekilátnánk a diagnosztizálásnak, állítsunk be mindent úgy, ahogy a 2. oldalon az Előkészületek részben le van írva.

Még egy fontos dolog: számtalanszor leírtuk már, de itt is álljon akkor figyelmeztetésként: probléma esetén nem tudunk mit kezdeni semmilyen Speedtest.net-es vagy Telekomos mérőszerveres sebességmérési eredményre. Ezekből semmit az ég-világon nem lehet megállapítani a tényen kívül, hogy lassú, vagy gyors. Minden esetben egy valamilyen diganosztikai szoftverrel készített bitallokációs térképre van szükségünk, ami alapján segíteni tudunk. A DMT-vel például ilyen képet készítünk el az alábbiakban.

Töltsük le a DMT nevű szoftvert, majd kicsomagolás után indítsuk el a DMT.exe futtatásával. A programot nem kell telepíteni.

Meg fogja kérdezni a nyelvet (English) és a szolgáltatónk által használt Annex verziót (Annex B), majd a nyitó képernyő fogad:

Állítsuk be az alábbi dolgokat:

- IP-Add: 192.168.1.1
- Port: 23
- Login: root
- Password: 0000 (4 darab nulla)

Menjünk a felső menüsorban a Special --> Misc. Options menüpontba, és a GUI settings-nél az "additional startup gui win-width" értéket állítsuk 60-ra, az SNR monitor intervalt 24 hour-ra, majd alul a "Restart GUI" feliratú gombbal indítsuk újra a grafikus felületet. Ettől a DMT ablaka szélesebb lett, így ki fognak férni a parancsok.

Ezek után kattintsunk a "Connect" feliratú gombra, és ha mindent jól csináltunk, néhány másodperc múlva hasonló kép fogad:

Ez az a bizonyos bitallokációs térkép (van a képen más is), ami segíthet abban, hogy kiderüljön, milyen probléma van a vonaladdal. Ez az a kép, amire kíváncsiak vagyunk, ezt kell megosztanod velünk, ha azt szeretnéd, hogy segítsünk.

A bitallokációs térkép így - a sebesség adatokkal együtt - teljes! Kérek mindenkit, akinek segítségre van szüksége, hogy ilyen képet készítsen, és ezt linkelje be nekünk.

A fenti képen felülről lefelé az alábbi információk láthatóak:

1. A sárgával keretezett felső részben kell megadni a modem elérési adatait, hogy a DMT be tudjon rá lépni (telneten) és le tudja kérni az adatokat.
2. A kékkel keretezett részben találhatóak a fontosabb ADSL vonalminőséget jelző mutatók.
3. Az első grafikonon a bitallokációs tábla, majd az SNR térkép és végül a frekvenciamenet vagy más néven a vonal csillapítási karakterisztikája látható.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.