2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Thermalright HR-03

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A KEZDET Amikor az Asus x1950pro, x1950xt-re történő cseréje mellett döntöttem, már...

[ ÚJ TESZT ]

[kép]

A KEZDET

Amikor az Asus x1950pro, x1950xt-re történő cseréje mellett döntöttem, már sejtettem, hogy a gyári hűtőt cserélni kell majd. Sajnos igazam is lett, ugyanis a gyári hűtő 100%-on mint egy sugárhajtőmű(szimulátorok alá jó kis aláfestést adhat) de elég jól hűt, automata ventiszabályozással a hangja már elviselhetőbb, de ekkor egészen 95°C-ig engedi melegedni a VPU-t. Mondtam magamban, hogy ez így sehogy sem jó, muszáj vagyok valami hatékonyabb hűtés után nézni. Rövid tanakodás után alapvetően két szobajöhető jelölt maradt, az AC Accelero X2, és a Zalman VF-700/Vf-900 párosa. Az Accelerónál a tulajok a magas VR hőmérsékletekre panaszkodtak, a Zalmanoknál meg nem voltam meggyőződve arról, hogy megfelelő lenne a teljesítményük egy ilyen kazánhoz.
Éppen alkudtam egy Zalman Fatal1ty Fs-V7-re 4.5K-ért, amikor az egyik PH-s fórumtárstól kaptam egy privát üzenetet, hogy neki van egy 0km-es Thermalright HR-03 hűtője, mindössze 8K-t kérne érte, és ad mellé egy NorthQ ultra halk 92mm-es ventilátort is. Gondolkodás nélkül azonnal igent mondtam ez enyhén szólva is visszautasíthatatlan ajánlatra.
A hétvégén már a kezemben is tudtam a drágaságot.

A HŰTŐ

A hűtő egy puritán kartondobozban volt és első ránézésre látszott, hogy még szűz a kicsike. Arra számítottam, hogy maga a borda nagyobb lesz, legalábbis az internetes képek alapján én így gondoltam, de a mérete így is tekintélyt parancsoló, masszív felépítésű, mégis kecses, egyből látszik rajta, hogy minőségi termékről van szó. A felépítést tekintve négy hőcső fogja össze az oldalról lepkére emlékeztető bordázatot, anyaga pedig alumínium. A hőcsövek közül kettő egyszerű U formájú, a másik kettő pedig S-t formáz, így a VPU blokk elég kicsi a multi kompatibilitáshoz, de a hőcsövek mégis a bordázat egészén képesek eloszlatni a keletkezett hőt.. Gyárilag a bordához nem jár ventilátor, de a mellékelt felfogatókkal hivatalosan bármilyen 92mm-es légkavarót fel lehet rá szerelni(nekem 80-asat is sikerült). A gyártó szerint a hűtő Ati vonalon az x1950 szériáig, Nvida-nál pedig egészen a 8600GTS-ig kompatibilis, megkötésekkel.

[kép]

[kép]

[kép]

[kép]

[kép]

[kép]

[kép]

[kép]

A FELSZERELÉS

A hűtő felszerelése elsőre bonyolultnak tűnik, de a gyakorlatban ha ráérez az ember már annyira nem vészes. A felszerelés előtt el kell döntenünk, hogy a két lehetséges mód közül mi hogyan szeretnénk a hűtőt felszerelni(on-line segédlet:www.thermalright.com-on található).Az első esetben a bordázat a kártya hátoldalán van, míg a második esetben a bordázat a kártya VPU felőli oldalára kerül. Előbbi előnye a gazdaságosabb helykihasználás, az utóbbié pedig a memóriacsipek és VR egységek hatékonyabb hűtése. Mindenki döntse el maga, hogy neki melyik a szimpatikusabb, én mind a két módszert kipróbáltam.

A hűtő, hátsó állásban:

[kép]

[kép]

[kép]

[kép]

[kép]

A hűtő, első állásban:

[kép]

[kép]

[kép]

[kép]

[kép]

[kép]

[kép]

[kép]

[kép]

És végül a vf-700:

[kép]

[kép]

[kép]

[kép]

[kép]

[kép]

[kép]

További képek itt láthatóak: [link]

A TESZT

A mérések két különböző konfigurációban zajlottak. Kezdetben a régi konfiggal és a HR-03 hátsó állásában, majd később már az új konfiggal, és a HR-03 első rögzítési állásában.
A videokártyát az AtiTool artifact scan-jével izzasztottam, legalább 15percig, hogy beálljon egy stabil értékre. Azért az AtiTool-t használtam, mert tapasztalataim szerint ez jobban meghajtja a videokártyákat mint a legtöbb játék.
Érdekesség képen kipróbáltam a kártyát egy Zalman VF-700AlCu hűtővel is. Kezdetben bíztatóan alakultak az eredmények, de terhelve csúnyán elvérzett a Zalmi. 1 perc alatt egészen 100 fok-ig engedte melegedni a kártyát, amikor inkább lekapcsoltam, mielőtt valami baja lett volna. Ugyanez mondható el a HR-03 teljesen passzív működése esetén is, igaz itt kb 5perc kellett a 100 fokhoz, sajnos az x1950xt-t teljesen passzívan nem tudta lehűteni.

A régi konfiguráció:

Gigabyte GA-K8NE lap
Sempron 3100+ 1800@2250MHz, 1.5V-on (proci bírná még, de a lap nem egy tunningbarát darab)
512 Mb Hynix D43, 512Mb Samsung TCCC
Samsung 160Gb Sata
FujitsuSiemens 17” monitor
FSB 400W BlueStormII táp
Microsoft Windows XP SP2

Az új konfiguráció:

Abit KN9 Ultra
Amd Athlon X2 4000+ Brisbane(65nm), 2100@2940MHz 1.325V-on (a lap 280Fsb fölött már nem stabil sajnos, pedig a processzornak még közel sem ez a vége)
1Gb GeiL Ultra 667Mhz
Samsung 160Gb Sata
FujitsuSiemens 17” monitor
FSB 400W BlueStormII táp
Microsoft Windows XP SP2

És az eredmények:

Gyári Hűtővel

[kép]

[kép]

HR-03 Hálsó rögzítési módban

[kép]

[kép]

[kép]

HR-03 Első rögzítési állásban

[kép]

[kép]

És végül a Zalman

[kép]

ZÁRSZÓ

A diagrammokon tisztán látszik, hogy a Zalman VF-700AlCu teljesítménye ide már édeskevés, a teljesen réz változat valamivel jobb eredményeket érne el, de én nem bíznék rá egy ilyen kártyát.
A HR-03 minden körülmény között verte a gyári hűtőt, és mindezt úgy, hogy egy nagyon halk, mindössze 1500-at forgó ventilátor volt rajta, aminek nem a nagy légszállítás a fő ismérve. Egy nagyobb teljesítményű ventilátorral a hőmérsékletek még lejjebb szoríthatóak lennének.
Összességében elmondható, hogy a HR-03 szériával a Thermalrigh-nak sikerült nagyot alkotnia, de ennek a nagy teljesítménynek is meg van az ára, ami a nagy méret, és a magas árában mutatkozik meg.
Én személy szerint mindenkinek csak ajánlani tudom a hűtőt, ha valaki nagy teljesítményű, halk hűtőre vágyik, és persze elfér a gépében.

További képek itt:[link]

Termalright:[link]

X1950XT: [link] [link]

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.