2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

TFT monitorom: BenQ 222WH

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Nos rövid bevezető: a mai világban egyre jobban terjed el a szélesvásznű szabvány, és...

[ ÚJ TESZT ]

Nos rövid bevezető: a mai világban egyre jobban terjed el a szélesvásznű szabvány, és mivel szeretek filmet nézni és játszani is így gondoltam lecserélem a jelenlegi 19"-os CRT-met egy 22"-os TFT-re. Egyeseknek furcsa lehet, hogy minek cseréltem le "csak" 3"-al nagyobbra, de erre is kitérek.

Technológiáról tömören
A mai 2 paneltípusról tömören 2 dolgot lehet elmondani:
TN+film:
előny: nagyon kis válaszidő; olcsó; kinőtte pár éves gyermekbetegségeit, igaz nem teljesen.
hátrány: ha nem 90°-ban nézi az ember, akkor már sajnos torzulnak a színek, vagy a fényerő, bármennyire is kecsegtetnek a gyári, rendszerint 160-170 fokos betekintési szögek; a pixelhiba egy fehéren világító, irritáló pont (ma már képesek hatalmas mennyiségben 100%-ig pixelhiba mentes paneleket legyártani, így e miatt ne aggódjunk)
egyéb panelek (hozzátenném, régen láttam már pl. MPA-s panelt, sajnos):
előny: remek betekintési szögek, kevésbé torzul színek, így profi grafikai munkára ideálisabb, mint a TN+film
hátrány: nagyobb válaszidő; sokkal drágább; jóval nagyobb fogyasztás, mint a TN+film panelnál (egyes esetekben a CRT-ét is megközelíti azonos képátló és arány mellett), így mozizásra és főleg játékra már nem a legjobb megoldás

Monitoromról
Ezen rövid áttekintő után, mint korábban írtam mire használnám, egy TN+film paneles mellett voksoltam. Választék van bőven, paraméterekben viszont mondhatni, hogy nincs túl nagy eltérés, hiszen pl. 700:1 vs. 1000:1 kontraszaránynál nincs látható eltérés, 2000:1 - 3000:1 dinamikus kontraszt remek marketingfogás, gyakorlati haszna alig van. Én egy itt a PH-n kevésbé ismert modellt választottam, név szerint a BenQ FP222WH modellt, döntésem oka az volt, hogy ahol jelent róla meg írás, vagy vélemény, sosem írtak róla rosszat. (Specifikációt nem írok róla, akit érdekel utánanéz, szerintem nem fontos)

Doboz


teljes kép

Doboz kibontva, maga a monitor


teljes kép

Csatlakozók terén egyértelmű volt, hogy TFT számomra egyenlő a DVI-vel, mert a mai videókarikon már csak átalakítóval érhető el a "régi" D-Sub, ki tudja mikor tűnik el végleg? Illetve aki gondol a jövőre, és szeretné hosszú évek múltán is használni a monitorát, netán HD filmet is szeretne lejátszani (asztali lejátszón, vagy kontolon keresztül), akkor fontos lehet a HDMI megléte is. (Itt jegyezném meg, hogy az általam választott monitor felhasználói tapasztalatokat olvasva HD 1080i kompatibilis.) A mai ilyen monitorok persze egyik csatlakozóból sem seznvednek hiányt, vannak modellek amikbe csak az analóg csatlakozó van, ezeket lehetőség szerint kerüljük, nem éri rajtuk spórolni.


teljes kép

Tapasztalataim
Csak személyes tapasztalatokat szerenék megosztani veletek, a neten úgyis olvashattok millió +1 cikket.
Tény, hogy vannak ennek a monitornak hátrányai, de a DVI-nek hála sokkal élesebb a kép, összehasonlíthatatlanul jobb, mint a régebbi CRT-n. Illetve lehet, hogy van bevilágítás fent és lent, de ez ma már olyan elenyésző, hogy észrevehetetlen, leszámítva amikor filmnézésnél fekete csík van fentés lent, de ez csakis akkor zavaró, ha direkt erre figyel az ember, ne foglalkozzatok ma már a "bevilágítás" problémájával, megoldották!

További hátrány még a betekintési szög! Hát igen, ezt ma még nem oldották meg teljesen, de kb. fél méterről nézve ha játszok, akkor nem zavaró, mert úgyis csak a monitor legszélén torzul a kép, és ekkora látószögnél és ilyen közelről ez nem észrevehető, és játék közben amúgy is az ember inkább a középpontra fókuszál.

Sokan panaszkodnak, hogy a szélesvásznú monitorokon csak natív felbontással tudnak játszani, amit már nem bír el a videókártyájuk. (Jelen esetben ez 1680x1050) Nos az nVidia karik esetében az új drivereknél (és a régieknél is) lehet egyéni felbontást defíniálni. Én pl. létrehoztam egy 1440x900 -as felbontást (ami a pixelek számát tekintve az 1280x960 felbontáshoz áll közelebb), amit az NFS - Carbon kivételével mindenhol be is tudtam állítani (HL2 - Episode two; UT2004; UT2007 beta demo; Oblivion; AvP Gold (múlt századi játék! - érdekességképpen).

Netezés, szövegolvasás: itt kitérdekel az, hogy a szélen picit torzul a fehér egy enyhébb szürkébe? Ugyanúgy olvasható marad a szöveg, és a képek színtorzítása is elenyésző, netezés közben erre úgysem figyel az ember.

Photoshop: kép középen, eszköztárak oldalt, és ugye oldalt van csak torzulás.

Filmnézés, vagy bármi egyéb, akit zavarna az oldalsó alig-észrevehető színtorzulás: ülj távolabb! Én filmet már minimum 1, de inkább 2-2.5m távolságból nézem, ahol már az előbb leírt jelenség teljes mértékben megszűnik! De már 0.5m után is ugyanezt elmondhatom, de fimet nem nézek ilyen közelről.

Egyéb dolog még a monitorról: sokkal szebb a feketéje és sokkal fehérebb a fehér! Sosem hittem volna, de szürkeskálában odabaszott a CRT-mnek. Horrorfilm rajongóknak kötelező.

Egyéb hibát nemigen tudok elmondani a monitorról, és mint kifejtettem az emberek számára ezek már észrevehetetlenek! Pedig én is a kissé "finnyás" emberek közé tartozok!
Ami viszont a CRT óta nem változott: ez a színhűség! A korábbi monitorom enyhén okkersárgás volt, ezen pedig képtelen vagyok beállítani normálisan a színeket, enyhén kékes marad a kép (a fehérhez viszonyítva), de ez úgyszintén nem vehető észre, egyedül talán képszerkesztésnél lehet zavaró, ahol a színhűséget kell beállítani, és profi munkát szeretnénk. (Itt jegyzem meg, hogy mind a korábbi mind a mostani monitoromhoz a kezdetektől fogva használtam a monitorhoz igazított színprofilt!)

Beállítások, színek
Standard módnál lehetőség van a színek kézi beállítására, ezeket én erre állítottam:
R, G, B: 41, 43, 40
Kontraszt: 50 (gyári) fényerő: 100 (gyári) ezt nem piszkáltam, nappal picit kevés a monitor fényereje (mondjuk mert szemből süt a nap, így CRT-nél is zavart) este meg visszaveszem 80-ra.

Szolgáltatások
Monitor szolgáltatásairól picit bővebben, hiszen gyakorlatilag aki 22"-os wide moncsit vesz, csak ezt nézze szerintem, a képminőség, válaszidő (2 vs 5 ms) totál nem számít.
Tartozékok: D-Sub kábel, gyárilag felszerelve (ezt én azonnal le is szereltem), DVI kábel, tápkábel, szép nagy, rendkívül stabil talp.

Dönthetőség: magassága fix; talajhoz merőleges (90°) viszonokat tekintve a monitorenyhén lefelé is fönthető és nem csak felfelé! Ez különösen filmnézéskor jön jól nekem ,mert lyenkor felnézek a monitorra, igaz így is pakolok pár füzetet a talp alá, hogy meglegyen a kellően alacsony dőlésszög, hogy ne torzuljanak a színek filmnézéskor. Ugye aki jártas a témában tudja, hogy a TN+film panel elgnagyobb hibája, hogy pont "lentről nézés" közben torzul a legjobban a kép. Itt jegyezném meg, hogy az alápakolt talppal úgy néz ki a monitor, mintha dőlne, és itt is jegyezném meg, hogy a monitor hihetetlenül stabil még ekkor is! A talp nagyon jól sikerült, használhatóság szempontjából.

Falra szerelés lehetősége: szabvány 100mm -es VESA falra szerelési lehetőség van, ekkor a talpat el kell távolítani, 2 csavar le, és már rakhatjuk is a falra, vagy bárhová, akár másik talpat is rakhatunk alá, ha van ilyen.

A minotoron incsenek hangszórók, így azoknak különösenajánlom, akik nem akarnak feleslegesen fizetni a hangszórókért. Ennek megfelelően a HDMI csatlakozó nem kezeli a hangot.

OSD, kézikönyv, monitor szolgáltatásai: minden van magyarul! Még az OSD is! Demég mielőtt megörülnénk, inkább megőrülnénk! Ugyanis a kis japcsik nem tudnak magyarul! Csak azt hiszik! Egyik kabaréban már volt rá példa, aki látta/hallotta ez azért nem olyan durva, de aki teheti maradjon az angol OSD-nél, a magyar szöveg gyakran totál értelmetlen halandzsa (mindenesetre kedves gesztus, hogy a távol keletiek gondolnak ránk). A monitor OSD-je számomra szokatlan volt, még ma is mellényúlok, majd megszokom idővel.

Gyorsgombok: D-Sub esetén auto-finomhangolás, bemenet-választás (ha az Auto nem működne, vagy ha több forrást kötnénk rá) színprofilok, maga az OSD és kezelése, fényerő, kontraszt.

Színprofilok: Standard, Movie, Dynamics, Photo, sRGB
Ezek közül talán csak a "movie" használható, ha a filmünk színszegény lenne. Ahol már egyszer alkalmazzuk a színjavító eljárásokat, ott ne kapcsoljuk be különben túl erősek lesznek a színek.

Képgaléria


teljes kép


teljes kép


teljes kép


teljes kép


teljes kép

Hibákat, technikai elírásokat, tévedéseket, bakikat - mint mindig most is - kultúráltan megfogalmazva várom a fórumba, és nem privátban. A monitorral kapcsolatban bármilyen kérdésre válaszolok.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.