2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Tömegkályha építése házilag

A kályha mindössze 3 hét alatt készült el és jórészt egyedül csináltam mindent. A gázszámlánk feleződött!

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés, alternatívák

Volt egy kis megtakarított pénzünk, és tavaly úgy döntöttem, hogy kiegészítő fűtési megoldások után nézek. Kevés pénzünk volt, mindössze 300 000 Ft (Rókás spórolós megoldás :), de azért megnéztem, milyen lehetőségek vannak. Sok alternatívát nem is találtam...

Napkollektor
Igyekeztem minden infót begyűjteni, de ott álltam meg, hogy egy ilyen kombinált (meleg víz+fűtésrásegítés) rendszer alapból 1 000 000 Ft-nál kezdődik. Előtte azonban találtam néhány más indokot is arra, miért ne ez legyen a kiválasztott megoldás.
Először is, mert szezonális, és ezzel van/volt a legnagyobb problémám a dologgal kapcsolatban. Pont abban a szezonban kicsi a hatásfoka, amelyikben a legnagyobbnak kellene lennie.
Másodsorban pedig a nyári időszakban olyan durva hőmérsékletnek lenne kitéve, hogy 3 évente lehetne cserélni a tömítéseket és a szelepeket. Karbantartási munkákra pedig nincs keret.
Harmadrészt pedig az olyan megoldásokat jobban preferálom, amihez én is konyítok kicsit és meg tudom javítani, ha szükséges. :)

Kandalló
Ez is csak akkor adja a meleget, ha ég benn a tűz. Mint írtam is, nekem fontos a költséghatékony működés, és emellett ne is kelljen kivágni miattam egy erdőt.

Cserépkályha
Bár ez a tradicionálisnak mondható megoldás állt legközelebb hozzám, kiindulva falusi gyermekkorom tapasztalataiból, hőtárolás szempontjából ez sem maradt a kalapban.

Tömegkályha
Sok képet, videót megnéztem a témában, és egy 5 perces videó segítségével el is sajátítottam a szakma csínját-bínját. Persze ezt azért nem kell elhinnetek. Lényeg a lényeg, hogy sok szép kályhát láttam és arra jöttem rá, én is olyat építhetek, amilyet csak akarok. Ami nekem tetszik. Túrtam is sok mintát a netről és ezt találtam:

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.