2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Az élet rovat

MBT cipő és sóterápia

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Tapasztalatom és magánvéleményem a "maszáj" cipőről és a sóterápiáról.

[ ÚJ TESZT ]

MBT cipő

Elérkezett az idő egy - pontosabban több - általam régóta tesztelt termékről szóló beszámolónak. Fontos, hogy ez mind saját tapasztalat. Lehet másnak teljesen más észrevételei lesznek ezzel kapcsolatban. Igyekszem nem elfogult lenni, a tapasztalataim egyébként is vegyesek.

Ebben az írásban két termékről lesz szó, az egyik az MBT cipő, a másik a sóterápiás dolgok. Az elsővel kezdem.

Az MBT cipő, vagy tévesen maszáj cipő történetéről nem fogok sokat írni. Körülbelül 2 éve vettem a képen is láthatóhoz hasonló változatot, napi ingázás során egy utastárs tartott ismerősének élménybeszámolót róla, ezért utána is néztem. Sokat keresgéltem a neten a témáról és persze a hasonló termékekről, akkoriban inkább csak 3-4 gyártónak voltak ilyen termékei, ma már szinte mindenkinek van, negyedannyiért.

A cipő alapvetően tartásproblémák javítására, illetve lúdtalp korrigálásra jó. Nekem ez utóbbi igazából nem volt, előbbi annál inkább. Állapotom annyira rossz volt, hogy csoda nem hívtak még Quasimodo statisztálásra.

Fenntartásokkal kezeltem a dolgot két okból is. Az egyik az ára volt, a másik a tartósságával kapcsolatos blogbejegyzések voltak. Ezek miatt végül egy leértékelt, kifutó darabra esett a választásom.
Ahogy a képen is látható, elég durva vastagságú talpa van, alapvetően feltűnő jelenség ezt hordani.

Mit kapunk - akkoriban - közel egy havi minimálbérért?

A szaküzletben végeznek egy gyors nyomáspont vizsgálatot, ezen szépen látszik, hogy egyenesen állva hogyan is oszlik el a terhelés a talpunkon. Ez a vizsgálat később is megismételhető, de ezt nem próbáltam, mert alapvetően ezzel nem volt nagy baj.

Méretválasztásnál szerencsém volt, mert itt nem egész, hanem harmados lépésköz van a cipők számozása terén, tehát nem nehéz kényelmes és passzoló cipőt találni.

A csomagolás rendben van, cipődoboz, benne természetesen a cipő, jótállás (ez emlékeim szerint 1 év) és egy telepítő CD, az egész meg egy elég masszív papírzacsiban. A CD-n egyébként csak egy bemutató film található a cipőről és elmagyarázzák, hogyan is használjuk. Közben nem egyszer felhívják a figyelmünket, hogy eleinte óvatosan és mértékkel.

Első próba terepen

Már az első lépéseknél rá kellett jönnöm, hogy a szokásos módon való lábletétel itt nem lesz jó, mert pont a cipő talpának közepére érkeztem, az meg elég kemény. A lényeg, hogy sarokra érkezzünk, ez a legpuhább (és egyben leggyengébb) pontja a cipőnek. Egyébként ezzel csalni is lehet amikor állunk, például ha küszöb vagy bármi picit magasabb dologra tesszük a sarkunkat, akkor nem fogunk billegni.
Eleinte szinte egész nap használtam, amitől óva intenek. Igazság szerint fokozatosan szoktatni kellene a lábat, például először negyed óra, majd egy óra és aztán egyre több. Gondom emiatt nem volt, bár komoly izomfájdalomra számítottam emiatt.

A cipő jó tartásjavításra és testedzésre is, bár limitáltan. Mivel szinte mindig mozgunk ebben a cipőben, ezért a láb izmai folyamatosan használatban vannak. Azért ne számítsunk semmi komolyra.
Ahogy észrevettem a láb egészét megdolgoztatja, de főleg a combokat, a talpat és a feneket. Felsőtestre semmi erősítő hatását nem tapasztaltam, így nem emiatt tesz jót a hátunknak. A tartást javítani úgy tudja, hogy alapvetően egyenesen kell állnunk amikor használjuk, ellenkező esetben orra bukunk. Elvileg kellene javítania az egyensúlyérzéken is, de ezt nem tapasztaltam. Tömegközlekedést igénybe lehet venni, nem okoz problémát a hirtelen fékező jármű, ellenben lépcsőknél figyelni kell.

Mielőtt megvettem a cipőt olvastam róla, hogy néhány embernél még egy évet sem bírt ki. Volt, akinél szétmállott a sarokrész, ami a cipő lelke. Alapvetően ez a része a cipőnek nincs védve, cipőkrém használata felejtős is. Nekem ellenben nem volt ilyen gondom, pedig nem kíméltem. Havas, esős időtől a nyári forróságig használatban volt. Meleg időben tartottam is tőle, hogy majd nagyon beleizzad a lábam illetve szép lábszagom lesz, de alapvetően egyiket sem tapasztaltam, ez kellemes meglepetés volt.Ami viszont problémát okozott, az az eső idő. A talpa nagyon csúszik nedves talajon, ilyenkor lépcsőzni is óvatosabban kell, de alapvetően bármikor dobhatunk ilyenkor egy hátast.

A mostani modellek illetve a hasonló cipők már jóval kisebb talppal rendelkeznek, azok már talán nem ennyire veszélyesek. Szinte mindenféle változatban létezik, sportcipő, szandál, utcai, csizma, stb.
Mivel sportcipő is létezik ebből, ezért jó túrázáshoz is, ezt viszont a fenti tapasztalatok miatt nem javaslom. Mellesleg még egy túrázót sem láttam MBT-s cipőben.

Ahogy az enyémet elnézem, még 1 esetleg 2 évet kibír, de ez majd kiderül.

És akkor beszéljünk a hatásáról.

Ha nem sportolunk semmit, akkor hasznos kis eszköz, picit rásegít a keringési rendszerünkre, pár hét használat után már alapvetően jobb lesz a kondíciónk. Aktív sportot meg úgy általában az egészséges életmódot azonban nem váltja ki, ez nem csodaszer, csak egy eszköz.
Ha például szeretnénk egyet kirándulni, de nem vagyunk edzésben, akkor elég előtte 1-2 hétig hordani, segíteni fog. A tervezett nap előtt viszont már ne használjuk, enyhe egyensúlyproblémát tapasztaltam normál cipőre váltáskor, ez max. 1-2 napig tart. Amit még észrevettem, hogy kissé kockás lett a mozgásom, nem tudok hirtelen reagálni szükség esetén a lábaimmal (kivéve a lábfejet, az valamivel rugalmasabbá vált).

Én azt mondom, hogy amire jó, az az alsó végtagok megerősítése, arra viszont tökéletes alapozó. Ne felejtsük el, hogy tulajdonképpen akkor is dolgoztat a cipő, amikor nem is sportolunk és edzőteremben sem vagyunk. Tartásjavításra azonban már nem jó, ha valamilyen komolyabb szintű deformitásunk van,
inkább megelőzésre használható. Mivel a lábak kondíciója nagyon is fontos a testtartásra vonatkozóan, ezért némi szerepe azért van benne, de inkább azt mondom, hogy valamilyen edzéssel erősítsük meg a felsőtest izmait, mert azzal jobb eredményt fogunk elérni.

Végső vélemény: egy próbát megér, de ne akkor, amikor már nagy a baj.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.