2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Tavaszi generálozás - Chilla, Icon7

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Tavaszi generálozás…fogalmazódott meg bennem a gondolat amikor a régi Genius ErgoMedia...

[ ÚJ TESZT ]

Tavaszi generálozás…fogalmazódott meg bennem a gondolat amikor a régi Genius ErgoMedia 700 billentyűzetem 3 hét alatt harmadjára nem akarta érzékelni a WASD gombokat COD4 multiplayer-ben, nem volt kedvem hetente tisztogatni, valószínűleg elkoptak és minimális kosztól is működésképtelenné tudnak válni. Végig gondoltam, ha már egyszer billentyűzetet cserélek akkor meg kellene oldani a Gigabyte HD4850 hűtését is, mivel referencia hűtője volt. Ekkor jött az ötlet, ha már úgyis gépészkedek, csinálok egy kis tesztet, néhány képet és felrakom nektek.

A fényképek minőségéért már most szeretnék elnézést kérni, jövő hónapra van tervezve egy új masina...

Nagy nehezen kiválasztottam a megfelelő billentyűzetet, nem szokásom olyan gyártótól vásárolni akinek nem igazán van neve, ez talán látszik a gépemen, de most megtettem. Nagyon megtetszett az Icon7 Sentino Wireless, bill. + egér párosát. Mindenképp wireless-t akartam venni, és az egér csak ráadás…végre az ágyból is lehalkíthatok egy filmet…

Szóval a cikk a GFX Chilla vs. Stock cooler egy HD4850-en és egy Icon7 Sentino bemutató egyvelege. Illetve ha már szétkaptam a gépet, akkor jól ki is tisztítottam (tavaszi takarítás).

A masina:
MBOARD: ASUS P5B Deluxe Wifi
CPU: Intel D930 – Hyper TX
RAM: 4x1GB GeiL Black Dragon DDR2 800Mhz @ 4-4-4-12
DISPLAY: Samsung 2493HM
HÁZ: CM690, 6 venti (3x14cm; 3x12cm)
TÁP: Corsair HX520 modu
VGA: Gigabyte 4850 stock cooler
HDD: Samsung 200GB; Samsung F1 640GB
Else: Logitech x-240; Zalman MFC-2; Vantec Nexus

Takarításhoz: Hideg levegős hajszárító, ecset, lejárt bankkártya, Arctic Cooling MX2 paszta, Arctic Cooling tisztító folyadékok, fültisztító pálcikák

Néhány kép róla és a lecserélendő Genius-ról:

A gépsárkányom

Zalman MFC2 & Nexus Vantec, sajnos homályosan kicsit...

Samsung SyncMaster 2493hm...nagyon nagy

genius ErgoMate 700...3 évig bírta, megy a polcra mint veterán :)

Nosza rajta, megrendeltem az Icon7-et és a GFX Chillát a pcx.hu -tól. Nagyon korrektek, megrendelés felvétele után már kaptam is az igazoló emailt, ügyfélszolgálat elérhető, azonnal válaszoltak pár kérdésemre. Szerencsére mindkét termék volt raktáron, így 2 nap alatt meg is volt az üzlet. Az Icon7 11990.- a GFX Chilla 6400.- volt, ha jól emlékszem.
A csomag megjött, minden szuperbiztosan becsomagolva.
Az billentyűzet gyári csomagolása mellesleg szerintem túlélne egy atomtámadást is, minden rendben és jól rögzítve van a dobozban. A GFX Chilla pedig rettentő sok kiegészítővel érkezik, az árához képest legalábbis.

Néhány kép a teljesség igénye nélkül:

Icon7 comagolás

GFX Chilla csomagolás

Icon7 tartalomjegyzék

Az Icon7 egyik érintésérzékeny felülete

A set-hez tartozó egérke

Szétkaptam a gépet, és elkezdtem leszedni a stock coolert a Gigabyte-ról, nos, nem tudom ki és mennyit csuklott a gyártónál, de én megtettem a magamét, hogy megfulladjon. Lehet hogy csak én fogtam ki egy ilyen kártyát, de a gyári rögzítő csavarok minősége rettenetes volt. "Csak" 3 készlet műszercsavarhúzóm van itthon, ezen felűl van még egy racsnis készlet, de komolyan mondom a 12 csavar kiszedése durván fél órámba került. Az utolsó csavarnál már imádkoztam, annyira nem akart kijönni. No mindegy gondoltam...jöhet a takarítás.
Ezekkel:

Arctic Cooling MX2, Arctic Cooling tisztító folyadékok

Tisztítás után jött a művelet amitől már előre tartottam. Elég rossz dolgokat írnak a Chill-hoz mellékel ramsünik ragasztójáról. Nos, igaz is, meg nem is. 1 süni adta meg magát, szerencsére bőségesen volt miből pótolni. Ezt az apróságot kivéve a felszerelés simán ment.
Azért kellett hűtést cseréljek mert tetőtéri szobában van a gép, nyáron itt nem ritka a 45-48 fok, néha talán több is van :)
Féltem hogy a gyári hűtő nem fogja bírni a hűtést, illetve talán bírta volna, de én a hangját biztos nem. Csináltam pár tesztet, először a magam megnyugtatásáért, a teljesség igénye nélkül.
Három féle hőfok ellenőrzőt használtam. Zalman MFC2 szenzorok, Catalyst 9.3 hőmérőjét és az Everest Ultimate 4.60 adatait olvashatjátok le a grafikonról.

Stock cooler IDLE (böngésző és winamp futott)

Stock cooler COD multiplayer alatt

Itt azért félve csináltam a 25%-ra állított mérést, de az eredmények alapján bírta, persze rettentő meleg volt

GFX Chilla IDLE (böngésző és winamp futott)

Az Chilla-t rákötöttem a ZalmanMFC2 –re így pontosan tudom szabályozni a fordulat számát

Nincs mit mondjak, a számok magukért beszélnek azt hiszem

A teszt alatt a házban 6 ventilátor pörgött +CPU +Táp…összesen 8
3 db 14cm-es Aerocool, 680rpm környékén
3 db 12cm-es Coolermaster, 840rpm környékén
A Hyper TX 1500rpm-el döcög

Ezt csak azért írtam le, mert számomra fontos hogy halk legyen a gépem, bárki bármit is mond, most tényleg halk, a sok venti ellenére, sikerült jól eltalálni.
A stock cooler hangereje a 25%-os határon volt jó, e fölött már zavarta a fülem, alatta pedig egyszerűen életveszély üzemeltetni. Ezzel szemben a GFX Chilla nemhogy halk, de egészen 1500rpm környékéig hallhatatlan!!!, persze van egy alaphangja a gépnek, de ez kellemes, és alig hallható, csak ha mellette ülök.
Én a Chilla-nak 9,5 pontot adnék egy 10-es skálán.
Ami nem igazán tetszett az a ramsüni ragasztója, ezen kívül mást nem tudok a negatívumok közé sorolni. Egyszóval szerintem ez a termék BestBuy.

Nézzük az Icon7 szettet.
Vágjunk bele a közepébe. Nos a driver egy nagy rakás fos. Már elnézést a kifejezésért de tényleg az. Háromszori újratelepítés után sikerült elérni azt az állapotot amit „használhatónak de nem stabilnak” neveznék. Az iConfig nevű kezelőfelület néha gondol egyet és nem indul el, hiába próbálja az ember, semmi. Néhányszor eljátszotta eddig azt, hogy eltűnt minden elem a kezelőfelületről, végül is megvan ennek is a jó oldala…hülyebiztos…csak hát én használni szeretném, és az érintőfelületek nem működnek ha ez a kis alkalmazás nem fut. Ezúton is üzenném a kedves Icon7 driver készítőknek: A weblapról letölthető driver rosszabb mint amit CD-n adnak, ez azért már teljesítmény. na mindegy, most már működik. Bár pár perce mikor rádugtam a kamerát érdekes dolgokat produkált, gondolom a szett usb vevője nem szerette volna ha még valaki használja az usb-t rajta kívül, mert mindenképp azt akarta hogy állítsak valamit a kezelőfelületen, ellenben nem engedte hogy háttértárként kezeljem a fényképezőgép memóriáját. Vicces.

A szoftveres problémáktól eltekintve egész jó a szett. Az érintő felületek minimális nyomásra működnek, a hangerő szabályzónál nyomás nélkül érzékeli úgy vettem észre. A gombok nem hangosak, közepes keménységűek, jó helyen van – számomra – minden gomb. Az Fn gomb lenyomásával – mint a laptopokon – további 12 alkalmazás indítására van lehetőség (Fn+Fxx), ez tetszik, nincs sok gomb, de ha kell akkor bármikor beállíthatok 12 új funkciót.
Még egy dolog amit hiányolok. A visszajelző ledek. Nincs, csak egy, az is az elem állapotát hivatott mutatni. Ellenben a képernyő aljára kiírja ha lenyomom a Caps Lock, Num Lock, Scroll lock gombok valamelyikét, de ez csak ideiglenes jelzés, nem mutatja folyamatosan.

Az egérről nincs sok minden amit mondhatnék, nekem egy picit kicsi, igaz, nagy tenyerem van. Szimmetrikus formájú, jobb és balkezesek egyaránt használhatják. A gombok kicsit bizonytalanok, a görgő viszont jól sikerült. Egy extra gomb van rajta, pont a tetején, szerintem rosszabb helyre nem tudták már rakni, bár mondjuk még ott a lehetőség, hogy az aljára rakják. Számomra ez a gomb használhatatlan. A gombok beállításait, szintén a csodálatos iConfig kezeli. Hálelúúújá….
800dpi nem sok, de nekem nem játékra kell, arra ott a Creative Fatality Laser
Nehéz pontozni a szettet, de egy 10-es skálán, jóindulattal tőlem kap egy 8 pontos értékelést.
Ami nem tetszett:
-driver, konfig program (iConfig)
-visszajelző ledek teljes hiánya
-kis felbontás az egérnél
-lehetetlenül elhelyezett extra gomb az egérnél

Ami viszont pozitívum nálam:
-szép formavilág
-nagy hatósugár (durván 6-7 méterig néztem)
-apró usb vevő
-érintő felületek
-viszonylag halk gombok
-elfogadható ár
-Fn funkció

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.