2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Ubuntu egy nc8430-as laptopon

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Múlt hét végén hirtelen jött ötlettől vezérelve feltettem a notimra az Ubuntut, s úgy...

[ ÚJ TESZT ]

Múlt hét végén hirtelen jött ötlettől vezérelve feltettem a notimra az Ubuntut, s úgy gondoltam, megosztom Veletek a tapasztalataimat. Pár éve mindig van valamilyen GNU/Linux a gépemen, de ezek mindig csak ilyen kísérleti rendszerek voltak, mindennapi dolgaimhoz Windowst használtam. Sokáig Gentoom volt, aztán most nyáron nagyjából összeraktam egy LFS-t. Múlt héten ezt cseréltem le Ubuntura. Persze azért az LFS sem a kukában landolt, egy kényelmes kis CD-n várja, hogy legyen időm foltozgatni :)

Nos, a kis kitérő után elkezdek a témáról írni. Felmentem az ubuntu.com-ra, és letöltöttem az alternate CD-t – ha már ilyen next-next-finish telepítést csinálok, legalább legyen szép karakteres :) Körülbelül 5 perc alatt lent volt az image, gyorsan ki is írtam. Közben átfutottam az APT HOWTO-t, hogy okosodjak, illetve ne unatkozzak. Az írás végeztével, újraindítás után bebootolt a gép a CD-ről, s nekiláttam a telepítésnek. Nem részletezem magát a folyamatot, inkább a felmerült problémákat emelném ki.

A telepítő indítása után legalább százszor közölte velem a rendszer, hogy ő bizony nem tud olvasni/írni valamilyen MMC eszközt. Bekukkantottam a memóriakártya-slotba – persze ott bújkált az egyik SD kártyám. Mindegy, nem foglalkoztam vele, eszembe sem jutott, hogy ez problémát okozhatna. Nem is okozott.

Szépen végigment a telepítés, még a Vistamat is felismerte, és csinált neki bejegyzést a menu.lst-be. Újraindítás, Ubuntu bootolás. Lefutott az fsck azzal az indokkal, hogy a partíció utoljára valamikor a jövőben lett utoljára mountolva. Hmm-hmmm.. Hurrá.. Jól kezdődik. A progi végzett, javította a hibákat, és újraindította a gépet. Ezután már megjelent a splash screen, futott a narancssárga csík, aztán fekete képernyő, majd háttérvilágítás eltűnt, majd háttérvilágítás visszajött, majd szép kék képernyő. Kedves kis felirattal, hogy az X nennyó. Enter. Meg akarom nézni a logot? Nem. Azért nem, mert sejtettem mi a gáz: Ubiban a nyílt ati driver van, az meg nem szereti a Mobility x1600-at. Erről a bejelentkezés után egy cat /etc/X11/xorg.conf |grep Driver parancs kiadásával meg is győződtem, a kimenetben szerepelt a Driver „ati” sor. Semmi gond, eljött az apt-get nevű csodafegyver kipróbálásának ideje. Az fglrx drivert szerettem volna feltenni, ezért bepötyögtem ezt: apt-cache search fglrx. Ez kiköpött pár találatot, én kiválasztottam azt, ami nekem valószínűleg kellett: xorg-driver-fglrx. Meg is kértem rá masinámat, hogy telepítse már fel nekem: sudo apt-get install xorg-driver-fglrx. Kérésemet teljesítette, bár közben volt egy kis gikszer: volt egy pár fájl, amit nem tudott olvasni (írni? nem emlékszem...) a ttf-opensymbol beállítása közben. A problémát elraktároztam emlékezetemben, mondván majd később visszatérek rá. Egy sudo aticonfig --initial kiadása után kilőttem, majd újraindítottam a gdm-et. Nagyon jó, elindult az X, bejött a bejelentkező képernyő, meghallottam a kongaszót.

Bejelentkeztem, s körülbelül fél perc múlva használhatóvá vált a Gnome-om. Ez annyira nem tetszett, fél perc rohadt sok szerintem. Közben szólt a drága, hogy engedélyeznem kéne az fglrx drivert, meg hogy vannak elérhető frissítések. Elindítottam a Zárt meghajtók kezelése nevű progit, ott kipipáltam az fglrx-et. Aztán nekiálltam telepíteni a frissítéseket. Közben hozzáteszem, hogy az egész rendszer iszonyat lassan reagált mindenre, csak remélni tudtam, hogy a frissítés után felgyorsul. Frissítés közben ugye újra jelentkezett a ttf-opensymbol-os probléma, de ekkor már foglalkoztam is vele. A hibaüzenetben volt egy csomó fájl, amik közül párat ellenőriztem – megvoltak. Azért szépen kimentettem a neveket egy fájlba list névvel, majd kiadtam a következő parancsot:
cat list | while read LINE; do
sudo touch $LINE
echo $LINE [OK]
done

Restart után minden flottul ment, sőt, eltűnt az addig tapasztalt iszonyatos lassúság is.

Körülnéztem a rendszerben, s nem találtam semmit, ami ne működne. Egészen addig, míg nem próbáltam elaltatni/hibernálni a gépet. Kikapcsolt a képernyő, és utána semmi reakció. Kis netes keresgélés után megtaláltam, mi a probléma: a hibernálás a swap partícióra szeretné pakolni a memória tartalmát, de nekem nincs swap partícióm. Sebaj, csinálok egy egy gigás swap fájlt, s jó lesz - gondoltam. Neki is láttam: dd if=/dev/zero of=/mnt/swap bs=1M count=1024M. Ez ugye csinál egy egy gigás swap nevű fájlt a /mnt könyvtárba. Ezután ezen a fájlon létrehoztam a megfelelő fájlrendszert (mkswap /mnt/swap), majd megmondtam a rendszernek, hogy használja ezt a helyet (swapon /mnt/swap). A free parancsot futtatva megbizonyosodtam, hogy működik a dolog. Persze a hibernálás nem működött. Nem adtam fel, töröltem ezt a fájlt, lecsíptem egy gigát a vinyóból, s megkapta azt swapnak. Így már működött a hibernálás, és a suspend is. Ez utóbbin meglepődtem, nem értem, miért kell neki cserehely.

Miután a rendszer visszatért a hibernálásból, kihúztam a tápkábelt – ellenőrizni akartam, hogy mennyi ideig bírja az akksi. Elsőre elég siralmas volt a dolog: nem egészen két óra. Ez bizony jócskán elmarad a Vistan tapasztalt majdnem 4 órától. Megnéztem, hogy működik-e a Speedstep: cat /proc/cpuinfo |grep MHz. 1000 MHz-et írt mindkét magra, tehát ezzel minden rendben. Következett a másik nagy fogyasztó, a videokártya. Az fglrx driverhez járó aticonfig progi --set-powerstate opciójával lehet szabályozni a mag, illetve a memória sebességét. Kiadtam tehát a következő parancsot: aticonfig –set-powerstate 1. Nagyjából fél perc múlva a számláló felugrott két és fél órára. Nem az igazi, de több ötletem nem volt, így belenyugodtam. Azóta frissítettem a 7.10 bétára, így már 3 óráig bírja a gép, viszont a hibernálás nem működik. Hétvégén lesz kis időm buherálni, megpróbálom kideríteni, mi történhetett vele.

Hát nagyjából ennyi lenne a kis beszámolóm. Két fontos dolog beállítása kimaradt: Bluetooth PAN (otthon kékfogon osztva kapom a netet) és a WiFi WPA2 titkosítással - ezeket még nem igazán volt alkalmam kipróbálni, de hétvégén arra is sort kerítek. Összességében nagyon meg vagyok elégedve ezzel az oprendszerrel, nagyon kényelmes használni.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.