2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Thermalright HR-03 Plus VGA hűtő

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Megérkezett a nyár! Kúszik felfelé a higanyszál a hőmérőkben, és a szoknya a lányokon...

[ ÚJ TESZT ]

[kép]

Megérkezett a nyár! Kúszik felfelé a higanyszál a hőmérőkben, és a szoknya a lányokon .

Sajnos ezt a hőmérséklet emelkedést számítógépünk sem bírja szó nélkül. Felsőkategóriás videokártyám lévén az nVidia 8800GTX-emnek igencsak melege kezdett lenni, ezért döntöttem a címben említett hűtő és egy jóminőségű 120mm-es légkeverő (NoiseBlocker SX2 Blue [link]) beszerzése mellett.

De elég a szócséplésből és kezdődjék a beszerelést bemutató cikkem, és majd a végén az eredmények beszámolása, köszönetnyilvánítás .
Először is álljon itt egy „ELÖTTE” kép:

[kép]
Látható a PCI-e slotban a gyári hűtésű 8800GTX-em, melynek a közvetlen közelében még pár napja egy Avermedia TV-Tuner is helyet foglalt. Legalul pedig egy SB Audigy látható. Megfigyelhető, hogy ha a gyári hűtő lekerül a GTX-ről, akkor kb 4 slot áll rendelkezésemre a hűtő elhelyezésére. Előzetesen találtam képeket, így tudtam hogy maga a hűtő 2 slot szélességű, így nem paráztam, hogy nem férek majd el.
Lássuk hát a folyamatot:
GTX-em kiszerelve (Gigabyte):

[kép]
Hátoldal:

[kép]
Bontott Thermalright doboz, és a ventillátorom:

[kép]
Ventilátor közelebbről, mely impozáns 126m3/h, 28dBa értékekkel rendelkezik:

[kép]
Ami a csomagban érkezett:

[kép]
Egy kis méret-összehasonlítás:

[kép]
Óvatosan egy csavarhúzóval elkezdtem a GTX-hűtő csavarjait kihajtani.. Szerencsére sokkal könnyebben ment mint gondoltam. Nem voltak éktelenül meghúzva:

[kép]
Kicsavart csavarokkal:

[kép]
Következhetett a hűtő levétele. A gyári paszta igencsak összefogja a GPU-t és hűtőt, ezért a PCI-e interfész felől egy kis csavarhúzóval benyúlva óvatosan a GPU lesarkazásvédő alumínium keret és a hűtő közé feszítve könnyen elengedte már .

[kép]
Látható, hogy sejtésem nem igazolódott be, ugyanis GPU-m igencsak el volt látva gyári pasztával:

[kép]
A GPU maradéktalan megtisztításához az első írásomban bemutatott ArctiClean pasztalemosó folyadékot használtam. Ennek segítségével töröltem meg a memóriákat, és a többi bordára éhező alkatrészt is.

[kép]
Azokat a 3 alkatrészt összefogó hosszú bordáknak a felhelyezésekor feltűnt, hogy azoknak más a ragasztóanyaga mint a memóriákra kerülő bordáké. Nem rögzítette a bordákat annyira erősen az alkatrészekhez:

[kép]
A többi borda felhelyezése is zökkenőmentesen folyt. Először 4db-ot felhelyeztem, beigazítottam őket egymáshoz és a kártyához viszonyítva (mégse álljon már ferdén ) és csak utána fejtettem rájuk ki erősebb nyomást a rögzítéshez.:

[kép]
[kép]
[kép]
Végül felkerült a stift-es borda is, mely alá ne felejtsünk el hővezető pasztát tenni!

[kép]
Folytatásként először a bordára rögzítettem fel a ventillátoromat kábelkötegelők segítségével. Itt megemlítem, hogy a bordához mellékelnek 92mm-es ventilátor rögzítésére alkalmas eszközöket, de én a nagyobb légszállítás miatt 120mm-es venti mellett döntöttem:

[kép]
Látható, hogy a Venti nem feküdt fel teljesen a bordára:

[kép]
Ez megvolna! Következzék a hőátadó felületek pasztázása! Erre én a külön megvásárolt Arctic Silver 5-ös ezüst tartalmú hővezető pasztámat használtam, de a hűtőhöz mellékelt pasztával sincs semmi gond, tökéletesen megfelelő.

[kép]
[kép]
A paszta jó sűrű volt, így igencsak meg kellett dolgozni az elterítésért. A mellékelt pasztával nem lett volna ilyen gondom.

[kép]
És végül a mellékelt útmutató pontos betartása mellett felkerült végre a kártyára a hűtő! A hátlapi panelnél ne felejtsük el a gumialátéteket és a közepére a hővezető/távtartó lapocskát.

[kép]
[kép]
Látszik már hogy mekkora méretet képvisel a hűtő:

[kép]
[kép]
Hátul a rögzítéshez használt csavarok:

[kép]
És végül beszerelve. Ezek egyben az „UTÁNA” képek is:

[kép]
[kép]

Látható, hogy így a bordától elálló ventillátorral csiszre fértem csak be az Audigy-m fölé. Az USB kivezetésem zsinórját is kicsit meg kellett igazítani.

Ezzel végeztünk is. Következzenek a tesztek….
Szobámban 31 fokos hőmérséklet uralkodott a talajtól kb 30cm-re. A gyári hűtővel múlthét péntekén ugyanilyen körülmények között mért értékek a következők voltak:

Idle: 82! Fok 64% ventifordulaton AUTO-n
Load: 86-87! Venti 100%-on!

És ami lett belőle:
A ventilátor egy potmétert kapott, így 3 fordulaton végeztem a méréseket.
5V-os felszültség mellett:
Idle: 60
Load: 71
12V-os feszültségnél:
Idle:50
Load: 62
~8,5V-os feszültség estén (így akarom huzamosan használni:
Load: 68

El kell még mondjam, hogy a Noiseblocker ventillátor még maximális fordulaton is szinte hangtalanul tette a dolgát! A többi házhűtőm simán túlkiabálta. Teljes fordulaton a 8800 GTX gyária 80% fordulatával lehet egy szinten hangban. Impozáns... főleg ha a 126m3/h-t nézzük Lefújja a hajam

A méréseket az AtiTool 0.26-tal 5 perc Artifact Scan-el végeztem, mikor a hőmérsékletek már kb egy perce stagnáltak. 5V load és 12V idle között 10 perc pihenőt hagytam neki. 8,5V loadot közvetlenül 12V load után mértem a venti lejjebb csavarásával folyamatosan, +5 perc ráhagyással.

Tuningban is segített az új borda! Gyári hűtővel még a hűvösebb napokon tesztelve a gyári 576/900 helyett kb 600/950 volt a max amit ki tudtam hozni belőle. Ezek az értékek most 636/1000-re módosultak.

Teljesen meg vagyok elégedve 

Köszönetnyilvánítás:
Ez a teszt nem jöhetett volna létre a TTS Kft nélkül, ahonnan az alkatrészeket rendeltem. Pár hónapja fórumtársamnak még Skóciából kellett a HR-03 Plus-t rendelnie. Köszönöm, hogy lehetővé vált mindezt helyben megoldani. El kell mondjam, hogy meglepődtem a gyorsaságon, hiszen péntek délutáni rendelésemet követően kedden délelőtt már kezembe kaparíthattam a csomagom. Köszönet.

Árak:
Artix Silver 5: 1.200,-
Thermalright HR-03 Plus: 11.980,-
NoiseBlocker SX2 120mm 4.380,-
Postaköltség: 1.555,-

Elérhetőségek:
Honlapom: [link]
TTS Kft: [link]
TTS Hardware boltja: [link]
8800GTX fórum: [link]

És még itt az összes kép 2590x1950-es felbontásban is:
[link] [link] [link] [link] [link] [link] [link] [link] [link] [link] [link] [link] [link] [link] [link] [link] [link] [link] [link] [link] [link] [link] [link] [link] [link] [link] [link] [link] [link] [link] [link] [link] [link] [link] [link] [link] [link] [link]


Nagyon-nagyon várom a gratuláló hozzászólásokat! hehe...

---- MÓDOSÍTÁS ----

Történt egy kis szerelés, igazítás utólag!

Változás csak annyi, hogy a ventillátor teljesen rá lett fogatva a bordára, hogy ne csak a felszínét fújja, hanem át is préselje a levegőt a bordák között.

A képeken látható, hogy döntésem értelmében a kártya alja felé lóg le a venti a bordáról, így reményeim szerint mégjobb szelet kapnak a memóriabordáim, főleg, hogy az alaplap is visszacsapja így levegőt.

Következzenek a képek kommentár nélkül:

[kép]

[kép]

[kép]

[kép]

[kép]

[kép]

És most ugyanezek nagyfelbontásban is:

[link][link][link][link][link][link]

Egyéb észrevételeim:
Meg akartam nézni, hogy az Arctic Silver 5-ös mennyire töltötte ki a helyet a GPU és a blokk között, hogy a hiányosságokat esetleg pótoljam. Nos a két felület annyira összegyógyult, hogy simán nem akart szétjönni. Mondom akkor a felfekvés ok. hehe. Feszegetni nem akartam, majd ha esetleg eladom, és visszamegy a gyári borda rá.

Köszönet, hogy elolvastad.

Azóta történt

  • Asus 8800GT miniteszt

    Bevezetés Mivel nemrég sikerült szert tennem egy ilyen kártyára, és itt a Logout-on...

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.