2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

Technika MC106 - Apró szépség

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A Tesco márkájával fémjelzett apró, kompakt rendszer. Vajon mit kapunk a pénzünkért?

[ ÚJ TESZT ]

Mindig is szerettem volna egy saját micro Hifi-t. Mivel nem vagyok HiFista, pénztárcám sem engedné, a Music Centerek anno vonzottak (főleg a sokszáz Wattos, külön mélynyomóval szerelt variánsok, de úgysem használnám ki őket.

Általában a funkcionalitást helyezem a külső elé (illetve próbálok arany középutat keresni), de most fordítva lett. Egy dísz lett belőle. Mikor megláttam az újságban, egyből megtetszett, így hát...

Megvettem. Bár csak kiállítási darabot sikerült megkaparintanom, köszönhetően a sok gondolkodásnak (vitték, mint a cukrot), de még fóliás volt, szóval nincs probléma.

Ezek az első benyomások róla: ennyiért jó vétel volt.

Mit kell tudni a márkáról?

A Technika a Tesco saját márkája, hasonlatosan a Value illetve a Tesco színes termékcsaládhoz. Technika terméket csak a Tescoban lehet vásárolni (újonnan), a garancia is itt érvényesíthető, egy év cseregarancia vonatkozik a termékekre. A gyártó ismeretlen, nem szerepel sem a dobozon, sem a készüléken.

És a készülékről?

Induláskor így köszönt minket (elnézést a minőségért, nehéz volt elcsípni. Jobbról beúszik a szöveg, és eltűnik, az egész három másodperc):

Egy kompakt rendszerrel állunk szemben (micro HiFi-nek is hívják a kategóriát, bár ez az átlagos micro Hifiknél kisebb, és úgy egyébként nem sok köze van a kategóriához, inkább egy mini Music Centerhez).
Akad FM rádió, CD lejátszó és USB aljazat, MP3/WMA támogatással. Extra az elalváskapcsoló (10-90 perc, 10 perces időközökkel), illetve a készülék összes funkciója távirányítható.

2db egyenként 2.5W-os 8 Ohmos, széles-sávú hangszóróval szerelt, Bass-reflex kialakítású "dobozban". Bár a reflexcső inkább csak dísz.

Milyen?

A hangminőség meglepően jó, Classic és Rock EQ módban nagyon szép hangja van, EQ nélkül kicsit halkabb és burkoltabbak a hangok. Nem meglepő, de basszus nem nagyon van, a hang viszont tényleg szép, tiszta.
Nem torzít, a hangerő egy átlagos szobába bőven jó, és mivel van rajta fejhallgató kimenet, akár egy jobb hangrendszer is ráköthető.

Sajnos minden műanyag, de az előlap (készülék és hangszórók) szép fekete zongoralakk színű. Nem látszik rajta a kínai mivolta, semmi csillogás (összesen négy apró króm csík a 2x3 előlapi gomb között) vagy idióta világító LED-ek, bár a hangerőszabályzó köré egy halvány narancsszínt nem bántam volna (van egy áttetsző kék betét, amiről először azt hittem, világít, vagy világítania kellene, de nem. Csak kék és dísz. Nem nagyon látszik, csak ha rávetül a fény.
Az összes képen erősen világítónak tűnik, de csak a vaku miatt...), lévén a kijelző is ilyen színben világít, hét darab hátszegmenses kijelzőből épül fel egyébként, plusz a piktogramok illetve feliratok (elalváskapcsoló, némítás, Sztereó vétel jele, stb.). Nagyon letisztult minden.

Egy ideje már szól, és tényleg nagyon szép hangja van, ha eltekintünk a kevéske basszustól. Nem bántam volna kétutas megoldást, bár akkor biztosan többet kérnének érte...

A CD egység halkan működik, egyedül felpörgetésnél van egy pici hangja. A rádió jó vételi képességekkel (több mint egy méteres az antenna, nem is csoda) bír, a vétel Sztereó, ha az állomás is így sugároz (de kézzel is kapcsolható, ha valaki Mono-ra vágyik), az USB MP3 lejátszás nagyon sebes. Jelenleg egy 512es Avixe pendrive-al megy (az eszköz van vagy öt éves már), gond nélkül, kipróbáltam a 8 gigás Kingstonnal is, a helyzet változatlan, mindkettő FAT32es. Kezel mappákat is, egy mappa mélységig biztosan (és gondolom ennyi a vége).
Egy nagy hiányosság azért akad. Nem indul el automatikusan a lejátszás sem USB sem CD esetén a beolvasás után, illetve ha átváltunk rádióra vagy kikapcsoljuk, majd vissza CD vagy USB-re, nem a legutóbbi számnál járunk, hanem újból a legelejénél, tehát nem jegyzi meg azt sem, hol tartottunk a számban. A számokba bele lehet "tekerni". Bekapcsolásnál egyébként a legutolsó funkcióval indul.

ID3 tag kijelzés illetve RDS nincs (ki sem nagyon tudná jelezni). Az FM adókat el lehet menteni, összesen 20 darabot. A tuner digitális, kézzel is léptethető, illetve képes automatikusan is hangolni, de automatikusan nem ment állomásokat. Ha valami tetszik, mi menthetjük kézzel.

A távirányító nagyon jó, könnyen kezelhető, falról (illetve bármiről) visszaverődve is működik, a vételi sáv körülbelül 180 fokos, függőlegesen és vízszintesen is a masinával szemben állva, egész lehetetlen pozíciókból is működik...(kis trükkel 360 fokos (jó, ez kis túlzás) távirányíthatóság is elérhető). Az eszköz funkcióhoz képest milliónyi gomb került rá. A gombok nyomáspontja jó, a távirányító formája, fogása kellemes, súlya minimális.

Természetesen négynyelvű (köztük magyar is) használati utasítás is jár hozzá, normális megfogalmazással, részletesen. Nincs nyoma a DVD játékosnak.

Hátul nincs semmi érdekes:

Az egész cucc dobozzal együtt nincs két kiló...

Egyébként a kínai ipar sem a régi. A kapott elemek KINGKONG "márkájúak". Hol vannak a régi szép idők, mikor még jót nevettünk a Parasonic és Dumacell elemeken...

Hogy megérte-e?

Meg. Ugyan vannak hasonló árban még "minőségi" Tesco márkájú kompakt rendszerek, akár kazettával is (amit újabban lehet kapni, már jobb, mint a régi, de még mindig kissé gagyi hatást kelt (van egy kis lapocska, mi elrejt pár kezelőgombot, irtó vékony, mikor megfogtam, úgy kellett letépni, hogy lenyíljon, azt hittem most azonnal letörik), és a legfontosabb: nem, vagy csak alig távirányítható. nem tudsz váltani a funkciók között, mivel az magán a főegységen is kapcsolóval működik...Ellenben a Technika csodájával. Nem tud sokat, de amit igen, azt messziről is lehet kontrollálni. Nagyon minimalista a kinézet, de nagyon elegáns.

Végül pedig: a pakk, mindennel együtt 8490 forint.

A képek Nokia N82-vel készültek, a Noob.hu tárolja őket. Kattintásra nagy felbontásban is elérhetőek. Helyesírást a Firefox beépített ellenőrzője ellenőrizte.
Háttér miatt nem beszólni! A Vilmos ajándék volt, az FF kép pedig egy órarend, annyira régi, hogy már azt sem tudom, mikori...

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.