2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Cooler Master Storm QuickFire Rapid-i

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Egy Cherry MX Brown kapcsolókkal szerelt, ANSI kiosztású, Cooler Master Storm QuickFire Rapid-i mechanikus billentyűzet bemutatása.

[ ÚJ TESZT ]

Áttekintés

Vannak időszakok, amikor az ember új dolgokat akar kipróbálni és bár mindig elégedett voltam az egyszerű, néhány ezer forintos billentyűzeteimmel, de a sok pozitív tapasztalat hatására – amit akár itt a fórumon olvastam másoktól – elkezdett motoszkálni fejemben a gondolat, hogy kellene egy mechanikus klaviatúra. A bejegyzésben a választásom menetéről és a billentyűzet bemutatásáról fogok szót ejteni.

Méretek

Alapvetően három féle méretet különböztetünk meg. A teljes kiosztást numerikus résszel, a TKL-t (TenKeyLess), melynél – mint ahogy a neve is mutatja – hiányoznak a numerikus billentyűk. Ezek egymáshoz való méretviszonyát az alábbi kép szemlélteti.


[Forrás: http://www.overclock.net/t/1398765/tpu-ducky-shine-3-unveiled/260]

Mivel eddig egy kompakt kialakítású Logitech billentyűzetet használtam (K300), ezért a teljes kiosztás zavaróan nagy lett volna, valamint a numerikus részt sem használom túl sűrűn, így mindenképpen TKL méretben gondolkoztam. Ebben a méretkategóriában nincs túl nagy választék a magyar piacon, a teljesség igénye nélkül: Tesoro Tizona, Razer BlackWidow Tournament, Cooler Master Storm QuickFire Rapid és TK, Roccat Ryos TKL Pro. Külföldről lehet beszerezni emellett például Corsair K65-öt, Filco Majestouch 2 TKL-t, Leopold több változatát, KUL ES-87-et, stb.

Kapcsolók

A leggyakrabban beépítésre kerülő kapcsolók a német Cherry gyártmányai, ezek az MX Black, Red, Blue és Brown. Részletes jellemzésükre most nem térnék ki, [EZ] a kép többet mond minden szónál.
A Black és Red kapcsolók a hardcore FPS játékosoknak valók, a Blue főleg munkára, gépelésre alkalmas, az arany középút a Brown.

Újabban a költségcsökkentés jegyében sajnos egyre több gyártó építi be a kínai gyártmányú Kailh kapcsolókat, amik az eredeti Cherry kapcsolók másai, ezek viszont gyengébb minőségűek és az eddigi tapasztalatok alapján rövidebb élettartammal rendelkeznek.

Kiválasztás

A hazai piacon a legolcsóbb TKL billentyűzet a Zalman ZM-K500, ami szóra sem érdemes. Ezt követi a korábban már említett Tesoro, azonban ezt is Kailh kapcsolókkal szerelik. Néhány ezer forinttal drágább a Razer klaviatúrája, melynek 2013-as kiadásában még Cherry kapcsolók voltak (ezt már nem lehet kapni), viszont a 2014-es kiadást már „saját” kapcsolókkal szerelik, amik szintén Kailh gyártmányok.

A következő lépcső a Cooler Master Storm QuickFire Rapid és TK kiadása, melyeket az összes létező Cherry kapcsolóval lehet rendelni és szerintem ár-érték arányban jelenleg ezek a legjobb választások ebben a méretben.

Ha az ár nem számítana, akkor gondolkodás nélkül egy Filco Majestouch 2 TKL-t rendelek, azonban ennek az ára külföldről, házhozszállítással együtt 50.000 forint körül alakul, így ezt elvetettem.
A fentiek tükrében a választás a Cooler Master Storm QuickFire Rapid-i, Cherry MX Brown kapcsolókkal szerelt változatára esett, melynek pontos típusszáma: SGK-4040-GKCM1-US.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.