2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Torrent PC nélkül, olcsón, egyszerűen

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A torrentezés azt hiszem mindenkit érdeklő téma. Hatékonynak és egyszerűnek nagyon megfelelt a PC...

[ ÚJ TESZT ]

A torrentezés azt hiszem mindenkit érdeklő téma. Persze lehet álszenteskedni de töltünk le reggel, este, otthon és munkahelyünkön. Még a technikailag nem túl felkészült menyasszonyom is ráérzett és kedvenc rajzfimjeit tölti le miután hiába kérlelt engem.
A vágy a letöltésre tehát adott (legtöbbünkben) most már csak annak a szokásomnak kellet megfelelnie ennek a vágynak, hogy mindez hatékonyan, olcsón és egyszerűen történhessen.

A hatékonynak és egyszerűnek nagyon megfelelt a PC, annál gyorsabban és több szálon semmi nem tölt le mint egy normális teljesítményű számítógép. Nem felet meg viszont több más kritériumomnak: nem olcsó a magas áramfelvétel miatt és nem halk. Próbáltam kiszámolni mennyi áramot fogyaszt a gépem és sok-sok szöszölés, átlagolás után kb. 135W jött ki, minimális terheléssel számolva egy webes kalkulátor segítségével.. A monitor fogyasztását nem számoltam bele, mert az ugye a torrenthez nem kell, itt most csak szűken véve azt próbálom megtudni, mennyit fizetek, ha a PC-vel töltök le, napi 24 órában. A 135W átlagosnak tekinthető fogyasztás, 2 gigás körüli kétmagossal, low-end de nem integrált videokártyával, dvd-íróval, 1 db merevlemezzel. Azt hiszem ennél a konfignál csak bikább az átlag logout olvasó gépe, tehát nyugodtan számolhatunk, úgy, hogy te kedves olvasó is fizetsz minimum ennyit az áramért, ha 24 órában torrentezel a gépeddel. Ez nekem 4.250 forintra jött ki az ELMÜ dijkalkulátorával számolva. Vagyis éves szinten ez 51.000 forint, amit egy átlagos PC fogyaszt, ha állandóan működik. Ez szerintem nagyon sok pénz, ennél én sokkal takarékosabb vagyok, ez motivált leginkább, hogy ennél jóval olcsóbb megoldást találjak.

Első körben még két éve egy Asus WL-500gP routert vásároltam mivel a reklám szerint torrentezésre is alkalmas, külső USB-s merevlemezzel. Megvettem a külső 2.5”-os mobilracket is hozzá meg egy notebook merevlemezt, hogy na majd most aztán ide nekem az összes torrenteznivalót de rögvest. Ugye sejtitek hogy nem így lett? Nagyon nem. Első körben az Asus nem ismerte fel a külső racket, amit le kellet cserélnem egy sokkal drágább márkásra, eztán már felismerte csak letölteni nem akart. Kb. 2 hét külföldi fórumok végignyálazásával eltöltött idő és 4 router firmware frissítés után sikerült letöltenem az első fájlt, ami aztán persze olvashatatlan volt. Teljesen készen voltam de mivel a nem feladós típus vagyok pár nap (és nem kevés csúnya kifejezés elhangzása múlva) már ezt is megoldottam és használható fájlokat tudtam kinyerni az Asus USB-s merevmezéről. Miután ezen eufóriám csillapodott rájöttem, hogy igaz már működik, de max, 3 fájt tud tölteni egyszerre, a PC-s letöltés sebességének kb. 1/10 –ét produkálja, gyakorlatilag nem seed-el. Na itt elszakadtam fejben és végleg lemondtam az Asus-al való torrentezésről. A router funkciókat kifogástalanul ellátja, a sávszél management is tökéletes nekem vele, de a torrent részéről lemondtam egyszersmindörökre. Persze a fórumok tele vannak olyan emberekkel akiknek működik jól de nyilván ők Linux guruk és számolatlan órát fektettek bele, hogy ezt elérjék, de ez így engem nem érdekel, több szenvedést nem akartam magamnak.

Ezek után ismét komoly kutatómunkába kezdtem, hogy megtaláljam azt az eszközt, ami fentebb ismertetett céljaimnak megfelel. Leltem is pár terméket de vagy már a gyári adataik sem voltak biztatóak vagy Magyarországon elérhetetlen vagy horror áron voltak. Ekkor olvastam az első hírmorzsákat a prohardveren tavaly decemberben a D-Link DNS-313 -ról.

Biztatónak tűnt és Magyarországon is megvásárolható lett ráadásul viszonylag kedvező áron (jelenleg kb. 21.000 bruttóban) ezért nem is nagyon vacilláltam, a piacra kerülés első hetében vásároltam egyet belőle.
Szép nagy színes keménykartonos nehéz doboz jókat sejtetett és tényleg, külsőre a termék kifogástalan, masszív nehéz hideg fém külső merevlemezház alakú. Tartozékai is rendesen csomagolva, szemmel látható jó minőségű anyagokból összerakva szóval egyetlen részletében sem érzem a tajvani olcsó termékek gagyi ízét. A telepítés nem volt bonyolult, képekkel tűzdelt varázsló vezetett végig a merevlemez behelyezésétől a bekapcsolásig.

A dokumentáció is teljesen rendben van, mind a telepítési varázsló, mind a pdf-es leírás, amit adnak hozzá.
A bekapcsolás után nagy várakozással kerestem a webes felületű kezelőprogramban a torrent gombot de nem volt sehol.

A D-link -es fórumokon boklászva megleltem a külön telepítendő torrentkezelő programot, amit aztán egyszerűen és gyorsan, bemásolós módszerrel fel is telepítettem: Az mldonkey nevű alkalmazás sajnos gyorsan letördelte optimizmusomat, az Asus-nal tapasztalt problémák jöttek fel itt is: lassú, csak pár darab torrentet tud egyszerre tölteni és alig seedel, arról nem is beszélve, hogy minden harmadik letöltött fájl olvashatatlan.

Ezek láttán csúnyán nekikeseredtem és kezdett elpárologni azon álmom, hogy valaha rendesen tudok torrentezni egy eszközzel, ami nem számítógép.
A D-link magyar nyelvű fórumait böngészve tudtam meg, hogy néhány magyar srác fejlesztett egy új magyar nyelvű firmware-t és rendes torrentklienst is hozzá. Hosszas várakozás után március elején meg is érkezett 2.15-ös számmal az új firmware. Remegő kézzel telepítettem és csodáltam a használható kezelőfelületet, a végre működő funkciókat, a kezdeti NTFS fájlrendszerről áttért EXT2-t. Napokkal utána megérkezett az immár tényleg használható torrentprogram is hozzá egy kiváló magyar kezelőfelülettel, Chili néven.
Így néz ki a Chili:

Persze sok gyermekbetegség volt de a fejlesztők lassan orvosoltak mindent és végül megszületett az általam ma is nagy megelégedéssel használt firmware és torrent kezelő felület. Mindkét rész most is folyamatos fejlesztés tárgya, újabb és újabb apró hasznos kiegészítő programok, javítások jelennek meg hozzá, amik tovább javították a használhatóságot.

Nagy vonalakban 313-as tulajdonságai:
-Gigabites csatlakozó + USB2-es csatoltó (egyszerre csak az egyik működhet!)
-UPnP AV Szerver + iTunes szerver támogatás
-Időzített WEB és FTP letöltések kezelése
-Beépített FTP szerver
-Fejlett energiagazdálkodás
-Valósidejű mentések kezelése
-Felhasználó / csoport szintű jogosultságok kezelése
-Web alapú konfigurációs felület bármilyen Java-képes böngészővel
-akár 10 torrent letöltése/seedelése egyszerre
-távoli elérés funkció (fájlokhoz is webes felületen keresztül)
-dinamikus DNS szolgáltatás támogatása
-akár 10-15 felhasználó is használhatja egy időben lassulás nélkül.

Mindez akkor a valóságban hogyan is néz ki. A gigabit ok de azért nem egy pc-pc közti gigabit sebességére számítsunk, a DNS-313 -as processzora teljesítményben ugye jóval korlátozottabb, mint egy PC-jé ezért csodát nem kell várni, a hagyományos 100 megás sebességhez képest gyorsabb, megítélésem szerint kb. 2-3-szor lehet fürgébb, ami azért nem is rossz.

Az i-tunes szerver részt kipróbáltam, müxik rendben.
Az időzített letöltések működnek habár vannak hibák: megszakadt letöltést nem folytat, ha valamelyik letöltés megakad a későbbre időzített letöltések nem mindig folytatódnak rendben.

A beépített FTP szerver működik, egyszerűen managehető viszont használhatatlan, bármilyen netes vonalon alig pár kilobites le és feltöltési sebességet produkál, ami egy mtu-hiba kijavításával is csak a feltöltési sávszél problémát oldja meg, a letöltés most is 2-3 kilobit, vagyis gyakorlatilag használhatatlan.

A fejlett energiagazdálkodás is döcög, állítólag leállítja a merevlemezt, ha éppen nincsenek használva megadott ideig de, szerintem ez nem működik. A ventilátor működése viszont tökéletesen paraméterezhető egy kiegészítő programmal, ezzel a merevlemez élettartama javul, mivel a túlmelegedés megakadályozható.

A mentésekre nyilván kitűnően alkalmas, mint minden külső tárhely.
A felhasználói jogosultságok mappa szinten megadhatóak, ez teljesen rendben van.
A webes kezelőfelület gyors és egyszerű, felhasználóbarát.
A torrenteket szépen szedi/seed-eli nekem max. 10-et egyszerre, ha annál többet teszek be, akkor a torrent kezelőfelülete lefagy és csak egy restart segít (a gyári webes kezelőfelületen keresztül). A feltöltés is rendben van habár ez a rész érezhetően nem használja ki a maximális lehetőségeket de azért müxik tűrhetően (nálam egy fájl max. 30-40 kilobittel megy fel (4-5 torrent azért együtt kihasználja a max feltöltesi sávszelemet), míg PC-n ugyanez a fájl akár 100 kilobittel is). A letöltésben viszont nagyjából annyit tud, mint a PC, az otthoni 8 megabites vonalamon gyönyörűen tölt 1 megabájttal, kb. 30 perc alatt lejön egy 700 megás divx. Az egyetlen sorozatot, amit kedvelek (Dexter) gyorsabban szedte le, mint amennyi idő alatt megnéztem.

A távoli elérés ugye nem csak az FTP-n keresztül működik, hanem egy File Thingie nevű a D-lik-re telepített programmal is, egy végtelenül egyszerű kezelőfelületen keresztül tudunk a segítségével le és feltölteni akárhonnan fájlokat, bármilyen böngészővel.

Sajnos ezt is korlátozza az FTP-t is érintő 2-3 kilobites maximális sebbeség hibája, így inkább kisebb doksik, képek, mp3-ak le/fel töltésére alkalmas jelenleg, remélhetőleg majd ez a hibát is orvosolják a fejlesztők.

A dinamikus DNS használható, habár én inkább a routerre bízom ezt a feladatot.

A Webian nevű kiegészítővel rengetek újdonságot ismerhetünk meg a D-link-hez, egyszerűbben vezérelhetjük vele, a gyári firmware sok funkcióját + kiegészítve ezeket továbbiakkal. A 2.15-ös firmware és a Chili után azt hiszem ez a harmadik mérföldkő az eszkösz történetében ami rendkivüli mértékben növeli a használhatóságot.

A gyári adat 10-15 felhasználót nem tudtam produkálni otthon 2 laptoppal de, ha töltöm a torrenteket (gyakorlatilag mindig) akkor azért pl. egy divx film lejátszásának elindításakor (wifin keresztül egy laptopról) érezhető lassulás van, de nem nagyon vészes.

Ami a merevlemezt illeti először egy régebbi 500 gigás WD-t használtam benne, ami kellően gyors volt, de melegedett is eléggé és picit hangosabb is volt, mint szerettem volna. Ezt cseréltem le később egy 750 gigás tesztnyertes Samsung-ra, ami majd 5 fokkal hűvösebb és még fürgébb, mint a WD volt.

A legvégére pedig a címben is megfogalmazott lényeget hagytam. Mégpedig azt hogy a D-link 15-30 wattot fogyaszt a gyári adatok szerint (az enyém 22 wattot jelenleg) ami ugye kevesebb mint tizede egy PC étvágyának. A PC-vel összehasonlítva tehát mindez forintra levetítve: megközelítőleg 700 forintba kerül az áramfogyasztása, tehát éves szinten 42 ezer forintot spórolok a D-link-el az áramszámlámon, megközelítőleg egy PC-hez képest.

Összefoglalva tehát megítélésem szerint a torrentezés kapcsoltban hozza kb. egy PC sebességének 80 százalékát annak zajszintjének negyedén és havi áramköltségének kevesebb mint ötödén. Vagyis jól működő, halkan és legfőképpen olcsón üzemeltethető eszközt kaptam, ami számomra torrentezésre ideális, olyan kiegészítő funkciókkal ami szintén nagyon hasznos és fontossági sorrendben számomra az alábbiak: fájlszerver, ftp-itunes-backup szerver.

Még egy dolog amiben előnyös a PC-n történő torrentezéshez képest: ugye ha a PC-n torrentezünk, az csúnyán elveszi a sávszélességet, ergo ha rendesen böngészni akarunk akkor vagy megállítjuk a torrentet vagy valami trükközést alkalmazunk hogy sávszéleséség tekintetében prioritása legyen a böngészőnek. Ha a D-link eszközét használjuk a router automatikusan kettéosztja a sávszélességet, ha egyszerre torrentezünk a D-linkel és webet böngészünk a laptopunkkal, így mindenféle trükközés, megállítás nélkül normális sebességgel tudunk böngészni anélkül, hogy bármit is észrevennénk, hogy közben egy másik szálon a D-link torrenteket tölt le/fel. A fennt említett Asus routerrel további sávszélmanagement állítható be mack/ip cím alapján, ha akarjuk.

Sajnos nem minden merevlemezt támogat a dns-313-as, érdemes vásárlás előtt tájékozódni a D-link oldalán lévő listából.

Arra persze mindenki figyelmét felhívom hogy a D-link eszközát használva, (akárcsal mást torrentezésre alkalmas eszközzel) vegyük figyelembe letöltéseink kiválasztásakor, hogy copyrightos tartalmak letöltése, megosztása illegális!

A hozzászólások alapján kiegészíteném a cikkemet azzal hogy kiknek is tudnám leginkább speciálisan ajánlani a D-link eszközét:
-aki a legkisebb áramfogyasztású eszközt akarja használni torrentezésre (fóromozóktól kiderült hogy lehet használt P2/P3-as gépet építeni terrentezésre kb. 30W fogyasztással ami azért még mindig egyharmadával több mint a D-link -é.)
-aki otthon a laptopja mellé nem akar még egy PC-t is külön torrentre
-aki nagyteljesítményű PC-jét nem akarja állandóan bekapcsolva hagyni csak a torrent miatt
-aki egy új alkatrészekből megépített, biztonságos, egyszerűen használható eszközt akar otthoni fájljai tárolására, megosztására
-akinek nem fér egy a szobájában csak egy merevlemez rack méretű eszköz (amit akár a fiókba is tehet mint én) de nem mond le a torrentezésről.

U.I.
A fórumban sok vita elhangzott új és régebbi gépek áramfogyasztásáról, sokak szerint a gepük majdnem annyit fogyaszt mint a D-link. Ezt én kevéssé hittem, de már már kezdtem hajlani rá mikor megjelent a PH-n egy új cikk amiben többek közt a jelenleg kaphato low-end konfigok fogyasztása is benne van, ami mindegyik gépnél 60W körüli, terheletlenül (igaz egy nagyteljesítményű táppal mérték.. de miért?...). Ebből fakadóan valószínűleg mindenki tévedett akinek nagy bizalama volt gépe alacsony áramfelvételében (kivéve a régebbi P2/P3-assal rendelkezők). Szomorú de ez van. Áramfelvételben nem tud versenyezni egyetelen szamítógép sem a D-link megoldásával.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.